»

Microsoftovi podmorski podatkovni centri uspešno prestali dvoletni preizkus

Slo-Tech - Microsoft je končal drugo fazo projekta Natick, v sklopu katerega so pokazali, da so podmorski podatkovni centri povsem izvedljiva alternativa običajnim kopenskim. Ker se pri postavitvi centrov v gosto naseljenih področjih pojavlja problem drage zemlje, hlajenja in v končni fazi človeškega faktorja pri vzdrževanju, je Microsoft preizkusil drugačno možnost. V 12 metro dolgo cisterno so zložili računalniško opremo ene omare (12-rack) in jo potopili na dno Severnega morja v bližini škotskega otočja Orkney. Dve leti pozneje se je projekt uspešno zaključil.

Že pred petimi leti so začeli, ko so eksperimentalno plovilo Leona Philpot s strežniki potopili v Pacifiku, približno kilometer od kalifornijske obale. Od avgusta do novembra 2015 je uspešno delovalo, Microsoft pa je navajal številne prednosti: cenejšo postavitev, hitrejšo postavitev, lažje hlajenje itd. Poskus ob škotski obali je trajal dlje, in sicer dobri dve leti v bližini European Marine Energy Centra. Notranjost kapsule so...

29 komentarjev

V oblačne storitve udarila strela iz oblaka in onesposobila Azure AD

Slo-Tech - Microsoftovi inženirji so imeli zadnje dni precej dela, saj je imel večji del sveta težave z dostopom do storitev Azure in Office 365. Razlog je bil precej nenavaden, in sicer je šlo za udar strele. Ta je v torek dopoldne udarila v bližini Microsoftovega podatkovnega centra blizu San Antonia, kar je povzročilo nihanja v električnem omrežju. Zaradi motene dobave električne energije je prenehal delovati hladilni sistem, zaradi česar se je podatkovni center ustavil. Težave niso bile omejene le na ZDA, temveč so jih čutili tudi v Evropi, zavlekle pa so se še v sredo.

Glavni problem je predstavljala preobremenitev ostalih strežnikov. Alex Simons iz Microsofta je pojasnil, da je nekaj večjih...

19 komentarjev

Nov način gretja morda podatkovne peči

Slo-Tech - Podatkovni centri in superračunalniki so potratni porabniki električne energije; precejšen del je namreč porabijo za hlajenje komponent, ki jih je ta ista električna energija ogrela. Zato so v svetu varčevanja in recikliranja čedalje pogostejše alternative razdelitve velikih centrov na manjše skupke, ki v domovih in poslovnih prostorih nudijo ogrevanje. Ker odpadejo stroški za prisilno hlajenje, se lahko učinkovitost precej izboljša.

Zamisel ni nova, saj...

11 komentarjev

Microsoft gradi velik podatkovni center v Iowi

Slo-Tech - V bližini mesta Des Moines v ameriški zvezni deželi Iowa je Microsoft začel graditi nov podatkovni center, ki se bo razprostiral na 62 hektarjih velikem zemljišču, kjer je sedaj golfigrišče Willow Creek, in v katerega bodo vložili 1,13 milijarde dolarjev v naslednjih petih letih. Projekt Alluvion bo s tem postal že drugi Microsoftov projekt v tem mestu, tako da bodo skupna vlaganja redmondskega velikana znašala dobri dve milijardi dolarjev, kar bo največja investicija enega podjetja v Iowi doslej. Microsoft ima približno 12 kilometrov od nove lokacije že obstoječ podatkovni center, ki so ga zgradili leta 2008 in lani korenito posodobili.

Tako velike investicije ne pridejo same od sebe, zato je morala Iowa Microsoftu...

32 komentarjev

Microsoft se pridružuje projektu Open Compute

Microsoftov dizajn

Slo-Tech - Microsoft se je pridružil projektu Open Compute, ki ga je leta 2011 ustanovil Facebook in je namenjen izmenjavi podatkov o podatkovnih centrih. Facebook je omenjeni projekt zagnal kot stranski produkt prenove podatkovnega centra v Oregonu, vanj pa so pritegnili že številna velika imena. Člani si prizadevajo sodelovati pri postavitvi učinkovitih strežnikov.

V praksi bi to pomenilo, da lahko proizvajalci strojne opreme prodajajo enake strežnike, kot jih uporablja Facebook. Internetni velikani namreč ne uporabljajo strežnikov iz na primer HP-ja, ki jih lahko končni uporabniki vidijo v trgovini. Gre za prilagojene dizajne, ki poizkušajo iz...

