»

Samsungovi televizorji v testih lažejo

Slo-Tech - Samsung so ponovno zalotili pri manipuliranju in zavajanju uporabnikov, in sicer to pot pri televizorjih. Goljufanje ima pri tem južnokorejskem velikanu že dolgo brado, saj so na primer pred devetimi leti zavajali pri testih Galaxyja Note 3, pred kratkim pa na primer pri Galaxyju S22.

Za zdaj vemo, da televizorji S95B in QN95B zaznajo, kdaj jih ocenjujejo ocenjevalci in tedaj začasno preklopijo v boljši način delovanja. Testi se običajno izvajajo v oknih, ki zavzamejo deset odstotkov površine zaslona. Zato je Samsung sprogramiral televizorje tako, da tedaj začasno povečajo svetlost (s 1300 na 2300 nit). To obnašanje se pojavi izključno, kadar testni vzorec teče na 10 odstotkih zaslona, ne pa recimo na 9 odstotkih ali pri normalni uporabi - tedaj sveti s 1300 nit. Zdi se, da je Samsung računal na to, da večina uporabnikov po nakupu posebej ne nastavlja televizorja, zato ne bodo opazili, da iz njega ni možno iztisniti toliko kot v testih. A na internetu so prevaro razkrinkali. Poleg...

28 komentarjev

Samsung lahko na daljavo onesposobi prodane televizorje

Samsung - Da pametne naprave, ki so priključene v internet, v resnici nikoli niso povsem naša last, ugotavljajo tudi lastniki Samsungovih televizorjev. Povod za ugotovitev je bila sicer velika tatvina televizorjev iz skladišč v južnoafriški provinci KwaZulu-Nata, ki so je neznanci izvedli 11. julija letos. Kdor ima doma televizor iz tega ropa, bo ob priključitvi na internet razočarano strmel v črn zaslon, saj je Samsung blokiral serijske številke teh televizorjev in jih na daljavo onesposobi.

Kot so pojasnili v izjavi za javnost z začetka tega meseca, imajo vsi novi televizorji funkcijo blokiranja. Ta se aktivira, če Samsung ugotovi, da je bil posamezen televizor pridobljen nezakonito. Vsak televizor ob povezavi z internetom pokliče tudi Samsungove strežnike in to preveri. Tehnologija je že v vseh novih televizorjih.

V konkretnem primeru ni bilo težko poiskati pobeglih televizorjev, saj so poznali njihove serijske številke. Ni pa še jasno, ali bo storitev na voljo tudi običajnim...

135 komentarjev

Samsung, LG in Vizio goljufajo pri porabi svojih televizorjev

Slo-Tech - Raziskava, ki so jo naročili pri ameriški neprofitni okoljevarstveni organizaciji NRDC, je pokazala, da Samsung, LG in Vizio goljufajo pri prikazu porabe svojih televizorjev. Pri predvajanju uradnih posnetkov za testiranje in določitev energijskega razreda televizorji samodejno zmanjšajo svetlost na nivoje, ki jih uporabniki med normalno uporabo ne nastavljajo, zaradi česar prikažejo manjšo porabo električne energije od običajne. Uporabijo tudi nekatere druge načine, tako da prikažejo do tretjine nižjo porabo od realne.

Preverjali so velike televizorje z diagonalo 55 palcev ali več, ki so bili izdelani v letih 2015 in 2016. Ugotovili so, da so proizvajalci izigrali standardni test. Samsungovi in LG-jevi televizorji med predvajanjem 10-minutnega videa, ki se...

24 komentarjev

Sumljivi rezultati tudi pri Oplovih dizlih

Heise - V aferi z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov, ki se počasi umirja, smo dobili indice, da bi poleg vozil iz skupine Volkswagen - torej znamk Volkswagen, Audi, Škoda in Seat - utegnil goljufati tudi Opel. Visoka strokovna šola v švicarskem Bernu je namreč na zaprosilo nemške okoljevarstvene organizacije DUH (Deutsche Umwethilfe) merila izpuste Opel Zafire z motorjem 1,6 CDTi in dobila nekaj zelo sumljivih rezultatov. Opel vsakršne nepravilnosti zanika.

