»

Amazon ukinja nakupovalne gumbe Dash

Amazon - Pred štirimi leti je predstavil idejo pametnih gumbov Dash, s katerimi so ljudje zlasti čez Lužo polepili svoja stanovanja (v EU so bili nezakoniti). Gumbi so se prilepili na primer na pralni stroj in omogočili naročiti nastavljeno znamko pralnega praška samo s pritiskom, podobno v kuhinji za kavo, v sobi za mačjo hrano itd. V prvem letu so se gumbi kar dobro prijeli in uporabniki so jih množično uporabljali. Za Amazon so predstavljali pogostejše in gotove nakupe, za uporabnike pa predvsem enostavnost. Toda - štiri leta pozneje Amazon gumbe Dash ukinja, potem ko je že februarja letos ukinil prodajo novih. Kaj se je zgodilo?

Predvsem jih je pokopal razvoj. Gumbi Dash so resda predstavljali prvo stopnjo v razvoju pametnega doma, kjer je možno enostavno naročati artikle, ko poidejo, a...

6 komentarjev

Gumbi Amazon Dash kršijo nemško zakonodajo o varstvu potrošnikov

Reuters - Pred štirimi leti si je Amazon izmislil pametne gumbe Amazon Dash, ki jih nalepimo v stanovanje in omogočajo avtomatično naročilo nastavljenega izdelka ob pritisku na gumbu. Amazon si predstavlja, da bi tako nakupovalo zlasti pogoste izdelke, denimo pralni prašek ali kavo. Medtem ko se je v ZDA zamisel dobro prijela, je v Nemčiji povsem drugače. Amazon Dash je tam nezakonit.

Münchensko sodišče je razsodilo, da Amazon Dash krši zakonodajo o varstvu potrošnikov. Pred nakupom morajo biti namreč potrošniki obveščeni, kaj, pod kakšnimi pogoji in za kolikšno ceno kupujejo, česar pri Amazon Dashu seveda ni. Zato je nemška potrošniška organizacija Verbraucherzentrale NRW vložila tožbo proti Amazonu, ki jo je sedaj tudi dobila. Glavni problem je, da si Amazon pridržuje pravico, da celo zamenja izdelek,...

18 komentarjev

Google želi v dnevne sobe s Chirpom

Slo-Tech - Ko je Amazon postavil samostoječo verzijo asistenta, ki opravlja podobno funkcijo kot Applova Siri, in ga poimenoval Echo, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo želel v naše dnevne sobi priti tudi Google. Echo je medtem razpadel na Dot in Tap, zato pa je v povojih Googlov Chirp.

Za zdaj je vse skupaj še neuradno in skrivnostno, a viri blizu podjetja so za Recode povedali, da bo naprava z zdaj še kodnim imenom Chirp podobna Googlovemu usmerjevalniku OnHub. Chirp bo nared še letos, a ne dovolj zgodaj, da bi ga predstavili že na letošnji konferenci Google I/O, ki bo potekala prihodnji teden. Bodo pa verjetno pokazali, kaj vse je z ustrezno strojno in programsko opremo moč storiti - torej nekakšen neuradni demo Chirpa.

...

35 komentarjev

Fizični gumbi Amazon Dash so se prijeli

vir: CNet
CNet - Pred letom dni si je Amazon izmislil nov prodajni kanal, in sicer fizične gumbe. Amazon Dash je v velikosti zavojčka žvečilnih gumijev in se nalepi na različna mesta v stanovanju, klik nanj pa naroči kavo, pralni prašek itd. Lani so se nekateri še muzali, a zamisel se je očitno dobro prijela. Te dni je Amazon število različnih gumbov - vsak za svoj izdelek - potrojil, tako da presega število sto.

Za uporabo Dasha je treba še vedno biti član Amazon Prime, osnovna logika pa ostaja nespremenjena. Gumb je predprogramiran na izdelek, ki ga pogosto uporabljamo, in v internet povezan prek Wi-Fi. En, dva ali trije kliki nanj, vsakokrat naročimo le en izdelek, pa še tu imamo 30 minut časa, da naročilo prekličemo. Posamezen gumb stane pet dolarjev, a to je le kavcija, ki jo vrnejo pri prvem naročilu.

O...

122 komentarjev

Amazon Echo odslej kot Echo Dot in Tap

Slo-Tech - Amazonov inteligentni črni cilinder Echo, ki stoji v sobi in tiho posluša, dokler ne sliši ključne besede, nato pa zmore tudi kaj povedati ali zaigrati, je dobil naslednika. Dva, izmed katerih vsak opravlja približno polovico tistega, kar je znal Echo. Prvi se imenuje Echo Dot in raje posluša, drugi se imenuje Tap in bolje igra. Znata pa oba oboje.

Echo Dot je pomanjšan oziroma pristrižen Echo, ki meri v višino le še dober decimeter. Načeloma zna isto kot Echo, pri čemer je mikrofon enake kvalitete in je kot v Echu ves čas v pripravljenosti, da sliši ključno besedo, medtem ko so zvočniki manjši in slabši. Stane 90 dolarjev, torej pol manj od Echa.

Druga polovica...

2 komentarja

Amazon bi polepil vaše stanovanje

Amazon - Amazon si želi na vse načine priti v dnevno sobo. Po elektronskem mikrofonu Echo, ki posluša dogajanje v sobi in želi postati družinski član, so predstavili fizične gumbe za naročilo različnih izdelkov, ki naj si jih nalepimo po stanovanju. Ker so idejo predstavili 1. aprila, najprej ni bilo jasno, ali gre za potegavščino ali ne. Sedaj vemo, da Amazon misli resno.

