»

Googlu v ZDA grozi protimonopolna preiskava

vir: Pxhere

Slo-Tech - Po poročanju številnih ameriških medijev pripravlja tamkajšnje pravosodno ministrstvo preiskavo glede konkurenčnega položaja Aplhabetove hčerinske družbe Google. Predmet preiskave bodo zlasti posli povezani s spletnim iskanjem, kjer Google zaseda 70 % trga, pod drobnogledom pa bodo tudi drugi deli poslovanja.

Google sicer ima že bogate izkušnje s tozadevnim vrtanjem v svoje delovanje. V ZDA je sicer iz preiskav doslej vedno nekako izšel le z manjšimi praskami; leta 2011 ga je zaradi domnevnega kršenja konkurence preiskovala ameriška zvezna komisija za trgovino in mu na koncu naložila dobrih 20 milijonov ameriških dolarjev globe. Kar je pljunek v oceanu proti globam, ki jih zadnja leta dobiva od Evropske komisije. Leta...

12 komentarjev

Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

The Verge - Ta teden je veliko prahu dvignila Googlova najava, da bo začel proizvajalcem mobilnih telefonov zaračunavati prednamestitev mobilnih aplikacij, ker je EU od Googla zahtevala, da neha pogojevati njihovo namestitev kot komplet. Sedaj imamo več neuradnih informacij, o kolikšnih zneskih se pogovarjamo.

Najprej razjasnimo, da sta AOSP in Google Apps dva ločena pojma, ki pa skupaj tvorita ekosistem, ki ga poznamo kot Android. AOSP (Android Open Source Project) je operacijski sistem, ki ga Google ponuja pod licenco Apache 2.0. Čeprav ga razvija Google, ni nikakor priklenjen nanj ali povezan z Googlom in njegovimi storitvami. Zato imamo tudi čisto legalne alternativne ROM-e, kot na primer bivši CyanogenMOD ali novi LineageOS. AOSP je in bo ostal brezplačen.

Druga zgodba pa je paket aplikacij...

22 komentarjev

Google bo proizvajalcem pametnih telefonov začel zaračunavati Google Play v EU

Slo-Tech - Google se je po pritožbi sedaj na julijsko globo, ki mu jo je naložila Evropska komisija, odzval tudi vsebinsko. Zaradi očitkov, da zlorablja prevladujoč položaj na trgu operacijskih sistemov za mobilne telefone in iskalnikov, je Google dobil 4,34 milijarde evrov globe. Google trdi, da bo zaradi spoštovanja evropskih zahtev izgubil del zaslužka, ki ga bo nadomestil z licenčninami.

Podpredsednik za platforme in ekosisteme Hiroshi Lockheimer je v blogu pojasnil, da so s prednameščanjem Google Searcha in Chroma financirali razvoj Androida. Zaradi tega bodo sedaj vpeljali plačljiv model za vse pametne telefone in tablice, ki se bodo prodajali v Evropskem gospodarskem prostoru (EEA), torej v državah EU, Islandiji, Liechtensteinu in na Norveškem.

Proizvajalci bodo lahko prodajali androidne...

162 komentarjev

Googlu se bržkone obeta še ena, nova in višja evropska globa

Slo-Tech - Dober teden je minil od rekordne kazni, ki jo je EU izrekla Googlu, pa se govori že o naslednji zaušnici, ki naj bi jo EU prisolila Googlu. Počasi se zaključuje preiskava Googlovih domnevno nepoštenih poslovnih praks glede Androida. Komisija, ki je lanskega aprila Google uradno obtožila, da na področju mobilnih operacijskih sistemov zlorablja prevladujoč tržni položaj, naj bi namreč še letos končala preiskavo in izrekla globo. Glede na ogromno razširjenost Androida naj bi bila ta še višja od 2,4 milijarde evrov, kolikor je Google stalo neupravičeno favoriziranje svojih storitev pri iskanju.

Komisija je na podlagi pritožb FairSearcha (blokiranje reklam), Disconnecta (zasebnost), Aptoida (portugalska spletna tržnica) in Yandexa...

