»

Na Windows prihajajo igre iz Google Play Games

Slo-Tech - Google je sporočil, da bo prihodnje leto izdal aplikacijo za Windows, ki bo tudi na tej platformi omogočala poganjanje iger iz Google Play Games. Prinesla bo popolno sinhronizacijo, tako da bo mogoče isto igro začeti igrati na eni napravi in jo potem nadaljevati na drugi: podprte bodo torej Android, Chromebook in Windows. Igranje bo potekalo povsem lokalno, torej ne bomo potrebovali povezave do oblaka. Za zdaj še ni jasno, ali bodo na voljo vse igre ali pa samo najpopularnejše.

Novost razvija Google sam in ne predstavlja sodelovanja z Microsoftom. Spomnimo, da je z Amazonovimi igrami drugače, saj so z Androida na Windows 11 prispele v sodelovanju z Microsoftom.

6 komentarjev

Moderni traktorji in kombajni so računalniki na kolesih

vir: Forbes
Forbes - Moderni traktorji in podobna kmetijska mehanizacija so v zadnjih letih postali računalniki na kolesih, ki ne opravljajo le osnovnih nalog, temveč med svojim obratovanjem zbirajo kopico podatkov. V Forbesu so pogledali, kam ti podatki potujejo, kdo jih ima v lasti in kako so proizvajalci, kot sta John Deere in AGCO, postali pravi podatkovni velikani.

Kombajni imajo sprejemnike GPS, ki natančno usmerjajo stroje po poljih. Pametni senzorji sproti merijo, koliko požanjejo na katerih delih polj. Spomladi, ko se seje, na podlagi teh informacij avtomatično dozirajo količino semen na posameznih delih polj. Ko se škropi, se z algoritmi preverja, koliko plevela je zraslo, da se odmerki prilagodijo. Podobnih primerov je še več, vsem pa je skupna informatizacija in digitalizacija kmetijstva. Vse te podatke, ki so brez dvoma koristni pri poljedelstvu, vidijo upravljavci oziroma lastniki naprav - a pogosto jih dobivajo tudi proizvajalci. Pametna mehanizacija namreč pogosto "kliče domov".

...

354 komentarjev

Pametne kontaktne leče niso več daleč

IEEE Spectrum - Kalifornijsko podjetje Mojo Vision je presenetilo s funkcionalnim AR prikazovalnikom, vgrajenim v očesno kontaktno lečo. Komercialni produkti bi lahko bili nared že čez nekaj let.

Za rabo obogatene resničnosti je treba poseči po naočnikih ali telefonu, medtem ko napovedi o prikazovalnikih, vgrajenih v očesne leče, še stopajo v polje znanstvene fantastike. Zato je podvig mladega kalifornijskega podjetja Mojo Vision, ki je na preteklem CESu za zaprtimi vrati na skrivaj demonstriralo prav takšno napravo, potencialno eden prelomnejših v tem desetletju. Njihova kontaktna leča Mojo Lens vsebuje monokromatski zaslonček s 70.000 piksli, ki prečno meri manj kot milimeter, kar pomeni gostoto 14.000 pikslov na palec! Gre za tehnologijo microLED, ki jo uporablja med drugimi Samsungov brezrobi modularni televizor. Prikazovalnik je postavljen tako, da projicira sliko neposredno na rumeno pego, zato lahko deluje z nizko svetlobno jakostjo. Napajanje je trenutno še brezžično, skozi baterijo,...

17 komentarjev

Huawei pokazal 10-kilobajtni operacijski sistem prihodnosti LiteOS

Slo-Tech - Naslednja velika revolucija bo internet stvari (IoT), obljubljajo proizvajalci. Obetajo se nam pametne naprave, ki bodo imele raznovrstne senzorje in bodo priključene v internet. Huawei, znani kitajski proizvajalec omrežne opreme, je na konferenci v Pekingu predstavil nov operacijski sistem LiteOS, za katerega želijo, da bi postal osnova za povezovanje pametnih naprav IoT.