Kot vemo sedaj, velika večina dizelskih motorjev pri normalni rabi v okolje izpušča več dušikovih oksidov kot na testih. To je zaskrbljujoče, a ni nelegalno. Zakonodaja namreč zahteva, da so na testu NEDC izmerjeni izpusti NOx v EU pod mejo 80 mg/km. Vozila iz skupine Volkswagen so sporna zato, ker...

53 komentarjev

Skoraj vsi dizli presegajo normative, proizvajalci zahtevajo zvišanje dopustnih izpustov

Slo-Tech - Čedalje jasneje postaja, da ni enostavno izdelati dizelskega motorja z dovolj nizkimi izpusti dušikovih oksidov, da bi zadovoljili stroge evropske in ameriške standarde. V ZDA in kasneje tudi v Evropi so na križ pribijali Volkswagen, ki je v 11 milijonov vozil vgradil aktivno opremo za laganje o izpustih, a težave z zadostitvijo standardom imajo tudi drugi proizvajalci. Najnovejše raziskave kažejo, da kar 95 odstotkov dizelskih vozil na evropskih cestah preveč onesnažuje.

Nemški klub ADAC je testiral motorje proizvajalcev Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat in Volvo ter ugotovil, da njihovi izpusti dušikovih oksidov do desetkrat presegajo zakonsko dovoljene vrednosti. Preizkusili so jih tako po evropskem laboratorijskem standardu (NEDC) kakor tudi daljšem...

404 komentarji

Evropska komisija bo preiskala morebitno goljufanje proizvajalcev televizorjev

BBC - Afera Dieselgate o Volkswagnovem goljufanju pri emisijah dušikovih oksidov, ki se še vedno ni polegla, je odprla Pandorino skrinjico. Postalo je jasno, da je velika pomanjkljivost standardiziranih testov vseh naprav prav - standardizacija. Resda omogoča primerljivost, a po drugi strani lahko proizvajalci svoje naprave optimizirajo na te teste in pri tem včasih prestopijo mejo legalnega, čeprav potem raba v resničnem življenju s testi nima veliko skupnega. Evropska komisija zaradi suma sorodnega goljufanja preiskuje proizvajalce televizorjev, poroča BBC.

Povod za preiskavo so izsledki dveh študij, ki kažejo sumljivo znižanje porabe električne energije po začetku predvajanja standardiziranega testnega posnetka. V eni izmed študij so odkrili, da Samsungovi...

69 komentarjev

EU preiskuje kartel proizvajalcev elektronike

Europa.eu - Evropska komisija je v sodelovanju z lokalnimi policijami ta teden izvedla preiskave več multinacionalk, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo zabavne elektronike in malih gospodinjskih aparatov, so zapisali v uradni izjavi za javnost. Več podjetij namreč sumijo kartelnega dogovarjanja, ki je neupravičeno dvigovalo ceno. Podjetja naj bi se namreč sporazumela o omejeni dostopnosti izdelkov prek nekaterih kanalov za spletno prodajo, kar je vplivalo na dobavljivost in ceno. Komisija uradno ni razkrila, za katera podjetja, ker je preiskava šele začetni korak v preiskavi in niti ni nujno, da...

41 komentarjev

Samsung izdelal pomnilnik DDR4

ComputerWorld - Medtem ko se pomnilnik DDR3 nezadržno ceni, proizvajalci že razvijajo njegovega naslednika. Vodstvo je prevzel Samsung, ki je izdelal prve tablice pomnilnika DDR4, ki je po besedah proizvajalca dvakrat hitrejši od predhodnika. V 30 nm-tehnologiji izdelani čipi porabijo do 40 odstotkov manj energije od sedanjih pomnilniških čipov in omogočajo delovanje s hitrostmi 2,13 gigabita na sekundo.

