»

Direktor NSA: ruski hekerji so vdrli v francosko "volilno infrastrukturo"

Michael Rogers med pričanjem pred senatorji.

Wired News - Ameriška supervohunska agencija NSA je zaznala določene posege v francoske volitve s strani hekerjev povezanih s Kremljem. To je včeraj pred ameriškimi senatorji razkril direktor NSA Michael Rogers. Vdore hekerjev so Američani zaznali tedne pred samimi volitvami in so o tem tudi obvestili Francoze. »Govorili smo s Francozi in jih opozorili, da smo opazili ruske poizkuse penetracije v njihovo volilno infrastrukturo,« je dejal Rogers. Kaj točno NSA misli z »volilno infrastrukturo«, Rogers ni razkril. Je pa poudaril, da podobne nadzore NSA izvaja tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji. Obe državi bosta letos namreč imeli parlamentarne volitve.

Rusi v ZDA prek Kaspersky Lab?
Ob robu pričanja...

47 komentarjev

So hekerji napadli nemški raketni sistem na turško-sirski meji?

Slo-Tech - Nemški časnik Behörden Spiegel je presenetil z zgodbo, da so hekerji uspešno napadli raketni sistem na turško-sirski meji, ki ga upravlja nemška vojska, ter izvedli "nepojasnjene ukaze". Nemško obrambno ministrstvo je z izbranimi besedami zanikalo vdor, a dvomi ostajajo. Ne nazadnje nemški parlament menja celoten računalniški sistem zaradi vdora, napadi na vojaške sisteme pa prav tako niso nezaslišani. Washington Post je že leta 2013 pisal, da so kitajski napadalci uspešno pridobili dostop do proizvajalcev ameriških vojaških sistemov; ni jasno, ali so želeli motiti proizvodni proces, ali je šlo za industrijsko vohunjenje z ekonomskimi cilji ali pa so želeli pridobiti tehnične podatke o vojaških sistemih.

Kot piše nemški...

5 komentarjev

ZDA štiri mesece odpravljale posledice iranskega vdora

Michael Rogers

The Wall Street Journal - Lanskega septembra je Wall Street Journal razkril, da so Iranci uspešno napadali in vdrli v omrežje ameriškega mornarice (Navy Marine Corps Intranet), kjer ta hrani dokumente, ki niso tajni, gosti svoje spletne strani in skrbi za interno komunikacijo. Na omrežje se priključuje 800.000 uporabnikov na 2500 lokacijah. Tedaj so oblasti hitro zagotovile, da je vdor pod nadzorom in ranljivosti pokrpane. V resnici pa je trajalo štiri mesece, da so uspeli očistiti svoje sisteme.

Sedaj priznavajo, da je bil vdor obsežnejši, kot so sprva domnevali, odprava posledica pa je trajala precej časa. Vse skupaj je vzelo kar štiri mesece, da so sisteme dokončno sčistili. Sicer zagotavljajo, da hekerji niso pridobili dostopa do drugih omrežij, kjer so shranjeni...

1 komentar

Skupinska tožba zoper Sony zaradi malomarnosti pri vdoru v PSN

Reuters - Velike napake so prikladne priložnosti za različne tožbe in tako je tudi v primeru napada na Sonyjev PSN, ki se je zgodil aprila letos in še vedno ni v celoti saniran (na Japonskem še vedno ni vzpostavljen nazaj). Proti Sonyju so sedaj jezni uporabniki, katerih osebni podatki so bili med napadom odtujeni, vložili skupinsko tožbo.

Eden izmed očitkov Sonyju je, da so le 14 dni pred napadom odpustili večjo skupino zaposlenih iz divizije Sony Online Entertainment, izmed katerih jih je bilo mnogo iz Network Operations Centra. Tam skrbijo za varnost omrežja in se spopadajo z napadi, je dejala anonimna priča iz Sonyja. Zato naj bi bil Sony nepripravljen na vdor in hitro odpravo posledic.

...

