»

7800 GS AGP, tokrat uradno

GeForce 7800 GS AGP

Slo-Tech - Kljub temu, da matične plošče z AGP vodilom opazno izginjajo iz ponudbe proizvajalcev in trgovcev, veliko uporabnikov ne želi kupiti nove matične plošče samo za to, da bi lahko zamenjali ostarelo grafično kartico. Tega se seveda zavedajo tudi proizvajalci grafičnih kartic. Ker sta se oba vodilna proizvajalca grafičnih procesorjev že pred časom usmerila izključno v razvoj domorodnih PCIe procesorjev, so razvili posebno vezje, ki omogoča komunikacijo z AGP vodilom, čeprav na tiskanem vezju počiva GPU, namenjen PCIe vodilu.

Kot smo oni dan že obelodanili, so danes potekle pogodbe o nerazkritju (NDA) o zadnjem grafičnem čudu iz nVidiinega tabora, GeForce 7800 GS na vodilu AGP.Poglejmo si specifikacije. Jedro bije pri 375 MHZ in ima 16 Pixel cevovodov, pomnilnik vrste GDDR3 pa tiktaka s 600 MHz....

25 komentarjev

Asus se širi na vzhod

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer bo investiral 25 milijonov dolarjev v izgradnjo nove tovarne za tiskana vezja na Kitajskem. To bo že druga Asusova tovarna na Kitajskem, poročajo X-Bit Labs. Izgradnja novega obrata v Šanghaju, ki bo večji od obstoječega v Suzhouju, kateri meri 540.000 m2, bo končana prihodnje leto. S to investicijo Asus sledi začrtani poti, ki vodi do položaja največjega izdelovalca matičnih plošč in prenosnikov. Več o tem.

0 komentarjev

Zakaj krivulje?

Dan's DATA - Ste se kdaj vprašali zakaj so električni vodniki na tiskanih vezjih matičnih plošč pogosto zaviti in delajo krivulje kot so na primer tele: Odgovor tiči v dolžini vodnikov. Vsi vodniki od ene do druge točke, ki morajo priti natančno v enakem času skupaj do različnih pinov morajo pač potovati enako veliko časa. Zato vodnike, ki so prekratki enostavno zakrivijo in jih peljejo "po ovinkih". Zelo dober odgovor na vprašanje bralca si oglejte na Dan's Data.

0 komentarjev

Natikanje Blue Orba na sistemski nabor

Viper's Lair - Blue Orb je čisto svojevrsten hladilnik, ki bo mnoge razveselil s svojim izjemnim hlajenjem, vendar pa bo novince kaj kmalu zmedel, ko bodo morali hladilnik natakniti na grafično kartico ali matično ploščo in z grozo gledati, kako se tiskano vezje dobesedno krivi pod močnim pritrdilnim mehanizmom, ki so ga Thermaltakovci zdizajnirali za ta hladilnik. Da bi novinci privarčevali živce, so se na Viper's lair odločili, da spišejo kratek članek o tem, kako zamenjati obstoječ hladilnik za procesorski nabor z Blue Orbom. V članku so napisani vsi koraki, kako zamenjati stari hladilnik z novim in nasvet, da nabor pred namestitvijo še dodatno "zalijete" s kvalitetno termalno pasto .

0 komentarjev

Pozor, ponaredki!

X-Bit Labs - Če je piratstvo precejšen trn v peti programske industrije, potem proizvajalcem strojne opreme predstavlja največjo težavo ravno proizvodnja ponaredkov, ki je najbolj prisotna na Kitajskem. Kakšen procesor je sicer malce težje ponarediti, kot nalašč za to pa so tiskana vezja oz. matične plošče. Ker ima na Kitajskem skoraj vsak tajvanski proizvajalec tovarno tiskanih vezij, to niti ni tak velik problem. Nekatere ponaredke je skoraj nemogoče razločiti od originalnih. Gotovo pa so ponaredki kar dobro prodajani, saj je njihova cena 10-20 $ nižja kakor pri originalih. Ponarejevalci pa najraje ponarejajo izdelke znanih podjetij, kot so ASUS, Gigabyte, MSI, Elitegroup (ECS), EPoX, Chaintech in ABIT. V polnem razmahu pa je trenutno proizvodnja lažnih Gigabyte in ASUS plošč. Kaj tudi ne, saj sta ti dve podjetji gotovo najbolj priznana proizvajalca matičnih plošč na svetu. Kaj pa ukrepi proti ponarejanju? Podobno kot pri piratstvu, bodo tudi ponaredki vedno prisotni na trgu. Žal....

9 komentarjev

Kaj je PCB?

Tom's Hardware - Če se spet gremo igrico "katera komponenta je najpomembnejša v računalniku", bo beseda največkrat nanesla ravno na matično ploščo. S tem odgovorom se gotovo strinja največ ljudi, saj je matična plošča res osnova, brez katere ni nobenega računalnika. Vendar, če se še malo gremo igrico "kaj je pomembnejše od drugega", pa bo beseda nanesla na angleško kratico PCB, katere slovenska sopomenka je tiskano vezje. Če ni računalnika brez matične plošče, potem tudi matične plošče oz. katerekoli "kartice" ni brez tiskanega vezja (PCB-ja). Vendar ko si takole malce ogledujemo računalniško drobovje si niti malo ne predstavljamo, da se za tiskanim vezjem skriva še kaj drugega, kot samo skupek plastike in tankih bakrenih žičk. Okoli PCB-ja se je tekom let razvila prava znanost, tako da je že marsikateri uporabnik, ki se vsaj malo zanima za računalništvo že zdavno izgubil v toku razvoja. Vendar bati se nič. Če vas zanima kaj več o tiskanem vezju, potem si lahko preberete odličen članek na Tom's...

0 komentarjev

Vezje za nadzor RPM

Overclockers Australia - Overclockerji vedno potrebujejo najhitrejše in najmočnejše ventilatorje, ki pa so tudi najbolj glasni. To pa zato, da med igranjem svoje najljubše igre ali poganjanju zahtevnih programov (navijamo z nekim namenov, kajne?) ohranjajo temperaturo sistema/procesorja/grafične kartice pod kritično mejo. Vendar tistih nekaj MIPS-ov, ki jih dobimo z navitjem ne potrebujemo vedno, saj nam pohitren računalnik med pisanjem v Wordu prav nič ne koristi in ravno ko se hočemo skoncentrirati, nam vse skupaj pokvarijo glasni ventilatorji. Rešitev je poseben regulator, če pa hočemo, da določanje obratov ventilatorja poteka avtomatično, pa moramo sciniti preprosto vezje. Na to vezje potem samo še pritrdimo temperaturno sondo, ki glede na temperaturo komponente določa obrate na minuto. Načrt vezja najdete tukaj, če pa niste ravno izurjeni v takih spretnostih, pa poiščite znalce na Forumu.

0 komentarjev

experience the EXperience

The inquirer - Microsoft ni znan samo po svojih operacijskih sistemih in Officu, ampak tudi po dobrih reklamah, ki propagirajo njihove izdelke. Po poročanju ostalih on-line medijev, je bila ena boljših reklam, ki oglašuje Win XP nastanjena na Microsoftovi Švicarski strani, kjer pa so jo zaradi rahlo sporne vsebine raje umaknili. Vendar bati se nič, ne boste prikrajšani. Ker so nekateri pravi norci na varnostne kopije, so filmček prekopirali. Ena izmed takih strani je tudi W2KNews, kjer si lahko prej omenjeno reklamo ogledate. In kaj je tako posebnega v njej? Ja kaj le, primite mišaka, kliknite sem in si poglejte.

3 komentarji