»

Izšel Firefox 89, ki zopet nadleguje uporabnike

Hamburger meni. Levo Firefox 88, desno Firefox 89

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Mozilla je izdala 89. različico svojega brskalnika Firefox. Ta je bil vnovič deležen precejšnjih sprememb v uporabniškem vmesniku. Vmesnik z razvojim imenom Proton je zamenjal prejšnjega, ki se je imenoval Photon. Kakšne so torej spremembe?

Uporabniški vmesnik je, tako pravi Mozilla, poenostavljen. Zavihki so sedaj ločeni zgolj s subtilno večjim presledkom in ni več navpične razdelilne črte, zaradi česar jih je nekoliko težje razločiti. Hkrati je aktivni zavihek označen z "balončkom", kar naj bi nakazovalo, da ga je možno prosto odpenjati iz obstoječega okna.

Manj uporabljane stvari so bile odstranjene, tako da je manj "navlake". To se predvsem pozna na meniju, ki se skriva pod hamburgerjem desno zgoraj. Tam so sedaj povsem preuredili vnose, ki sedaj nimajo več ikon, ki bi vizualno pomagale razumeti posamezne izbire. Vnosi so prerazporejeni, nekateri so odstranjeni, očitno pa je bilo potrebno tudi kolobarjenje oziroma zamenjava "Preferences" s "Settings". Poenostavljena so tudi...

110 komentarjev

Microsoftov telefon Surface Duo prispe 10. septembra

Slo-Tech - Pri Microsoftu so naposled najavili datum prihoda in ceno njihovega prvega Androidnega telefona. Dvozaslonska naprava Surface Duo prispe 10. septembra, v ZDA, za precej zasoljenih 1400 dolarjev.

Pametni telefon Surface Duo je bil največje presenečenje lanske oktobrske Microsoftove tiskovke, osrediščene okoli družine Surface. Ne samo zato, ker gre za prvi Androidni telefon redmondskega velikana (če ne štejemo Nokijinih poskusov v to smer), ampak tudi zaradi same oblike: naprava ima dva zaslona in se poklopi kot knjiga. Inženirji so potrebovali skoraj leto dni vztrajnih testiranj, da so zadevo dodelali, kajti Surface Duo bo 10. septembra naposled dočakal prve kupce, najprej v Združenih državah, za katere so že odprta prednaročila. V oči pa v bistvu najbolj zbode cena, saj je 1400 ameriških dolarjev (brez davka!) tudi za prvo generacijo nišne naprave kar dosti. Še posebno pa, ko pogledamo tehnične specifikacije.

Surface Duo je namreč v notranjosti zgrajen na večjidel lanski...

39 komentarjev

Microsoft predstavil Surface Laptop in Windows 10 S

Slo-Tech - Microsoft je predstavil novega člana svoje linije Surface, in sicer prenosni računalnik z neizvirnim imenom Surface Laptop. Gre za izdelek, ki se uvršča med hibridni prenosnik/tablico Surface Pro in prestižni Surface Book. Poleg Surface Laptopa je Microsoft predstavil še novo oskubljeno verzijo svojega operacijskega sistema Windows 10 S, ki teče na njem, a jo je mogoče nadgraditi v Windows 10 Pro. Pojdimo lepo po vrsti.

Surface Laptop ima na dotik občutljiv zaslon z diagonalo dolžine 13,5 palca in ločljivostjo 2256 x 1504. Tipkovnica Alcantra je enaka kakor na Surface Pro 4 in ni odstranljiva. V notranjosti tiktaka sedma generacija Intelovega procesorja (Kaby Lake), ima do 1 TB SSD-ja, podporo za USB 3.0 (a ne USB-C) in DisplayPort ter teoretično do 14,5 ur...

18 komentarjev

Microsoft preizkuša reklame v meniju Start v Windows 10

Beta News - Na pametnih telefonih so v brezplačnih aplikacijah oglasi nekaj običajnega, saj (tudi) od tega avtorji teh aplikacij živijo. Na računalnikih v ekosistemu Windows se od reklam vse bliska na spletu, medtem ko jih programi skoraj nimajo, razen kakšnih brezplačnih (freeware ali freemium). Lahko pa bi jih imeli. Microsoft preizkuša, kako bi se obnesli oglasi za aplikacije v meniju Start.

