»

Kupci novih Teslinih poltovornjakov jih eno leto ne bodo smeli prodati

Slo-Tech - Kupci novega poltovornjaka Cybertruck, ki ga po vsem pompu že nestrpno pričakujemo s Teslinega tekočega traka, se bodo z njim vsaj za leto dni res poročili. Še pred splavitvijo, ki jo napovedujejo za 30. november, so v javnost prišli precej edinstveni pogoji nakupa, ki bi jih bolj pripisali kakšni programski opremi. Tesla v pogojih izrecno prepoveduje odsvojitev vozila v prvem letu lastništva.

Kdor bi želel vozilo prodati, mora imeti za to upravičene razloge, prav tako pa ga mora najprej ponuditi koncernu. Šele nato ga lahko proda tudi sam, če dobi od podjetja pisno dovoljenje. Tesla bo vozila odkupovala po prodajni ceni, zmanjšani za 0,25 dolarja na prevoženo milijo (0,14 evra na kilometer), obrabo in morebitne stroške potrebnih poravil.

V nasprotnem primeru kupcu grozi deaktivacija vozila na daljavo ali 50.000 dolarjev kazni ter prepoved nakupov vozil od Tesle v prihodnosti.

53 komentarjev

V Tesli uvajajo vrsto različnih izboljšav proizvodnje

Slo-Tech - V torek se je odvil Teslin dogodek Battery Day, na katerem je Elon Musk z druščino razlagal, katere optimizacije proizvodnje baterij in avtomobilov uvajajo v želji, da bi v roku treh let lahko ponudili "ljudski" električni avto s ceno 25.000 dolarjev. To je bila tudi najpomembnejša od najav za potrošnike, razen tega pa je predstavitev v glavnem minila v tehničnih razlagah in brez konkretnejših demonstracij.

Industrija električnih avtomobilov je še vedno postavljena pred isti temeljni izziv kot ob ustanovitvi Tesle pred sedemnajstimi leti: vztrajno mora nadaljevati z nižanjem stroškov proizvodnje in posledično cen avtomobilov, da bi na srednji rok lahko dohitela zmogljivostno primerljive z motorji na notranje izgorevanje. Večina Teslinega dogodka Battery Day 2020 (skrajšani video povzetek), ki je zaradi distanciranja potekal v obliki drive-in parka, je bila tako osrediščena okoli množice posodobitev na praktično vseh stopnjah proizvodnje baterij in njihove vgradnje v avtomobile....

28 komentarjev

V ZDA že uvajajo posebne dajatve na električna vozila

Slo-Tech - Električni avtomobili niso le okolju prijaznejši, vsaj v mestih, temveč je vožnja z njimi tudi cenejša. Elektrika ni obremenjena s trošarinami na goriva, kar pa pomeni, da manj nabere tudi država. Dokler jih je malo, to ni težava, ni pa pričakovati, da bi tudi po popolnem prehodu na električna vozila tako ostalo. V Sloveniji za električna vozila (brez drugih vrst pogona, torej ne za hibride) velja oprostitev plačila letne dajatve, hkrati ne plačamo nič trošarin, nakup vozila pa je subvencioniran. Na Norveškem, kjer vodijo pri deležu električnih vozil, so šli še korak dlje, saj za električna vozila ni treba plačati DDV, letne dajatve, cestnin in v večini mesti niti parkirnin, imajo pa tudi popuste na trajektih in dovoljenje za uporabo posebnih pasov za avtobuse. Medtem pa v ZDA ugotavljajo, da takšen izpad prihodkov ni zaželen, zato so začeli uvajati dodatne dajatve za uporabo električnih vozil.

Čeprav je prodanih električnih vozil v ZDA manj kot 2 odstotka, so jih že začeli...

154 komentarjev

Nemčija povečuje subvencije za električna vozila

Slo-Tech - V Nemčiji bodo podaljšali in povečali subvencije za nakup električnih vozil, so se včeraj dogovorili predstavniki vlade in proizvajalcev avtomobilov. Trenutno subvencijo, ki znaša 4000 evrov za avtomobile, cenejše od 40.000 evrov, bodo dvignili za 50 odstotkov na 6000 evrov. Za dražja vozila bo dvig subvencije le 25-odstoten, medtem ko vozila nad 60.000 evri ne bodo subvencionirana. Priključni hibridi bodo po novem subvencionirani s 4500 evri namesto s 3000 evri. Polovico subvencij bo prispeval zvezni proračun, polovico pa proizvajalci vozil. Dogovor velja do konca leta 2025, medtem ko bi se trenutni dogovor iztekel leta 2020.