Amazon Dash Button, kot se naprava v velikosti zavojčka žvečilnih gumijev imenuje, lahko naročijo uporabniki Amazon Prime. Če so izbrani v preizkusni program, dobijo te fizične gumbe, ki jih nalepijo na ustrezna mesta v stanovanju. Vsak je namenjen naročilu točno določenega izdelka v točno določeni količini, ko jo lahko nastavimo prek mobilne aplikacije. Gumbi...

12 komentarjev

Amazon uvaja barantanje

Slo-Tech - Na Amazonu sicer redno najdemo različne popuste in akcije, a bistvena razlika v primerjavi s Ebayjem in podobnimi ostaja dokončnost prikazane cene. Kolikor piše, da izdelek stane, za toliko ga lahko dobimo. Odslej to ne bo več edina možnost.

V želji po povečanju prodaje je Amazon uvedel nov način prodaje Make an Offer (Postavi ponudbo). Prodajalci, ki za svoje izdelke odkljukajo to možnost, bodo imeli ob ponudbi še dodaten gumb, s klikom na katerega bodo lahko potencialni kupci predlagali nižjo ceno za izdelek od postavljene. Prodajalec bo potem lahko ponujeno sprejel, zavrnil ali postavil protiponudbo. Če se bosta prodajalec in kupec sporazumela o drugačni, nižji ceni, se bo kupčija sklenila po tej ceni. Amazon želi pristaviti svoj lonec in pospraviti provizijo, zato ju vzpodbuja za uporabo njegove...

2 komentarja

Amazon je osvežil svoje Kindle

Najcenejši Kindle, tokrat nekoliko dražji

vir: The Verge
The Verge - Amazon je osvežil skoraj celoten nabor svojih tabličnih naprav in e-bralnikov Kindle. V ponudbi nespremenjen ostaja le e-bralnik Paperwhite, a so zato nad njim dodali nov Kindle Voyage, najcenejši Kindle pa je bil prav tako osvežen. Slednji zdaj nima več gumbov, s tem se je Amazon dokončno poslovil od fizičnih gumbov za upravljanje s svojimi napravami, to pa jim seveda omogočajo na dotik občutljivi zasloni. Upravljanje z bralnikom in listanje med stranmi je tako izvedeno na enak način, kot na Kindle Paperwhite (listanje s potegom vstran). Najugodnejši Kindle ima obenem še 20 % zmogljivejši...

22 komentarjev

Kam gre Amazon? V tiskanje knjig in naprej

Slo-Tech - Medtem ko Google ne skriva, da si želi prevzeti nadzor nad čim večjim delom našega življenja, Amazon svoje poslanstvo udejanja manj na očeh javnosti, a nič manj učinkovito. Iz spletnega prodajalca knjig v garaži v Seattlu, ki je dobil svoje ime zato, ker je ustanovitelj Jeff Bezos želel čim boljši položaj v abecednih seznamih, je nastal mastodont, ki žre vse pred seboj.

Amazon že zdavnaj ni več le spletni prodajalec knjig. Tam lahko kupite domala vse, svoj pohod pa nadaljujejo tudi z izdajo pametnega telefona. Bralnik e-knjig Kindle je že zdavnaj postal velika uspešnica. In prav e-knjige so bitka, kjer se Amazon že dolgo spopada z založniki in drugimi prodajalci, zlasti Applom. Zaradi...

7 komentarjev

Amazon dobil patent za odpošiljanje izdelkov pred nakupom

The Wall Street Journal - Amazon se v borbi za kupce trudi, da bi pakete naročniki prejeli čim prej. Decembra so v dobro naštudirani reklamni akciji predstavili prihodnost, ki jo bodo morda tvorili lahki samoleteči troti za hitro dostavo paketov, a nas do tega loči še vsaj nekaj let. Takoj pa je začel učinkovati dogovor z ameriško pošto, da bodo v New Yorku in Los Angelesu dostavljali pakete tudi ob nedeljah. Kupci jih bodo prejeli prej, obubožana pošta pa se tudi ne bo branila dodatnih prihodkov. Sedaj pa je tu naslednja novost - pošiljanje pred nakupom.

Amazon je že avgusta 2012 vložil patent, ki mu je bil podeljen dan pred božičem lani. V njem opisujejo tako imenovano pošiljanje glede na pričakovano prodajo (anticipatory shipping). Logika je...

30 komentarjev

Alibaba večja od Amazona in Ebaya skupaj

Forbes - Amazon je doslej veljal za največjega spletnega trgovca na svetu, a je primat izgubil. Internetni mastodont, ki je pohrustal vrsto navadnih prodajaln in trgovin, letno proda za več kot 50 milijard dolarjev izdelkov (lani 48 milijard dolarjev, v prvem letošnjem polletju pa že 26 milijard). A Amazon deluje na zahodnih trgih, medtem ko ima na Kitajskem absolutno prevlado Alibaba. In ta bo letos, če bo šlo tako naprej, zasenčila Amazon in vso ostalo konkurenco.

Kot so povedali v Alibabi, naj bi v prihodnjih petih letih prodali za tri bilijone juanov izdelkov (350-400 milijard evrov). Izračunali so, da so lani prodali približno toliko kot Amazon, letos pa naj bi ga s bilijonom juanov krepko presegli. Levji delež k tem prihodkom predstavlja Taobao, ki je Alibabina glavna znamka. Taobao ima na področju prodaje med fizičnimi...

12 komentarjev