Pomnilnik se napaja z 1,2-voltno napetostjo, kar je tudi glavni razlog za nižjo porabo električne energije. Uporablja tudi novo tehnologijo Pseudo Open Drain (POD), ki je še en varčevalni mehanizem in se rabi pri zapisu ali branju podatkov. Samsung je dejal, da so konec leta prve tablice posredovali izdelovalcem pomnilniških krmilnikov na testiranje, z JEDEC-om pa naj bi DDR4 standardizirali v drugi polovici...

12 komentarjev

EU visoko oglobila kartel proizvajalcev LCD-jev

Europa.eu - Evropska komisija je izrekla globo šestim proizvajalcem zaslonov s tekočimi kristali, ki so s svojim kartelnim dogovarjanjem povzročali škodo evropskim kupcem televizorjev, računalniških monitorjev in ostalih naprav s to tehnologijo. Globa se nanaša na ravnanje med oktobrom 2001 in februarjem 2006, ko so se Samsung, LG, AU Optronics, Chimei, Chunghwa in HannStar na več kot 60 sestankih, večinoma na Tajvanu, dogovarjali o cenah LCD-panelov. Skupno je EU izrekla globo v višini 649 milijonov evrov.

Samsung je dobil imuniteto, ker je bil prvo podjetje, ki je opozorilo na kartel, in ker je sodeloval s Komisijo. LG je prav tako zgledno sodeloval, zato so mu globo znižali za polovico na 215 milijonov evrov. Popust sta si prislužila še AU Optronics v višini 20 odstotkov, tako da bodo plačali 117 milijonov evrov, in petodstotnega Chunghwa, ki bo plačal 9 milijonov evrov. Chimei mora plačati 300 milijonov evrov globe, HannStar pa osem milijonov evrov.

33 komentarjev

Evropska komisija razbija še en kartel

X-Bit Labs - Doba monitorjev s katodno cevjo se nezadržno končuje, a izdelovalci so še vedno lahko kaznovani za stare grehe. Evropska komisija je tako v četrtek številnim podjetjem, ki so vključena v to industrijo monitorjev s katodno cevjo, poslala izjavo o nasprotovanju, v kateri jim očita kršenje protimonopolne zakonodaje. Nenapovedan nadzor, ki so ga vršili novembra 2007 v njihovih obratih, je EU napeljal na misel, da so se Chunghwa Picture Tubes, LG, Panasonic, Philips, Samsung in Toshiba povezali v kartel, ki je umetno zviševal ceno monitorjev s katodno cevjo za računalnike in v TV-napravah.

Izjava o nasprotovanju je uradni korak, s katerim EU podjetja seznani s preiskavo, ki poteka zoper njih. Ti se sedaj lahko odzovejo, pojasnijo dejstva in sestavijo obrambo. Prav tako imajo pravico zahtevati zaslišanje pred Komisijo. Ker se doba CRT-jev izteka, bo vpliv postopka na njihovo ceno zanemarljiv, bo pa to, upajmo, preprečilo nastanke kakšnih podobnih združenj na trgu plazem in LCD-jev.

14 komentarjev

AMD izdal varčen Istanbul Opteron

The inquirer - AMD je te dni izdal nov šestjedrni procesor serije Istanbul Opteron, ki je namenjen oblačnim okoljem. Nov Opteron 2419 EE je grajen predvsem z mislijo na porabo električne energije, tako da porabi v povprečju (ACP) le 40 W energije, kar je bistveno manj od dosedanjih šestjedrnikov. Pravijo, da zmore opraviti za 31 odstotkov več dela z isto porabo električne energije kot standardni štirijedrniki. To so dosegli z znižanjem frekvence na 1,8 GHz in napetosti na 1,125 V. Cena znaša 989 dolarjev na kos pri naročilih nad 1000 primerkov.

13 komentarjev