Država bo prav tako povečala vlaganja v infrastrukturo za električno mobilnost. V prihodnjih letih bodo vložili 3,5 milijarde dolarjev, s čimer želijo zagotoviti 50.000 javnih polnilnic. Trenutno jih imajo 21.000. Do leta 2030 želijo Nemci na cestah videti 10 milijonov električnih avtomobilov, čemur želijo dodati milijon polnilnic. Nove zaveze sovpadajo s...

57 komentarjev

Kako ukaniti Teslinega avtopilota in se zaleteti

Slo-Tech - Raziskovalci so pokazali, kako je mogoče preprosto pretentati avtopilota v Teslinih vozilih, da avtomobil zapelje na nasprotni vozni pas. Sistem Enhanced Autopilot, ki ga ima Model S 75, je mogoče prevarati brez vdora v računalniški sistem na avtomobilu. Zadostuje že manipulacija označb na cestišču, ki je s prostim očesom praktično ne zaznamo.

Gre za modul, ki v avtopilotu skrbi za prepoznavanje označb pasov. Avtopilot sicer uporablja kombinacijo kamer, ultrazvočnih sonarjev in radarja, a pasu se drži zgolj na podlagi informacij iz kamer. Pri tem uporablja kopico testov, ki poskrbijo za preprečevanje napačnih odločitev, denimo odstavne pasove, zgodovino vožnje po tej cesti, velikost in razdalja do različnih predmetov itd.

Zadostuje že, če na cesto nalepimo tri manjše označbe. Teh človek gotovo ne bi upošteval, avtopilot pa...

13 komentarjev

Tesla Model 3 na preizkusu najvarnejši avtomobil vseh časov

Slo-Tech - Tesla ima že mogoče težave s proizvodnimi kapacitetami in spoštovanjem rokov, a na varnostnih preizkusih so njena vozila vedno v samem vrhu. Ameriška NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) je novemu Modelu 3 podelila najboljšo oceno v zgodovini preizkusov. Avtomobil je v vseh kategorijah in podkategorijah dobil pet zvezdic, prav tako pa je dosegel najnižjo možno vrednost pri oceni verjetnosti poškodb potnikov - manj kot 6 odstotkov. Od leta 2011 so na prvih treh mestih te lestvice Model 3, Model S in Model X.

Omenjeni rezultat velja za varianto Model 3 Long Range Rear-Wheel Drive, a v podjetju pričakujejo, da bodo tudi ostale variante enako varne. Razlog za posebej dober...

20 komentarjev

BMW odstrnil tančice s svojega samovozečega motocikla

Slo-Tech - Motorno kolo, ki skozi ovinke drvi povsem samostojno, ne sliši se preveč smiselno, mar ne? Velika večina si namreč tovrstno vozilo omisli prav zaradi prvinskega užitka pri vožnji. Pri BMW Motorrad so te dni objavili kratek video, v katerem njihov prototip samovozečega motorja (model R1200GS) sam pospešuje, razbira cesto pred sabo, upravlja plin, sklopko in prestave, zavira pred ovinki ter se v njih ustrezno nagiba, kar je resnici na ljubo videti nekako strašljivo čudno.

Ker gre obenem za precej nevaren hobi, kjer poleg voznikovega znanja in drznosti obstaja še cel kup drugih dejavnikov, ki mu strežejo po življenju - je treba dosežek BMWjevih inženirjev gledati predvsem v luči razvoja pomagal, ki bodo v bodoče v pravem trenutku priskočila na pomoč človeškemu vozniku in morda...

