»

Netflix preizkuša poceni mobilno različico storitve

vir:Flickr

vir: The Verge
The Verge - Netflix, pretočna storitev za TV in filmske vsebine ima trenutno po svetu že okoli 140 milijonov naročnikov. A ker je na planetu še veliko prebivalstva, ki nima veliko pod palcem in večino svojih digitalnih potreb zadovolji na mobilnem telefonu, so začeli v Indiji testirati samo mobilno naročnino, ki stane 250 rupij oz. 3,63 ameriškega dolarja na mesec, kar je natanko polovica osnovne naročnine v tej državi. Storitev deluje le na mobilnih napravah, samo v standardni ločljivosti in samo na eni napravi obenem.

Predstavniki Netflixa so povedali, da bodo v različnih državah preizkušali še druge modalitete, med drugim tudi krajša naročniška obdobja, verjetno tedenska oz. 14 štirinajstdnevna. Katere države bodo poleg Indije...

2 komentarja

Hekerji zaradi neplačila odkupnine objavili celo sezono serije

Slo-Tech - Hekerska skupina TheDarkOverlord je vdrla v enega izmed studiev, ki se ukvarjajo s postprodukcijo televizijskih nadaljevank. Pridobili so prvih deset epizod pete sezone zelo priljubljene serije Orange is The New Black, ki jo producira in prek svoje storitve ponuja Netflix. Ker Netflix ni želel plačati odkupnine, so se odločili za javno objavo. Ljudje že množično prenašajo torrente, policija pa preiskuje vdor.

Trenutno je televizijska produkcija izjemno močna, kar se kaže v številnih izjemno priljubljenih serijah, kakršna je tudi omenjena. TheDarkOverlord je lani vdrl v več majhnih in srednje velikih podjetij. Najbolj odmeven pa je vdor v neimenovan studio - po neuradnih podatkih gre za Larson Studios, od koder so odtujili več epizod številnih televizijskih serij. Larson Studios je...

23 komentarjev

Chrome v boju proti nešifriranim spletnim stranem

Razlika med Chrome 53 in Chrome 56

vir: CNET
CNET - Https je protokol za varno komunikacijo preko računalniškega omrežja, ki je za razliko od http protokola šifriran ter zaradi tega bolj varen (če je pravilno implementiran) za uporabnika pred spletnimi prevaranti. Http protokol, ki je nešifriran, ne zagotavlja kriptografsko varne potrditve identitete nasprotne stranke, medtem ko https protokol zahteva vsaj verifikacijo domene, če že ne celo potrditve identitete upravljalca domene (EV).

Zaradi spletnih prevarantov se je Chrome odločil pospešiti bitko proti nešifriranim spletnim stranem, s čimer nameravajo začeti januarja 2017, ko bo izšla nova različica spletnega brskalnika - Chrome 56. Parisa Tabriz, vodja Googlove ekipe inženirjev, ki se ukvarja z varnostjo na Chromu, je dejala da je njihov plan izpostaviti spletne strani, ki so nešifrirane in s tem morebiti nevarne obiskovalcem.

...

58 komentarjev

Netflix osvojil Slovenijo in svet

Slo-Tech - Danes je storitev za pretočne vsebine Netflix razširila območje delovanja za več kot 130 držav, s čimer je postala resnično globalna. Netflix je po večletnem čakanju dostopen tudi v Sloveniji! Redke države, ki so še ostale brez njega, so Kitajska, Severna Koreja, Sirija in Kosovo. Razširitev območja delovanja je danes na CES-u predstavil izvršni direktor Reed Hastings, ki jo je opisal kot "rojstvo novega globalnega internetnega TV-omrežja".

Netflix ponuja več paketov. Najcenejši stane osem evrov mesečno in omogoča gledanje vsebin na eni napravi v standardni ločljivosti. Za deset evrov mesečno bomo dobili možnost gledanja vsebin na dveh napravah sočasno in v visoki ločljivosti, še dva evra dražja pa bo podpora za Ultra HD in štiri naprave. Vsakdo lahko Netflix en mesec brezplačno preizkuša.

Hastings je

255 komentarjev

Netflix bo šifriral ves promet

Techdirt - V ZDA v konicah na Netflix odpade več kot tretjina vsega internetnega prometa; nič drugače ni v ostalih državah, kjer je veliko večino prometa predstavljajo različne večpredstavnostne vsebine. Zato je pomembna vest, da kani Netflix začeti šifrirati ves svoj promet do uporabnikov.