10 komentarjev

Uporaba sosedovega brezžičnega omrežja na Nizozemskem ni kazniva

PC World - Sodišče v Haagu je ta mesec v primeru proti študentu z Maerlant Collegea razsodilo, da vdor v brezžično omrežje z namenom pridobiti dostop do interneta po nizozemski zakonodaji ni kazniv. Študent je namreč vdrl v brezžično omrežje in ga uporabil, da je na internet poslal grožnjo, da bo postrelil vse na kolidžu. Sodišče ga je spoznalo za krivega sovražnega govora in groženj, za kar je prejel kazen 120 ur (in ne 20 ur, kot napačno piše v angleških člankih) družbenokoristnega dela, medtem ko so ga vdora v Wi-Fi oprostili.

Po nizozemski zakonodaji je računalnik stroj, ki omogoča prenašanje, obdelavo in shranjevanje podatkov. Usmerjevalnik slednjega ne omogoča, zato ne sodi med računalnike....

42 komentarjev

Domače branje: "Stoll, Cliff. 1990. The Cuckoo's Egg. New York: Pocket Books."

Slo-Tech - Stoll, Cliff. 1990. The Cuckoo's Egg. New York: Pocket Books.



Ko je Cliff Stoll doktoriral iz astronomije, je skušal najti službo, v kateri bi se še naprej ukvarjal z astronomijo. Ko se mu je iztekla delovna doba v observatoriju, se je kot sistemski administrator zaposlil na računalniškem centru univerze v Berkeleyu. Upal je, da bo lahko računalnike uporabljal kot astronom, a naključje je naneslo, da je bila njegova prva delovna naloga ugotoviti zakaj je prišlo pri obračunu stroškov procesorskega časa do napake v vrednosti 75 centov. V tistem času so namreč računalniški centri procesorski čas prodajali posameznim delom fakultete in raziskovalcem, na Berkeleyu pa so uporabljali dvojni sistem obračunavanja in seveda so se morali stroški iz obeh sistemov ujemati.

Stoll je ugotovil, da je strošek 75 centov povzročil nek uporabnik z imenom Hunter. Ko pa je skušal ugotoviti kdo je to, je odkril, da ta uporabnik ne obstaja in da gre pravzaprav za vdor v njihov sistem. Misleč, da bo...

8 komentarjev

Pipin odprti termin: Računalniški kriminal v Sloveniji

Slo-Tech - V torek 21. februarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Računalniški kriminal v Sloveniji. Predaval bo Toni Kastelic, kriminalistični inšpektor s policijske uprave Ljubljana

Predstaviljena bo pravna ureditev s področja računalniškega kriminala v Sloveniji, nekatere kriminalne oblike kaznivih dejanj in praktični primeri. Tema je namenjena predvsem uporabnikom in sistemskim administratorjem saj se bodo lahko seznanili s tem kako ukrepati ob morebitnih napadih ali vdorih v njihove računalniške sisteme in omrežja ter kako jim lahko pri tem pomaga policija.

19 komentarjev

Vdor na spletno stran gov.si

Slo-Tech - Po poročanju TV Slovenija so neznani zlikovci včeraj vdrli na spletno stran slovenske države gov.si. Prvi vdor se je zgodil že v soboto, 7. avgusta, in sicer na spletno stran Službe Vlade RS za strukturno politiko in regionalni razvoj. DIabOlaX, kot se je neznani junak podpisal na razobličeno spletno stran, je slovenskim državljanom pustil sporočilo "Stop the war against Iraq and Palestine.". Vdor si je na Zone-H prislužil oznako "special defacement".

Napake, ki je zlonamernežem omogočila vdor v soboto, pa na CVI očitno niso odkrili dovolj hitro, zato so se neznanci včeraj lotili kar glavne strani, vdora pa naj bi bila povezana. CVI sicer pravi, da interni del omrežja ni bil ogrožen, kljub temu pa ne bi bilo odveč, če bi svoj spletni strežnik, ki sicer teče pod Linuxom, malce...

42 komentarjev