39 komentarjev

Tesla razvija lastno procesno enoto

TechCrunch - Med svojim nastopom, v katerem je Elon Musk vlagateljem in novinarjem pojasnjeval stanje podjetja po končanem drugem letošnjem poslovnem četrtletju, je na plano prišla tudi potrditev, da v Tesli že nekaj časa razvijajo lasten čip za poganjanje umetne inteligence njihovih vozil. Družba je namreč zadnji dve leti skrivaj razvijala svoj procesor, ki bo premleval podatke za naslednjo, tretjo različico Autopilota, Teslinega sistema za samodejno upravljanje vozil. Doslej so se v tem pogledu naslanjali na Nvidiinih grafičnih karticah temelječ sistem, imenovan Nvidia Drive platform. Do znamenite nesreče s smrtno žrtvijo, ko je njihovo vozilo trčilo v traktorsko prikolico, pa je bil dobavitelj...

50 komentarjev

Tesla na daljavo spremenila zavorne karakteristike vozil

Slo-Tech - Ta teden se je zgodilo nekaj nenavadnega. Avtomobili Tesla Model 3 so čez noč skrajšali zavorno razdaljo in postali varnejši. Pred dvema tednoma je revija Consumer Reports ameriške potrošniške organizacije grajala ta isti model, češ da ima z naskokom najdaljšo zavorno razdaljo, ki je slabša celo od Forda F-150 (ki je poltovornjak). Tesla Model 3 je za zaustavitev pri hitrosti 96 kilometrov na uro potreboval 46 metrov, omenjeni ford pa 44 metrov. Z omenjeno organizacijo ima Tesla zelo pestro zgodovino, a to za današnjo zgodbo ni bistveno.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, se je najprej odzval z negodovanjem, kako da je zgodba zelo čudna in da so očitno testirali enega izmed zgodnejših preizkusnih modelov. Nadaljeval je z besedami, da...

54 komentarjev

Tesla odpustila več sto ljudi

Slo-Tech - Tesla je minuli teden odpustila več sto zaposlenih, in sicer po neuradnih ocenah 400-700. Večinoma naj bi šlo za ljudi iz administracije in marketinga, čeprav je med odslovljenimi tudi nekaj inženirjev in delavcev v proizvodnji. Tesla se sicer trenutno spopada z velikimi težavami v proizvodnji, saj njihov najnovejši model Tesla 3 prihaja iz proizvodnih hal veliko počasneje od pričakovanj in napovedi.

Na čakalni listi za prevzem vozil je več kot 450.000 ljudi, ki so vplačali 1000 dolarjev are. Tesla je prednaročila začela pobirati, še preden so avtomobil dejansko začeli proizvajati. Toda...

106 komentarjev

Lanska prva smrtna žrtev asistenčnega sistema v Tesli odgovorna sama

Slo-Tech - V prvi prometni nesreči delno avtonomnega vozila, ki je zahtevala smrtno žrtev, je bil udeleženec tudi sam odgovoren za nezgodo, je pokazalo vmesno poročilo preiskovalne komisije NTSB (National Transportation Safety Board). Voznik ni upošteval varnostnih opozoril avtomobila, naj položi roke na volan, če bo treba upravljati z vozilom.

Spomnimo, da je maja lani Joshua Brown z velikansko hitrostjo v Tesli S trčil v prikolico tovornjaka, ki je peljala čez cesto in je avtopilot zaradi odbleska ni zaznal. Tesla je ves čas poudarjala, da Tesla S v resnici nima avtopilota, temveč zgolj pripomoček za ohranjanje razdalje do prednjega vozila in držanje linije. Zaradi tega morajo vozniki še vedno ves čas vožnje imeti roke na volanu. V trenutnih modelih je tako, da...

86 komentarjev

Tesla vpoklical 53 tisoč vozil zaradi napake na ročni zavori

vir: BBC
BBC - Tesla je pozval lastnike 53 tisoč vozil Model S in Model X, naj svoje električne kočije odpeljejo na servis. Dva odstotka vpoklicanih vozil imata namreč serijsko napako na ročnih zavorah. Tesla sicer trdi, da servis ni nujno potreben, saj je najhujša stvar, ki se lahko zgodi, da bodo zavore zablokirale in posledično vozila ne bo mogoče voziti. Napako imajo vozila, ki jih je Tesla proizvedel med februarjem 2016 in oktobrom 2016. Najvrednejši ameriški avtomobilski proizvajalec je lani sicer proizvedel 83 tisoč vozil.

