»

Start menu naj bi se vrnil šele z Okni 9

"Mini start menu", kot so ga obljubljali aprila.

vir: WinBeta
WinBeta - Medtem, ko Jabolčni ponosno razkazujejo novi OS X Yosemite, Microsoft (še vedno) bolj ko ne stopiclja na mestu in se odloča, kaj bi storil ze ne najbolj sprejetimi Okni 8. Če se je spomladi še zdelo gotovo, da bodo s popravki 8.1 in 8.2 za uporabnike z miško in tipkovnico spet postala bolj podobna stari in preverjeni izkušnji iz Sedmice, to zdaj več ni nujno.

Zadnje, bojda dobro preverjene govorice pričajo, da povratka Start menuja (v mini ali polni različici), kot je bil obljubljen na Build konferenci aprila, še ne bo v za avgusta najavljenem popravku 8.2. Vrnil naj bi se šele z naslednjo inačico Oken, t.i. Threshold ("prag"), ki so napovedana za naslednjega aprila in ki bi lahko že nosila zaporedno številko 9. Podobna odločitev naj bi bila sprejeta tudi...

130 komentarjev

Windows 8.1 za kar 70 odstotkov cenejši

Bloomberg - Prodaja Windows 8 in njegovega naslednika Windows 8.1 že od samega začetka nekoliko šepa in zaostaja tako za pričakovanji kakor tudi za rezultati Sedmice. Ker se po drugi strani tudi na področju majhnih prenosnih naprav krepi konkurenca v obliki chromebookov, androidnih talic in podobnega, je Microsoft ukrepal in izdatno pocenil Windows 8.1.

Kot piše Bloomberg, bodo ceno znižali za vse računalnike, ki stanejo manj kot 250 dolarjev. Drugih pogojev ni, torej ne glede velikosti, namembnosti ali hitrosti, pomembna je le cena. V tem primeru bo sestavljavca licenca za Windows 8.1 namesto dosedanjih 50 dolarjev stala le 15 dolarjev. (Pri tem je treba biti poudariti, da so zaradi različnih paketov ugodnosti že sedaj plačevali v povprečju 30 dolarjev za licenco.) Prav...

75 komentarjev

Zmagovalci leta 2013: Windows in Internet Explorer

Slo-Tech - Tako po izteku leta se spodobi pogledati, koliko odstotkov tržnega deleža so pridobili ali izgubili najpopularnejši operacijski sistemi in brskalniki. V prvi kategoriji že dlje časa vodi Microsoft in gre le za vprašanje hitrosti odmiranja starih verzij, pri brskalnikih pa je zgodba zelo zanimiva, saj je spet v vodstvu prav Microsoft.

V zadnjem letu je delež Windows ostal praktično nespremenjen, in sicer je z 91,6 odstotka padel na 90,7 odstotka. Nekoliko je pridobil Mac OS X, ki je dosegel 7,5 odstotka (na začetku 7,1 odstotka), medtem ko Linux vegetira okrog pol drugega odstotka. Procentualno mu je sicer uspela osupljiva 40-odstotna rast, a je še vedno pri skromnem 1,7 odstotku.

Razrez po verzijah je zanimivejši. Julija se je začela resnejša migracija z Windows XP, ki je leto začel pri 39 odstotkih in končal 10...

148 komentarjev

Windows 8.1 je prispel

Bolj barvito ozadje štartnega zaslona

vir: The Windows Blog
The Windows Blog - Microsoft je na svoji spletni trgovini z včerajšnjim dnem uporabnikom operacijskega sistema Windows 8 omogočil prenos paketa, ki operacijski sistem nadgradi na Windows 8.1. Nadgradnja je za uporabnike Windows 8 brezplačna, medtem ko bodo morali ostali, ki licence za lani predstavljeno verzijo Oken še nimajo, Windows 8.1 kupiti v škatli. To bodo lahko naredili že danes.

Novosti, ki jih prinaša osvežitev Microsoftovega namiznega in tabličnega operacijskega sistema, smo večinoma že omenjali. Vrača se gumb start, ki sicer ne odpre štartnega menija, kot vse do Windows 7, temveč štartni zaslon, ki ga poznamo že z Windows 8 in do katerega se je dostopalo s postavljanjem kazalca na spodnji levi vogal zaslona. Štartni zaslon bo po novem na ozadju imel isto sliko, kot...

270 komentarjev

Ballmer gre v pokoj

Microsoft - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer, ki je krmilo podjetja od ustanovitelja Billa Gatesa prevzel leta 2000, je danes najavil, da se bo v prihodnjih 12 mesecih upokojil. To je prej, kot smo pričakovali, ob tem pa Ballmer ni imenoval svojega naslednika niti ni namignil, koga bi si na tem položaju želel.

V uradni izjavi za javnost so zapisali, da je bila odločitev izključno Ballmerjeva, čeprav ni skrivnost, da so mu investitorji večkrat očitali, da podjetja ne vodi najbolje (še Ballmerjevo pismo zaposlenim). To se je izkazalo tudi danes, saj je delnica podjetja takoj po objavi bližajočega se odstopa poskočila za skoraj 10 odstotkov. Ballmer je dejal, da nikoli ni najbolj pravi čas za odstop, a da je to eden izmed boljših...

67 komentarjev

Microsoft pokazal Windows Blue in nove telefone

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je danes ob 18. uri po našem času organiziral veliko novinarsko konferenco v San Franciscu, tako imenovani dogodek Build, kjer so prvi dan predstavili novo verzijo operacijskega sistema Windows 8.1 oziroma Blue. Prvo besedo pred 6000 glav veliko množico udeležencev je imel Steve Ballmer.

Povedal je, da je Windows 8.1 prva verzija, ki jo označujemo kot hitro verzijo (rapid version), saj je Osmica izšla pred vsega osmimi meseci. To politiko v še radikalnejši obliki izvajata Google s Chromom in Mozilla s Firefoxom, Ballmer pa pravi, da bo nova norma tudi za Windows, Office, strojno opremo in vse izdelke iz Redmonda.

Najprej je beseda tekla o telefonih. Lumia 521 bo naprodaj povsod tam, kjer subvencioniranje...

33 komentarjev

Windows 8 za ARM dvakrat dražji od Sedmice

Extremetech - Cene Windows v škatlasti verziji (retail), ki se prodaja v trgovini so mnogokrat videti visoke, a resnici na ljubo malokdo to kupi. Podjetja in drugi veliki porabniki dobijo svoje programe masovnega licenciranja, kupci novih računalnikov pa dobijo Windows že prednaložen (OEM-verzija). In te verzije so precej cenejše, čeprav natančnih cen Microsoft in OEM-proizvajalci ne obešajo na veliki zvon. Po Microsoftovi napovedi, da bo Windows 8 na voljo tudi za ARM (tako imenovana verzija Windows 8 RT), se je postavilo zanimivo vprašanje, koliko bo to stalo. Microsoft namreč s to verzijo meri na poceni tablice, kjer je cena odločujoč dejavnik. Preseneča, da bo Windows 8 RT sorazmerno drag.

Pogovori z več sestavljavci računalnikov...

44 komentarjev