LiteOS je zgrajen na Linuxu, njegovi odliki pa bosta prenosljivost in majhnost. Zavzema le 10 kB, tako da bo lahko tekel res na vseh napravah. Zamisel internetna pametnih stvari je, da bi vas hladilnik sam opomnil, kdaj bo zmanjkalo mleka, zobna ščetka opozorila, ali si pravilno umivate zobe, pametne ure pa, ali se dovolj gibljete, če navedemo le...

54 komentarjev

Lenovo s pametno zapestnico

Mashable - Lenovo se pridružuje podjetjem s pametnimi napravami, ki si jih nadenemo in nam pomagajo pri vadbi. Prav potihoma so izdali pametno zapestnico Smartband SW-B100, ki predstavlja vstopni model v ta segment. Sony s Smartbandom SWR10 in Samsung z Galaxy Gear Fitom.

SW-B100 ima klasične funkcije, ki jih od pametnih naprav pričakujemo. Meri korake, prehojeno (pretečeno) razdaljo, porabljene kalorije, srčni utrip ter vse skupaj lično izrisuje z grafi. Podpira tudi analizo spanja (sleep tracking). Hkrati je toliko pametna, da se poveže s pametnim telefonom, in prikazuje podatke o zgrešenih klicih, sporočila in opravke v koledarju, uro in datum. Služi tudi kot opomnik in alarm. Zanimivo je, da se bo Lenovo izognil velikim operacijskim sistemom - torej tako Android Wearu kakor Tizenu...

11 komentarjev

E-bančništvo z bralnikom prepleta ven na prstu

Guardian - Britanski Barclays za svoje komitente pripravlja nov način preverjanja istovetnosti pri uporabi e-bančništva. Medtem ko doslej večina bank uporablja certifikate, kalkulatorje enkratnih kod za vstop, pošiljanje kode na mobilne telefone ali sezname PIN-kod, želi Barclays postopek poenostaviti z biometrijo. Odčitavali bodo vzorec prepleta ven pod blazinicami na uporabnikovem prstu.

V sodelovanju s Hitachijem so razvili napravo VeinID, ki je v velikosti žogice za tenis in jo uporabnik postavi na mizo. Enota vstavljen prst presvetli s svetlobo...

25 komentarjev

Google-Novartisove pametne leče bodo merile raven glukoze

The Wall Street Journal - Google in šivcarski farmacevtski gigant Novartis sta napovedala razvoj in prodajo pametnih leč, ki bodo vsebovale senzorje za merjenje ravni glukoze, kar bo olajšalo življenje bolnikom s sladkorno boleznijo.

Danes proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo predstavil več pametnih naprav. Pametni telefoni že zdavnaj niso dovolj, zato se bitka širi na področje pametnih naprav, ki jih bomo nosili ves čas. Pametne ure so trenutno vroče žemljice, medtem ko so pametne zapestnice vsaj za zdaj videti kot strel v prazno. Google pa je šel še korak dlje in pripravil pametne kontaktne leče.

Gre za izdelek iz laboratorijev Google X, kakor se imenuje eksperimentalnorazvojni del Googla, od koder bomo dobili tudi Google Glass. Pametne leče...

25 komentarjev

Težave s pozornostjo posledica pomanjkanja energije za nevrone

Astrocita

Slo-Tech - Pravijo, da so težave s koncentracijo simptom današnjega časa. Preobilica informacij na vseh koncih in krajih naj bi krajšala obdobje pozornosti, tako da smo se na neko vest sposobni osredotočiti le še za zelo kratek čas. Celo ob opravilih, ki jih moramo izvajati v službi, naša misli hitro odtavajo kam stran in včasih se je treba prav prisiliti, da se to ne dogaja (prepogosto). Tavanje misli načeloma štejemo kot nezaželeno lastnost, a razloga za te težave s pozornostjo še nismo dokončno odkrili.

