»

HP se pripravlja na veliko odpuščanje

U.S. Securities and Exchange Commission - Hewlett-Packard načrtuje 16-odstotno znižanje števila zaposlenih, kar pomeni 7.000-9.000 delovnih mest. V podjetju, ki ima po zadnjih javno dostopnih podatkih 55.000 zaposlenih, bodo z večjim prestrukturiranjem do leta 2022 privarčevali milijardo dolarjev. Število zaposlenih bodo znižali tako z mehkimi prijemi, torej upokojevanjem in nepodaljševanjem pogodb, kakor tudi z odpuščanjem. Samo prestrukturiranje bo sicer stalo milijardo dolarjev, od tega polovico v letu 2020, preostanek pa v letih 2021 in 2022. Največ bodo privarčevali v menedžmentu in podpornih službah, kjer načrtujejo največ odpuščanj. Delnica podjetja je takoj po objavi teh napovedi izgubila skoraj deset odstotkov vrednosti.

Novi izvršni direktor Enrique Lores je dejal, da bo prestrukturiranje podjetju omogočilo, da se pripravo na novo poglavje. Lores bo funkcijo prevzel 1. novembra, ko bo nasledil Diona Weislerja, ki je odstopil iz osebnih razlogov. Njegova glavna naloga bo dvig dobičkonosnosti podjetja, ki ga...

23 komentarjev

HP bo pred razdelitvijo še odpuščal

The Wall Street Journal - Kot smo napovedovali, se bo Hewlett-Packard razdelil, saj je to potrdila tudi izvršna direktorica Meg Whitman. Še pred tem pa bodo korenito prevetrili svojo kadrovsko sestavo, saj bodo odpustili še 19.000 ljudi.

Odpuščanja so se pričela leta 2012, ko so napovedali skrčenje števila zaposlenih za 27.000, kar je tedaj predstavljalo približno osem odstotkov vseh zaposlenih. Ocene pa so rasle in rasle, tako da so letos napovedovali že 45.000-50.000 presežnih delavcev do konca prihodnjega leta. Whitmanova je oceno še enkrat popravila navzgor, tako da je sedaj zadnja številka 55.000 manj...

11 komentarjev

IBM začenja odpuščati

Slo-Tech - IBM je začel veliko prestrukturiranje, ki naj bi že v prihodnjem letu prineslo približno štirikrat višji dobiček na delnico od lanskega. Eden izmed pomembnih ukrepov je znižanje števila zaposlenih. Točnih številk IBM ne razkriva več, ocenjuje pa se (na podlagi rezervacij za odpravnine), da bo delo izgubilo 13.000 zaposlenih. Poleg tega bodo tudi odkupovali lastne delnice, in sicer naj bi v ta namen porabili 15 milijard dolarjev.

Konec preteklega leta je imel IBM 431.212 zaposlenih, kar je 0,7 odstotka manj kot leta 2012 in predstavlja prvo znižanje števila zaposlenih po več kot desetletju. Sedanja odpuščanja bodo to številko znižala še za tri odstotke. Če so se odpuščanja februarja začela v Evropi in Indiji, sedaj prihajajo tudi v ZDA....

36 komentarjev

Sony v finančnih težavah na veliko odpušča

Bloomberg - Finančne težave v Sonyju se kopičijo, saj podjetje že štiri leta ni poslovalo pozitivno. Po daljnem letu 1995, ko se je Sony z izgubo spopadel v nekih drugih časih, so od leta 2009 neprestano v rdečem. Tedaj so pridelali 100 milijard jenov izgube, leto pozneje 40 milijard, lani pa kar 260 milijard jenov. Zadnje napovedi za fiskalno leto 2012, ki se je izteklo konec marca, so prav tako črnoglede, saj pričakujejo izgubo v višini 240 milijard jenov (2,2 milijarde evrov). Sonyjev novi izvršni direktor Kazuo Hirai, ki je krmilo prevzel ta mesec, se je zato podal na trnovo pot prestrukturiranja podjetja in odpuščanja zaposlenih.

