»

Amazon Prime Video dobiva oglase oziroma se draži

Slo-Tech - Amazon je potrdil, kar so napovedali že jeseni. Storitev Amazon Prime Video bo natanko čez mesec dni, torej 29. januarja prihodnje leto, dobila oglase. Spočetka je bilo samoumevno, da so plačljive pretočne storitve na voljo brez oglasov, a naraščajoči stroški so ponudnike prisilili v kreativno iskanje dodatnega zaslužka. Cene bi lahko preprosto povišali, a ker bi naročniki to lahko negativno sprejeli, so podražitev raje zakamuflirali v oglase. Amazon Prime Video dobiva v osnovni verziji oglase, kdor pa bo želel še naprej brez njih, bo moral doplačati tri dolarje ali evre mesečno.

Ob tem velja povedati, da Amazon še zdaleč ni edini, ki ima tovrstne zamisli. HBO Max, Peacock in Paramount+ so v minulih mesecih vsi uvedli najcenejšo naročnino z oglasi, medtem ko je Netflix to storil že lani. Drugi storitve preprosto dražijo, denimo Disney+ in Hulu, ki sta se podražila za tri oziroma štiri dolarje. Tudi Apple TV+ je ubral podobno taktiko podražitev.

Amazon bo torej od 29. januarja de...

25 komentarjev

Spotify je vreden osem milijard dolarjev

Slo-Tech - Spotify trenutno nabira svež kapital in naj bi v naslednjih tednih dobil infuzijo 400 milijonov dolarjev. Za investicijo se zanimata Goldman Sachs in državni skladi iz Abu Dabija, manjše zneske pa bi lahko vložili tudi drugi skladi. Investicija z deležem podjetja, ki ga bodo vlagatelji pridobili, celotno podjetje ocenjuje na 8,4 milijarde dolarjev. S tem se bo Spotify pridružil najvrednejšim novim IT-podjetjem, kamor sodijo na primer Uber, Snapchat ali AirBnb.

Spotify je v prejšnjih krogih financiranja že zbral približno pol milijarde dolarjev, niso pa niti še namignili, kdaj bi lahko pričakovali javno ponudbo delnic (IPO). V povprečju se to zgodi po sedmih letih delovanja, trend pa kaže na podaljševanje te dobe.

...

12 komentarjev

Amazon bo produciral lastne filme

Slo-Tech - Spletni gigant Amazon že dlje časa ugotavlja, da le od prodaje in posredništva ne bo mogel preživeti, zato se poskuša širiti na različna področja. Njihova storitev Amazon Prime, ki trenutno nudi brezplačno dostavo blaga v dveh dneh, predvajanje večpredstavnostnih vsebin in izposojo knjig, bo dobil tudi lastne filme.

Tako je, Amazon bo snemal svoje filme, so sporočili. To ni tako presenetljiva odločitev, saj so na področju televizijskih nanizank spletni gigant že močno prisotni. Netflix je na primer ekskluzivno distribuiral House of Cards, Amazon pa Transparent, Tumble Leaf in Mozart in the Jungle. Sedaj se bodo lotili še produkcije lastnih...

8 komentarjev

Amazon Echo

vir: Amazon
Amazon - Amazon je predstavil novo elektronsko napravo, ki jo lahko še najbolje opišemo kot samostoječi Siri podoben asistent. Echo je četrt metra visok črn cilinder, ki se vključi v elektriko in mirno čepi nekje v prostoru, kjer posluša ukaze in jih izpolnjuje. Ima sedem mikrofonov in več zvočnikov, tako da sliši ukaze iz celega prostora in se nanje glasovno odziva. Krmiliti jo je mogoče tudi z aplikacijo za Fire OS ali Android ali z osebnega računalnika.

Echo je prek Wi-Fi povezan z internetom in prek Bluetooth s prenosnimi napravami, da lahko predvaja tudi glasbo. Njegove sposobnosti prikazuje Amazonov reklamni videospot, ki je sicer zaigran in...

52 komentarjev

Google kupil Songzo

Slo-Tech - Google je sporočil, da je kupil podjetje Songza, ki se ukvarja z izdelavo uporabniku prilagojenih seznamov skladb za predvajanje, podobno kot to počne Pandora. O prevzemu se je špekuliralo že mesec dni, sedaj pa je uradno potrjen, čeprav cene niso javno razkrili. Viri blizu podjetja spodnjo mejo postavljajo na 39 milijonov dolarjev. Tudi v Songzi so zadovoljni s prevzemom, saj pravijo, da jih ne bi bilo mogel prevzeti boljši partner. Kakšnih bistvenih sprememb kratkoročno ni pričakovati, saj je tudi sam Google potrdil, da bo podjetje ostalo v nespremenjeni obliki. Bodo pa storitve počasi integrirali v Google Play Music in celo YouTube.

Storitev, ki omogočajo sestavljajo seznamov skladb in njihovo predvajanje je cel kup, med njimi pa so najbolj priljubljene...

15 komentarjev

Amazon Prime Music bo ponujal predvajanje glasbe prek interneta

Slo-Tech - Amazon se je odločil podati v bitko za poslušalce glasbe prek interneta (streaming), kjer za zdaj primat prepričljivo držijo Spotify, Netflix, Deezer, Rdio. Odslej je, sprva v ZDA, kasneje pa tudi drugod, naročnikom storitve Amazon Prime brezplačno dostopen Prime Music.