Čedalje več ljud ima diagnosticiran ADHD, razloga pa ne poznamo. Ena izmed bolj priljubljenih...

24 komentarjev

V ZDA debelost registrirana kot bolezen

Slo-Tech - V pogovornem jeziku že dlje časa označujemo debelost kot bolezen modernega časa, a v prostora za pavšalne oznake ni. Debelost je v ZDA postala bolezen šele ta mesec, ko jo je med bolezni uvrstila AMA (American Medical Association). Utemeljitev za to potezo pa je sila zanimiva: AMA želi s tem vzpodbuditi naraščajočo armado predebelih Američanov, da poiščejo zdravniško pomoč in izgubijo odvečno težo. Mnenja o potezi so deljena.

To ni tako nepomembno, kot se zdi. Pomeni namreč, da je AMA dala prednost socialnoekonomskim kriterijem pred medicinskimi, ko se je odločala, ali je neko stanje bolezen. Obstoji vrsta bolezenskih stanj, ki jih debelost v veliki meri povzroča. Nekateri tovrstni primer so skorajda simptomatični, recimo povišana...

499 komentarjev

Novartis razvija pametne tablete s čipi

vir: Reuters
Reuters - Švicarski farmacevtski velikan Novartis razvija nov sistem pametnih tablet s čipi, ki se uradno imenuje Ingestible Event Marker (IEM) in bi naj bil po optimističnih napovednih na tržišču že sredi leta 2012. Tehnologijo jim pomaga razvijati kalifornijsko podjetje Proteus Biomedical, Novartis pa je napovedal investicijo v višini 24 milijonov dolarjev za zagotovitev licence za to tehnologijo. Ideja je preprosta.

Tableta bo imela poseben mikročip, ki se bo aktiviral v kislem okolju - to je v želodcu. Nato bo zbiral ključne parametre, kot so srčni utrip, telesna temperatura, premikanje telesa in podobno. Ti...

24 komentarjev

Bluetooth 4.0 prihaja

Neowin - Naslednik tretje generacije Bluetootha je že globoko v delu. Konzorij Bluetooth Special Interest Group (BSIG) je pretekli teden predstavil nove informacije o Bluetoothu 4.0, ki je po besedah razvijalcev dokončan. Standard bo podpiral tri podstandarde v enem: klasičnega brezžičnega, zelo hitrega in takega z nizko porabo. Prav slednji naj bi bil največja pridobitev novih specifikacij, saj bo omogočal napravam, kot so merilniki koncentracije glukoze v krvi, delovati več tednov brez polnjenja baterij. Novi standard bo prav tako povečal domet, saj bodo naprave namesto 10 metrov lahko oddaljene do 60 metrov v idealnih pogojih. Manjše spremembe standarda so možne do konca junija, prve naprave pa...

13 komentarjev

Novi načini nadzora tekočih leč

Slo-Tech - Tekoče leče, ki so dandanes predvsem teoretični koncept, se znajo v prihodnosti pojaviti v vrsti naprav, pri katerih velike in drage leče niso opcija in se danes ne soočajo več s problemom zajema slike prave velikost/primernega števila megapikslov, pač pa s preprostim dejstvom, da ne glede na število MP, fizika postavlja določene omejitve pri kakovosti optike, ki se nahaja v sodobnih napravah majhnih dimenzij.

Ta problem pa se bo morda rešil z novim načinom za nadzor tekočih leč, ki temeljijo na zvočnih valovih. Trenutno so namreč tekoče leče znanstveniki upravljali tako, da so spreminjali velikost stične ploskve med tekočino in fizično površino, kar je zelo energetsko potratno, zvočni valovi pa ne zahtevajo nikakršnega mehanskega dela (z izjemo "zvočnika", ki bo tvoril valove).

Celoten postopek temelji tem, da dve kapljici postavijo na cilindrično luknjo, nakar z visokimi frekvencami spreminjajo fokus leče tako, da kapljici vibrirata in če sta kapljici v primerni resonanci, je...

1 komentar