»

Hudo poslabšanje prodaje telefonov

Slo-Tech - Podobno kot prodaja računalnikov je tudi prodaja telefonov v minulem četrtletju utrpela močan udarec. V zadnjem četrtletju so prodali 300 milijonov pametnih telefonov, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. V celotnem letu 2022 je bilo prodanih 1,21 milijarde telefonov oziroma 11,3 odstotka manj kot leta 2021. To predstavlja največji četrtletni padec v zgodovini, hkrati pa so lani prodali najmanj telefonov po letu 2013.

Na lestvici največjih proizvajalec sprememb v razvrstitvi ni. Največ telefonov še vedno proda Apple, ki je imel v zadnjem vartalu 24,1-odstotni tržni delež, kar je celo odstotno točko več kot leto pred tem. Nekoliko je svoj delež okrepil tudi Samsung, ki je prodal 58 milijonov telefonov (19,4-odstotni tržni delež), sledijo pa Xiaomi (11 odstotkov), OPPO (8,4 odstotka) in vivo (7,6 odstotka). Vsi preostali proizvajalci obvladujejo manj kot 30 odstotkov trga, kar je manj kot leta 2021 - konsolidacija se torej še vedno dogaja.

Logična posledica...

137 komentarjev

Facebook in Google nista več vladarja oglasnega prostora

Financial Times - Prvikrat po letu 2014 se je zgodilo, da je skupni tržni delež Googla in Facebook pri prodaji digitalnega oglasnega prostora v ZDA padel pod polovico. Letos se bo zadnjih izračunih znižal za 2,5 odstotne točke na 48,4 odstotka, s čimer se vsaj simbolično končuje njuna absolutna prevlada. Duopol, ki je na vrhuncu leta 2017 obvladoval 55 odstotkov oglasnega prostora, uspešno razbijajo Amazon, Apple, Microsoft in TikTok. Pričakujejo, da se bo trend nadaljeval, saj naj bi v prihodnjem letu vodilna izgubila še eno odstotno točko.

Tudi na globalni ravni so treni podobni, saj je letos delež Facebooka in Googla padel na 49,5 odstotka. Medtem ko njun skupni delež pada zadnjih pet let, Google že celo desetletje stopiclja na mestu in v zadnjih letih izgublja. Za prvi večji pretres je poskrbel Amazon leta 2016, ko se je podal na ta trg. Manj kot milijarda prihodkov iz oglaševanja pred letom 2015 se je napihnila na trenutnih 38 milijard dolarjev. Amazon Ads je pomemben igralec. Prav tedaj so se...

19 komentarjev

Yahoo spet razočaral

Slo-Tech - Ko je Yahoo leta 2013 prevzel Tumblr, je zanj odštel 1,1 milijarde dolarjev. V prvem letošnjem četrtletju so svojo naložbo v Tumblr prevrednotili in odpisali 230 milijonov dolarjev. V pravkar končanem četrtletju so k temu dodali še 482 milijonov dolarjev slabitev, s čimer so skupno odpisali kar polovico vrednosti Tumblrja. To priča o tem, da Yahooju ni uspelo preobrniti Tumblrja v živahno in dobičkonosno podjetje, kot so skupaj z obljubami o nadaljnji avtonomiji obljubljali ob prevzemu. Hkrati se ob tem muzajo vsi tisti, ki so ob prevzemu poudarjali, da je Yahoo Tumblr preplačal. Nizko vrednotenje je seveda posledica slabih rezultatov, ki so posledica skromne rasti števila uporabnikov, medtem ko konkurenčni Instagram v Facebookovi lasti prosperira.

Niti

26 komentarjev

Yahoo odpušča, krči in se deli

Slo-Tech - Yahoojeva izvršna direktorica je ob razgrnitvi poslovnih rezultatov najavila precejšno reorganizacijo podjetja, zaradi katere bodo odpustili 15 odstotkov zaposlenih, zaprli pet pisarn v tujini in dezinvestirali. Povedala je, da bodo iskali "strateške alternative" za svoj spletno poslovanje, kar vključuje osredotočenje na "manjši portfelj izdelkov, ki poudarjajo Yahoojevo osnovno dejavnost". Igre in pametni televizorji sta primera skupin izdelkov, ki ju bodo v tem letu ukinili. Stremeli bodo k znižanju stroškov, kar bo vključevalo odpuščanje več kot 1700 zaposlenih ter zaprtje pisarn v Dubaju, Ciudad de Mexicu, Buenos Airesu, Madridu in Milanu, s čimer bodo privarčevali 400 milijonov dolarjev.

Marissa Mayer je v težkem položaju, saj iz vrst...

28 komentarjev

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Reuters - V ZDA je že skoraj vse pripravljeno za največjo javno ponudbo delnic v zgodovini, saj naj bi kitajski internetni gigant Alibaba poizkusil nabrati za 24 milijard dolarjev svežega kapitala. S tem bo kitajsko podjetje, ki se na Kitajskem ukvarja s prodajo prek interneta, vzdrževanjem poslovnih strani in nudenjem storitev v oblaku, prehitelo Viso, ki je imela doslej največjo javno ponudbo delnic.