Ob tem se velja spomniti na Mozillo, ki je pred poldrugim letom razmišljala o vpeljali reklam v Firefox. Zamisel ni bila preveč dobro sprejeta in nekaj mesecev pozneje so sporočili, da je ne bodo udejanjili. Microsoftov poizkus je taktnejši.

V razvojnem kanalu (program Windows Insider) so se v meni Start...

43 komentarjev

Z novimi posodobitvami tudi Windows 7 in 8 razgaljata uporabnike

Extremetech - V Windows 10 je precej polemik sprožilo odkritje, da s privzetimi nastavitvami operacijski sistem Microsoftu pošilja ogromno podatkov o uporabniku. Gre za program CEIP (Customer Experience Improvement Program), ki za izboljšanje uporabniške izkušnje Microsoftu sproti pošilja podatke o iskanju ipd. Program je mogoče izključiti, a to popolnoma ne ustavi prenosa vseh podatkov. Zaradi tega so nekateri začasno odložili nadgradnjo in vztrajajo na Windows 7 in 8, ki doslej nista razgaljala uporabnikov v tolikšni meri. A to se je spremenilo.

Microsoft je minuli teden izdal štiri popravke (KB3068708, KB3022345, KB3075249 in KB3080149), ki ne sodijo med varnostne popravke. Namesto tega uvajajo novo funkcionalnost, in sicer storitev Diagnostics and Telemetry, ki počne isto kot Windows 10. Po namestitvi začne na naslova...

131 komentarjev

Microsoft na Buildu 2015 zlasti o Windows 10

Microsoft - Na letošnji konferenci Build 2015 je bilo bolj ali manj vse v znamenju prihajajočega Windows 10, medtem ko so ostali izdelki in storitve igrali obrobno vlogo.

Kot se spodobi, so sicer začeli s temi ostalimi novostmi. Odprta platforma .NET Core prihaja na Linux in Mac OS X (za zdaj kot predogledna verzija), za uporabnike Windows pa je že na voljo .NET Core RC. To bo olajšalo pisanje aplikacij za uporabo oblaka za različne platforme. Tudi Visual Studio Code prihaja na Linux in Mace. Na koncu prvega dela so predstavili še nove storitve in medplatformne knjižice Office Graph API za Office 2016 - opomniki iz Outlooka se bodo prikazali tudi na napravi z iOS in podobno.

Glavni del pa je bil namenjen Windows 10. Na Windows 10 bo mogoče poganjati tudi aplikacije za Android in iOS, s...

62 komentarjev

Cortana v akciji

WinBeta - Windows 10 bo imel vgrajeno asistentko Cortano, ki bo opravljala podobne funkcije kot Siri na Applovih napravah oziroma Google Now na Androidu. Cortana je že sedaj na voljo na napravah z Windows Phone, v novi inačici pa prihaja tudi v namizno verzijo. Kako bo to videti, smo spoznali te dni, ko se je WinBeta uspel prebiti do še neizdane preizkusne verzije. Oktobrski tehnični predogled namreč Cortane še ni vseboval.

Na WinBeta (posnetek je spodaj) so preizkusili trenutno implementacijo Cortane, ki sicer še ni dokončna in ima nekaj hroščev in predvsem nedokončanih delov, a deluje izvrstno. Podpira klice, koledar, opomnike, alarme, zemljevide, vremensko napoved, zaganjanje aplikacij, predvajanje glasbe in podobno, kar zna tudi na prenosnih...

38 komentarjev

Prihaja nov paket popravkov za Windows 10

Z Windows 7 predstavljena funkcija z miško pravilno deluje le na enem zaslonu. A le še nekaj časa

vir: Ars Technica
Ars Technica - Govorili smo že, da nov proces izdajanja popravkov in nadgradenj za operacijski sistem Windows Microsoftu omogoča hitrejše dodajanje funkcionalnosti v prihajajoče operacijske sisteme, brez da bi morali čakati večje pakete nadgradenj oz. kar nove izdaje operacijskih sistemov. To izkoriščajo v tehničnem predogledu Windows 10, ki je nedavno že prejel svoj prvi paket nadgradenj, kjer jih je bila sicer večina skritih očem, a smo vseeno dobili nekaj zelo dobrodošlih novosti. Naslednji paket nadgradenj lahko pričakujemo nekje okrog novega leta, ni še povsem jasno, če se bo to zgodilo še letos ali zgodaj v letu 2015.

Prihajajoči paket bo s seboj za nekatere poznavalce nekoliko nepričakovano že prinesel Continuum,...

