»

The Ocean Cleanup iz velike zaplate smeti zajel slabih 30 ton odpadkov

Oceansko smetarsko vozilo prazni vrečo oceanskih smeti

Slo-Tech - The Ocean Cleanup, neprofitna organizacija, ki si je za svoje poslanstvo izbrala, da bo svetovne oceane očistila slabo razgradljivih odpadkov, je sporočila, da so s svojo mrežo za zajem "System 002", poimenovano tudi "Jenny", uspeli zajeti 28.659 kilogramov plavajočih odpadkov, ki se vrtinčijo v Veliki tihomorski zaplati smeti.

System 002 je prva delujoča preizkusna različica mrež za zajem. Po tem uspešnem podvigu bodo začeli graditi serijo System 003, ki bodo trikrat večji in s katerimi načrtujejo, da bodo z desetimi velikimi mrežami uspeli vsakih 5 let zmanjšati obseg plavajočih odpadkov za 50%. Med odpadki se najdejo košare, gajbice, ribiška oprema, čevlji, zobne ščetke in tudi straniščne školjke, nabor tako jasno kaže, da ti prihajajo od ljudi.

Ocean Cleanup bo do izgradnje System 003 nadaljeval z zajemom smeti s System 002, nadaljevalo se bo tudi delo na plavajočih prestreznikih, ki jih nameščajo na reke, da z njimi zajamejo odpadke preden sploh pridejo do oceanov.

141 komentarjev

IPCC: Globalno segrevanje kritično, ukrepati je treba takoj

Slo-Tech - Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) pri Združenih narodih je objavil prvi del šestega poročila, ki ne kaže rožnate slike. Poročilo, ki ga je soustvarilo več kot 200 strokovnjakov za klimatologijo in sorodne vede ter odobrilo 195 držav članic ZN, ugotavlja, da se planet segreva najhitreje v zadnjih 2000 letih. Nobenega dvoma ni, da je za veliko večino segrevanja odgovoren človek, ugotavljajo. Če človeštvo ne bo takoj odločno ukrepalo in zajezilo izpustov toplogrednih plinov, se obetajo velike spremembe podnebja in več ekstremnih podnebnih dogodkov. Časa zmanjkuje.

IPCC o nevarnostih segrevanja planeta svari že 30 let, a več kot to ne more. Naloga IPCC je spremljati dogodke, raziskovati vzroke in predvidevati prihodnje scenarije, ne more pa ukrepati. To nalogo imajo vlade, ki jo zadnjih 30 let niso opravile. Rezultati so očitni. V primerjavi z referenčnim obdobjem 1850-1900 se je povprečna globalna temperatura povišala za 1,1 °C, kar največ v zadnjih 125.000 letih (od...

138 komentarjev

V poldrugem desetletju je Zemlja zadržala dvakrat več toplote

Slo-Tech - Globalno segrevanje, ki je posledica kopičenja toplogrednih plinov v atmosferi, običajno predočujemo z dvigom povprečne temperature na Zemlji. Če pa se ta temperatura dviguje, to pomeni, da se Zemlja segreva. Z drugimi besedami pa to pomeni, da energijska bilanca Zemlje ni poravnana. Trenutno Zemlja od Sonca prejme več toplote, kot je odda v vesolje, zato lahko povprečna temperatura raste. Efekt je podoben, kot če se oblečemo v toplo plast oblačil. Tudi tedaj se novo ravnotežje vzpostavi pri višji temperaturi kože.

Najnovejša raziskava, ki sta jo izvedli NASA in NOAA, je razkrila, da se neravnovesje povečuje. V obdobju od leta 2005 do 2019 se je presežek energije, ki na Zemlji ostaja in se ne izseva v vesolje, podvojil. Energijsko neravnovesje Zemlje (EEI) trenutno znaša 0,3 odstotka glede na vpadlo energijo in večinoma segreva oceane (90 odstotkov). Od leta 2005 do 2019 se je to neravnovesje povečevalo s povprečno hitrostjo 0,5 W/m2/desetletje.

V raziskavi razlog za trenutno...

14 komentarjev

Svetovna meteorološka organizacija: segrevanje planeta se je lani nadaljevalo

Slo-Tech - Svetovna meteorološka organizacija je izdala poročilo o stanju podnebja v letu 2020, v katerem s sedmimi kazalniki opisuje stanje podnebja, ki je kompleksen sistem. Podatki iz poročila niso optimistični, saj je bila povprečna temperatura v letu 2020 1,2 °C višja od povprečja predindustrijske dobe (1850-1900). Vsa leta od 2015 so pristala na seznamu najtoplejših šestih let, od kar merimo temperature. Leto 2020 je bilo izenačeno z najtoplejšim letom 2016, pa čeprav lani El Nina praktično ni bilo. Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres je ob predstavitvi poročila dejal, da smo na robu prepada.