Alibaba je svojo pot pričela leta 1999, ko je Jack Ma ustanovil istoimensko spletno stran za posredovanje naročil med kitajskimi proizvajalci in podjetji na Zahodu. Stran je hitro rasla in dobila številne druge funkcije, med drugim prodajo spletno tržnico s prodajo fizičnim osebam, primerjalnik...

9 komentarjev

Yahoo z rahlim izboljšanjem poslovnega rezultata

Yahoojeva izvršna direktorica je lahko zadovoljna z zadnjim četrtletjem.

ZDNet - Yahoo je razkril poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki ne predstavljajo opaznega izboljšanja v primerjavi s preteklim letom. Prihodki iz poslovanja so znašali 1,1 milijarde dolarjev, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani in le malo nad pričakovanji analitikov. Bistveni kos v tej pogači seveda predstavlja oglaševanja, s katerim je Yahoo zaslužil 453 milijonov dolarjev, kar je za pol odstotka manj kot lani.

Čisti dobiček iz poslovanja je znašal 30 milijonov dolarjev, kar je za 84 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Računovodsko so sicer ustvarili 301 milijon dolarjev dobička, večinoma iz naslova prevrednotenja kapitalskih deležev v Alibabi in Yahoo...

1 komentar

Yahoo povečal dobiček

Yahoo News - Yahoo je objavil rezultate poslovanja v prvem letošnjem kvartalu, ki smo jih z nestrpnostjo pričakovali, saj se v Yahooju zadnje čase precej dogaja. Posebej veliko prahu je dvignila prepoved dela od doma, ki bo začela veljati junija. Vplivov na storilnost in poslovni izid tako še ni mogoče oceniti, so pa opazni učinki na klimo v podjetju. To je bil namreč le eden izmed ukrepov, katerih cilj je vdahniti podjetju več žara in zaposlenim več entuziazma.

V prvem letošnjem četrtletju je Yahoo ustvaril 1,14 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kljub temu so povečali dobiček, ki se je povzpel na 390 milijonov dolarjev, kar je za tretjino več kot tačas lani. Dobička iz poslovanja...

3 komentarji

Google z rastjo prihodkov in dobička

vir: Google
Google - Google je razkril poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem je povečal tako prihodke kot tudi dobiček. V zadnjih treh lanskih mesecih so prihodki podjetja znašali 14,4 milijarde dolarjev, če ne upoštevamo prevzete Motorole. Z njo vred bi zaslužili 15,2 milijarde dolarjev. To je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in osem odstotkov več kot četrtletje pred tem. Skupno so v celotnem fiskalnem letu 2012 prvikrat v zgodovini presegli magično mejo 50 milijard dolarjev prihodkov. V zadnjem lanskem kvartalu so ustvarili 2,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 6,6 odstotka več kot v enakem obdobju leto poprej. Analitiki so pričakovali višjo rast dobička, še posebej po ogromni...

11 komentarjev

Yahoo povečal dobiček, a oglaševalski prihodki še vedno padajo

The Wall Street Journal - Yahoo je v prvem letošnjem četrtletju, ki se je končalo 31. marca, posloval uspešneje kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz Sunnyvala. Prihodki so se sicer povečali za vsega odstotek na 1,22 milijarde dolarjev, pri čemer je zaskrbljujoč nadaljnji upad oglaševanja (najpomembnejši prispevek, to je prikazovanje spletnih oglasov, je vnovič izgubil štiri odstotke), a to je prva rast po treh sušnih letih. Kljub temu je Yahoo zabeležil kar za 28 odstotkov višji čisti dobiček kot v enakem obdobju lani, in sicer se je povzpel na 286 milijonov dolarjev.

Na prvi pogled so številke videti...

7 komentarjev

Google povečal prihodke in dobiček

vir: Google
Google - Google je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki izkazujejo rast prihodkov in dobička. V zadnjih treh mesecih so se prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani povzpeli za 33 odstotkov na 9,72 milijarde dolarjev. Google je ustvaril 3,06 milijarde dolarjev dobička iz poslovanja (20-odstotna rast) oziroma pod črto 2,73 milijarde dolarjev čistega dobička.

Približno dve tretjini vseh prihodkov, to je 6,74 milijarde dolarjev, Google ustvari z lastnimi stranmi. Preostanek odpade na sistem AdSense, ki omogoča oglaševanja na partnerskih straneh, kjer si dobiček delita Google in avtor strani - na teh straneh je Google zbral 2,6 milijarde dolarjev. Povprečna stopnja obdavčitve dobička je znašala 19 odstotkov.

...

18 komentarjev

Intel z rekordnimi prihodki in ogromnim dobičkom

vir: CNet
CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki so presegli vsa pričakovanja analitikov. Dobiček iz poslovanja je znašal 3,2 milijarde dolarjev, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 12,8 milijarde dolarjev oziroma četrtino več kot leto pred tem. Analitike je Intel presenetil z več kot petino odstotkov višjim dobičkom od pričakovanega, kar se je odrazilo tudi na borzi, saj je delnica v trgovanju po zaprtju (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov. Bruto marža je znašala 62 odstotkov ali odstotno točk manj kot lani.

Paul Otellini je zadovoljen hitel pojasnjevati, da je v preteklem četrtletju Intel prav v vseh segmentih beležil...

8 komentarjev