60 komentarjev

Prva nadgradnja Windows 10

Surov Action Center

vir: AnandTech
AnandTech - Microsoft je izdal prvi paket popravkov, nadgradenj in izboljšav za tehnični predogled Windows 10. Povedali smo že, da je program, v katerem vsi uporabniki, od popolnoma običajnih domačih uporabnikov do skrbnikov ogromnih informacijskih sistemov v velikih podjetjih, lahko testirajo nedokončano izdajo Windows 10, sila uspešen. S prvim paketom nadgradenj se oznaka graditve z 9848 dvigne na 9860, a je velika večina okrog 7.000 popravkov in izboljšav nekoliko skrita očem. Najbolj očitno je, da so dodali prvo izdajo centra za opozorila po vzoru mobilnih...

24 komentarjev

Nov način posodabljanja v Windows 10

ComputerWorld - Microsoft bo v Windows 10 uvedel korenito spremembo posodabljanja sistema, ki je vse od uvedbe Windows Update pred šestnajstimi leti ostalo bolj ali manj nespremenjeno. Sprva je bila Windows Update spletna stran, kasneje pa program v nadzorni plošči, ki je prikazala vse izdane popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti za nameščeno verzijo Windows, ki jih uporabnik še ni prenesel in namestil. Pri izbiri pa je bil uporabnik prepuščen sam sebi.

V Windows 10 bo drugače. Jim Alkove iz oddelka za poslovni program Windows pojasnjuje, da bo nova verzija prinesla tri načine posodabljanja. Za domače uporabnike bo najprimernejši način fast-moving consumer pace, kjer bodo takoj po izdaji na voljo vsi popravki, posodobitve in tudi nove funkcionalnosti. Mednje na primer...

10 komentarjev

Pravi razlog, zakaj je Microsoft preskočil Windows 9

Meni štart in Slo-Tech v Internet Explorer 11 v Windows 10 Technology Preview

vir: OSNews
OSNews - Ob prireditvi pred dvema dnevoma, ko je Microsoft pokazal Windows 10, so se mnogi spraševali, kaj se je zgodilo z Windows 9. Špekulacij, tako resnih kot šaljivih, je bilo več. Med šaljivimi je bila najbolj popularna, da so pri Microsoftu tako zelo zgrešili z razvojem devetice, da so jo kar ukinili in prešli na Windows 10. Na predstavitvi so sicer govorili, da so želeli predstaviti Windows One, a bi bilo to preveč podobno Windows 1.0. Ta je bil jasno prvi Windows sploh, zato so se raje odločili za 10, kjer naj bi iz nekega razloga desetica prav tako predstavljala enotnost (med platformami), kot enica.

V debati na Redditu se je javil nekdo, ki sam zase pravi, da je razvijalec pri Microsoftu. Povedal je, da so med internim testiranjem...

91 komentarjev

Microsoft je predstavil Windows 10

En Windows za vse

vir: The Verge
The Verge - Logično bi bilo, da bi Windows 7 in 8 sledil Windows 9, a temu ne bo tako. Pri Microsoftu so očitno razmišljali, da bi novo verzijo poimenovali Windows One (za imenom bi se skrival pomen), a ker so Windows 1 že imeli, so se zadovoljili z Windows 10. Razlog za to se skriva v enotnosti operacijskega sistema, saj naj bi bil Windows 10 zelo enoten na vseh platformah, ki jih ponuja Microsoft, torej na namiznih računalnikih, prenosnikih, tabličnih napravah in na mobilnih telefonih ter tudi televizorjih, prek HTPC-jev in Xbox One. Na vseh bo na voljo enotna trgovina z aplikacijami, kjer bodo za vse platforme na voljo načeloma enake aplikacije. Na začetku predstavitve so posebej poudarili podjetja oz. poslovna okolja, kjer naj bi...

143 komentarjev

Windows 8.1 Update 1 prihaja že marca

Gumb se skriva desno zgoraj

vir: The Verge
The Verge - ZDNet poroča, da naj bi Microsoft zaenkrat še popolnoma neuradni paket izboljšav Update 1 za Windows 8.1 javnosti dal na voljo 11. marca, na marčevski popravni torek (ker se pričakuje izdaja prek Windows Update, je ta poteza seveda logična). Sprva se je sicer pričakovalo, da bo Update 1 predstavljen in objasnjen na aprilski konferenci Build (na kateri se pričakuje Windows Phone 8.1 in nekaj besed o Windows 9, ki naj bi nato izšel že aprila 2015), a po trenutnih napovedih bo Update 1 nekoliko pohitel.