Sony namerava letos odpustiti 10.000 ljudi, kar predstavlja približno šest odstotkov vseh zaposlenih. Odprodali bodo oddelek za proizvodnjo kemikalij,...

45 komentarjev

Nokia odpušča in seli vso proizvodnjo v Azijo

Nokiina tovarna na Finskem

New York Times - Nokia je spričo ogromne milijardne izgube v letu 2011 napovedala prestrukturiranje in rezanje stroškov, s čimer si želijo povrniti konkurenčnost in povečati dobičkonosnost podjetja. Domala klasičen primer iz neoliberalnih učbenikov je selitev proizvodnje iz dragih zahodnih držav na cenejši Vzhod, kar bo storila tudi Nokia, in odpuščanje.

Zaradi tega bodo v treh zahodnih tovarnah, in sicer na Finskem, Madžarskem in v Mehiki, odpustili 4000 zaposlenih in ukinili proizvodnjo mobilnih telefonov. V madžarskem Komaromu bo delo izgubilo 2300 izmed 4400 zaposlenih, v finskem Salu 1000 izmed 1700 zaposlenih in v mehiški Reynosi 700 izmed 1000 zaposlenih. Njihovo delo...

80 komentarjev

IBM bo odpustil 5000 ljudi

Yahoo News - Ukrepi proti finančni krizi so različni, kažeta delovanji IBM-a in Intela. Slednji je pretekli mesec napovedal, da bo v svoje obrate v ZDA investiral sedem milijard dolarjev, od česar si obetajo dolgoročne koristi. IBM pa je včeraj napovedal drugačno taktiko boja. V novem krogu odpuščanj bodo na cesto poslali 5000 zaposlenih v ZDA, s čimer želijo še zmanjšati stroške. Skupaj v ZDA IBM zaposluje 115.000 ljudi, po celotnem svetu pa 400.000. Vesti so posebej nepričakovane, ker je IBM v zadnjem četrtletju leta 2008 zabeležil 12-odstotno rast dobička, ki se je povzpel na 4,4 milijarde dolarjev, na letni ravni pa na 12,3 milijarde. Spletni časniki še poročajo, da bo IBM teh 5000 ljudi moral nadomestiti, le da bo to storil z Indijci, ki so seveda mnogo cenejši od Američanov.

14 komentarjev

Še več odpuščanj

CNET News - Nič novega, bi lahko dejali, ko zopet poročamo o odpuščanjih v računalniški branži.

Začeli bomo z RealNetworks, ki je v četrtek začelo obveščati zaposlene, da jih v prihodnosti ne bodo potrebovali več tako veliko. Od približno 1800 zaposlenih jih bo na cesto letelo dobrih sedem odstotkov oz. 130. Na svojem uradnem blogu so zapisali, da bodo delovno silo zmanjšali z namenom znižanja stroškov poslovanja, ki je potrebno zaradi manjše potrošnje. Kljub temu načrtujejo, da bo poslovni rezultat za leto 2008 dosegel pričakovanja.

Precej bolj množično se je tega lotil ameriški telekomunikacijski velikan AT&T, ki bo sicer odslovil samo štiri odstotkov delavcev, kar pa pomeni 12.000 delovnih mest. Z odpuščanjem bodo začeli decembra in nadaljevali vso prihodnje leto, prav tako pa bodo začeli varčevati pri vseh nepotrebnih izdatkih. Zapisali so še, da jih bo v tem zadnjem četrtletju odpuščanje stalo 600 milijonov dolarjev, kolikor bodo odšteli za odpravnine.

Treji danes pa so pri podjetju...

48 komentarjev

IBM največji doslej

Slashdot - IBM namerava do konca leta zaposliti 18.800 novih uslužbencev, od tega tretjina v Združenih državah in v Kanadi. Dve tretjini novincev bo zaposlenih v oddelku Global Services in v storitvah poslovnega svetovanja, tako da se bodo ukvarjali predvsem z obetavnimi tehnologijami z možnostjo rasti, kot sta Linux in omrežno računalništvo. Podjetje bo ob koncu leta s 330.000 zaposlenimi največje po letu 1991.

3 komentarji