»

Reddit, kdo bo tebe plačeval?

Slo-Tech - V ponedeljek bo za 48 ur veliko izb na Redditu mrknilo v protestu zoper novo politiko, ki bo de facto onesposobila delovanje zunanjih odjemalcev. Reddit je namreč sporočil, da bodo začeli zaračunavati dostop API, za kar so izbrali bizarno visoko ceno. Pisci aplikacij so že povedali, da si tega ne bodo mogli privoščiti.

Nekaj podobnega je letos storil Twitter, kar je takisto dvignilo ogromno prahu. Reddit je podobno napovedal, da je brezplačna uporaba dostopa nevzdržna, ker ima stran pač stroške s ponujanjem storitve. To drži. Zato predlagajo plačljiv dostop, a po visokih tarifah. Za 50 milijonov poizvedb želijo zaračunati 12.000 dolarjev. V perspektivi povejmo, da na Imguru toliko poizvedb stane 166 dolarjev. Upravljavec aplikacije Apollo za dostop do Reddita je izračunal, da bi ga obratovanje po novem stalo 20 milijonov dolarjev letno. To je neizvedljivo.

Podobno tarnajo tudi drugi pisci aplikacij. Hkrati želi Reddit uvesti še nekaj drugih omejitev, denimo prepoved oglasov v...

28 komentarjev

Facebook bo olajšal brisanje starih objav

The Verge - Pred desetimi ali petnajstimi leti je bil svet drugačen, današnji uporabniki družbenih omrežij pa mlajši in često bolj navihani. In to se odraža tudi na Facebooku, kjer je kopánje po starih objavah in fotografijah lahko razlog za precej slabe volje, še zlasti če so javno vidne. Zato je dobrodošla Facebookova novost, ki poenostavlja skupinsko brisanje starih objav. Storitev bo najprej prispela v mobilno aplikacijo.

Gre za novo funkcijo Manage Activity, ki uporabnikoma omogoča enostavno brisanje starejših objav. Možno jih bo brisati posamič ali skupno, pri čemer bodo v slednjem primeru uporabnikom v pomoč filtri, denimo glede na časovno obdobje, označene osebe itd. Facebook funkcijo oglašuje kot način, kako spletno navzočnost na Facebooku bolje prilagoditi temu, kar ste danes. Kot primer navajajo človeka, ki se želi po študentskih letih zaposliti ali nekoga, ki bi rad odstranil vsebine v zvezi s staro ljubeznijo.

Po odstranitvi objav te ne bodo nepovratno izbrisane, temveč bodo...

8 komentarjev

Oglaševanje 78 milijonom ljudi, ki verjamejo psevdoznanosti? Na Facebooku nič lažjega

Slo-Tech - Facebook omogoča ciljano oglaševanje. Ker svoje uporabnike zelo dobro pozna, lahko oglaševalci pri plačilu oglasov izberejo, katerim ciljnim skupinam naj se ti oglasi prikazujejo. Še sredi tega meseca je bila ena izmed demografskih skupin psevdoznanost. Z drugimi besedami: kdor je želel oglaševati tako, da bi njegove oglase videli predvsem zagovorniki različnih teorij zarote in psevdoznanosti, je to zlahka počel. Facebook je v to skupino profiliral 78 milijonov uporabnikov. Za primerjavo: Facebook ima 2,5 milijarde rednih mesečnih uporabnikov. Facebook je šele ta teden odstranil možnosti izbire te demografske skupine. Nekoliko pred tem so odstranili možnost teorije zarote.

Druga težava pa so oglasi, ki se širijo po Facebooku. Medtem ko so navadne objave nemoderirane in se objavijo takoj po oddaji (lahko pa se seveda kasneje odstranijo, če kršijo zakonodajo), so oglasi plačani in pred objavo preverjeni. Organizacija Consumer Reports je preverila, kako dobro deluje to preverjanje,...

10 komentarjev

Facebook odpustil svojo ekipo za "ustvarjanje trendov", trendi ponoreli

theguardian.com - Potem, ko smo celo poletje brali o Facebookovem pristranskem moderiranju vročih tem, je Facebook potegnil drastično potezo in v poskus omejitve poslovne škode odpustil celotno ekipo, ki se je ukvarjala s trenutno vročimi temami.

Pri tem so kot kaže pozabili, da je bil njihov algoritem za izbiro tem sprogramiran ob predpostavki nadzorovanega strojnega učenja, kar je po ukinitvi "nadzora" seveda nemudoma povzročilo težave. Facebook sicer trdi, da je sprememba posledica njihove želje po hitrejši rasti in večje spodobnosti obdelovati večje količine podatkov, ne pa odziv na obtožbe o politični pristranskosti nasproti republikancem.

Kot posledica popolne avtomatizacije Facebook trendov so se tako pojavile teme za katere je vsem jasno, da se v starem sistemu ne bi zgodile.



Kako pomemben je za vašo uporabniško izkušnjo vaš filter bubble?

5 komentarjev

Facebook ima resen problem: ljudje delijo čedalje manj

Bloomberg - Današnji Facebook je precej drugačen od Facebooka v mladih letih, tako da bi ju že kar težko vzporedili. Razlike niso le vizualne, temveč tudi vsebinske. Facebook ugotavlja, da ljudje dandanes na Facebooku delijo precej manj osebnih vsebin, kot so to počeli nekdaj, manj pa zaostaja objavljanje povezav do različnih vsebin - videoposnetkov, člankov, fotografij itd.

