»

Naslednja država z velikim požarnim zidom: Kambodža

Slo-Tech - Kot piše The New York Times, bo Kambodža naslednja država s popolnim državnim nadzorom nad internetom po zgledu Kitajske. V Kambodži je svoboda na internetu že sedaj sorazmerno omejena, a se bo sutacija še bistveno poslabšala zaradi novega vladnega odloka, da mora od 16. februarja ves internetni promet potekati skozi državni portal, o katerem so govorili že lani. Uporaba portala bo za vse ponudnike dostopa do interneta obvezna, njegov obstoj pa utemeljujejo z blokado povezav, ki vplivajo na nacionalni dohodek, varnost, javni red, moralo, kulturo, navade in običaje.

Že sedaj poteka nadzor nad dogajanjem na internetu, ki ga izvajajo ministrstva. Kršitelji, ki objavljajo vsebine, s katerimi se vlada ne strinja, so lahko obtoženi in tudi obsojeni. Toda če je bil doslej nadzor omejen na spremljanje, bodo s preusmeritvijo prometa skozi državni portal zelo enostavno aktivno cenzuriranje in blokiranje dostopa. Državni portal bo de facto le centraliziral nadzor, ki je trenutno razdrobljen...

37 komentarjev

Kitajska razvila aplikacijo, ki javno opozarja na dolžnike

Slo-Tech - Kitajski eksperiment z družbeno bonitetno oceno se stopnjuje z aplikacijo v slogu velikega brata, katere namen je javna sramotitev slabih dolžnikov. Za popularno aplikacijo za pomenkovanje WeChat so izdali nov dodatek, ki bo javno izpostavljal dolžnike. Uporabniki WeChata bodo na zemljevidu videli podatke o vseh dolžnikih, ki se nahajajo v radiju 500 metrov. Videli bodo podatke o fizičnih osebah, podjetjih ali organizacijah, ki dolgov ne poplačujejo. Ob kliku na prikazanega človeka v aplikaciji se bo odprl celotni profil, vključno s polnim imenom in delnim podatkom o bivališču. Deadbeat Map, kot se dodatek za aplikacijo imenuje, so poskusno zagnali v provinci Hebei na severu države.

...

56 komentarjev

Kitajski cenzorji nad igre

Fortnite

vir: BBC
BBC - Kitajska agencija Xinhua poroča, da je komisija državnih cenzorjev, ki naj bi pred prihodom na trg preverjala vsebino iger, začela z delom. Med prvimi dvajsetimi igrami, ki jih je prejela v oceno, jih je kar devet ocenila kot neprimerne za prodajo na Kitajskem. Med igrami, ki so "šle v bunker" najdemo PUBG, Fortnite, H1Z1 in Ring of Elysium have, ki naj bi prikazovale preveč krvi in gorja. Čeprav, resnici na ljubo, Fortnite česa takega niti ne vsebuje. Paladins pa ima na drugi strani menda premalo oblečene ženske.

Tudi preostalih enajst ni povsem zadostilo očitno strogim merilom, saj bodo morali avtorji pred začetkom prodaje iz njih odstraniti neprimerne vsebine. Med temi igrami najdemo naslove kot so League of Legends, Diablo, World of Warcraft, Overwatch...

32 komentarjev

Na Kitajskem še strožje omejitve videoiger

Reuters - Kitajske oblasti so predstavile nove ukrepe, s katerimi želijo omejiti izdajo in prodajo novih videoiger v državi ter omejiti čas, ki ga ljudje prebijejo v internetnih igrah. Gre za košarico ukrepov, s katerimi se Kitajska bori proti težavam s prekomernim igranjem videoiger mladostnikov, ki jih imajo v ZDA in na Japonskem. Po izjavi kitajskega ministrstva za izobraževanje, da so zaskrbljeni tudi zaradi vplivov igranja videoiger na vid mladostnikov, so delnice Tencenta izgubile več kot pet odstotkov.

Kitajski predsednik Ši Džinping je že v začetku tedna dejal, da država potrebuje ukrepe, ki bodo zavarovali vid kitajskih otrok. Na Kitajskem je namreč kratkovidnost čedalje bolj razširjena, kar predstavlja velik problem...

61 komentarjev

Kitajska financira razvoj kolesa, ki med vožnjo čisti zrak

architecturaldigest.com - Več kot tri milijone ljudi po vsem svetu odide v prerani grob zaradi onesnaženega zraka. Slovenija pri tem ni izjema, saj samo Ljubljančani živijo 1,5 leta manj zaradi različnih škodljivih delcev v zraku. Vendar je stanje še veliko huje na Kitajskem, kjer so nekatera velemesta že desetletja bolj ali manj neprestanoma zavita v smog. Vendar, za razliko od Slovenije, ima Kitajska aktivno politiko proti onesnaževanju in v različne tehnologije že leta investira milijarde – tudi zato bo (po predvidevanjih) naslednje leto Kitajska postala vodilna država na svetu iz vidika finančnih investicij v obnovljive vire energije.

Posledično tudi ni presenečenje, da je kitajski državni sklad finančno podprl idejo...

17 komentarjev

Na Kitajskem na internetu obvezna registracija s pravim imenom

vir: CNN
The Wall Street Journal - Na Kitajskem bodo poostrili zakonodajo o uporabi interneta, ki bo uvedla obvezno registracijo s pravim imenom pri uporabi cele palete spletnih storitev (uradna najava). Na Kitajskem, kjer za nadzor interneta skrbita dva milijona ljudi, so že leta 2013 uvedli obvezno identifikacijo pri ponudniku dostopa do interneta, a ukrep ni zaživel po oblasti.

