»

Prvi potrjeni medzvezdni meteor obiskal Zemljo pred osmimi leti

Slo-Tech - Meteorji letijo skozi ozračje vsak dan in tam tudi zgorijo, običajno brez zanimanja, kaj šele velikega pompa. Ko je leta 2014 takšen poltonski meteor razsvetlil nebo nad Papuo Novo Gvinejo, se ni zgodilo nič presenetljivega. Sedaj pa vemo, da je to prvi meteor, za katerega lahko z veliko verjetnostjo potrdimo, da ni prispel iz Osončja, temveč gre za medzvezdni objekt.

Da bi šlo lahko za posebnega gosta, sta leta 2019 ugotovila harvardski astrofizik Avi Loeb in njegov študent Amir Siraj, ki sta o tem napisala tudi članek. Kot se za fizike spodobi, sta rokopis priobčila na arXiv, a se nikoli ni prebil skozi recenzentski postopek v reviji Astrophysical Journal Letters. Razlogov je več, je pojasnil Siraj, med drugim edinstvenost odkritja in nedostopnost določenih informacij, ki so bile v ZDA označene kot zaupne. Meteor so zaznale kamere, podatke pa je imela zbrane NASA, oziroma njen Center for Near Earth Object Studies. A javno niso bili dostopni.

Loeb in Siraj sta šele leta 2019...

4 komentarji

Microsoft razkril varnostni koprocesor Pluton

Microsoft - Da bi se zoperstavili naprednim napadom na strojno opremo, kot sta Meltdown in Spectre, so pri Microsoftu v sodelovanju z Intelom, AMDjem in Qualcommom razvili vezje s kodnim nazivom Pluton, ki bo vgrajeno v same sistemske čipe.

Kdor hodi naokrog s prenosnikom, polnim supertajnih načrtov jedrskih bomb ali podobne eksotike, običajno uporablja naprave z raznimi dodanimi varnostnimi zmogljivostmi, kot je Trusted Platform Module (TPM), kriptografski mikrokontroler, ki ojača funkcije, kot je BitLocker. Toda hekerji so že pred časom našli pot mimo TPM na način, da vohljajo za prometom med procesorjem in varnostnim čipom. Pri Microsoftu so se zato odločili uvesti še trdnejšo obliko zaščite v obliki koprocesorja, ki bo vgrajen v same sistemske čipe in mu bo tako praktično nemogoče prisluškovati. Vezje z imenom Pluton je sad njihovih izkušenj z uspešnim ščitenjem Xboxa One pred poganjanjem nepooblaščene kode (beri: piratiziranjem iger), tehnologijo pa že nekaj let uporabljajo tudi v...

24 komentarjev

New Horizons izvedel najbolj oddaljen oblet doslej

vir: NASA
NASA - Sonda New Horizons, ki jo je NASA na pot poslala daljnega leta 2006, je na novega leta dan postavila pomemben mejnik. Uspešno je obletela telo Ultima Thule, ki je del Kuiperjevega pasu. Ultima Thule, ki so ga odkrili šele leta 2014, ima premer približno 30 kilometrov in okrog Sonca kroži na oddaljenosti 42-46 astronomskih enot. New Horizons se je danes ob 16.36 po slovenskem času radijsko javil. Razdaljo med sondo in Zemljo radijski valovi premagajo v dobrih šestih urah.

Med obletom se je New Horizons telesu Ultima Thule približal na 3500 kilometrov, kar je v vesoljskih razmerah praktično zanemarljivo. Sonda je medtem od Zemlje oddaljena 6,6 milijarde kilometrov, s čimer je poskrbela za kopico rekord. Resda sta Voyagerja že bistveno dlje, a New Horizons je...