A ni vse zlato, kar se sveti. Naročniki Amazon Prime, ki letno plačujejo 100 dolarjev za brezplačno poštnino, spremljanje TV-serij in filmov prek interneta in izposojo e-knjig, bodo sedaj dobili še možnost poslušanja glasbe po svojem izboru. Toda ta bo precej omejen, ker ima Prime Music trenutno le okoli milijon naslovov; za primerjavo povejmo, da jih ima Spotify okrog 30 milijonov. Amazon sicer pravi, da se bodo osredotočili zgolj na hite in ne na novosti, a kaj ko so za zdaj podpisali pogodbo le s Sony Music in Warner...

5 komentarjev

Apple kupil Beats za tri milijarde dolarjev

Reuters - Apple je resnično kupil podjetje Beats, kot se je špekuliralo že v začetku meseca. Zanj bodo odšteli tri milijarde dolarjev, kar je največji prevzem v Applovi zgodovini. Doslej so največ odšteli dobrih 400 milijonov dolarjev za podjetje NeXT, ki so ga kupili leta 1996 (realno je ta številka 600-800 milijonov današnjih dolarjev). Apple bo 2,6 milijarde dolarjev plačal v denarju, preostanek pa v lastnih delnicah. Prevzem Beatsa bo dokončan do oktobra.

Beats je znan predvsem kot proizvajalec slušalk in zvočnikov ter kot ponudnik storitve Beats Music, ki je glavni razlog za prevzem. Podjetje, ki sta ga leta 2008 ustanovila Jimmy Iovine in Dr. Dre, ponuja namreč predvajanje glasbe prek interneta (streaming), kar je po...

16 komentarjev

Baidu sklenil dogovor s tremi največjimi založniki glasbe

The Wall Street Journal - Najpopularnejši kitajski spletni iskalnik Baidu že nekaj časa ponuja iskanje glasbenih datotek po spletu, a pri tem uporabniki navadno naletijo na ilegalne kopije datotek. Zaradi tega si je v zadnjih letih Baidu nakopal tožbe kitajskega SAZAS-a in ameriških založnikov (ki so seveda po pravilu izgubljali na kitajskih sodiščih), RIAA in MPAA pa sta ga redno uvrščali na seznam najbolj spornih spletnih strani. Temu so storili konec, saj je Baidu sklenil dogovor z Universal Music, Sony Music in Warner Music o licenciranju glasbe, poroča The Wall Street Journal.

Odslej bodo Kitajci prek spletne strani ting.baidu.com lahko poslušali (stream) ali pa prek iskanja MP3 prenašali glasbo, ki so jo...

19 komentarjev

Spotify in Facebook pripravljata skupno storitev

Forbes - Facebook in priljubljena stran za poslušanje (streaming) glasbe Spotify pripravljata integrirano glasbeno storitev, ki naj bi bila nared v prihodnjih dveh tednih, poroča Forbes. Ko bo za zdaj še testni projekt končan, bodo uporabniki Facebooka videli novo ikono na levi strani svoje strani (kjer so denimo dogodki, slike, prijatelji ...), s klikom na katero bodo na svoj računalniki namestili storitev Spotify.

Ta bo potem ždela v ozadju in jim omogočila predvajanje glasbe, katere repertoar na Spotifyu je res velik. Dodana bo tudi možnost simultanega poslušanja iste skladbe s prijatelji. Spotify je sicer že sedaj ima povezavo s Facebookom, saj na njegovi strani najdemo Facebook Connect, ki...

5 komentarjev

Sony predstavil Music Unlimited Qriocity

X-Bit Labs - Sony je zagnal novo storitev Qriocity (da si ne zlomite jezika, prebere se kakor curiosity) s polnim imenom MUQ (Music Unlimited powered by Qriocity). Gre za oblačno storitev, ki uporabnikom omogoča dostop do glasbe prek spleta. Trenutno ponuja šest milijonov naslovov, v prihodnosti pa se bo še širila. Uporabniki lahko poleg osebnih računalnikov za dostop uporabijo tudi Sonyjeve naprave z internetno povezljivostjo: Bravia TV, predvajalnike Blu-ray, PlayStation 3, kasneje pa tudi androidne pametne telefone in druge naprave.

Za zdaj je MUQ na voljo v Veliki Britaniji in na Irskem, medtem ko bodo prihodnje leto dodali še Avstralijo, Francijo, Kanado,...

7 komentarjev

Založbe ne bodo poslovale s Qtraxom

Slashdot - Znotraj IT krogov je nedavno zaokrožila novica, da se je pojavilo novo podjetje, ki naj bi začelo prodajati glasbo preko interneta, kar sicer ni nobena novost, saj že poznamo iTunes, Amazon in druge. Novinec, ki sliši na ime Qtrax, je obljubljal datoteke brez DRM zaščite, prav tako pa so veselo oznanjali, da imajo podpisane pogodbe s kar štirimi mogočnimi založbami.

Tukaj so se stvari žal zalomile. Oglasile so se omenjene založbe in povedale resnico -- Qtrax nima podpisane nobene pogodbe, so sporočili iz EMI Music, Sony BMG in Warner, medtem ko so predstavniki Universal Music, ki je največja izmed četverice, povedali, da pogodba še ni podpisana, a so pogajanja v teku.

Izvorna novica.

4 komentarji