»

Iran na smrt obsodil še enega programerja

Saeed Malekpour

Guardian - Iran nadaljuje z ukrepi za nadzor interneta, ki nemalokrat terjajo človeške žrtve. Lani so na primer napovedali vzpostavitev nacionalnega interneta, ki bi sčasoma nadomestil mednarodno povezljivost, napovedali so blokado virtualnih privatnih omrežij (VPN), s katerimi se je bilo mogoče ogniti cenzuri, ter onemogočili uporabo sistema za anonimno brskanje po spletu Tor. Precej bolj resne so zadeve postale letos, ko so na smrt obsodili ameriškega programerja, ki je v ZDA za založnika iger razvijal računalniške streljačine, ki se med drugim dogajajo tudi v Iranu. Obsojen je bil zaradi vohunstva in podpihovanja sovraštva proti Iranu. To pa ni edina smrtna kazen, ki so jo izrekli. Iransko vrhovno sodišče je ta teden potrdilo tudi smrtno obsodbo...

27 komentarjev

Na splet ušel film Hackers Wanted

TorrentFreak - Na internetu se je pojavil dokumentarni film Hacker Wanted, ki je bil posnet po zgodbi resničnega hekerja Adriana Lama. Samo po sebi to ne bi bilo nič nenavadnega, saj na spletu prej ali slej končajo vsi izdani filmi. Pričujoči film pa je neobičajen zato, ker še ni bil izdan in ker najverjetneje nikoli ne bo.

Režiser Sam Bozzo pojasnjuje, da film razčlenjuje ločnico med pravimi hekerji s kodeksom, ki svoje poslanstvo opravljajo zaradi lastne motivacije in o odkritih luknjah obvestijo lastnike napadenih sistemov, in navadnih računalniških kriminalcih, ki so spletna različica malopridnih lopovov ali pa organiziranih hudodelskih združb. Film govori o zgodovini hekanja in se naslanja na zgodbo Adriana Lama, ki je znan po svojih vdorih v...

12 komentarjev

Athlon XP 2200+ OC Database

VR - Zone - Na VR-Zone so posodobili svoj OC Database, v kateri lahko najdete najbolj navite procesorje Athlon XP 2200+. Gotovo je odveč poudarjati, da trenutno premočno vodijo Japonci, ki držijo kar lepo število najvišjih mest. Rezultati so zares impresivni, vendar pa ni nikjer navedeno, koliko časa je računalnik sploh deloval s tako frekvenco in pod kakšno obremenitvijo, zato jih je treba jemati malce z rezervo. Rezultati so naslednji:
  • Athlon XP 2200+ 1.80@2.72Ghz by Son

  • Athlon XP 2200+ 1.80@2.59Ghz by Tamo

  • Athlon XP 2200+ 1.80@2.51Ghz by Jahovx

  • Athlon XP 2200+ 1.80@2.46Ghz by Memesama

  • Athlon XP 2200+ 1.80@2.42Ghz by NewBeetle

  • Athlon XP 2200+ 1.80@2.18Ghz by Kita

  • Athlon XP 2200+ 1.80@2.04Ghz

  • Athlon XP 2200+ 1.80@2.01Ghz by Kevin

Več o teh rezultatih si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Ponaredki pomnilnika

X-Bit Labs - Tudi o ponarejanju računalniških komponent sem pred časom že pisal. Takrat sem poročal o ponaredkih Abitovih matičnih plošč, ki seveda ne dosegajo Abitovih kakovostnih standardov in so najbrž krivi za skurjene procesorje in za kupe nezadovoljnih uporabnikov, ki nato pljuvajo čez prej omenjeno podjetje. Ponaredki prihajajo predvsem iz Kitajske in niso problematični, dokler ne preidejo v masovno proizvodnjo.
Na žalost moram poročati, da so se poleg ponarejenih Abitovih matičnih plošč na trgu pojavili tudi ponarejeni Hynixovi pomnilniški moduli. Gotovo je odveč poudarjati, da tudi ponaredki Hynixovih pomnilniških modulov ne dosegajo originalne Hynixove kvalitete. Ponaredke so opazili na Kitajskem, Tajvanu in celo v Evropi. Da bi se izognili neprijetnostim, ki jih utegnejo povzročiti ponaredki, odklikajte sem, kjer se boste lahko naučili razlikovati med ponaredki in originalom.

0 komentarjev

MSN na mobilcih

ZDNet - Velikan je v sredo obelodanil prve MSN portale v Franciji in Nemčiji (angleško govorečemu ljudstvu bo na voljo kmalu), katerega bit je poleg bogate inu raznovrstne vsebine seveda HotMail.