S 1. marcem bodo zakonodajo zaostrili. Pisci in komentatorji na blogih, mikroblogih, storitvah za hipno sporočanje, spletnih forumih, komentarjih novic in člankov ter na sorodnih straneh bodo morali pri registraciji navesti resnično ime. Še vedno si bodo lahko izbrali svoj vzdevek, a bo ta moral ustrezati merilom dostojnosti. Velik problem je postal tako imenovan "kaos uporabniških...

28 komentarjev

Rusija prepoveduje anonimen dostop do Wi-Fi

Reuters - Rusija nadaljuje ukrepe za povečevanje nadzora nad internetom z obvezno identifikacijo vseh uporabnikov javnih brezžičnih omrežij. Po poročanju ruske tiskovne agencije je ruski premier Dimitrij Medvedjev podpisal ukaz o prepovedi nudenja anonimnega dostopa do interneta na javnih mestih, na primer v restavracijah, parkih, knjižnicah, postajah javnega prometa ipd. Uporabnik bo moral pred pričetkom uporabe potrditi svojo istovetnost z osebnim dokumentom, ponudniki pa bodo morali vzdrževati sezname uporabnikov. Možna bo tudi identifikacija s telefonsko številko, na katero bodo prejeli sms, poroča Ruska gazeta. Ukaz je Medvedjev podpisal precej nepričakovano in čeprav že velja, ponudniki infrastrukture in storitev še nimajo natančnih navodil, kako naj mu ugodijo in...

49 komentarjev

Google popustil kitajski cenzuri

Guardian - Google se je očitno sprijaznil, da bo internet na Kitajskem še nekaj časa cenzuriran, saj so s svojega iskalnika potihoma umaknili opozorilo uporabnikom, da so iskalni rezultati cenzurirani. Spomnimo, da je Google leta 2011 nehal upoštevati zahteve kitajskih oblasti po cenzuri iskalnih rezultatov, ampak je strežnike raje premaknil v Hongkong. Partije to ni zmotilo, saj so cenzuro pač začeli izvajati interno z velikimi kitajskim požarnim zidom. Uporabnikom se je pri iskanju nezaželenih pojmov za kakšno minuto prekinila povezava do Googla. Ta se je oblastem postavil po robu in maja začel uporabnike pred iskanjem po teh ključnih besedah obveščati, da utegnejo doživeti izklop povezave, na kar Google nima vpliva.

Po poldrugem letu bitk in sporov s kitajskimi oblastmi je Google obupal. Brez kakršnegakoli...

15 komentarjev

Kitajska poostrila nadzor nad uporabniki interneta, obvezna identifikacija

vir: CNN
BBC - Kitajska je poostrila nadzor nad uporabniki interneta, saj začenja striktno upoštevati obvezno identifikacijo vseh uporabnikov. Pravila iz leta 2011 so že doslej zahtevala, da se vsak uporabnik interneta pri ponudniku dostopa (ISP-ju) identificira z resničnimi osebnimi podatki, a se v praksi to ni izvajalo. Sedaj je tega konec, poroča državna tiskovna agencija Xinhua o odločitvi Stalnega odbora nacionalnega ljudskega kongresa o uzakonitvi tega pravila.

Strožji pristop je posledica številnih škandalov, ki so jih blogerji na strani Weibo razkrili med zadnjim kongresom partije in ki so odpihnili nekaj vidnih članov zaradi podkupovanja in drugih nečednih poslov. Uradna razlaga oblasti za nov ukrep je zaščita identitete uporabnikov...

15 komentarjev

Kitajci uvedli kazenske točke za twittanje spornih vsebin

International Business Times - Sredi letošnjega marca je na dveh popularnih kitajskih mikrobloging servisih zaokrožila novica o skorajšnji politični vstaji nekje v Pekingu, ki je niti njuna več kot tisoččlanska ekipa cenzorjevev ni uspela dovolj hitro zabrzdati. Vest se je kasneje sicer izkazala za neresnično, a je oblasti zaradi tega niso vzele nič manj resno. Oba portala - Tencent in Sina Weibo - Weibo pomeni mikroblog aka twitter - so ostro ošteli in jima zaukazali izklop komentiranja, vsaj dokler se ne najde boljša rešitev.

Sina Weibo jo je očitno našla v novem sistemu samoregulacije. Ta portal s trikrat toliko uporabniki kot Twitter (300 mio, oz. 60% kitajskih uporabnikov interneta) zdaj uvaja sistem "kreditnih točk". Vsak obstoječ in nov profil jih bo sprva...

25 komentarjev

Anonymous napada kitajske strani

Slo-Tech - Skupina hekerjev in samooklicanih borcev proti tiraniji kapitala Anonymous je dobila tudi kitajsko podružnico, ki se je lotila strani kitajske vlade. V prvem večjem napadu so napadli 485 strani, ki so bile nekaj časa nedosegljive ali spremenjene (defaced). Za zdaj kaže, da gre za skupino posameznikov, ki ne živijo na Kitajskem niti ne znajo kitajsko.

Na Pastebinu so objavili dva seznama strani, ki so jih napadli; večinoma gre za vladne oziroma državne strani. Kasneje so napadli tudi strani pravosodja. Poleg spremembe naslovne strani so objavili tudi elektronske naslove in telefonske številke ter za vsaj dva računa tudi gesla in uporabniška imena. Napadli so tudi strani agencije za varovanje okolja.

Kitajske oblasti so potrdile, da so se vdori resnično zgodili. Niso sicer...

19 komentarjev