»

V Evropskem Parlamentu razglabljali o prihodnosti samovozečih avtomobilov

Slo-Tech - Evropski Odbor za transport in turizem (TRAN) je obravnaval prihodnost samo-vozečih avtomobilov. Obravnava je trajala dve uri in pol, vodil jo je Evropski poslanec in predsednik odbora Michael Cramer, član stranke Zelenih. Obravnava je bila časovno razdeljena na dva dela. V prvem delu sta svojo vizijo predstavila strokovnjak Stephan Neugebauer s skupine BMW in hkrati predsednik Evropskega cestnega raziskovalnega posvetovalnega odbora (ERTRAC) ter Beat Mueller z javnega avtobusnega prevoznika Swiss Postbus Ltd.

Njuna vizija samo-vozečega avtomobila prihodnosti je bila precej različna. G. Neugebauer, ki predstavlja BMW, vidi prihodnost samo-vozečega avtomobila zelo postopno, avtomobilu bi dali vse več avtonomije, človeku pa jo postopoma odvzemali. Sama podoba avtomobila naj bi še vsaj naslednjih 10 do 20 let ostala enaka. Po vprašanju enega izmed poslancev, na katerem nivoju avtomatizacije trenutno BMW je, g. Neugebaer odgovori, da so trenutno nekje na začetku stopnje 3 po lestvici

52 komentarjev

V Nemčiji bodo preizkušali samovozeče tovornjake

Spiegel Online - Čedalje več podjetij se ukvarja z raziskavami avtonomnih vozil, zato je le vprašanje časa, kdaj se bodo na cestah množično pojavila. Preizkusi na javnih cestah so prispeli že čisto blizu naših meja, in sicer bo Daimler v Nemčiji testiral samovozeče tovornjake na avtocestah.

Samovozeči avtomobili so na nemških cestah dovoljeni že nekaj časa. Na avtocesti A9 med Ingolstadtom in Nürnbergom Audi že testira svoj avtonomni model A7. Za zdaj zna peljati le po avtocesti, pa še tu se zmede pred delnimi zaporami zaradi dela na cesti, a takšni so pač prvi koraki. Tudi Google jih je imel in medtem ko so Googlova vozila omejena na 40 kilometrov na uro, tale A7 drvi s 130 kilometri na uro. Tehnični del avtonomnih avtomobilov je...

17 komentarjev

Prihaja avtomobil, ki sam spoštuje omejitve hitrosti

Slo-Tech - Zdi se, da so prihodnost vozila brez voznika, h katerim konvergirajo tako IT-podjetja kot avtomobilski giganti. Elon Musk celo pravi, da bodo nekoč klasični avtomobili z voznikom prepovedani, ker so prenevarni. Taksisti, po drugi strani, se razumljivo bojijo takšne prihodnosti in protestirajo proti njej.

Razvoj pa je dvotiren. Na eni strani imamo vozila, ki so od samega začetka načrtovana za avtonomno delovanje, kjer je zelo aktiven Google, na drugi strani so klasični avtomobili, ki za zdaj dobivajo cel kup elektronskih pripomočkov in pomagal, kjer so aktivni uveljavljeni proizvajalci avtomobilov. Ford bo poleti začel prodajati prvo vozilo, ki bo s kamero samo zaznavalo prometne znake in vozniku pomagalo spoštovati hitrostne omejitve tako, da bo avtomatično upočasnilo...

180 komentarjev

Razvija Apple avtomobil brez voznika ali ulični pogled?

Slo-Tech - V mestu Concord približno 50 kilometrov iz San Francisca so opazili avtomobil znamke Dodge Caravan, ki ima na strehi 12 kamer in vzbuja precej pozornosti. Po podatkih urada za motorna vozila je avtomobil registriran na ime Apple, kar je tako dvignilo precej prahu, češ da Apple pripravlja ulični pogled za svoje zemljevide ali pa da razvija avtomobil brez voznika. Uradnih komentarjev iz Cupertina ni.

Mnenja so deljena, a za zdaj se bolj nagibajo k razlagi, da Apple razvija avtonomni avtomobil brez voznika. Razlog je v številu kamer, ki pokrivajo vse štiri kote okrog vozila, ter v njihovi usmerjenosti. Tudi 12 kamer je malo veliko za ulični pogled, čeprav ni nemogoče. Avtomobil je tudi precej...

