»

Iskanje nevarnih predmetov z Wi-Fi

Slo-Tech - Ker rentgenov in detektorjev kovin ne moremo namestiti v vse javne prostore, so na Rutgersu pokazali, kako bi lahko v principu uporabili Wi-Fi za zaznavanje kovinskih predmetov, nevarnih objektov in tekočin (članek). Brezžični usmerjevalniki namreč oddajajo elektromagnetno valovanje s frekvencami 2,4 in 5,0 GHz, kar bi lahko izrabili za preverjanje in iskanje nevarnih predmetov.

Pošteno moramo priznati, da trenutni dosežek predvsem sodi v kategorijo "izjemno...

0 komentarjev

Google pomotoma pobrisal domače usmerjevalnike nekaterih uporabnikov

Slo-Tech - Da so naprave, ki so povezane v oblak, na milost in nemilost prepuščene ponudniku oblačne infrastrukture, vemo že nekaj časa, a so incidenti za zdaj še zelo redki. Kaj lahko gre narobe tudi po pomoti, pa še vedno povzroči obilico nevšečnosti, so ugotovili lastniki Googlovih usmerjevalnikov OnHub in Wifi. Ti so se jim popolnoma ponastavili, tako da so v postopku izgubili vse lastne nastavitve. Uporabniki so to ugotovili, ko so nenadoma ostali brez povezave z internetom.

Do težav je prišlo zaradi napake v Googlovem oblaku, za kar se je velikan iz Mountain Viewa že opravičil. A preproste rešitve ni, saj morajo vsi prizadeti ročno ponovno nastaviti svoje naprave. To ni tako trivialno, saj imajo nekateri precej obsežna domača omrežja s kopico nastavitvami - statične IP-naslove, preusmerjanje vrat...

23 komentarjev

Googlov nov brezžični usmerjevalnik preprosto Wifi

Slo-Tech - Dobro leto dni je minilo od predstavitve prvega Googlovega brezžičnega usmerjevalnika, ki so ga poimenovali OnHub. Čisto soliden kos strojne opreme je stal 200 dolarjev, a še do danes ni izpolnil vseh pričakovanj, ki smo jih imeli zaradi Googlovih obljub. Podpora IPv6 in NAT loopbacku še vedno manjka, USB-priključek je nefunkcionalen itd. Namesto resne nadgradnje, ki bi te pomanjkljivosti odpravila, bo Google na tiskovni konferenci 4. oktobra predstavil nov brezžični usmerjevalnik, ki se bo zelo verjetno imenoval kar Google Wifi. Stal naj bi 130 dolarjev.

Tehnične specifikacije seveda še vedno niso znane, pričakujemo pa, da bo odpravil vrsto naštetih pomanjkljivosti, ki jih ima OnHub. OnHub so pač mimogrede razvili v ekipi Google Fiber in Chrome, medtem ko sedaj vajeti prevzela skupina...

7 komentarjev

Googlov nov operacijski sistem Fuchsia

Slo-Tech - Google bo široki paleti platform, ki so jih razvili, dodal še eno. Na GitHubu se je pojavil nov projekt z imenom Fuchsia, ki je sodeč po opisu nov operacijski sistem. To seveda ni prvi operacijski sistem, ki ga Google razvija, je pa prvi, ki ne bo temeljil na Linuxovem jedru. Uporablja novo jedro Magenta, ki je namenjeno internetu stvari (IoT) in sloni na LittleKernel. Magenta je narejena tako, da omogoča preprost in učinkovit prenos z malega na veliko, tako da lahko teče na vgradnih napravah, pametnih telefonih, namiznih računalnikih itd.

Za uporabniški vmesnik uporabljajo Flutter, glavni programski jezik je Dart, Escher pa skrbi za dobro grafiko. Magenta podpira tako ARM kakor klasično PC-arhitekturo, oboje v 32 in 64 bitih. Google še ni razkril, kakšna prihodnost...

18 komentarjev

Amazon Echo odslej kot Echo Dot in Tap

Slo-Tech - Amazonov inteligentni črni cilinder Echo, ki stoji v sobi in tiho posluša, dokler ne sliši ključne besede, nato pa zmore tudi kaj povedati ali zaigrati, je dobil naslednika. Dva, izmed katerih vsak opravlja približno polovico tistega, kar je znal Echo. Prvi se imenuje Echo Dot in raje posluša, drugi se imenuje Tap in bolje igra. Znata pa oba oboje.

Echo Dot je pomanjšan oziroma pristrižen Echo, ki meri v višino le še dober decimeter. Načeloma zna isto kot Echo, pri čemer je mikrofon enake kvalitete in je kot v Echu ves čas v pripravljenosti, da sliši ključno besedo, medtem ko so zvočniki manjši in slabši. Stane 90 dolarjev, torej pol manj od Echa.

Druga polovica...

2 komentarja

Google pripravil novi OnHub

Slo-Tech - Poleti je Google predstavil brezžični usmerjevalnik OnHub, s katerim so želeli dizajnu in delovanju usmerjevalnikov vdahniti svežino. V resnici ga zanj proizvaja TP-Link, kar niti ni pomembno, saj je Googlova celotna zamisel. In ta je precej enostavna - oblikovati estetsko všečen usmerjevalnik, ki nam ga ne bo problem postaviti na sredo stanovanja, hkrati pa mu dodati dovolj inteligence in moči, da se ne bo sesuval. Tedaj so napovedali, da je TP-Linkova naprava zgolj prav v novi liniji OnHub, kar so sedaj potrdili. V sodelovanju z Asusom so pokazali nov usmerjevalnik OnHub, ki je podoben predhodniku, je pa pametnejši in tudi nekoliko dražji.