To sicer ni prvi prostovoljni vpoklic vozil s strani Tesle. Leta 2015 je 3000 lastnikov Model S moralo svoje vozilo peljati na servis zaradi težav pri varnostnih pasovih.

Teslina vozila so sicer med najbolj varnimi na trgu. Model S je že leta 2013...

28 komentarjev

Elektrika pomembnejša od samovozečih vozil: Tesla na borzi vreden več kot Ford

Bloomberg - »V Shortvillu je nevihtno vreme,« je včeraj po dogajanju na ameriških borzah, ki je potisnilo tržno vrednost Tesla Motors nad vrednost drugega največjega ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford, twitnil prvi mož proizvajalca električnih vozil Elon Musk. Delnica Tesle je včeraj pridobila skoraj šest odstotkov in Muskovo podjetje je bilo na borzi vredno 48,2 milijarde dolarjev. Oziroma 3,1 milijarde več kot Ford. Na tronu najvrednejšega ameriškega proizvajalca vozil pa ostaja General Motors.

Za skok delnice Tesle je bila kriva informacija, da je podjetje preseglo zastavljene cilje za prvo letošnje četrtletje. Nove lastnike je tako dobilo vsaj 25 tisoč Teslinih avtomobilov. Za primerjavo, v istem obdobju je Ford prodal 236 tisoč vozil. Kar pa je sedem...

92 komentarjev

Intel z nakupom Mobileya na trg avtonomnih vozil

Slo-Tech - Intel je potrdil, da bo za 15 milijard dolarjev prevzel izraelsko podjetje Mobileye, ki je vodilni proizvajalec na področju računalniškega vida za avtonomna vozila. Glede na Mobileyev dobiček bo Intel zanj plačal 60-kratno premijo (P/E). Intel je z Mobileyem sodeloval že od lani. S tem se bo Intel izstrelil med vodilne razvijalce opreme za samovozeče avtomobile, kjer sta Nvidia in Qualcomm njegova resna konkurenca. Trg asistenčnih sistemov in avtonomnih vozil je bil predlani vreden tri milijarde dolarjev, leta 2025 naj bi bil 96 milijard dolarjev, leta 2035 pa že okrog 290 milijard dolarjev, ocenjuje Goldman Sachs.

Intel doslej ni bil velik igralec v tem segmentu, zato so kupili Mobileye, kar bo spremenilo položaj. Mobileye se trenutno...

21 komentarjev

Pirhi tudi v pametnih avtomobilih

Slo-Tech - Avtomobili postajajo čedalje pametnejši in čedalje bolj podobni računalnikom, kar vključuje tudi pirhe (easter eggs). Gre za skrito funkcionalnost v programski opremi, do katere lahko pridemo le s posebnimi ukazi, in sega od preprostih slik ter seznamov programerjev do simulatorjev letenja v Excelu 97. Svoj čas so bili pirhi zelo priljubljeni, dandanes pa zaradi strožjega nadzora koda, h kateremu so botrovali tudi čedalje domiselnejši virusi, pirhov ne najdemo več tako pogosto. Razen v Tesli. Nova posodobitev programske opreme za Teslo Model X in Model S prinaša v avtomobile dva nova pirha.

Če v Tesli Model X na kontrolnem zaslonu pet sekund pritiskamo na logotip, potem pa vnesemo kodo holiday ali modelxmas, aktiviramo disko sekvenco (

10 komentarjev

Koga naj ubije samovozeč avtomobil?

Slo-Tech - Razcepu se približuje vlak, ki se ne more ustaviti. Na enem tiru je zvezanih pet ljudi in tja bo vlak tudi zapeljal, če ga s kretnico ne bomo preusmerili na drugi tir, kjer bo treščil le v enega človeka. To je zelo znan problem v etiki in filozofiji, ki nima enostavnega odgovora. V glavnem teoretičen problem utegne postati zelo realen, ko bodo samovozeči avtomobili postali vsakdanjost, le da se bomo spraševali, ali naj avtomobil reši voznika ali gručo ljudi. Mercedes-Benz pravi, da bo v prvi vrsti ščitil voznike.

