»

Wing zaganja dostavo z droni na Finskem

Slo-Tech - Wing, Alphabetova hčerinska družba za dostavo z letečimi troti, namerava komercialni posel pognati prihodnjo pomlad na Finskem.

Čeprav novice o eksperimentih z letečo dostavo pridno polnijo splet že vsaj od leta 2013, ko so se pri Amazonu pričeli širokoustiti o skorajšnjem letanju do hišnega praga, takšnih storitev za navadne smrtnike še ni. Troti resda uspešno odmetavajo kri za transfuzijo v Ruandi in petičnežem dostavljajo malico na igrišča za golf, toda tovrsten transport je še vedno zelo omejene sorte.

V Alphabetovi družbi Wing nameravajo položaj spremeniti v začetku leta 2019, ko bodo zaštartali množično dostavo za širšo populacijo v Helsinkih z okolico. Storitev bodo izvajali s krilatimi droni...

12 komentarjev

Uberjev nepričakovani konkurent bo Google

Slo-Tech - Uberju sicer ne manjka ne konkurentov ne sovražnikov, a če se bo potrdilo ekskluzivno poročanje Bloomberga, ki ima običajno kar zanesljive vire, se Uberju obeta najresnejši konkurent do sedaj. Posla bi se namreč rad lotil sam Google.

Situacija je precej zanimiva, ker je Google eden izmed investitorjev v Uberju. Njegov sklad tveganega kapitala Google Ventures je avgusta 2013 v Uber vložil 258 milijonov dolarjev, kar je bila do tedaj najvišja investicija tega sklada. Toda to ne pomeni, da ne more Google razviti konkurenčne storitve, zlasti s svojim izkušnjami na področju samovozečih avtomobilov. Do tega, da bi nas po mestu pobirali črni avtomatični taksiji brez voznikov, je še daleč, a Google ima vizijo.

Ima pa Google še nekaj, in sicer trojanskega konja....

8 komentarjev

DHL začenja dostavo z brezpilotnimi štirikopterji

Slo-Tech - DHL je prehitel Amazon in Google ter najavil začetek dostave nujnih paketov z brezpilotnimi zračnimi plovili oziroma troti. Uporabljali bodo štirikopterje, ki so jih preizkušali od lanskega decembra, redno pa so začeli obratovati v petek.

Brezpilotno dobavo s štirikopterji bodo uporabljali le za dostavo nujnih potrebščin, kot so zdravila. Trasa je za zdaj samo ena, in sicer iz pristanišča Norddeich na obali Severnega morja do otoka Juist. To je prvi primer, ko je v Evropi dovoljena dostava paketov s troti. Nemško ministrstvo za promet je namreč del zračnega prostora rezerviralo ekskluzivno za DHL-ove trote, ki bodo letali na Juist, kjer živi slabih dva tisoč prebivalcev, ki so zaradi vremenskih nevšečnosti pogosto...

14 komentarjev

Facebook razvija brezpilotna letala za dostop do interneta

Mashable - Na svetu je še vedno približno milijarda ljudi, ki nimajo in zaradi odsotnosti infrastrukture ne morejo imeti dostopa do interneta. Facebook raziskuje eno izmed poti za razširitev pokritosti z internetom na vso svetovno prebivalstvo, za kar bodo uporabili brezpilotna letala na sončni pogon, ki bodo letela visoko nad oblaki.

Brezpilotna letala oziroma troti (drones) so čedalje popularnejša. Amazon in Google se ukvarjata s troti, ki bi dostavljali pakete. Google bi s troti druge vrste nudil tudi dostop do interneta, na zalogi pa imajo tudi proizvajalca satelitov, najbolj nenavaden pa je njihov projekt interneta z balonov.

Facebook bi z njimi nudil dostop do interneta, a razen imena in odsotnosti pilota s troti-poštarji nimajo skorajda nič skupnega. Facebookova...

2 komentarja

Tudi Google po poti Amazona s troti

Slo-Tech - Google je predstavil projekt Wing, v okviru katerega razvijajo lahka brezpilotna zračna plovila (trote), s katerimi bo v prihodnosti mogoče dostavljati pakete. Ko je enako namero izrazil in nekaj prototipov lani pokazal Amazon, so bila mnenja deljena. Nekateri so v tem videli prihodnost, drugi zgolj spreten reklamni manever. A Googlova priključitev tekmi je jasen znak, da gre za res.

Google ima na področju samostojnih prevoznih sredstev že obilico izkušenj, saj so do registracije uspeli pripeljati samovozeče avtomobile. Vgrajevanje mehanizma za avtomatično vožnjo v komercialne avtomobila...