Portali so posebej prirejeni manjšim zaslonom, žal pa Microsoftova politika plačevanja ne ustraza najbolj evropskim ponudnikom, ki povečini računajo za poslane -- in ne prejete -- SMSje. Več.

2 komentarja

Modifkacija SIS735 drugič

OC Workbench - Pred kratkim sem poročal o modifikaciji plošč z naborom SIS735, ki je za približno 3-5 % povečala zmogljivost nabora, vendar sem takrat navedel samo dve vrstici suhoparnega teksta, ki ju je SIS poslal v javnost. Gotovo je odveč poudarjati, da sta bili dve vrstici enostavno premalo za modificiranje. Ker pa je SIS735 trenutno eden izmed najbolj vročih naborov in uspešnica nasploh, so se pri OC Workbench odločili, da stvar malce bolj proučijo. Seveda ni šlo brez manjše pomoči SIS-a, vendar važno je, da imamo tudi računalničarji sedaj na voljo enega izmed prvih vodičev o tej modifikaciji. Kar dober izziv za tiste, ki si lastijo dovolj znanja o elektriki, vendar pa sem še vedno menja, da je tistih 3-5 %, kolikor dobite iz plošče vsekakor malce malo. Vsekakor presodite sami, preden se lotite cinjenja in tvegate, da pokvarite ploščo.

0 komentarjev

Yahoo! News pohekani

Slashdot - Kar ne morem verjeti, kaj se lahko zgodi takim velikanom, kot je Yahoo!, na katerem imam tudi jaz svoj e-poštni nabiralnik. Vendar o pošti kdaj drugič. Trenutno nas zanima predvsem Yahoojev oddelek News, kjer internetno javnost vsakodnevno obveščajo o vsakodnevnih novicah. Gotovo je odveč poudarjati, da imajo Yahoojeve novice kar precej več bralcev, kot Slo-tech in da si nikakor ne morejo privoščiti napak. Vendar pa se je kljub ekstremni pazljivosti novinarjev, ki pišejo za ta portal, Yahoo znašel v precej neprijetnem položaju, saj so se v njegovem arhivu kar na lepem začele pojavljati nekakšne modificirane različice člankov. Vzrok za te nevšečne modifikacije je bil 20 letni heker Adrian Lamo, ki je malce predrugačil kar nekaj člankov - med drugim tudi o ruskemu programerju Dmitriju Sklyarovu. Novico je spremenil tako, da je napsial, da je Dmitri Sklyarov zaradi svojega "kaznivega" ravnanja obsojen na smrt. Samo predstavljajte si, koliko prahu je morala povzročiti tako modificirana...

0 komentarjev

Izšel CloneCD 3

Overclockers Australia - Pred kratkim je izšla nova verzija "pekovskega" programa CloneCD, ki ne služi samo navadnemu pečenju CD-jev. CloneCD podpira poleg navadnega pečenja CD-jev še tako imenovani RAW mode. RAW mode je poseben postopek, ki prepiše vsak sektor CD-ja. To pomeni, da proti temu postopku ne pomaga nobena zaščita. Gotovo je odveč poudarjati, da izdelovalci programov ne marajo RAW. Ravno zaradi tega, je večina proizvajalcev CD-R enot odstranila podporo RAW. Večina že, vendar ne vsi ... (namig: nekateri Teaci, Ricohi, pa še kakšna enota bi se našla). CloneCD 3 si lahko downloadate tukaj.

15 komentarjev

Primerjava dveh termalnih past

Overclockers Australia - Gotovo je odveč poudarjati, da je termalna pasta postala ena izmed najbolj nujnih sestavin za dobro hlajenje. Če še ne veste, termalna pasta izboljša stik med procesorjem in hladilnikom. Vendar ni vsaka termalna pasta dobra. Obstajajo sicer cenene termalne paste, ki zadovoljivo opravljajo svoje delo - to pa je tudi vse. Če iščete tisto pravo, je Arctic Silver II kar se termalnih past tiče še vedno zakon. Če pa iščete alternative, potem si oglejte ta test, v katerem je opisana kratka primerjava med Arctic Silver II in OCZ QuickSilver. Čeprav sam še nisem slišal za OCZ QuickSilver, me je primerjava kar presenatila, saj ta pasta sploh ni zaostajala za Arctic Silver II. Hmm, izgleda, da je Arctic Silver II končno dobil spodobno konkurenco.

3 komentarji