Situacija ni tako neverjetna, kot bi se zdelo na prvi pogled. Glavni cilj vsakega algoritma za vožnjo avtomobila bo seveda pot opraviti brez žrtev in škode, a kaj če zaradi takšnega ali drugačnega razloga to ne...

229 komentarjev

Prva smrtna žrtev samovozečih avtomobilov, ki to niso

Slo-Tech - Od avtonomnih vozil in umetne inteligence v obliki avtopilota na vseh področjih pričakujemo veliko, še največ pa za zmanjšanje števila nezgod in smrtnih žrtev v cestnem prometu. Googlova popolnoma avtonomna vozila s skoraj tremi milijoni prevoženih kilometrov so povzročila eno samo nezgodo in bila udeležena v vsega peščici, kjer razen zvite pločevine in lažjih poškodb potnikov hujšega ni bilo. Drugače pa je s konvencionalnimi vozili, ki so avtopilotni sistem dobila tekom evolucije. Te dni smo izvedeli, da so maja v ZDA zabeležili prometno nesrečo s smrtnim izidom, kjer je avtomobil žrtve vozil avtonomno, s čimer gre za prvo potrjeno smrtno žrtev sistemov za avtonomno vožnjo. Ker to odpira precej vprašanj, ni presenetljivo, da je ameriška Uprava za varnost na hitrih cestah (NHTSA) začela uradno...

205 komentarjev

Iz Tesle: vpoklic X, prenova S, napoved 3

Tesla Model 3

Slo-Tech - Medtem ko se Tesla ubada z nepričakovanim zanimanjem za napovedan novi model Tesla Model 3 z osnovno ceno 35.000 dolarjev, za katerega so v nekaj dneh prejeli 325.000 resnih prednaročil (z aro 1000 dolarjev), morajo reševati tudi problem starejšega Modela X, ki gre na vpoklic. Zaradi nevarnih zadnjih sedežev v tretji vrsti bo približno 2700 vozil moralo na izredni servis. Testiranje je pokazalo, da lahko zaradi slabih tečajev ob trku zadnji sedeži zletijo iz svojega položaja in resno poškodujejo potnike v vozilu. To ni prvi vpoklic Teslinih vozil, saj so že lani vpoklicali 90.000 Modelov S zaradi težav z varnostnim pasom, pogosti pa so tudi pri ostalih proizvajalcih.

Vseeno smo v zadnjih dneh pozornejši na Teslo, saj Model 3 napoveduje, da bo postal prvi električni avtomobil...

43 komentarjev

Musk obljublja samovozeče Tesle do konca leta 2017

Slo-Tech - Elon Musk si je pridobil renome človeka, ki mu projekti ne le uspejo, temveč kar pozlatijo. SpaceX ne vozi v vesolje le satelitov, temveč želi kmalu tudi ljudi, hkrati pa je prvi v razvoju raket za večkratno uporabo. Električna vozila Tesla so v ZDA že precej pogost pojav na cesti, vozijo pa se tudi po Evropi. PayPala sploh ni treba posebej omenjati. Musk pa se loteva tudi bolj smelih projektov, kot so transportne cevi za ljudi (hyperloop), lastne šole ipd. Sedaj je Musk neskromno najavil, da bodo v dveh letih na cesto postavili popolnoma avtonomno vozilo znamke Tesla.

Kot pravi Musk, imajo vso potrebno tehnologijo že danes, treba jo je le sestaviti skupaj in preveriti. Tesla Model S se lahko že danes vozi bolj ali manj...

32 komentarjev

Pionirska Kalifornija ne bo dovolila samovozečih avtomobilov brez voznikov

Slo-Tech - Samovozeči avtomobili se nezadržno prebijajo na ceste, a voznikov se vendarle še ne bomo mogli znebiti. Kalifornija bo ena izmed prvih (zveznih) držav, ki bo področje celovito zakonsko uredila, in prvi osnutki prihajajoče zakonodaje kažejo, da brez ljudi ne bo šlo. Medtem ko si Google in konkurenca želijo, da bi zakonodajalec dovolil vozila brez možnosti človeškega krmiljenja, tako ne bo šlo.