Update 1 bistvenih sprememb v vmesniku ne prinaša, klasičnega menija Start še vedno ne bo, torej ostajamo zgolj pri gumbu, ki ga je prinesel Windows 8.1, vrnitev klasičnega menija pa torej še vedno ostaja pričakovana...

105 komentarjev

Windows 8.1 je prispel

Bolj barvito ozadje štartnega zaslona

vir: The Windows Blog
The Windows Blog - Microsoft je na svoji spletni trgovini z včerajšnjim dnem uporabnikom operacijskega sistema Windows 8 omogočil prenos paketa, ki operacijski sistem nadgradi na Windows 8.1. Nadgradnja je za uporabnike Windows 8 brezplačna, medtem ko bodo morali ostali, ki licence za lani predstavljeno verzijo Oken še nimajo, Windows 8.1 kupiti v škatli. To bodo lahko naredili že danes.

Novosti, ki jih prinaša osvežitev Microsoftovega namiznega in tabličnega operacijskega sistema, smo večinoma že omenjali. Vrača se gumb start, ki sicer ne odpre štartnega menija, kot vse do Windows 7, temveč štartni zaslon, ki ga poznamo že z Windows 8 in do katerega se je dostopalo s postavljanjem kazalca na spodnji levi vogal zaslona. Štartni zaslon bo po novem na ozadju imel isto sliko, kot...

270 komentarjev

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

ZDNet - Leta 1985 je Coca-Cola začela prodajati novo kokakolo, zvarjeno po spremenjenem receptu, za katero so pričakovali velik uspeh. Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla. Šele vrnitev starega recepta pod imenom Coca Coca Classic je ponovno pognala prodajo in vnovič ustoličila kraljico sladkih pijač. Leta 2012 je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows 8, ki je imela povsem prenovljen videz. Uporabniki so se začeli puntati in prav mogoče je, da bo njegov naslednik Windows Blue spet prinesel star uporabniški vmesnik. Je torej Windows 8 Microsoftova nova kokakola?

Vse ni slabo. V šesti mesecih po izidu Windows 8 so prodali 100 milijonov izvodov (januarja je ta številka znašala 60 milijonov). V to so vštete vse verzije, tako OEM kot tudi...

99 komentarjev

Bo Windows Blue dobil nazaj startni meni in namizje?

ZDNet - Windows 8 je prinesel korenit prelom s preteklostjo. Dasi je namenjen tako namiznim računalnikom kakor tablicam, je njegov videz v celoti prilagojen slednjim. Uporabniki so mu najbolj zamerili odsotnost klasičnega namizja in startnega menija, ki ju na tablicah z na dotik občutljivim zaslonom resda ne pogrešamo. Povsem drugače pa je na namiznih računalnikih, kjer se praktičnosti pridruži še navajenost uporabnikov na poznan uporabniški vmesnik. Windows 8 je zato eno večjih razočaranj, ki ima po nekaterih ocenah celo učinke na rekordno zmanjšanje prodaje novih osebnih računalnikov.

Rešitve so. Kmalu po izidu se je na internetu pojavila kopica programov, ki na Windows 8 vrnejo star uporabniški vmesnik. Tudi Microsoft prejema največ pritožb prav zaradi manka te...

197 komentarjev

Windows 8 je tu

Novi meni Start, s katerim se bo potrebno sprijazniti

vir: Ars Technica
Ars Technica - Microsoft je včeraj predstavil svoj najnovejši operacijski sistem za domače in poslovne uporabnike, težko pričakovani Windows 8. Predstavitev - verjetno najpomembnejšo do sedaj - je odprl Steve Synofsky, vodja Microsoftovega oddelka za izdelke Windows in Windows Live, v uvodu pa je povedal, da je minilo že skoraj točno 3 leta od izida Windows 7 (ja, tako hitro leti čas) ter razkril še, da so do sedaj prodali že 670 milijonov licenc operacijskega sistema Windows 7 - po njihovih podatkih je to najhitrejša prodaja operacijskega sistema v zgodovini. Kako se bo odrezal Windows 8 bomo seveda videli v prihajajočih mesecih in letih, a zagotovo je eno, prihaja že danes (nakup in prenos je mogoč že od polnoči naprej, tudi v Sloveniji) in je na voljo v treh glavnih...

270 komentarjev