Glavni poudarki poročila so podobni kot v preteklih letih. Leto 2020 je bilo eno izmed treh najtoplejših zabeleženih let. Lani so v Verhojansku izmerili temperaturo 38,0 °C, kar je najvišja izmerjena temperatura severno od severnega tečajnika v zgodovini. Posledice ogrevanja ozračja so vidne zlasti pri taljenju ledu, saj je bil arktični letni minimum drugi najnižji v zgodovini,...

58 komentarjev

Odsluženi sateliti razpadejo in smetijo

Slo-Tech - Ameriški vremenski satelit NOAA-17, ki so ga prenehali uporabljati pred osmimi leti, je v orbiti razpadel na vsaj 16 kosov. Satelit so v orbito poslali leta 2002, nato pa je enajst let z višine 800 kilometrov snemal površje. Iz še neznanih razlogov je 10. marca razpadel, s čimer je povečal število smeti v orbiti. NOAA je konec tedna potrdila, da se je satelit razletel.

Čeprav razlog še ni znan, pa to ni prvi satelit v podobnih orbitah, ki je razpadel. NOAA-15 je novembra 2015 podobno razpadel približno poldrugo leto po prisilni upokojitvi. Februarja istega leta in oktobra 2016 pa sta razpadla še vojaška satelita DMSP F-13 in DMSP F-12. Ta dva sta razpadla zaradi napake v dizajnu akumulatorjev. Vse satelite je zgradil Lockheed Martin. Mimogrede, NOAA-17 je imel načrtovan rok uporabe slabe tri leta, a je deloval enajst let, preden so mu odpovedali ključni instrumenti.

Ko so NOAA-17 upokojili, so ga deaktivirali. To pomeni, da so odklopili akumulatorje, ugasnili oddajnike in odprli...

12 komentarjev

Leto 2018 četrto najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev

vir: NASA
NASA - Po podatkih ameriške vesoljske agencije NASA, ki vsako leto objavi statistične podatke o povprečnih globalnih temperaturah, je bilo minulo leto četrto najtoplejše od začetka organiziranih meritev pred skoraj 140 leti. Statistika je neizprosna: pet najtoplejših let v zgodovini je bilo zadnjih pet let (2016, 2017, 2015, 2018, 2014), v zadnjih dvajsetih letih pa smo zabeležili najtoplejših 18 let doslej. Podatki ameriške oceanografske agencije NOAA se ujemajo s temi rezultati. Tudi britanski meteorologi ugotavljajo isto.

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da globalno segrevanje ni več pojav, ki mu bomo priče v neki nedoločeni prihodnosti, temveč se dogaja tu in zdaj. Ob tem dodajajo, da nekateri deli...

73 komentarjev

Leto 2017 med tremi najtoplejšimi od začetka meritev

Slo-Tech - NASA in NOAA sta izračunali, da je bilo tudi leto 2017 med najtoplejšimi v zgodovini organiziranih meritev temperature planeta. Po podatkih, ki jih je obdelala NASA, je bilo leto 2017 drugo najtoplejše leto po letu 1880. NOAA podatke analizira in obdela nekoliko drugače, zato je po njihovi metodologiji leto 2017 tretje najtoplejše leto v zgodovini. Ob agenciji sta leto 2016 spoznali kot najtoplejše leto doslej. Prav tako se obe agenciji strinjata, da je bilo vseh pet najtoplejših let doslej v tekočem desetletju. Ob tem je treba poudariti, da je bilo predlani bolj vroče zaradi pojava El Niño. Če bi odšteli prispevek tega cikličnega pojava, ki se je lani v drugi polovici leta prevesil v La Niño, bi bilo leto 2017 najtoplejše leto doslej. S podatki NOAA se ujema...

52 komentarjev

Norveška bo prepovedala ogrevanje s kurilnim oljem

Slo-Tech - Medtem ko je boj proti premogu v polnem zagonu v številnih državah, saj njegova uporaba ni problematična le z vidika izpustov ogljikovega dioksida, temveč tudi ali predvsem trdnih delcev, sta nafta in kurilno olje za zdaj še bistveno manj pod drobnogledom. Nekatera mesta se sicer spogledujejo s prepovedjo vožnje dizelskih avtomobilov v mestih, sedaj pa je Norveška napovedala, da bo do leta 2020 prepovedala uporabo kurilnega olja za ogrevanje. Norveška je per capita največja proizvajalka nafte in zemeljskega plina izven Bližnjega vzhoda.