Osnutek novih pravil namreč zahteva, da imajo vsa avtonomna vozila možnost, da človek v njih prevzame popoln nadzor nad njimi. To hkrati tudi pomeni, da mora biti v njih ves čas vožnje po javnih cestah priseben človek z vozniškim izpitom. Poleg tega določajo še, da bodo proizvajalci dobili triletne...

75 komentarjev

WSJ: Applov avtomobil do leta 2019

The Wall Street Journal - Da Apple misli zelo resno z razvojem samovozečega avtomobila, smo se letos lahko prepričali že pri iskanju lokacije za testiranje. Z načrti za nekaj let v prihodnosti je sicer tako, da se lahko uresničijo ali pa tudi ne, a če gre verjeti Wall Street Journalu, bo Apple prva tovrstna vozila predstavil leta 2019. Projekt naj bi v Cupertinu dobil zeleno luč in rok za dokončanje 2019.

Ekipa 600 ljudi, ki delajo na projektu Titan, se bo potrojila, kar nakazuje vstop na trg avtomobilov. Prva vozila sicer ne bodo povsem avtonomna, temveč nekakšni hibridi, ki bodo še vedno potrebovala človeško interakcijo. Avtonomno vozilo je malce bolj dolgoročni cilj. Tisti bolj skeptični v podjetju dvomijo, da jim bo do leta 2019 sploh uspelo pripraviti vozilo, ki bo naprodaj. Ogromni...

56 komentarjev

Toyota vlaga 50 milijonov dolarjev v raziskave samovozečih avtomobilov

Wired News - Tudi japonska Toyota se pridružuje čedalje daljšemu seznamu proizvajalec avtomobilov, ki se ukvarjajo s konceptom avtonomnih vozil. Toyota je sicer še lani zatrjevala, da je njihova prioriteta večja varnost in da ne bodo razvijali avtomobila brez voznika, a letos vlagajo 50 milijonov dolarjev prav v raziskave slednje tehnologije.

Omenjeni znesek bodo v naslednjih petih letih porabili za postavitev in obratovanje raziskovanih centrov, v katerih bodo skupaj z raziskovalci z MIT-a in Stanforda razvijali tehnologijo inteligentnih vozil. Na MIT-u se bodo ukvarjali z napredno arhitekturo, ki bo vozilom omogočala zaznavati in interpretirati okolico, medtem ko bodo na Stanfordu delali na področju računalniškega vida in...

58 komentarjev

Musk ustanovil lastno šolo

Slo-Tech - Elon Musk, ki ga poznamo zlasti po projektih PayPal, Tesla Motors in SpaceX, je ustanovil lastno osnovno šolo. Musk probleme običajno reši tako, da stvari naredi oziroma postavi sam, in tako je tudi s šolskim sistemom. Po njegovem mnenju je ameriški šolski sistem preveč okorel in ne uči pomembnih tem, zato je postavil svojo šolo.

Imenuje se Ad Astra in je precej neznana, saj je namenoma ne oglašuje preveč. Nima niti svoje spletne strani ali profila na družabnih omrežij, njen obstoj pa je potrdil v intervjuju v Pekingu. O šoli se je špekuliralo že od septembra, pa tedaj nihče ni bil čisto prepričan, ali gre za novinarsko raco ali res obstaja. Musk je sedaj potrdil, da res obstaja, a da je manjka in še...

104 komentarji

Tesla odpira patentni portfelj

Slo-Tech - V noriji sodnih postopkov zaradi kršitev patentov in modelov, ki smo ji priča predvsem čez Lužo, čeprav tudi Evropa ni imuna nanje, je pravo nasprotje novica iz proizvajalca električnih vozil Tesla Motors. Odločili so se, da bodo vse svoje patente odprli in dali na razpolago vsakomur.

Izvršni direktor Tesla Motors Elon Musk je v blogu zapisal, da ne bodo sprožili sodnih postopkov proti nikomur, ki bo uporabljal znanje ali tehnologijo, pokrito v patentih njegovega podjetja. Dodal je, da ne verjame več, da so patenti ključ za tehnološko prednost. Ko je delal v svojem prvem podjetju Zip2 je bil mnenja, da so patenti potrebni in koristni, a je sčasoma ugotovil, da se je situacija izrodila. Tesla Motors je patenta kopičila...

84 komentarjev