27 komentarjev

Po 11 letih v asteroidnem pasu zaspala Dawn

Slo-Tech - Po enajstih letih je utihnila sonda Dawn, ki je od septembra 2007 do danes prepotovala 6,9 milijarde kilometrov. Na pot so jo poslali, da bi izvedeli več o asteroidnem pasu in pritlikavih planetih Vesta in Cerera. Svojo pot je sklenila v orbiti okrog Cerere, kjer bo tiho ostala več desetletij. NASA ocenjuje, da obstaja 99 odstotkov možnosti, da bo Dawn krožila okrog Cerere še vsaj 50 let. Zadnji signal je na Zemljo poslala včeraj, sedaj pa ji je zmanjkalo goriva. Kako je videti smrt plovila, so v NASA doživeto opisali.

V svoji zgodovini je Dawn postavila precej mejnikov. Med drugim je...

3 komentarji

Vrnite nam planet Pluton!

vir: NASA
Phys.org - Ko so leta 2006 Plutonu odvzeli status planeta in ga uvrstili v novo skupino pritlikavih planetov, so nekateri to vzeli zelo osebno. Toda Mednarodna astronomska zveza (IAU) je bila neomajna, saj Pluton ni izpolnjeval treh pogojev nove definicije planeta. Sedaj pa so znanstveniki s floridske univerze v Orlandu ponovno načeli to temo, ko trdijo, da mora Pluton spet postati planet.

Po veljavni definiciji je planet telo, ki v stabilni orbiti kroži okrog Sonca, je zaradi lastne gravitacije zavzelo sferično obliko (je v hidrostatičnem ravnovesju) in ki je s svojo gravitacij počistilo okoliško orbito. Slednja točka, ki je Pluton ne izpolnjuje, pomeni, da je v svoji orbiti planet gravitacijsko dominanten in da so vsa znatna...

11 komentarjev

Proti Soncu!

vir: NASA
NASA - Še teden dni nas loči do začetka še ene zgodovinske odprave v vesolje. Prihodnjo soboto bo namreč s Cape Canaverala na krovu rakete Delta IV Heavy poletela sonda, imenovana Parker Solar Probe. Namenjena je proti soncu, da bi pojasnila delovanje naše zvezde in njen vpliv na planete, kakopak tudi našo Zemljo, ki krožijo okoli nje. Predvsem pa naj bi pojasnila trojico velikih znanstvenih ugank,...

15 komentarjev

New Horizons v pripravah na obisk Ultime Thule

Vir: NASA

Slo-Tech - Nasina vesoljska sonda New Horizons je na pragu naslednjega vznemirljivega poglavja njenega potovanja, ki traja že več kot 12 let in ga na Slo-Techu spremljamo že od samega začetka. Plovilo je pred tremi obiskalo pritlikavi planet Pluton, zatem pa se je napotilo proti ledenemu asteroidnemu polju na robu našega osončja, imenovanemu Kuiperjev pas. Tam naj bi 1. januarja obiskala še en mini planet po imenu Ultima Thule, ki je od Plutona oddaljen okroglo milijardo kilometrov, kar pomeni doslej najbolj oddaljen obisk kakega takega vesoljskega...

11 komentarjev

Voyagerju 1 po 37 letih spanja potisniki še vedno delujejo

NASA - Pred 40 leti je NASA v vesolje poslala sondo Voyager 1, s katero so želeli bolje spoznati zunanje planete v Osončju in dobiti informacije iz prve roke o medzvezdnem prostoru. Čeprav je danes Voyager 1 od Zemlje oddaljen 141 astronomskih enot oziroma 21 milijard kilometrov, ga je NASA še vedno sposobna krmiliti in mu spreminjati trajektorijo, so dokazali te dni. V torek so Voyagerju 1 poslali ukaz, naj z 10-milisekundnimi pulzi iz potisnikov poizkusi spremeniti svojo trajektorijo. Signal je do plovila potoval 19 ur in 35 minut. Ko je preteklo še enkrat toliko časa, je NASA dobila potrditev, da se je plovilo odzvalo. Štirideset let od izstrelitve lahko še vedno krmilijo plovilo, ki je v medzvezdnem prostoru!

