»

Nevihta na Redditu pojenja, kaj prinaša prihodnost?

Slo-Tech - Na Redditu se je končal veliki mrk, ko so upravljavci zatemnili okrog 8400 subredditov kot protest zoper načrtovane spremembe zaračunavanja dostopa prek API. A sprememb to ni prineslo, saj vodstvo še vedno ostaja zavezano načrtu, da s 1. julijem začne dostop zaračunavati - in to tako drago, da bodo zunanje aplikacije prisiljene prenehati delovati. Apollo si je izračunal, da bi dostop stal 20 milijonov dolarjev letno, česar si seveda ne more privoščiti.

Reddit je ena najbolj priljubljenih spletnih strani, ki povrhu ni dobičkonosna in za letos načrtuje javno prodajo delnic. S tega vidika so poizkusi podjetja, da bi stran monetizirali, razumljivi. A po drugi strani je glavna vrednost platforme Reddit skupnost. Tehnologija je enostavna in dolgočasna, vrednost ji dajejo prostovoljni moderatorji in uporabniki, ki skrbijo za vsebino. Zaradi njih je Reddit postal, kar je, in zdaj se je javno mnenje nevarno obrnilo. Največji podporniki Reddita so začeli zapuščati strani ali celo postajati...

21 komentarjev

Kitajska začela blokirati Reddit

Slo-Tech - Uporabniki Reddita so se pogosto spraševali, zakaj spletna stran predstavlja izjemo in za razliko od večine ostalih zahodnih platform za komunikacijo na Kitajskem ni blokirana. Sedaj se tega ne bodo več spraševali, saj so čez vikend na Kitajskem onemogočili dostop do Reddita, s čimer je šel po poteh Googla, Facebooka, YouTuba in podobnih.

To seveda ne pomeni, da na Kitajskem ni več nobene možnosti za dostop do Reddita. Kot so ljudje tam že zdavnaj spoznali, je VPN preprost in učinkovit obvoz. Čeprav so se kitajske oblasti lani razjezile in napovedale popolno prepoved VPN-jev brez posebnih dovoljenj, se VPN-ji še vedno uporabljajo, le pogosteje jih je treba menjati. Na sploh dajejo spletni komentarji vtis, da nihče ni prav zares jezen ali presenečen, da je...

3 komentarji

Razprtije na vrhu reddita

Daily Dot - (Še vedno) priljubljeni novičarski agregator reddit je te dni umaknil svojo glavno tehnološko podstran (subreddit) r/technology s seznama "privzetih" oz. priviligiranih 25 podstrani, na katere so avtomatsko naročeni vsi novo registrirani uporabniki portala. Posledično bo r/technology deležen vidno manj obiska, s tem pa tudi manjših možnosti, da se tam izpostavljene zgodbe znajdejo tudi na prvi strani, ki je rezervirana za res najbolj izpostavljene novice.

Razlog za takšno "kazen" je v kršitvah in internih kregarijah med voluntersko moderatorsko ekipo, ki bedi nad podstranjo. Moderatorji so, zgleda, bili že kar naveličani določenih tem, npr. "NSA", "Bitcoin", oz. "Obama", zato so antispam filtre na podstrani nastavili tako, da so prijavljene novice s temi besedami v naslovu avtomatsko...

16 komentarjev

Dolžnost spletnih portalov, da komentatorje identificirajo s pravim imenom

Googlov Blogger omogoča komentiranje tako prijavljenim kot tudi anonimnim. Nepodpisani prispevki se lahko sicer hitro zaletijo v sito moderacije, a kot možnost so tam.

vir: Google
The Internets - Ko smo nazadnje premlevali pravico do anonimnega komuniciranja, kot naj bi bila zaradi slabih izkušenj iz polpretekle zgodovine zagotovljena v naših Ustavah, je bilo govora predvsem o zaskrbljujočih apetitih držav do vpogleda v telefonsko in internetno komunikacijo državljanov, ob pomoči operaterjev. A seveda so še drugi načini za tratenje zadevne pravice. En je kriminalizacija kriptografije in podobnih tehnik za aktivno tehnično skrivanje stvari, kar si glede na zadnje trende gotovo zasluži še svoj prispevek. A danes imamo pred sabo drugo vprašanje, in sicer, a lahko forumi in druge spletne strani svojim članom še naprej dovoljujejo komuniciranje brez podpisa, in če ne, zakaj ne?