Šifriranje internetnega prometa, ki se je pred leti uporabljali zelo redko, postaja danes vse pogostejše. Ne le spletno bančništvo, tudi spletni predali za e-pošto in številne strani s forumi (tudi naša) z obiskovalci komunicirajo šifrirano. Tako nihče ne more videti vsebine komunikacije. Chrome in Mozilla se zavzemata, da bi nešifriran HTTP povsem izginil z interneta. Očitno trendu sledi tudi Netflix, je razbrati iz elektronskega sporočila.

Šifriranje tako velike storitve, kot je...

19 komentarjev

Netflix prihaja - na Kubo

Slo-Tech - Začetek normalizacije odnosov med ZDA in Kubo je imel hitre posledice tudi na internetu. Komunistični otoček sredi Karibskega morja je danes uradno dobil Netflix, ki ga še vedno zaman čakamo v dobršnem delu Evrope in seveda tudi v Sloveniji. Netflix je trenutno dostopen v 78 državah ali teritorijih, nimajo pa ga niti Japonska, Avstralija in Nova Zelandija. S tem je postal Netflix eno izmed prvih podjetij, ki je izkoristilo otoplitev odnosov med Kubo in ZDA.

Netflix bo na Kubi stal osem dolarjev na mesec, kar je zelo pomembna podrobnost. Dostopen bo namreč le ljudem s povezavo do interneta (logično) in z možnostjo opravljanja mednarodnih plačil. Kuba ima namreč zapleten sistem dvojne...

17 komentarjev

Netflix preizkuša blokiranje VPN

TorrentFreak - Sodeč po izkušnjah uporabnikov, je Netflix pričel preizkušati različne taktike za omejevanje uporabe VPN pri dostopu do vsebin, ki v državi uporabnika Netflixa niso dostopne. Čeprav je ta "luknja" znana dlje časa, doslej Netflix ni blokiral tovrstnega dostopa (dasiravno ga niso ravno vzpodbujali). To se spreminja.

VPN oziroma navidezna zasebna omrežja so med uporabniki interneta priljubljena, ker omogočajo spremembo IP-naslova, ki ga vidijo obiskani strežniki. Četudi se nahajamo v Sloveniji, lahko z uporabo ameriškega VPN-ja dobimo navidezni IP-naslov, ki pripada ZDA. To je uporabno pri storitvah za streaming, ki so regionalno omejene. (VPN imajo seveda še druge...

55 komentarjev

Netflix plačal tudi Verizonu

Po podpisu pogodbe s Comcastom se je hitrost za njegove naročnike bistveno povišala.

Ars Technica - Netflix je tudi z Verizonom podpisal podoben dogovor kakor s Comcastom, da bo svojim uporabnikom, ki jim internetno povezavo nudi Verizom, lahko zagotovil ustrezno hiter dostop do svojih storitev.

Gre za tako imenovan plačan peering (izmenjava prometa), ki sicer Netflixu ne obljublja prednostne obravnave prometa do končnih uporabnikov, ampak mu pomaga predvsem pri izmenjavi prometa. Čeprav so bili po podpisu podobne pogodbe Comcastom pred dvema mesecema sila glasni, da je nesprejemljivo,...

26 komentarjev

ISP-ji: preveč prometa za premalo denarja

Pozicija evropski in ameriških regulatorjev interneta

Ars Technica - Štirje veliki evropski ponudniki dostopa do interneta, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia in Telefónica, so naročili študijo A Viable Future Model for the Internet pri A.T. Kearney o prihodnosti interneta. Podjetja namreč zagovarjajo trditev, da YouTube in Netflix neupravičeno bogatita s ponujanjem vsebine. Krivično se jim zdi, da čeprav strani servirata ogromne količine podatkov, plačujeta le fiksni pavšal za dostop do interneta in pogodbe o izmenjavi podatkov, medtem ko vsi stroški in nič dobička odpadejo na ponudnike dostopa do interneta.

Zato predlagajo eno izmed štirih možnosti:
  • podražitev dostopa do interneta za končne uporabnike za okoli šest evrov na mesec;
  • zaračunavanje internetnim podjetjem 0,05 evra za vsak prenesen gigabajt po omrežjih in...

33 komentarjev