Voyager 1 je nazadnje svoje potisnike TCM (trajectory...

31 komentarjev

Juno ob svitu v Jupitrov objem

Slo-Tech - Vesoljska sonda Juno, ki je na poti že skoraj pet let, bo navsezgodaj zjutraj prispela na cilj. Ob 5.18 uri po slovenskem času bo pričela približno pol ure dolg zadnji stadij utirjenja v Jupitrovo orbito, kjer bo slabi dve leti opravljala znanstvene raziskave. Jutrišnji manever predstavlja najnevarnejši del misije, saj je pri aktivaciji potisnikov za 35 minut največ možnosti, da gre kaj narobe.

Juno so z izstrelišča na Floridi na pot poslali 5. avgusta 2011. Čeprav se razdalja med Zemljo in Jupitrom giblje med 4,2 in 6,4 astronomskimi enotami, je moral Juno prepotovati kar 18,7 astronomskih enot, da je do Jupitra prispel v ugodni konfiguraciji in s primerno hitrostjo. Vesoljska dinamika je zanimiva veda, v kateri zemeljska...

30 komentarjev

Išče se deveti planet

Slo-Tech - Koliko planetov je v našem Osončju, ni tako enostavno vprašanje, kot se zdi. Večina se nas je učila, da devet, danes jih je osem, v preteklosti pa smo jih imeli že tudi enajst. In to v bližnji, človeški preteklosti, ne oddaljeni vesoljski preteklosti med nastajanjem Osončja. Problem je računovodske narave, zanimiv pa je zato, ker so se januarja pojavile špekulacije, da smo odkrili nov planet z orbito daleč onstran Plutonove. Mike Brown s Caltecha je namreč objavil članek, ki precej dobro razlaga nekaj nenavadnih lastnosti našega Osončja s predpostavko, da se daleč za Plutonom skriva deveti planet, ki je vsaj desetkrat masivnejši od Zemlje.

Browna poznamo zlasti kot človeka, ki je med najbolj odgovornimi,...

31 komentarjev

Internet na obrobju osončja počasen

NASA - Minila sta skoraj dva meseca, odkar se je plovilo New Horizons srečalo s Plutonom in odbrzelo proti temi in mrazu Kuiperjevega pasu. Nekaj spektakularnih fotografij in osnovnih informacij o tem pritlikavem planetu smo že dobili, a velike večine New Horizons sploh še ni poslal na Zemljo. Sedaj je napočil ta čas.

Do novega cilja plovilo ločijo še dobra tri leta, saj bo do objekta 2014 MU69 priletelo šele 1. januarja 2019. Zato so se sedaj lotili...

23 komentarjev

New Horizons dobil nov cilj

Nature - NASA je sprejela odločitev, kam bodo po letu mimo Plutona namenili plovilo New Horizons, ki s hitrostjo več kot 12 kilometrov na sekundo leti proč od planetov v našem Osončju. Plovila ni mogoče ustaviti, zato je lahko Pluton poslikal le v letu, sedaj pa so mu morali najti nov cilj, ki je dovolj blizu, da ne bo terjal prevelikih popravkov trajektorije. Izmed dveh verjetnejših možnostih so se odločili za 2014 MU69, ki sodi med tako imenovane objekte Kuiperjevega pasu (KBO).

New Horizons leti na MU69 iz preprostega razloga - tako bo porabil najmanj goriva, ki ga nima ravno v izobilju. Trenutno ga ima še 35 kilogramov, da pride na cilj pa jih bo porabil 12 kilogramov. Objektu se bo približa na razdaljo 12.000 kilometrov in...