Norveški okoljski minister Vidar Helgesenlaid je dejal, da bodo morali ljudje, ki se grejejo s kurilnim oljem, do leta 2020 poiskati alternative. Ukrep...

95 komentarjev

Avgust najtoplejši mesec v zgodovini

NASA - Nadaljujejo se temperaturni rekordi, ki se letos vrstijo mesec za mesecem, zaradi katerih je leto 2016 doslej prepričljivo najtoplejše leto na Zemlji od začetka organiziranih meritev temperature ozračja. Po podatkih NASE je bil avgust 2016 najtoplejši avgust v zadnjih 136 letih, odkar imamo zanesljive podatke o temperaturi na Zemlji.

Od doslej rekordnega avgusta 2014 je bil toplejši za 0,16 °C, od dolgoletnega povprečja 1951-1980 pa za 0,98 °C. Običajno je najtoplejši mesec na Zemlji julij, ko je poletje na severni poluti, kjer je manj vode in več kopnega, na vrhuncu, a je letos avgust z njim izenačen. To z drugimi besedami pomeni tudi, da sta bila letošnja julija in avgust...

97 komentarjev

Januar nov rekordno topel mesec

NASA - Komaj smo si oddahnili od vročega leta 2015, ki je bilo po meritvah svetovnih meteoroloških organizacij globalno najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev, že smo dočakali nov rekord. Sveži podatki iz NASE kažejo, da je bil januar 2016 najtoplejši januar od leta 1880. Prav tako nosi naziv najtoplejšega meseca v zgodovini, če gledamo odklon temperature od povprečja za isti mesec za leta 1951-1980.

Globalna temperatura je bila letos od tega povprečja višja za 1,13 °C, medtem ko je dosedanji rekord znašal 0,97 °C in je bil dosežen januarja 2007. Pomembno vlogo je igral El Nino, ki je januarja dosegel svoj vrhunec, a lahko 80 odstotkov segrevanja pripišemo...

48 komentarjev

Leta 2015 najtoplejše od začetka meritev

Slo-Tech - Ameriška oceanografska in podnebna agencija je izmerila, da je bilo leto 2015 najtoplejše leto na Zemlji, od kar sistematično merimo temperaturo. S tem smo nadaljevali trend, saj je bilo tudi leto 2014 dotlej najtoplejše leto. Prav tako je bil december 2015 najtoplejši mesec v zgodovini. NOAA analizira podatke od leta 1880, vsako leto pa objavi podrobno poročilo.

Povprečna temperatura je bila 2015 za 0,90 °C višja, kot znaša povprečje v 20. stoletju, kar je za 0,16 °C več od povprečja v letu 2014. To je tudi najvišja razlika, s katero je katerokoli leto preseglo dotedanji rekord. To je povprečna temperatura na kopnem in morju. Povprečno je bilo kopno sicer za 1,33 °C toplejše...

91 komentarjev

Julij najtoplejši mesec od začetka meritev

Slo-Tech - Preteklo leto je bilo najtoplejše leto v zgodovini organiziranih meritev temperature površja Zemlje, torej od leta 1880 dalje. Že letos pa utegnemo ta rekord podreti, saj je bil julij najtoplejši mesec v zgodovini meritev, leto 2015 pa bo toplejše od lanskega, če se bo trenutni trend nadaljeval.

Povprečna temperatura na Zemlji je bila julija 16,61 °C, kar je 0,08 stopinje več kot doslej rekordnega julija 1998, so sporočili iz ameriške oceanografske in podnebne agencija (NOAA). Slaba desetinka stopinje se sliši malo, a je za celomesečno povprečje na celem planetu statistično pomemben porast. Tudi NASA in japonska meteorološka agencija sta potrdili, da je bil zadnji julij najtoplejši mesec v zadnjih sto letih.

Prav tako smo na...

34 komentarjev

NOAA: Hitrost globalnega segrevanja se ne zmanjšuje

Science Blog - Ameriška oceanografska in podnebna agencija (NOAA) je z analizo meritev temperatur Zemljinega površja in upoštevanjem novih, pravilnejših popravkov za kompenzacijo različnih zgodovinskih načinov meritev ugotovila, da se v zadnjih dveh desetletjih hitrost globalnega segrevanja ni zmanjšala. Povprečna temperatura površja se še vedno povečuje za približno 0,1 stopinje na desetletje, s čimer so demantirali navedbe Mednarodnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) iz leta 2013. O ugotovitvah pišejo v članku v Science.

Glavni problem določanja kakršnihkoli trendov je pridobiti verodostojne podatke o temperaturi na Zemlji, ki odsevajo resnično povprečje. Zemlja je velika - njena...

