»

Kongresna knjižnica bo arhivirala vse tweete

Slashdot - Ameriška kongresna knjižnica je napovedala, da bo v svoje arhive spravila vse javne tweete, ki so bili napisani od Twitterjeve ustanovitve marca 2006. Vsak dan uporabniki napišejo več kot 50 milijonov tweetov, tako da bodo arhivirali več milijard kratkih sporočil. Ker Twitter ni neko obskurno orodje okultnih ločin, marveč ga uporablja nepregledna množica ljudi, od slehernika do predsednikov, je seveda logično, da bodo kratka, 140-znakovna sporočila dobila svoje mesto v zgodovini pisane besede. Na tak način bo nastala ogromna baza podatkov, ki bo omogočila izvedbo zanimivih raziskav in znanstvenih projektov, ki bodo nam in kasneje našim zanamcem osvetlili duh tega časa, evolucijo postmoderne angleščine (in tudi drugih jezikov) v...

13 komentarjev

IBM razvija superračunalnik z računsko močjo 20 petaflopsov

Slashdot - Starajoče jedrsko orožje je velik problem, če znanstveniki ne smejo izvajati jedrskih poskusov z dejanskim jedrskim orožjem, zato se zadnje čase nadvse radi zatekajo na pomoč k superračunalnikom, ki izvajajo različne simulacije obnašanja starajočega jedrskega orožja in tako odstranijo potrebo po uničevanju tropskih paradižev v Pacifiku.

Da bi si olajšali izvedbo simulacij, se bodo znanstveniki iz Lawrence Livermore National Laboratory leta 2012 lahko zatekli po pomoč k superračunalniku z računsko hitrostjo tudi do 20 petaflopsov, kar bo velikostni red več kot ima hitrost superračunalnik, ki ga trenutno uporabljajo (1,105 petaflopsov). Cena ni znana, bi pa naj imel več kot 1,6 milijona jeder in 1,6 petabajta pomnilnika - kljub temu pa bo 17-krat bolj energetsko učinkovit kot njegov predhodnik BlueGene/L in kar 160-krat bolj učinkovit kot ASC Purple.

Poleg starih jedrskih konic bo Sekvoja, kot je nov superračunalnik imenovan, deležen slave tudi za astronomske in energetske...

38 komentarjev

IBM gradi nov superračunalnik

BBC - Čeprav je Blue gene/L še vedno edini superračunalnik, ki je presegel mejo 100 teraflopov (100 trilijonov operacij na sekundo), njegov rekord je namreč kar 280, na višku pa za kratek čas celo 367 teraflopov, IBM-u to očitno ni dovolj. Načrtujejo namreč izgradnjo novega superračunalnika, zaenkrat poimenovanega Roadrunner. Njegove zmogljivosti naj bi po napovedih segale preko 1 petaflopa (1000 teraflopov) v normalnih razmerah ter 1,6 petaflopa na višku zmogljivosti. Monstrum bo najbrž situiran v Nacionalnem Laboratoriju v Los Alamosu, njegova naloga pa naj bi bila zagotavljanje varnosti in zanesljivosti jedrskega orožja ZDA.

Izvirno novico je na BBC-ju odkril snow. Hvala mu!

8 komentarjev

Kdo ima najhitrejšega?

Google News - Vsakih šest mesecev izide seznam najzmogljivejših superračunalnikov na svetu. Od leta 2002 si naslov lasti NEC-ov Earth Simulator ( The Earth Simulator Center) s 35,9 teraflopi oz. trilijoni (12 ničel) operacij v sekundi.

6. novembra, ko bo predstavljen nov seznam, pa se obeta sprememba, saj se za vrh potegujeta IBM s svojim Blue Gene/L ( laboratorij za jedrsko orožje) in SGI-jeva Columbia ( NASA). Prvi je že septembra za las presegel mejo 36 teraflopov, te dni pa je rezultat korenito presegla Columbia, saj je najprej dosegla 42,7, v ponovnem preskusu pa neverjetnih 51,9 teraflopov. Ob tem velja omeniti, da je bila vrhnja "hitrost" 61,0 teraflopov. Columbio poganja kar 10 240 procesorjev Itanium II, ki uporabljajo Linux. Sestavili so jo v vsega 15-ih tednih in je trenutno gotovo najhitrejši računalnik na svetu.

Poleg tega je napredoval tudi najmočnejši Mac, ki sta ga IBM in Apple pohitrila na 12,25 teraflopov. Zaradi hude konkurence pa bo verjetno celo zdrsnil s trenutnega...