Glede tega se naslanjamo na zanimivo...

104 komentarji

Časopisi se selijo na Facebook

Popularni članki, aktivnosti vaših prijateljev

vir: Guardian
Guardian - Britanski časopis Guardian je na nedavni Facebookovi razvijalski konferenci F8 predstavil novo izkušnjo branja svojega časopisa - v celoti znotraj Facebooka. S tem se pridružuje Washington Postu, Wall Streat Journalu in še nekaterim časopisom, ki so z belomodrimi sklenili partnerstvo v okviru "nove facebook izkušnje", ki jo sestavljata Timeline (nov prikaz novic) in Open Graph API (sistem za priporočila prijateljev).

Guardian je na voljo kot Facebook aplikacija, ki jo uporabnik namesti bodisi v svoje novice (za zdaj) bodisi v Timeline (razvijalci, ostali čez par mesecev), nakar dobi posebej prirejeno naslovno stran (glej sliko). Na njej je izpostavljenih nekaj najbolj popularnih zgodb po izboru Facebookašov, pri čemer se da poseben poudarek na...

3 komentarji

Odprtokodna grafična kartica

golem.de - Kot je znano, proizvajalci grafičnih kartic večinoma zanemarjajo podporo za odprtokodne operacijske sisteme. Razvijalec programske opreme Timothy Miller, ki je pred leti predlagal izdelavo grafične kartice za odprtokodne sisteme, je pred časom ustanovil podjetje Traversal Technology in pričel z razvijanjem Open Graphics Development Board-a (OGD1). Februarja 2006 je bil predstavljen načrt omenjene grafične kartice z dvema DVI izhodoma, TV-out izhodom in 256 MB pomnilnika in z FPGA. Procesor je možno programirati s programom ispLEVER-Starter, ki pa deluje samo v Windows 2000/XP okolju.

Po ceni tisoč ameriških dolarjev, bo OGD1 na voljo razvijalcem predvidoma poleti, pri tem pa bodo le-ti v primeru aktivnega sodelovanja pri razvoju omenjene kartice lahko prejeli 300 do 400 dolarjev rabata, vendar bodo morali biti vsi dokumenti in programje, ki so ga razvili, javno dostopni, oziroma izdelani na podlagi drugih odprtokodnih virov.

Izvorna novica na Golem.de.

Na novico nas je...

13 komentarjev

Matrox razvija svojo DualHead tehnologijo

Matrox - Medtem, ko se drugi proizvajalci šele trudijo z uvajanjem več-zaslonskih rešitev, predstavlja Matrox že tretjo generacijo DualHead tehnologije. Zadeva se imenuje eDualHead, namenjena pa je vsem uporabnikom, ki so dnevno odvisni od uporabe spleta in ga redno uporabljajo. Pa poglejmo novosti, ki so vdelane v eDualHead.
  • PageWrap: PageWrap je namenjen lažjemu branju daljših tekstov na spletnih straneh, kot so recimo opisi produktov, novice in članki na Slo-Techu. Pri Matroxu so se potrudili tako, da je celotna izkušnja čim bolj podobna branju navadne knjige in tako PageWrap sam odpira in obrača strani na drugih zaslonih, ki so del navideznega DualHead namizja.
  • PageLog: PageLog je nekakšna precej napihnjena različica znanega Historya iz IEja. V pomnilnik se namreč shranjujejo vse strani in podstrani, ki smo jih pri brskanju obiskali, prikazane pa so v neodvisnem oknu, ki ni del samega brsklanika. Uniform Resource Locator (URL) drevo omogoča natančno in enostavno navigacijo po obiskanih...

2 komentarja