»

Programer iz Goldman Sachsa obsojen zaradi tatvine kode

Sergey Aleynikov s svojo odvetnico Sabrina Shroff

New York Times - Sodišče na Manhattnu je 40-letnega programerja Sergeyja Aleynikova iz Goldman Sachsa zaradi kraje lastniške izvorne kode obsodilo tatvine poslovne skrivnosti in prenašanja ukradenega blaga, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do 10 let. Aleynikov je bil aretiran lani, ko je na nemške strežnike prenesel izvorno kodo sistema za trgovanje z visoko frekvenco na Wall Streetu.

Trgovanje z visoko frekvenco je posebna vrsta trgovanja z vrednostnimi papirji, ki se vrši izjemno hitro in ob podpori zapletenih algoritmov, ki izkoriščajo najmanjše razlike med nakupno in prodajno ceno ter cenami na različnih borzah (temu pravimo arbitraža). Aleynikov se je po prihodu iz Rusije leta 1990 kot računalniški...

16 komentarjev

Nexus One tudi uradno predstavljen

vir: engadget
engadget - Google včeraj v kalifornijske Mountain Viewu, kjer imajo svoje oporišče, ni predstavil tabličnega računalnika, niti še ni znano, če bodo kupili Motorolin oddelek za mobilne telefone. Zato pa so predstavili verjetno najbolj težko pričakovan mobilni telefon z operacijskim sistemom Android, svoj Nexus One. Tekom predstavitve so sicer trdili, da gre za popolnoma HTCjev telefon, ki so mu iz marketinških razlogov zgolj posodili svoje ime. Povedali so še, da to ne bo zadnji telefon z njihovim imenom.

Na predstavitvi niso pokazali skoraj nobenih novosti na aparatu oz. v operacijskem sistemu, saj smo večino stvari o aparatu že vedeli iz raznih predogledov. Razkrili so npr. namen treh zlatih kontaktnih točk na spodnji strani...

61 komentarjev

The Pirate Bay mora blokirati Nizozemce

Slashdot - Nizozemsko sodišče je v sodbi zoper The Pirate Bay, ki jo sprožil Stichting BREIN (nizozemska verzija organizacije RIAA), razsodilo, da mora The Pirate Bay v 10 dneh začeti blokirati dostop vsem obiskovalcem iz nizozemskega naslovnega prostora. V nasprotnem primeru jim grozi kazen v višini 30.000 evrov na dan (maksimalno do skupne vsote treh milijonov). Poleg tega morajo obtoženi plačati še 42.767 evrov Breinu. Zanimivo je, da so poziv za prihod na sodišče obtoženim poslali kar prek Twitterja in Facebooka, kar je sodišče štelo za veljavno. Lastniki The Pirate Baya se na sodišču niso pojavili, so pa poslali pisno obrazložitev, zakaj ne utegnejo priti na obravnavo, a je sodnik odločil, da njihovih argumentov ne bo upošteval. Odvetnik trojice obtoženih je že napovedal pritožbo.

12 komentarjev

Intimna preiskava mladoletnikov v ZDA ni več dovoljena

EPIC - 25. junija 2009 je ameriško Vrhovno sodišče presodilo, da intimna preiskava 13-letne učenke s strani zaposlenih na šoli predstavlja nedovoljen poseg v njeno zasebnost.

Pritožnico iz Arizone so uslužbenci šole preiskali na podlagi izjave nekega učenca, da naj bi omenjena skrivala tablete analgetika Ibuprofena. V okviru preiskave so jo slekli in jo temeljito preiskali, vendar pri njej niso našli nikakršne nedovoljene substance.

Vrhovno sodišče je skoraj soglasno (za odločitev je glasovalo 8 sodnikov, eden je bil proti), presodilo, da je bila preiskava izredno vsiljiva, kljub temu pa po mnenju sodišča šolski uslužbenci niso civilno odgovorni, saj v času preiskave ni bilo povsem jasno, da je takšna preiskava nezakonita.

Šolsko osebje je v postopku sicer trdilo, da so tovrstne preiskave nujne zaradi preprečitve zlorab drog in zdravil in da morajo šolski uslužbenci imeti pravico proste presoje glede tovrstnih preiskav, če se v šolskih okoljih želijo soočiti s problemom drog in...