17 komentarjev

Izzivi pred avtomobili brez voznika

Business Insider - Google že dlje časa razvija avtomobil brez voznika. Z njimi so doslej v sklopu testiranj prevozili že pol milijona kilometrov in pri tem niso imeli niti ene nesreče, če ne štejemo primera, ko je bila tehnika izključena in je Googlov avtomobil zaletel človek. Rezultat je celo registracija avtomobila brez voznika v Nevadi v ZDA. Kljub temu to še ne pomeni širokega razmaha teh vozil, saj morajo inženirji rešiti še tri večje probleme. In kot vsakokrat je tudi tokrat pot od zelo dobro delujoče ideje do izpiljenega izdelka najtežji kos razvoja.

Eden izmed izzivov je vožnja v snegu, ko se talne označbe in mnogokrat tudi obcestna signalizacija ne vidijo. Googlovi avtomobili imajo kopico kamer, ki snemajo okolico iz vseh mogočih zornih kotov, a...

89 komentarjev

Britanski Vauxhalli po novem pametnejši

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ideja, ki je zadnje čase postala precej pogosta v gostilniških pogovorih v državah z visokimi prometnimi kaznimi, je sedaj postala realnost v Veliki Britaniji. Njihove različice avtomobilov, ki jih pri nas poznamo pod imenom Opel, so bogatejše za zanimivo tehnološko rešitev. Samodejno prepoznavo prometnih znakov.



V sprednjem delu avtomobila je nameščena posebna kamera, ki zaznava okolico s 30 slikami na sekundo, iz njih pa zna izločiti hitrost, ki je navedena na prometnem znaku. Hitrost se potem izpiše na armaturni plošči, voznik pa se odloči, če jo bo upošteval.

Če bo prepoznava hitrosti v prihodnosti vezana tudi na tempomat, bi lahko prišlo do zanimivega pojava - dodajanja ničel k hitrostim na znakih ;)

56 komentarjev

Avto, ki pozna omejitev hitrosti

Ars Technica - Siemens VDO razvija sistem za osebna vozila, ki zna poiskati in prebrati znake, ki določajo omejitev hitrosti in nato voznika opozoriti, v kolikor vozi prehitro. Sistem je možno tudi povezati s tempomatom, vgrajenim v avto, kar omogoča samodejno prilagajanje hitrosti glede na omejitev. Znake dobesedno prebira s pomočjo kamere in posebne programske opreme. Tehnologija bi naj debitirala leta 2008, zaenkrat pa še ni znano, če jo bo kateri proizvajalec avtomobilov tovarniško vgrajeval v svoje izdelke.

Ni pa to edini tak sistem omenjenega podjetja. Ponujajo tudi poseben sistem za voznike tovornjakov, ki nadzira budnost voznika. To dosega zopet s kombinacijo infrardeče luči, kamere in programske...

36 komentarjev

Avtovoznik

engadget - Honda bo marca v Veliki Britaniji poslala na tržišče model Accord ADAS. Kaj je na tem tako posebnega? Zajec (upajmo, da ne tudi hrošč) tiči v ADAS, ali bolj izpovedno, Advanced Driver Assist System. Na kratko gre za sistem, ki v sebi združuje adaptivni tempomat in samodejno sledenje cestišču.

Prvi z radarjem neprestano meri razdaljo do naslednjega vozila ali ovire in glede na to prilagaja hitrost tako, da je zadoščeno varnostni razdalji in kar se da časa potujemo z željeno hitrostjo.
Sledenje cestišču je evolucija že poznanega in uporabljanega opozorilnega sistema proti zapustivi voznega pasu. Razlika je predvsem v tem, da medtem ko slednji zaznavajo le kdaj smo prepeljali čez črto, ADAS aktivno skuša ohranjati konstantno razdaljo do robov cestišča.

Da pa se ne bi preveč zaupali avtomobilu in povsem odmislili dogajanje okoli sebe, ADAS vsakih deset sekund zapiska. Druga, še bolj pereča, omejitev je, da v trenutni inkarnaciji še ne razpoznava prometnih znakov ter...

74 komentarjev