3 komentarji

Na svidenje, Pluton, pozdravljen Kuiperjev pas

NASA - Pa je mimo. New Horizons se je včeraj ob 13.49 točno po urniku Plutonu približala na 12.500 kilometrov, napravila nekaj posnetkov ter drugih meritev in odbrzela v medzvezdno črnino. Če se je Plutonu približala na tretjino razdalje do geostacionarnih satelitov na Zemlji, je sedaj že bistveno dlje. V 24 urah New Horizons prepotuje poldrugi milijon kilometrov, saj se od središča Osončja oddaljuje s hitrostjo 14 kilometrov na sekundo, od Plutona pa trenutno s 13,8 km/s. V živo lahko njen položaj spremljate na Nasini strani.

Čeprav je vrhunec misije končan, pa čaka tako NASO kakor sondo New...

81 komentarjev

Zdaj gre zares: New Horizons pri Plutonu

Pluton si je sposodil kinetično energijo pri Jupitru. Vrnil je ne bo.

Slo-Tech - Po skoraj desetih letih se misija New Horizons bliža vrhuncu. Jutri ob 13.50 bo plovilo najbližje Plutonu, kar bo idealna in za zelo dolgo časa tudi zadnja priložnost za posnetke najslavnejšega pritlikavega planeta, ki je bil ob začetku misije še planet. Pluton je majhen, saj ima premer vsega 2368 kilometrov (Zemljin znaša 12.742 kilometrov), in zelo daleč, saj je od Sonca oddaljen 40-krat toliko kot Zemlja.

Da je New Horizons tja prispela v doglednem času, je morala potovati hitro in obenem izkoristiti še Jupitrovo potencialno energijo. Razdalje v vesolju so ogromne in da sploh kam pridemo z omejeno zalogo energije in goriva, ki ju lahko tovorimo v vesolje, smo se že zdavnaj naučili krasti kinetično energijo planetom. Ti...

36 komentarjev

New Horizons brzi proti Plutonu

Pluton

Slo-Tech - Sonda Nova obzorja (New Horizons) se hitro bliža Plutonu, ki se mu bo najbolj približala v torek ob 13.50 uri po slovenskem času. Pluton je daleč in tudi Nova obzorja so na poti že zelo dolgo. Prva sonda, ki se bo Plutonu zelo približala, je namreč na pot krenila že januarja 2006. Tedaj je bil Pluton še planet, a so ga že istega leta prekrstili v pritlikavi planet.

Desetletno potovanje Novih obzorij s hitrostjo 14 kilometrov na sekundo (glede na Sonce) je bilo zelo zanimivo in polno preobratov. Izstrelitev so morali že na začetku preložiti, da so preverili kerozinske rezervoarje na...

60 komentarjev

Plutonovi luni dobili ime

Slo-Tech - Meseca maja leta 2005 odkriti mali plutonovi luni sta dobili ime. Ob odkritju so ju katalogizirali kot S/2005 P 2 in S/2005 P 1, prejšnji teden pa je Mednarodno astronomsko združenje (IAU - The International Astronomical Union) potrdilo imena kot Nix in Hydra.

Nix je v mitološkem smislu boginja teme in noči, Hydra pa mitološka pošast v obliki kače z devetimi glavami. Obe luni sta 5000-krat temnejši kot Pluton, a vseeno dovolj svetli, da jih Hubblov vesoljski teleskop jasno razloči.

Luni sta res mali, saj merita 40 in 160...

24 komentarjev

So astronomi odkrili deseti planet?

24 ur - Skupina astronomov, ki uporablja teleskop na Palamarju, imenovan Samuel Oschin, in osem-meterski teleskop na Mauna Kea, so odkrili do sedaj največji objekt v Kuiperjevem pasu, večji od Plutona.

Objekt, ki mu še niso dali imena, je od Sonca odaljen za 97 astronomskih enot (torej razdalj med Soncem in Zemljo). Premer objekta je okoli 3000 kilometrov, površje pa naj bi prekrivalo skalovje in led.

V branje.

44 komentarjev