Za 220 dolarjev, kar ni malo, dobimo eleganten valj, ki ima nekaj novosti....

45 komentarjev

Google izdelal lastni brezžični usmerjevalnik OnHub

Official Google Blog - Google se je odločil, da često prezrt kos strojne opreme, ki neopažen ždi na tleh pod mizo, vse dokler deluje, potrebuje osvežitev. Od brezžičnih usmerjevalnikov pričakujemo zagotavljanje signala Wi-Fi brez prekinitev, zato so prekinitve neprijetne. V sodelovanju s podjetjem TP-Link so izdelali usmerjevalnik OnHub, ki je od daleč še najbolj podoben Amazonovemu Echu in naj bi v prihodnosti tegobe z nezanesljivim omrežjem ali preobremenjenim usmerjevalnikov odpravil.

Valjasta oblika ni naključna, saj je Google želel usmerjevalnik oblikovati tako, da ga bomo lahko postavili na sredino stanovanja, recimo na polico ali mizo, od koder bo svojo nalogo opravljal učinkoviteje. Na voljo je v modrem in črnem, signalne diode pa so vdelane tako, da ne kazijo videza. V notranjosti najdemo 13 anten - od...

42 komentarjev

Odkrita ranljivost v usmerjevalnikih Linksys, Netgear in nekaj drugih

Del kode skripte, ki jo je uporabil Vanderbeken

Slo-Tech - V nekaterih usmerjevalnikih znamke Linksys in Netgear so odkrili ranljivost, ki napadalcu omogoča ponastavitev nastavitev usmerjevalnika in prevzem nadzora z administratorskim računom. Ranljivost je odkril Eloi Vanderbeken na usmerjevalniku Linksys WAG200G, kmalu pa so jo prek interneta potrdili še uporabniki številnih drugih modelov.

Podrobnosti o luknji je Vanderbeken objavil v skopi predstavitvi na Githubu, ki je tako polna internetnih memov, da ji je včasih kar težko slediti. Vanderbeken je namreč poizkušal dobiti dostop do svojega usmerjevalnika, do katerega ni imel fizičnega dostopa niti administratorskega gesla. Ugotovil je, da usmerjevalnik na vratih 32764 posluša promet in se odziva nanj, a v...

37 komentarjev

Objavljena baza zasebnih SSL-ključev usmerjevalnikov in VPN-jev

Slo-Tech - LittleBlackBox Project je na internetu objavil bazo več kot dva tisoč zasebnih SSL-ključev, ki se uporabljajo pri asimetričnem šifriranju komunikacije. Objavljeni so ključi, ki so nespremenljivo zapisani (hard-coded) v različnih vgrajenih napravah, kot so usmerjevalniki interneta in podobno. Da imajo te naprave zapečene SSL-zasebne ključe v svoji strojno programsko opremo (firmware), je znano že dolgo časa, a doslej se jih nihče ni lotil sistematično iskati in objavljati.

Problem je, da so ti ključi fizično in nespremenljivo zapisani v naprave, tako da imata dve...

8 komentarjev

Novosti iz tovarne jabolk

Novi Mac Mini

vir: engadget
engadget - Apple je danes najavil nekaj posodobitev svojih izdelkov. Tako je posodobil svoje usmerjevalnike, računalnike Mac Mini, Mac Pro in iMac.

Airport Extreme brezžični usmerjevalnik je tako dobil možnost hkratnega delovanja na 2.4 in 5GHz frekvenci, hkratne povezave do 50 uporabnikov in možnost drugačnih brezžičnih nastavitev za goste. Usmerjevalnik je lahko vaš že za dobrih 179 dolarjev. Več informaciji v izvorni novici.

Naslednja novost je malček Mac Mini. Oba nova modela imata sedaj 2.0GHz Core 2 Duo procesor, Nvidia Geforce 9400M grafično kartico in 5 USB priključkov (prejšnji Miniji so imeli le 4). Za ceno 600 dolarjev boste dobili 1GB RAMa ter 120GB disk, za 800 dolarjev pa 2GB RAMa in 320GB disk. Oba modela sta po novem opremljena z DisplayPort (prej DVI), prav tako pa imata tudi 8x SuperDrive optično enoto. Več informacij...

72 komentarjev

Odkrita resna ranljivost v DNS sistemih

Arnes - Kot poročajo številni varnostni portali, med drugim tudi Arnesov SI-CERT in Slashdot je raziskovalec Dan Kaminsky v DNS protokolu odkril resno ranljivost, ki omogočajo izvedbo tim. zastrupljanja predpomnilnika (ang. cache poisoning), posledično pa napadalec lahko s pomočjo DNS predpomnilnika izvede napad z ribarjenjem (tim. phishing).

Kaminsky je o ranljivosti obvestil 81 proizvajalcev programja za DNS strežnike, večina pa jih je danes izdala koordiniran popravek ranljivosti. Podrobnosti o ranljivosti sicer še niso javno znane, jih bo pa Kaminsky objavil avgusta letos na Black Hat konferenci. Na voljo je tudi on-line program za preverjanje ranljivosti vašega DNS-ja.

Pa še opozorilo: poleg nadgradnje DNS programske opreme na vaših strežnikih (če jih imate) pa ne pozabite nadgraditi tudi programske opreme na napravah kot so domači brezžični usmerjevalniki.

28 komentarjev