Facebook ima danes 1,6 milijarde uporabnikov, ki so si v desetletju obstoja storitve nabrali zajetno število prijateljev. Ti segajo vse od tesnih prijateljev do sodelavcev in bežnih znancev. Slednjih je nujno več kot tistih prvih, zato so tudi javne objave na zidu precej drugačne, kot so bile v porodnih časih Facebooka, ko smo bili na njem vsi ena malo večja družina.

Veliko se o ljudeh izve tudi...

100 komentarjev

Belgija: Facebook mora nehati slediti ljudem, ki niso uporabniki

Slo-Tech - Belgijsko sodišče je odločilo, da mora Facebook v 48 urah nehati slediti ljudem, ki niso njegovi uporabniki, sicer mu grozi 250.000 evrov globe za vsak dan kršitve. Postopek je na sodišču sprožila belgijska neodvisna komisija za zaščito zasebnosti, ki je od Facebooka junija zahtevala spoštovanje belgijske zakonodaje in mu tudi poslala seznam priporočil, ki jih Facebook ni upošteval.

Med najpomembnejšimi zahtevami je prenehanje shranjevanja dolgotrajnih piškotkov na računalnike ljudi, ki nimajo računa pri Facebooku, in prenehanje zbiranja informacij o njih. Številne strani imajo namreč vtičnike za Facebook, ki omogočajo komentiranje ljudem s profilom na Facebooku in avtomatično deljenje povezav, a hkrati Facebooku...

9 komentarjev

Facebook izvajal raziskavo na uporabnikih, ki tega niso vedeli

The Atlantic - Facebook je januarja 2012 en teden na 700.000 uporabnikih izvajal raziskavo njihovega počutja in vplivov nanj, ne da bi to vedeli. Raziskave, ki uporabljajo podatke s Facebooka ali drugih družabnih omrežij, niso nič novega, a v dosedanjih primerih so bile omejene na zbiranje obstoječih podatkov z družabnih omrežij. Facebook pa je v raziskavi aktivno posegel v vsebino, ki so jo videli njegovi uporabniki.

Zanimalo jih je, ali objave prijateljev, ki jih...

24 komentarjev

Nič več elektronskih naslovov @facebook.com

BBC - Se spomnite, ko je pred poldrugim letom Facebook elektronske privzete naslove vseh svojih uporabnikov spremenil na domeno @facebook.com? To je pomenilo, da kar na enkrat v Facebooku niste več videli pravega elektronskega naslova svojih prijateljev, ampak le uporabniško ime na domeni facebook.com. Pošiljanje pošte na račun je pomenilo, da se bo ta znašla v pomenkih v Facebooku, kar je lahko problem, če vaš sogovornik Facebook bolj redko uporablja.

Storitev je v resnici še nekoliko starejša, saj jo je Facebook vpeljal že leta 2010, a je veliko prahu dvignila šele ob prisilni spremembi leta 2012. Ideja je bil združenje vseh načinov komunikacije, tako da bi lahko v Facebookov...

25 komentarjev

Ranljivost v Facebooku omogočala zbiranje telefonskih številk

TheNextWeb - Suriya Prakash je pred dobrim mesecem dni ugotovil, kako lahko na Facebooku s preprosto skripto pobere telefonske številke vseh prijateljev in še koga drugega, ne da bi ti to sploh vedeli ali (hoté) dovolili. Prakas trdi, da je bilo ogroženih 98 odstotkov uporabnikov mobilnega Facebooka. Svoje ocene sicer ni utemeljil, je pa pokazal veliko število zbranih številk.

Napad gre približno takole. Facebook ima funkcijo Najdi prijatelje, ki omogoča iskanje uporabnikov Facebooka, ki jih imamo med svojimi kontakti (npr. v telefonskem imeniku), ne pa še med prijatelji na Facebooku. V tem primeru aplikacija primerja telefonske številke v mobilnem telefonu z objavljenimi številkami v Facebookovih profilih in javi zadetke. Kaj pa če bi v imenik naložili nepregledno množico vseh možnih telefonskih številk? Prakash je ugotovil, da v tem...

5 komentarjev

Sergey Brin, Google: Največja nevarnost za internet cenzura, Apple in Facebook

Sergey Brin: Nevarnosti za internet so tiranske vlade, Apple in Facebook

Guardian - Danes lahko v Guardianu preberemo zanimiv intervju z Googlovim soustanoviteljem Sergeyem Brinom, v katerem je ta kot največje sovražnike in nevarnosti za odprtost in svobodo interneta izpostavil k cenzuri naravnane vlade (na le kitajske, ampak tudi ameriško s poizkusom sprejetja kontroverznih zakonov SOPA in PIPA) ter korporacije, kot sta Apple in Facebook. Brin poudarja, da je precej bolj zaskrbljen, kot je bil v preteklosti, in da je nevarnost omejevanja in krčenja svobode in odprtosti na internetu vedno večja in stvarnejša.

Po eni strani kritizira početje kitajske, pakistanske, iranske, savdskoarabske, libijske, tunizijske in drugih vlad, ki poizkušajo (in vedno bolje uspevajo) internet temeljito cenzurirati. Če si je bilo včasih neverjetno...

24 komentarjev