»

Svetovni gospodarski forum: umetna inteligenca bo destabilizirala finančni sistem

Slo-Tech - Minili so časi, ko so na borzah trgovali v glavnem ljudje, banke pa so bile hranilnice in posojilnice. Danes finančni sistem sestavlja na stotine kompleksnih finančnih produktov, ki so več nivojev odstranjeni od fundamentov in katerih vrednosti vse pogosteje preračunavajo algoritmi. Trgovanje na borzi pa tako ali tako večinoma opravljajo visokofrekvenčni algoritmi. Vse to je danes realnost, pa čeprav smo z umetno inteligenco prišli le do vrha ledene gore. Kaj nam bo prinesla prava umetna inteligenca? Svetovni gospodarski forum (WEF) pravi, da nič dobrega.

WEF v najnovejšem poročilu svari, da utegne umetna inteligenca popolnoma predrugačiti finančni svet in destabilizirati svetovne finance. Povzetek intervjujev z več deset vodilnimi svetovnimi finančnimi...

15 komentarjev

Raziskave umetne inteligence imajo velik problem

Slo-Tech - Umetna inteligenca se v raziskavah približuje medicini in psihologiji, kar je precej slabše, kot se sliši. V zadnjem času ima znanost čedalje večji problem s ponovljivostjo rezultatov, medicina in psihologija pa pri tem prednjačita.

Pričakovali bi, da so rezultati znanstvenih raziskav v specializiranih revijah tako natančno popisani, da jih lahko kadarkoli ponovimo in pridemo do istih zaključkov. Žal je resnica bistveno drugačna. Na vsakem področju se najdejo raziskave, ki jih ni mogoče ponoviti; na nekaterih področjih pa jih je nadpovprečno veliko. Pri tem ne gre nujno za ponarejanje, goljufanje ali namerno izbiranje pozitivnih rezultatov, temveč pogosto za površno izvedbo, nepopoln opis, slabo dokumentacijo itd. Problema se zavedajo tako...

37 komentarjev

Podjetje imenovalo računalnik v upravni odbor

Betabeat - Podjetje Deep Knowledge Ventures iz Hongkonga, ki se ukvarja s tveganim kapitalom in njegovim investiranjem, je v svoj upravni odbor imenovalo program VITAL. To z drugimi besedami pomeni, da bo en glas v upravnem odboru pripadal računalniškemu algoritmu, preostali pa bodo še vedno v rokah ljudi.

VITAL (Validating Investment Tool for Advancing Life Sciences) je novo orodje z lastnostmi umetne inteligence, ki ga je razvil britanski Aging Analytics, ki se sicer ukvarja z raziskavami v biotehnologiji in regenerativni biologiji. VITAL uporablja tehniko strojnega učenja, da bi napovedal, katera podjetja iz panoge ved o življenju (biotehnologija, regenerativna medicina, onkologija, razvoj zdravil, bioinformatika, osebna medicina) bodo uspela.

V izjavi za javnost...

36 komentarjev

Zaradi vdora odstopil izvršni direktor Targeta

Forbes - Zaradi hekerskega vdora v računalniški sistem tretje največje ameriške trgovske verige Target, v katerem so napadalci uspeli pridobiti več kot 40 milijonov številk kreditnih kartic in 70 milijonov osebnih podatkov strank in povzročili več milijonov dolarjev škode, je danes odstopil Targetov izvršni direktor Gregg Steinhafel.

Iz podjetja so sporočili, da so po dolgih pogovorih ugotovili, da je čas za zamenjavo za krmilom podjetja. Steinhafel zato odstopa z vseh svojih funkcij, tj. mesta izvršnega direktorja, predsednika podjetja in predsednika upravnega odbora. Vodenje podjetja bo začasno prevzel dosedanji finančni direktor John Mulligan, upravni odbor pa bo vodila Roxanne S. Austin, ki je njegova članica. Novega...

3 komentarji

Dropbox imenoval Condoleezzo Rice za članico upravnega odbora, ob ostrem odzivu javnosti

TechCrunch - Še ne teden dni nazaj se je Mozillin izvršni direktor Brendan Eich moral posloviti od te funkcije, ker se je v javnosti razširila vest o njegovi finančni donaciji v podporo kalifornijski referendumski pobudi Proposition 8, ki je poskušala, in potem tudi začasno uspela suspendirati možnost poroke istospolnih parov v tej zvezni državi.

Podobne "javnomnenjske težave" prav zdaj trpi Dropbox, ker je v svoj upravni odbor povabil Condoleezzo Rice, nekdanjo Bushevo svetovalko za nacionalno varnost ter potem zunanjo ministrico ZDA. Uradno naj bi jim pomagala pri širjenju na tuje trge in pri izvedbi že dolgo pričakovane javne izdaje delnic (IPO).

...

46 komentarjev

Afera o izobrazbi odpihnila Yahoojevega izvršnega direktorja

Največji zmagovalec je Dan Loeb, ki je dobil vse, kar je zahteval.

Yahoo News - Afera o izobrazbi Yahoojevega izvršnega direktorja je dobila epilog, saj se je Scott Thompson odločil, da nepreklicno odstopi. K tej odločitvi mu je pravzaprav pomagal upravni odbor, ki je v nedeljo na izredni seji sprejel odločitev, da Thompson ni primeren za vodenje podjetja, tako da mu drugega ni preostalo. Hkrati je dobil upravni odbor tri nove člane iz vrst največjega delničarja, ki je na težave z izobrazbo opozoril.

Spomnimo, da je vodja hedge sklada Third Point kot največjega zasebnega lastnika Yahooja Dan Loeb prejšnji teden razkril, da je Scott Thompson lagal o svoji izobrazbi. Na spletu in v poročilih SEC-u (ameriška agencija za trg...

21 komentarjev

Thompsonovo zavajanje o izobrazbi odneslo kadrovnico

ComputerWorld - Prejšnji teden se je razkrilo, da Yahoojev izvršni direktor nima diplome iz računalništva, ampak zgolj iz poslovodenja. To za izvršnega direktorja ne bi bila nobena ovira, če bi to priznal, a je Scott Thompson javnost, delničarje in celo regulatorja trga vrednostnih papirjev zavajal z navajanjem diplome iz računalništva med svojo izobrazbo. Upravljavec velikega hedge sklada Third Point, ki ima v Yahooju šestodstotni delež, je s tem ustvarjal medijski pritisk na Yahoojevo vodstvo.

Odzivi podjetja so milo rečeno nenavadni. Thompson je zaposlenim v podjetju poslal okrožnico, v kateri se je opravičil za težave. Zapisal je, da upravni odbor težavo že preiskuje in da z njim sodeluje,...

24 komentarjev

Tožba delničarjev zoper HP zaradi afere Fisher

Jodie Fisher in Mark Hurd

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Podjetje Brockton Contributory Retirement System je preko connecticutske odvetniške pisarne vložilo obtožnico zoper vseh deset članov upravnega odbora Hewlett-Packarda, finančno direktorico in vršilko dolžnosti izvršnega direktorja Cathie Lesjak in dosedanjega izvršnega direktorja Marka Hurda. V njej obtoženim očitajo neupoštevanje smernic pri upravljanju podjetja (angl. guidelines for corporate governance), češ da so Hurdu dovolili vodenje HP-ja, kakor da bi šlo za njegov privatni fevd. Hurda kritizirajo zaradi zaposlitve nekdanje udeleženke resničnostnega šova brez izkušenj (seveda gre za Jodie Fisher, romanca s katero na stroške podjetja je Hurda stala položaja).

Zaradi dejanj Hurda,...

10 komentarjev