16 komentarjev

Gmail zna pošiljati SMS

Google - Googlovi inženirji nas tako pridno razvajajo z vedno novimi in novimi storitvami in izboljšavami obstoječih, da jih včasih niti ne opazimo. Nova spretnost, katere so naučili Gmail, je pošiljanje SMS-sporočil. Prvikrat se je ta možnost bežno pojavila v spletnem vmesniku Gmaila pred mesecem dni, a so jo zaradi hroščatosti po hitrem postopku umaknili. Po razgibavanju sivih celic sedaj pri Googlu pravijo, da je funkcija pripravljena.

V razdelku Labs spletnega klienta za Gmail si uporabniki lahko vključijo funkcijo Text Messaging (SMS) in Chat. Nato lahko v polju chat na levi strani osnovnega okna izberejo kontakt, s katerim se želijo pomenkovati, vpišejo njegovo telefonsko številko in sestavijo sporočilce. Še klik na gumb pošlji in voilà, prejemniku zapoje mobilni telefon. Drobni tisk opozarja, de je storitev mogoča le za ameriške številke in da utegne operater prejemniku prejem sporočila zaračunati. Na tako prejeta sporočila je mogoče odgovarjati s telefona, Google pa poskrbi, da...

29 komentarjev

Relikvije

The Register - Kaj bi rekli, če bi vam za (trenutno) 11.000$ ponudli prenosnik s procesorjem serije 486, 4 MB rama, 14,4 kb modemom in Windowsi 95? Verjetno kaj drugega kot to, da je prodajalec optimist, ne.

Vendar takšen računalnik se da kupiti na Ebayu. Gre namreč za računalnik, ki ga je FBI zasegel slovitemu hekerju Kevinu Mitnicku med aretacijo leta 1995. Na spodnji strani ima podpis lastnika in Steva Wozniaka, nekaj podatkov iz FBI-ja, ter nekaj dodatnih priboljškov.

Novico so našli na Registru, če pa imate nekaj tisoč dolarjev preveč in želite imeti računalnik osebe, ki ne sme več na internet (avkcijo je začelo njegovo dekle), pa kliknite.

2 komentarja

Hecno - nevarni napajalniki

The Register - Se spomnite, kakšen vik in krik so zagnali vrli VIP-ovci (brez Pamele), ko so odkrili potencialno nevarnost napajalnikov pri zvočnikih, ki jih je (med drugimi) prodajalo podjetje Jerovšek Computers? No, žal je ostalo pri 'potencialni nevarnosti', medtem ko dejanskih napak oz. pomanjkljivosti sploh niso (dosledno) omenjali (kar se vsaj meni osebno zdi jako sporno ob dejstvu, kakšen medijski pomp so iz tega naredili).

Današnjemu Prometeju pa je ime CISCO. Namreč, podobno kot Compaq, se tudi proizvajalec predvsem mrežne opreme (usmerjevalniki...) spopada z težavnimi napajalniki, ki grozijo z nenapovedanim () staljenjem ter grožnjo električnega šoka - do sedaj naj bi bil znan 1 primerek nesreče, brez žrtev. Svojeglavi napajalniki (95.000 jih je) nosijo številko '34-0949-02', priloženi pa so bili ADSL usmerjevalnikom 827, 827-4V, 826, SOHO77, SOHO77-50 in 827-EUR. V kolikor kakšen primerek posedujete, se brž obrnite na Ciscovo spletno stran ali pa na 'brezplačni' telefon +1 (800)...

1 komentar

Tako majhen pa tako hudoben!

CNet - Ana Kurnikova virus, namreč. V četrtek so dvajsetletnega Jana de Wita na nizozemskem sodišču spoznali za krivega. Kazen, ki bi lahko znašala do $41.000, pa je tožilec spremenil oz. zahteval 'le' odvzem računalnika ter CD-ja z lepo urejeno zbirko virusov (Eek!).

Jan de Wit-ov odvetnik je sicer trdil, da o kakršnikoli škodi sploh ni dokazov, vendar so iz FBI-ja poslali faks, iz katerega je razvidnih 55 žrtev ter za $166.827 škode (s čimer pa se odvetnik, seveda, ne strinja). Kakorkoli, dvajsetletnik trdi, da sploh ni programer, saj naj bi bil to njegov prvi program, na gumb 'Pošlji' pa naj bi prav tako pritisnil zgolj 'po pomoti'. Klik!

5 komentarjev