23 komentarjev

Google zavrača evropske očitke o zlorabi prevladujočega položaja

Google - Google se je uradno odzval na očitke Evropske komisije, da zlorablja prevladujoč tržni položaj, in jih seveda pričakovano zavrnil. Glavni pravnik in podpredsednik Kent Walker je na blogu pojasnil uraden odziv, da je Google v resnici konkurenco povečal, ne pa omejeval. Google je že aprila prejel izjavo o nasprotovanju, ki mu jo je v imenu EU poslala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Glavni očitek leti na integracijo aplikacij v Android, s katero Google izriva konkurenco.

To je le ena izmed front (glej shemo), na katerih se Google bori z EU, zato ni presenetljivo, da želijo s spravljivimi toni doseči poravnavo. Minuli teden so v Bruselj poslali uradno izjavo glede obtožb o zlorabi prevladujočega položaja na...

15 komentarjev

Evropska komisija razširja protimonopolno preiskavo Googla zaradi Androida

Europa.eu - Evropska komisija je sporočila, da bodo razširili postopek zoper Google, ki ga vodijo zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Komisija je Googlu poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objections), ker Google po njenem mnenju zlorablja prevladujoči položaj na trgu mobilne telefonije, kjer njegov operacijski sistem Android dosega skoraj 80-odstotni tržni delež.

Google namreč v Android prednamešča Chrome in Google Search, ki je privzeta ali včasih tudi edina nameščena storitev za iskanje po internetu. S tem preprečuje ostalim ponudnikom iskalnikov, da bi se enakovredno kosali z Googlom, s čimer v končni fazi škoduje potrošnikom, ker zavira konkurenco. Poleg tega...

45 komentarjev

Evropska komisija ponovno začenja preiskavo Googla

Danes ...

vir: Europa.eu
Guardian - Čeprav sta se februarja Evropska komisija in Google sporazumela o spremembah, ki jih bo Google uvedel v zameno za prekinitev štiriletnega postopka zoper njega, je Komisija ponovno odprla preiskavo. Komisar v odstopu Joaquín Almunia pojasnjuje, da so poleti prejeli izrazito negativne odzive od pritožnikov v postopku zoper Google, zato predlagane poravnave ne morejo sprejeti.

Problem ostajata Googlov iskalnik in oglaševanje, odpirajo pa se tudi nove fronte. Ni namreč izključna niti preiskava stanja na trgu mobilnih operacijskih sistemov, kjer ima Googlov Android prevladujoč tržni delež. Konkurenca namreč Googlu očita, da proizvajalce mobilnih telefonov z Androidom silijo v uporabo Googlovih...

9 komentarjev

FTC začenja novo preiskavo Googla

Slo-Tech - Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je...

6 komentarjev

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega položaja

Slo-Tech - Evropska komisija je novembra 2010 na podlagi pritožb več konkurenčnih (specializiranih) ponudnikov iskanja začela preiskavo Googla, v kateri preiskujejo sum zlorabe prevladujočega položaja na iskalniškem trgu, saj v nekaterih državah EU obvladuje več kot 90 odstotkov trga. Google je ves čas preiskave zgledno sodeloval s Komisijo, zato mu je ta sedaj ponudila priložnost, da se izogne pravnemu postopku, je včeraj povedal podpredsednik Evropske komisije Joaquín Almunia. Poudaril je, da so kritične štiri točke, ki jih mora Google nujno odpraviti v roku nekaj tednov, sicer bodo začeli formalni postopek zoper podjetje, ki ga lahko v najslabšem primeru stane 10 odstotkov letnega prometa oziroma do tri milijarde evrov.

Prvi očitek leti na druge Googlove vertikalne...

6 komentarjev

EU začenja preiskavo Googla

Europa.eu - Evropska komisija je objavila, da začenja preiskavo podjetja Google zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja, in sicer 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije. Uradni postopek se je začel po pritožbi drugih ponudnikov iskanja (primerjalnik cen Foundem in iskalnik po pravnih virih ejustice.fr) po spletu zavoljo nepravičnega razvrščanja njihovih storitev v Googlovih rezultatih iskanja in neupravičeno visokega položaja lastnih Googlovih storitev.

Natančneje, preiskovali bodo, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj, da je konkurenčne bolj specializirane storitve (denimo primerjalnike cen) postavil v rezultatih nižje, kot bi bilo normalno. Prav tako bodo pregledali, ali je Google znižal "'Quality Score" za sponzorirane...

19 komentarjev