35 komentarjev

Googlov pametni avtomobil brez voznika

Google - Google je predstavil lastni samovozeči avtomobil brez voznika, ki je trenutno še v fazi prototipa, a naj bi okrog 200 delujočih primerkov izdelali že prihodnje leto. Google je na novinarski konferenci potrdil, da ne bodo predelovali modelov drugih proizvajalcev, ampak so pametni avtomobil razvijali sami od začetka. S tem je Google jasno potrdil, da so bili prvi poizkusi, ko so mehanizem za avtomatično vožnjo vgrajevali v avtomobile drugih proizvajalcev, zgolj to - poizkusi.

Vozilo nima pedalov za plin in zavoro niti volana, saj te funkcije opravlja sam. Prav tako nima ogledal, ker sistem za krmiljenje uporablja informacije, ki mu jih posreduje laserski sistem s 360-stopinjskim vidnim poljem. Avtomobil je videti podobno kot gondola na kolesih. Google pojasnjuje, da so želeli pripraviti dizajn, ki bo deloval čim manj agresivno in bo vzpodbudil lažji...

133 komentarjev

Manj običajni prevzemi

Brezpilotno letalo na sončni pogon.

Slo-Tech - Google je podjetje, ki se ukvarja predvsem s programsko opremo in storitvami, a zelo dobro ve, da bo v prihodnosti pomembna tudi strojna oprema. Zato vsake toliko časa presenetijo s kakšnim zanimivim prevzemom, kot je bil decembrski nakup Boston Dynamics. To pot kupujejo Titan Aerospace, ki se ukvarja z brezpilotnih plovil na sončni pogon. Titanova plovila na sončni pogon lahko teoretično v zraku ostanejo več let in nosijo več kilogramov koristnega tovora, predvsem inštrumentov. Google ni bil edini, ki se je zanimal zanj, saj je prehitel Facebook, ki je pred tem za podjetje ponujal 60 milijonov dolarjev.

Titan je uporabna pridobitev za Google, saj mu bo pomagal pri zbiranju zračnih posnetkov za Google Maps in Google Earth. Prav tako bo lahko sodeloval pri...

10 komentarjev

Google kupil Boston Dynamics

The New York Times - Google je kupil podjetje Boston Dynamics, ki je poznano zaradi svojih robotov, ki jih sestavlja. Med njimi so v zadnjih letih največ pozornosti poželi BigDog, Cheetah in Petman. Roboti upravičujejo svoja imena, saj je BigDog resnično podoben psu, Cheetah hitro teče, Petman pa je humanoidni robot, ki posnema človeško gibanje z namenom testirati zaščitne obleke. Njihov prvi velik uspeh je bil BigDog, ki so ga razvili s financiranjem ameriškega obrambnega ministrstva prek programa DARPA (kot večino ostalih robotov). Niso pa vsi njihovi projekti namenjeni vojaški uporabi - letos so, denimo, predstavili robota Atlas, ki je sicer imel isti vir financiranja (DARPA), a je namenjen zaščiti in reševanju.

Sedaj je podjetje, ki je leta 1992...

25 komentarjev

Amazon bi dostavljal pakete kar s troti

BBC - Amazon je danes presenetil z najavo, da preizkušajo dostavo paketov s troti (brezpilotnimi letali). Lahke pakete, ki tehtajo manj kot 2,3 kilograma in kakršnih je velika večina, bi tako lahko dostavili že 30 minut po nakupu, zatrjuje Amazonov izvršni drektor Jeff Bezos.

Dostavo bodo izvajali troti, ki so jih spričo podobnosti helikopterjem poimenovali oktokopterji. Storitev se za zdaj imenuje Prime Air in bo nared v naslednjih štirih do petih letih, je dejal Bezos. Ne gre za znanstveno fantastiko, ki je odmaknjena v neko nedoločljivo prihodnost, dodaja, saj imajo prototipe že nared. Posamezen trot bi lahko naložil do 2,3 kilograma težak paket (to je pet funtov) in z njim poletel približno 16 kilometrov daleč. To tudi pojasnjuje, zakaj...

102 komentarja

Google gre v dostavo

Google - Google je resda začel svojo pot z iskanjem spletnih strani, a so do danes paleto izdelkov in storitev, ki jih ponujajo, neverjetno razširili. Google danes najdemo pri iskanju strani, pri oglaševanju na internetu, brskalnikih, prenosnih računalnikih, telefonih, družabnih omrežjih, elektronskih naslovih in zemljevidih, hkrati pa se podjetje loteva tudi nekaterih ambicioznih projektov, kot so Google Glasses, avtomobili brez voznika, ponujanje internetne povezave in televizije. Sedaj pa - Google bi rad konkuriral kar lokalnim kurirskim službam oziroma pošti.

Za zdaj sicer le na območju San Francisca (Bay Area). Google namreč začenja storitev Google Shopping Express, v okviru katere šest mesecev ponuja brezplačno dostavo izdelkov iz trgovin. Trenutno sodelujejo z devetimi prodajalci,...

32 komentarjev