»

Nova pravila

Slo-Tech - Slo-Tech s 15.8 spreminja trenutno veljavna pravila. Gre za prvo večjo spremembo po šestih letih. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki ste s svojimi konstruktivnimi komentarji sodelovali pri tem projeku.

Upoštevali smo vaše komentarje glede specifičnih prepovedi v šestem členu ter jih nekaj vrgli ven (in eno premaknili v prvi člen). Prav tako je bistveno očiščen drugi člen pravil (kultura dialoga). Prepoved oživljanja starih tem ostaja (odprite si novo). Prepoved kričanja je bila razširjena na (vsaj približno) pravopisno pravilnost. Preostanek pravil je približno enak kot v osnutku z nekaj pravopisnimi popravki in nekaj spremenjenimi izrazi za zagotovitev večje jasnosti.

Moderatorji bodo nova pravila začeli uporabljati v sredo 15.8. Deli, ki se nanašajo na novoletne izbrise nekaterih podatkov, bodo prvič uporabljeni za novo leto. Vsi podatki, ki smo jih skladno z obstoječimi pravili hranili do sedaj, pa smo se jih odločili izbrisati, bodo izbrisani postopoma do 30.9.2012.

...

87 komentarjev

XHTML 2 ukinjen

Slashdot - Konec letošnjega leta se izteče veljavnost standarda XHTML 2 in kot so sklenili pri Konzorciju W3C, ga ne nameravajo podaljšati. Razpustili bodo ekipo, ki skrbi za zanj (XHTML 2 Working Group), s čimer želijo več pozornosti nameniti HTML 5, ki bo odslej priporočeni standard. XHTML je XML-verzija HTML, ki so jo začeli razvijati v devetdesetih letih, ko je kazalo, da bo XML prihodnja oblika spletnega formata. Uradno so delovni skupini za XHTML 2 in HTML 5 ustanovili marca 2007, a ker sta skupini veliko razvoja posvetili podobnim stvarem in ker je trg za XHTML 2 preprosto premajhen, ga bodo odstrelili. Več o prihodnosti XHTML si lahko preberete tudi v pogosto zastavljenih vprašanjih. Klik!

19 komentarjev

Sprememba pravil

Slo-Tech - Zaradi nekaterih izpadov v forumu se je pokazala potreba po spremembi pravil. Od tega trenutka naprej veljajo nova pravila, ki vsebujejo nov člen, ki zahteva smiselno povezavo naslova teme z njeno vsebino. Kot (skoraj) vedno, se vam z pravili ni potrebno eksplicitno strinjati, saj ne veljajo retroaktivno. :D Upam, da bo v prihodnje potrebnih čim manj takšnih popravkov.

10 komentarjev

Nova pravila

Slo-Tech - Kot veste, si na Slo-Techu ne moremo pomagati, da ne bi našim uporabnikom "težili" s pravili. Glede na to da smo pred časom ukinili zvezdice in da smo se pred kratkim znebili Gnojev™ so bila obstoječa "malce" za časom. Zaradi tega smo napisali nova. Ne boste verjeli... prepovedane stvari so ostale enake, tudi vaše privoljenje k objavi vaših prispevkov je ostalo enako... spremenile so se samo kazni. Vas zanima kako? Ker nova pravila veljajo samo za naprej (sprememba ni retroaktivna tako kot zadnjič), se vam z njimi ni potrebno strinjati. Ne glede na vaše privoljenje bomo izvajali spremenjeno kaznovalno politiko (vendar samo nad prispevki od tega trenutka dalje). Upam da bo to naslednji korak k izgonu kretenov in izboljšanju nivoja naše strani.

43 komentarjev

HP in Apple umaknila podporo plačljivim spletnim standardom

Slashdot - O tem, da je želel W3C na hitro spremeniti pogoje za spletne standarde, tako da bi lahko bili vključene tudi plačljivi patenti, smo že poročali. Zaradi burne reakcije razvijalcev prostega programja in EFF so v W3C podaljšali rok za komentarje na osnutek novega pravilnika. Seveda je bilo večino komentarjev zelo negativnih, hkrati pa se je začel tudi pritisk na podjetja, ki so nov predlog podpirala.
Očitno je bila stvar uspešna, saj sta HP in Apple umaknila podporo novim pravilom. To je zelo pomemben dogodek, saj kaže, da se da tudi na velike multinacionalke pritisniti, jih zlobirati in prepričati, da spremenijo svoje mnenje.
Update: proti novim pravilom se je izrekla tudi založba O'Reilly. Bruce Perens (eden od zagovornikov prostega programja) in Eben Moglen (iz FSF) pa sta bila povabljena v odbor za patente pri W3C. Kar lep uspeh...

0 komentarjev

W3C - ni še vse izgubljeno

Linux Today - Kot smo že pisali je W3C na hitro poskušal sprejeti nova pravila o vključevanju patentov v internetnet standarde. Po burnem odzivu vseh tistih, ki hočejo svoboden internet, so se odločili, da bodo čas za oddajo komentarjev na nova pravila podaljšali. 15. oktobra bo imela zasedanje W3C delovna skupina za patente in razmislila kako naprej.
Tako se piše zgodovina interneta. Največja nevarnost šele prihaja - SSSCA, ampak o tem v naslednji novički.

0 komentarjev

W3C ga serje

Linux Today - W3C je konzorcij v katerem so združena razna podjetja in skupine, ki skupaj oblikujejo internetne standarde. Med drugim je konzorcij zadolžen za HTML, CSS, XML, PNG, SVG... Eno glavnih načel do sedaj je bilo, da morajo biti internet standardi odprti za vse. To pomeni, da se v njih ne sme vključevati zaprtih (patentiranih - plačljivih) tehnologij. Tako naj bi internet ostal odprt za vse - tako za komercialne interese kot za bolj človeške.
W3C pa je prav potihem in na hitro začel menjati ta osnovna načela. K sreči so nekateri stvar še pravočasno opazili in zagnali vik in krik. Men drugim so svoje povedali tudi Alan Cox (razvijalec Linux jedra), John Gilmore (EFF), Richard Stallman (FSF), Eben Moglen (FSF).
Uganite, kdo je največji podpornik novih usmeritev? Seveda... Microsoft , ki si edini za svoje uproabnike želi 'zares najboljše'...

0 komentarjev

15. oktobra se nam obeta še ena Microprocessor Forum prireditev

X-Bit Labs - 15. oktobra se bo v San Hoseju v Kaliforniji (ZDA) začel štiridnevno srečanje proizvajalcev mikroprocesorjev z imenom Microprocessor Forum. Vsi največji proizvajalci so svojo udeležbo že potrdili in obeta se nam nekaj zanimivih predstavitev.
  • Intel bo predstavil nove načrte za prihodnost (roadmape) na mobilnem, desktop in strežniškem področju. Prav tako bodo razkrili več informacij o novem mobilnem procesorju z imenom Banias, ki je zasnovan na popolnoma novi arhitekturi in prihaja v letu 2003.
  • AMD bo prvič bolj podrobno predstavil arhitekturo 64 bitnih Hammer procesorjev, ki jih bomo videli v drugi polovici 2002. Prav tako bodo govorili o prihodnosti HyperTransporta in vgradnji te tehnologije v Hammerje.
  • Transmeta bo predstavila svoje načrte za prihodnost ter razkrila nekaj podrobnosti o novi ekonomični VLIW arhitekturi za Crusoe procesorje.
  • VIA bo javnosti predstavila načrte o prebitju 1GHz meje ter novo Voyager jedro za prihodnje procesorje.
Smeha, ehm, novic in novosti polna kapa...

0 komentarjev