»

Francija bi prepovedala deljenje Wi-Fi in uporabo Tora

Slo-Tech - Francoski časnik Le Monde se je dokopal do dokumentov francoskega notranjega ministrstva, ki razkrivajo dve omejitvi pri dostopu do interneta, ki ju želi ministrstvo spraviti skozi zakonodajni postopek. Med trajanjem izrednih razmer želijo prepovedati deljenje svojih povezav Wi-Fi, v celotni Franciji pa uvesti blokado in prepoved uporabe omrežja Tor. Predloga sta nastala kot odziv na teroristične napade v Parizu minuli mesec.

Prepoved deljenja Wi-Fi je po mnenju notranjega ministrstva ustrezen ukrep, saj je identifikacija ljudi, ki uporabljajo javne dostopne točke, težja. Tehnično seveda blokade ni mogoče izvesti, lahko pa se lotijo sankcioniranja lastnikov vseh nezaščitenih dostopnih točk, ki jih najdejo. Ukrep bi...

36 komentarjev

Turčija krepi nadzor nad internetom

Financial Times - Turški parlament je sprejel dopolnila k zakonodaji, ki prinaša še strožji nadzor nad rabo interneta, hrambo prometnih podatkov in blokado spletnih strani brez sodnih odredb. Obsežen sveženj sprememb posega v več kot 40 zakonov in še krepi februarja uzakonjeno cenzuro interneta, ki smo jo v praksi videli pri blokadi Twitterja in YouTuba (ki jo je sodišče kasneje razveljavilo), pojavile pa so se celo zamisli o vpeljavi nacionalnega interneta s postavitvijo lastnih korenskih domenskih strežnikov.

Nova zakonodaja daje Direktoratu za telekomunikacije (TIB) pooblastila, da brez sodne odredbe blokira katerokoli spletno stran, ki predstavlja grožnjo nacionalni varnosti, javni politiki ali je potrebna za preprečevanje kaznivih dejanj....

8 komentarjev

Krimska kriza tudi na internetu

Slo-Tech - Vse moderne vojne so bijejo tudi na internetu in zadnji incidenti med ruskimi in ukrajinskimi silami niso nič drugačni. Vse od začetka kopičenja ruskih vojakov na Krimu na internetu in drugih telekomunikacijskih možnostih potekajo srditi boji.

Že v petek so ruske sile prevzele nadzor nad več središči s telekomunikacijsko opremo, ki so v lasti ukrajinskega operaterja Ukrtelecom. Namestili so opremo, ki omogoča nadzor nad komunikacijami pred mobilnih telefonov, s naj bi preprečili uporabo mobilnih telefonov članov parlamenta in drugim pomembnim posameznikom, zatrjuje Valentin Nalivajčenko, vodja ukrajinske varnostne službe SBU. Ukrtelecom in varnostna služba se trudita ponovno vzpostaviti normalno komunikacije v tem delu države. Povezave med Krimom in...

23 komentarjev

Indija krči svobodo izražanja na internetu

Kiberkavarna v Indiji

vir: The New York Times
The New York Times - Sredi tega meseca so v Indiji sprejeli nova pravila o informacijski tehnologiji, za katere je podlaga zakon o informacijskih tehnologijah iz leta 2008, ki je bil v naglici sprejet po tridnevnih napadih na Bombaj. Ta sicer odvezuje ponudnike dostopa do interneta in strani odgovornosti za objavljene vsebine, a le če jo v roku 36 ur po naznanitvi neustreznosti pobrišejo. Nova pravila so v definiciji neustreznosti dosti strožja od dosedanje ureditve in de facto uzakonjajo cenzuro interneta, zato jih zagovorniki pravice do svobode govora in ostalih svoboščin zelo kritizirajo.

Problematična so določila, ki oblastem in tudi prebivalstvu dajejo pravico od skrbnikov spletnih strani in ponudnikov dostopa do interneta zahtevati odstranitev vsebine, ki "ogroža enotnost, integriteto,...

2 komentarja

Pakistan umaknil blokado spletnih strani

Slashdot - Pred dvema tednoma je Pakistan blokiral dostop do Facebooka, YouTuba in še nekaterih strani, na katerih so se pojavile upodobitve preroka Mohameda, ker je po islamskem izročilu bogokletno. Na Facebooku konkretno jih je motil poziv k dnevu portretiranja Mohameda. Predvčerajšnjim so jim sledili še v Bangladešu, a danes je Pakistan blokado spletnih strani umaknil, ker so bile sporne vsebine odstranjene.

Facebook je namreč podal opravičilo in Pakistan obvestil, da so ves svetoskrunski material odstranili. Prav tako so zagotovili, da se v prihodnosti kaj takega ne bo več ponovilo. Tako je včeraj opoldne Pakistan obnovil dostop do Facebooka, medtem ko je YouTube po odstranitvi spornih vsebin dostopen že teden dni.

21 komentarjev

Zasebnost na spletu

Yahoo News - Ameriški zakonodajalci so v petek povedali, da načrtujejo sprejem zakonodaje v začetku naslednjega leta, ki bo zagotavljala osnovno zaščito za zasebnost uporabnikov spleta. Predvidena zakonodaja pa naj ne bi obremenjevala podjetij, ki poslujejo na spletu. Spletna podjetja so se do sedaj namreč močno upirala kakršnikoli zakonodaji na področju zasebnosti uporabnikov, saj trdijo, da tako pridobivajo podatke o trgu in morebitnih njihovih strankah oz. kupcih.
Zakonodaja bo določala samo osnovne standarde zaščite osebnih informacij obiskovalcev spleta na komercialne spletne strani. Tako bodo morala podjetja označiti, kje lahko uporabnik dobi njihovo izjavo o varstvu zasebnosti ob kakršnem koli zbiranju podatkov o uporabnikih. Prav tako bodo podjetja morala dati uporabnikom možnost za izjavo, da ti ne želijo, da se njihovi osebni podatki posredujejo tretjim osebam.
Sedaj je še vsa zakonodaja, kar se tiče zasebnosti na spletu, v pristojnosti posameznih federalnih držav v ZDA; ta nova...

0 komentarjev