»

Ameriški patentni urad je Microsoftu odobril patent za FAT datotečni sistem

News.com - Po 2-eh letih preverjanja je ameriški patentni urad Microsoftu dokončno dodelil patent za njihov FAT datotečni sistem, ki bi naj bil "inovativen in neočiten".

Kaj to pomeni? Public Patent Foundation (Javna patentna organizacija), ki je skušala spodbiti podelitev patenta opozarja, da bo Microsoft morda začel pobirati licenčnine od vseh, ki uporabljajo ta datotečni sistem. To pa so nekatere distribucije Linux-a, MP3 predvajalniki, USB flash kartice, ki jih uporabljajo fotoaparati, USB ključi, in še in še...

Predsednik ameriške Public Patent Foundation, Dan Ravicher, se s to odločitvijo seveda ne strinja. Njegova organizacija je že leta 2004 trdila, da Micosoft ni izumil tega sistema, ker je bil v uporabi že preden so ga začeli uporabljati tudi oni (tim. prior art). Po njegovem mnenju je bil postopek ponovnega preverjanja patenta pristranski, saj javnost ni mogla spodbijati argumentov Microsofta. A kakorkoli že, odločitev je sedaj (v ZDA) dokončna.

Čudi me le, čemu Microsoft še...

42 komentarjev

Tožbe proti velikanom

X-Bit Labs - Podjetje Intergraph je včeraj objavilo, da so se spustili v tožbo proti računalniškim gigantom, podjetjem Dell Computer Corporation, Gateway Inc. ter HP Company (vključujoč Compaqove izdelke). Za kaj sploh gre?

Podjetje Intergraph ima po ameriškem patentnem sistemu v lasti patente št. 4.899.275, 4.933.835 ter 5.091.846, ki patentirajo posebno tehnologijo dostopa do t.i. cache pomnilnika na procesorju (Clipper). Intergraph naj bi Clipper tehnologijo patentiral že daljnega leta 1993. Leta 1997 so takó pri Intergraphu tožili podjetje Intel, kjer je prišlo do zunaj-sodne poravnave in dogovora, kako pa se bo razpletla zdajšnja tožba pa še ni jasno. Klik!

3 komentarji

McAfee-jeve novosti!

The Register - Da, tudi veliki gredo včasih po vzoru manjših [0:)]. McAfee je namreč najavil, da bo naslednja verzija osebnega požarnega zidu vključevala hudo novo možnost, to je blokiranje odhodnega prometa (do sedaj se je program ukvarjal 'zgolj' s filtriranjem dostopovnega prometa). Kakorkoli, še vedno pa ostaja težava nefiltriranja, saj program morebitnega spy-warea znotraj avtoriziranih programčkov ne zmore odkriti. Klik!

Bo kaj komentarja, minmax ter odprtosrčna, ups, odprtokodna druščina? [>:D]

1 komentar

PGP: reinkarnacija ali reverzibilnost smrti?

The Register - Network Associates so končno pr[e/o]dali lastninske pravice na PGPju zainteresiranemu razvijalcu. Zimmermannov otročiček bo tako kaj kmalu ogledal naša okna ter jablane v obliki PGP Desktopa ver. 8, ki bi pravzaprav moral (mogel) že iziti, pa so ga tik pred tem popa(p)cali pri NAI-ju. 77c27c4b5007437de2385fb1e6aa5e04

Vsekakor upam, da to pomeni vrnitev kriptografskega sistema na stara pota (slave), saj razen PGPja svet ni ogledal noben konkurenčen sistem, ki bi osvojil množice v takem pomenu, kot je to storil dotični. Pa še končno bom lahko odkriptiral onih 20 slikic, ki sem jih 2 leti nazaj zakodiral...

0 komentarjev

PGP?

The Register - V Network Associates so se odločili, da razvijanje palete izdelkov za PGP šifriranje ni več v njihovem interesu, ter so praktično zelo okrnjen in vprašljiv paket patentov ponudili drugim podjetjem -- nepresenetljivo, tako osiromašen portfelj ni bil prav privlačen. Klik!

Verjetno se še spomnite govoričenja v ameriškem Kon-gresu, kjer so volilce iščoči senatorji pozivali k sprejetju novega zakona, ki bi tovrstne šifrirne postopke označil za nelegalne. No, če bi do tega dejansko prišlo, bi se tovrstna podjetja oz. izdelki znašli v težavah oz. bi njih razvoj postal kratkomalo nerentabilen.

0 komentarjev

Cenzura, pred katero se Slo-Tech skrije...

The Register - Network Associates, sicer stvarilci serije 'McAfee' izdelkov, so toženi iz strani zvezne deželice, ups, države New York. Bit tožbe so navedbe v pogodbi za končnega uporabnika (EULA, za one znalce, ki me čudno gledate), ki prepoveduje objavljanje kritik njihovih izdelkov brez soglasja NAI, kaj šele primerjav s konkurenčnimi produkti.

Jah, kaj sledi? Klavzula, po kateri opisovalci igram ne smejo prisoditi manj kot 94 točk?

4 komentarji

Symantec-ovi Security Updates prinašajo probleme

ZDNet - Skupina nemških hekerjev je odkrila novo varnostno luknjo v Symantecovem LiveUpdate 1.4, ki omogoča, da se naloži in požene zlonamerni program iz neavtoriziranega serverja.
Symantec, ki proizvaja antivirusne programe in programe za varnost računalniških sistemov, je potrdil, da starejše verzije programa LiveUpdate omogočajo, da t.i. trojanski virusi in drugi zlonamerni programi vdrejo v uporabnikov računalniški sistem. Rizik je manjši na sistemih, ki imajo LiveUpdate verzijo 1.6 (ta je zadnja verzija).
Nemška skupina hekerjev Phenolit, ki je opazila to varnostno luknjo, je opisala problem. Ko se požene LiveUpdate 1.4, poišče server 'update.symantec.com'. Ko se LiveUpdate poskuša povezati na update.symantec.com preko FTP, je možno, da napadalec spremeni smer zahteve na želeni server. LiveUpdate bo potem poskušal sneti s serverja potrebne datoteke, in jih bo primerjal z obstoječo verzijo instaliranih Symantecovih programov na uporabnikovem računalniku, da vidi, če je potrebna...

0 komentarjev

Network Associates patentiral "toplo vodo"

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci.

McAfee oz. Network Associates je patentiral "toplo vodo". Ameriški patentni urad je izdal patent št. 6.296.456, s katerim je potrdil, da se McAfeejeva programska oprema razlikuje od ostale po "inovativni" funkciji avtomatskega dopolnjevanja spiska virusov. Mimogrede, brez te funkcije bi antivirusno programje že po nekaj tednih vlivalo občutek lažne varnosti in ravno iz tega razloga tovrstno tehnologijo koristijo vsi spodobni antivirusni programi. Patentiranost bo sedaj povzročilo ogromno težav in stroškov proizvajalcem antivirusnih programov, ki bodo morali Network Associates plačevati pravico uporabe patenta za tehnologijo, ki so jo razvili sami in jo uporabljajo že nekaj let. Kaj bo naslednji "inovativni" patent Network Associates? Morda kolo!?
No, take stvari me pa res razpenijo. Če se prav spomnim, je bil Norton (oziroma firma Symantec) tisti, ki je uvedel LiveUpdate. Pozabil je le tehnologijo tudi patentirati... ...

22 komentarjev