9 komentarjev

IBM najavil dva nova LCD monitorja

IBM-ova lepotca

vir: Digit Life
Digit Life - Sedaj, ko prihajajo v veljavo LCD monitorji, vedno več podjetij opušča proizvajanje CRT monitorjev in se osredotoča na proizvodnjo LCD zaslonov. Podjetje IBM je tokrat najavilo dva nova zaslona v črnem ohišju, imenovana ThinkVision L170P in ThinkVision L170, za ceno 600 oziroma 497 ameriških dolarjev. ThinkVision L170P se bo ponašal z DVI-D izhodom, svetilnostjo 250 cd/m2, kontrastom kar 500:1, imel bo 25 milisekund odzivnega časa ter vidni kot 170 stopinj. Šibkejši bratec bo, kar se tiče specifikacij, šibkejši, saj bo imel nižje kote gledanja ter slabši kontrast, teža obeh pa se bo gibala okoli znosnih šestih kilogramov. Klik!

3 komentarji

IBM-ov veliki posel

The Register - IBM je, kakor poročajo na Registru, dobil naročilo ameriškega ministrstva za energijo za 290 milijonov dolarjev.

Gre za sistem dveh trenutno najhitrejših računalnikov z imenoma ASCI Purple in Blue Gene/L. Nekaj od njunih karakteristik je:

  • 460 teraflopov
  • 12,544 POWER5 procesorjev
  • 156,000 GB pomnilnika
  • 50 TB diskovnega prostora
Računalnika bosta preračunavala premike jedrskega orožja in pa določene znanstvene podatke. Več najdete tukaj.

7 komentarjev

ASCII White že "detonira" atomske bombe

Slashdot - Če kolikor toliko spremljate dogodke po svetu, najverjetneje niste mogli zgrešiti novice o pred časom postavljenem računalniku ASCII White, ki ga je postavil IBM in je v osnovi namenjen proučevanju eksplozij jedrskih bomb. Pred kratkim je bil ASCII White kar dodobra zaposlen, saj je z vso silo poganjal simulacije jedrskih eksplozij. Kot zanimivost naj navedem, da je vsaka simulacija zahtevala 6.6 milijona ur procesorskega časa, za kar bi povprečno zmogljiv domač računalnik potreboval kar 1000 let, vsak eksperiment pa je vseboval še 35-krat toliko podatkov kot jih je na voljo v Library of Congress.
Ker smo že pri ASCII White, bi bilo pametno povedati, da je njegova trenutno zmogljivost 12 teraflopsov, v zgodnjem začetku prihodnjega leta pa naj bi se njegova zmogljivost povečala na 30 teraflopsov.

6 komentarjev

12,3 trilijona kalkulacij na sekundo

Slo-Tech - Ta novica je sicer že malce starejša, vendar jo vseeno moram objaviti, saj se je Koci izjemno potrudil pri pisanju:
Vlada ZDA je dala najhitrejši superračunalnik na svetu, IBM-ov sistem ASCI White, nacionalnemu laboratoriju Lawrence Livermore. Z najsodobnejšim računalnikom bodo ZDA napravile pomemben korak na poti do velikega cilja: simulacije nuklearne detonacije na računalniku. IBM-ov računalnik je namreč sposoben opraviti kar 12,3 trilijona kalkulacij na sekundo, kar je več kot znaša skupna zmogljivost naslednjih treh najmočnejših računalnikov na svetu.

Računalniški sistem presežnikov, ki so ga razvili IBM-ovi strokovnjaki v okviru partnerstva pobude Nacionalne administracije za jedrsko varnost za pospešeno strateško računalništvo (National Nuclear Security Administration`s Accelerated Strategic Computing Inititative - ASCI), ima za kar 23 odstotkov večjo zmogljivost, kot je bila zahtevana v pogodbi, ki jo je IBM sklenil z ameriškim ministrstvom za energijo (Department of...

0 komentarjev

ASCI White pod drobnogledom

Slashdot - Čeprav novica o novem najzmogljivejšem superračunalniku na svetu, ki ga je izdelal IBM in je znan pod imenom ASCI White, na Slo-Techu ni bila nikoli objavljena, ste za projekt gotovo že slišali (če ne na Slo-Techu, pa mogoče na kakšnih sorodnih straneh). No, da se vam oddolžim, vam podajam povezavi, ki vas pripeljeta na strani, kjer je objavljeno, kakšno strojno in programsko opremo uporablja ASCI White. Uživajte v branju in pazite, da se vam čeljust ne povesi preveč, ko si boste ogledovali specifikacije te zveri .

0 komentarjev

Compaq pripravlja najmočnejši računalnik na svetu

The Register - Compaq je objavil svoje načrte za najmočnejši računalnik v zgodovini čoveštva, ki naj bi imel računsko moč kar 100 teraflopsov, kar je 30 krat več, kot današnji najmočnejši računalnik. Pošast bo sestavljena iz 10-20 tisoč Alpha procesorjev, uporabljali pa ga bodo za napredne biološke raziskave (raje bi ga dali nam za SETI, kajne? ). Po trenutnih načrtih sodeč bo računalnik končan leta 2004. Hm ne vem zakaj mi je naenkrat na pamet padel Terminator .

11 komentarjev