182 komentarjev

Leto 2014 najtoplejše v zgodovini organiziranih meritev

Slo-Tech - Medtem ko smo lani poročali o enem najtoplejših let v moderni zgodovini, najnovejši podatki kažejo, da je bilo leto 2014 najtoplejše leto na Zemlji, odkar organizirano in sistematično merimo temperaturo na planetu. To potrjujejo podatki ameriške oceanografske in podnebne agencije (NOAA), vesoljske agencije NASA in japonske meteorološke agencije. Podatke britanske meteorološke agencije še čakamo.

Podatki omenjenih agencij segajo do leta 1880, najtoplejša pa so prav zadnja leta. Zadnjih deset najtoplejših let v zgodovini se je zvrstilo po letu 1998. Dosedanji rekord je bil dosežen prav v letu 1998, leto 2014 pa je bilo še malce toplejše (za 0,05 °C). Japonska meteorološka agencija je izračunala, da je bilo leto 2014 za 0,63 °C toplejše...

41 komentarjev

IPCC: drugi in tretji del poročila o podnebnih spremembah

Slo-Tech - Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je objavil še drugi in tretji del Petega poročila o podnebnih spremembah. Prvi del, ki se je ukvarjal s fizikalnim ozadjem, meritvami in trendi, so objavili lani. V drugem delu izpred dveh tednov se analizirali še vpliv s posledicami, v čisto svežem tretjem delu pa so predstavili ukrepe za zajezitev nadaljnjega dvigovanja temperature.

Drugi del je izšel konec marca, v njem pa je 679 znanstvenikov iz celega sveta pregledalo več kot 12.000 študij in strnilo vplive globalnega segrevanja, pripadajoča tveganja in prilagoditve na nove pogoje. V poročilu ugotavljajo, da se je podnebje že spremenilo, kar se kaže na vseh področjih...

17 komentarjev

Leto 2013 eno izmed najbolj vročih

Vir: NASA.

Slo-Tech - Pretopla zima v Evropi je prikladen povod za gostilniške debate o segrevanju ozračja, a za resno razpravo potrebujemo objektivne podatke s celotnega površja. NASA in ameriška oceanografska in podnebna agencija (NOAA) sta objavili podatke o povprečni temperaturi na Zemlji v letu 2013, ki ga uvrščajo med najtoplejša leta v merjeni zgodovini.

NASA je izmerila, da je bilo leto 2013 sedmo najtoplejše leto od začetka merjenja leta 1880. Povprečna temperatura ozračja pri tleh je bila lani 14,6 °C, kar je za 0,6 °C višje od dolgoletnega povprečja (1951-1980). Od leta 1880 je povprečna temperatura zrasla za 0,8 °C, dodajajo. Spremembe so seveda precej regionalno pogojene. Na primer v ZDA je bilo minulo leto šele 42. najtoplejše leto in v...

106 komentarjev

IPCC: Hitrost globalnega segrevanja manjša, a le po naključju

Slo-Tech - Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je zaključil tridnevno srečanje, ki je potekalo v Stockholmu. Na njem so usklajevali končno verzijo Povzetka Petega poročila, ki bo sicer v celoti izšlo prihodnje leto. Povzetek ni preobsežen zalogaj, saj obsega dobrih štirideset strani, od tega je deset strani grafov in slik. V njem je IPCC ponovil in dodatno utemeljil, kar vemo že od prejšnjega poročila iz leta 2007; ozračje se segreva in to zaradi človekovega delovanja. Končno poročilo bo sicer v celoti na voljo šele prihodnje leto. Sestavljeno bo iz prispevkov treh delovnih skupin (fizikalno ozadje, vpliv s posledicami, ukrepi).

Toda najpomembnejše podatke najdemo že v Povzetku, ki so ga predstavili včeraj na tiskovni konferenci. Ugotavljajo,...

118 komentarjev

Ušli obremenjujoči podatki Heartland Instituta

Slo-Tech - Na internetu so se pojavili dokumenti iz ameriškega think-tanka Heartland Institute, ki se uvršča med konzervativne in desničarske organizacije. V javnosti nastopa kot nasprotnik teorije o globalnem segrevanju. Dokumenti o poslovanju, proračunu, nabiranju sredstev in strategiji delovanja v letu 2012 kažejo, da Heartland Institute ni neodvisen neprofiten think-tank, ampak organizacija za lobiranje. Dokumenti se na internetu niso znašli sami, ampak jih je tja posredoval nekdo z visoko stopnjo dostopa v Heartland Institutu.

V dokumenti je razvidno, od kod se financira Heartland Institute. V zadnjih petih letih je neznani donator prispeval 13 milijonov dolarjev, medtem ko je izvor preostanka jasen. Pomembni donatorji so na primer Charles G. Koch Foundation (brata Kocha...

88 komentarjev