1 komentar

Microsoft Neameričanom ponuja hranjenje podatkov izven ZDA

Financial Times - Microsoft se je odzval na razkritja, da NSA vohuni za prometom po internetu in da z odredbami sodišča FISA internetna podjetja prisiljuje v tajno izročanje podatkov. Da bi jim to vsaj nekoliko otežili, če že ne preprečili, uporabnikov pa ponudili privlačno storitev, odslej nudijo hranjenje podatkov izven ZDA.

Brad Smith, ki v Microsoftu vodi pravno službo, pojasnjuje, da je to postala nujnost, ko se je razvedelo, kako NSA vohuni za podatki tujih državljanov, od Evrope do Brazilije. Dodaja, da bi ljudje morali vedeti, kdaj in kako se njihovi podatki izročajo tujim vladam v neki tuji državi. Zato se bodo odslej neameriške stranke Microsofta lahko odločile, ali bodo podatke hranile v ameriških strežnikih ali drugod.

Odzivi zagovornikov...

98 komentarjev

Facebookova grožnja HP-ju, Supermicru in drugim velikanom

Omara projekta Open Compute - omrežje je na vrhu, zgornji del vsake izmed trojk zasedajo računski moduli, pod katerimi so moduli, ki skrbijo za napajanje.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Da velika podjetja s tisoči strežnikov v podatkovnih centrih, ki so raztreseni po celem svetu, ustvarjajo svoje zasnove strežnikov, niti ni presenečenje. Eden od prvih je bil seveda Google. Svoj prvi strežniški sistem (skupaj z omaro) so zasnovali že leta 1998, že takrat pa so se osredotočili na enostavnost, cenovno ugodnost ter nekatere druge zahteve, npr. višjo odpornost omare proti...

24 komentarjev

Še Apple razkril podatke o številu zahtevkov za posredovanje podatkov

Apple - Po Microsoftu in Facebooku je tudi Apple razkril, koliko podatkov so posredovali ameriškim pravosodnim organom, policiji in NSA. V polletnem obdobju od decembra lani do maja letos so prejeli 4000-5000 zahtevkov, ki so se nanašali na slabih 10.000 računov uporabnikov.

Večino zahtevkov je podala policija, ki je preiskovala tatvine, primere izginuli oseb in podobno. Še enkrat so strogo zavrnili možnost, da bi imela NSA neposreden dostop do strežnikov, po katerih bi lahko brskala brez nalogov, kot se je sprva pisalo v aferi Prism. Spomnimo, da je Microsoft v enako dolgem obdobju (druga polovica preteklega leta) prejel 6000-7000 zahtevkov (za dobrih 30.000 računov), Facebook pa okoli 9000-10.000 zahtevkov.

Še vedno čakamo...

15 komentarjev

Facebook odprl svoj prvi podatkovni center v Evropi, strežniki plod lastne pameti

Facebook - Facebook je odprl prvi podatkovni center izven ZDA, in sicer so ga postavili v švedsko mesto Luleå. Zanj so se odločili na podlagi treh pomembnih dejavnikov. Prvič, tamkajšnje podnebje je idealno, saj je povprečna temperatura okoli 2 °C, kar omogoča enostavno hlajenje in prihranke energije (in to pametneje kot v Oregonu, kjer jim je deževalo v hali). Energija pa je tam tudi zelo poceni, saj ima Luleå ogromno hidroelektrarno, ki omogoča velik in naravno obnovljiv vir energije, ki Facebooku omogoča uporabo 70 odstotkov manj izrednih generatorjev, saj je dobava zelo stabilna. Naposled omenimo še odlično povezanost mesta z internetom, saj so hitre optične povezave standard na Švedskem.

To pa ni edina pomembna značilnost...

6 komentarjev

MS ne bo podpiral Infiniband tehnologije

E-week -

Microsoft v naslednji verziji Windows .Net Server ne bo direktno podpiral Infiniband povezave, bo pa to omogočil drugim piscem kode.

Poteza Microsofta je nabrž povezana z dejanjem Intela, ki je dva meseca pred tem ustavila proizvodnjo Infiniband stikal ostale strojne opreme.

Infiniband prenaša podatke z presuniljivo histrostjo 0.5 do 6GB na sekundo na povezavo. Primeren bo predvse za že tako preozka grla strežnikov pri komunikaciji z bazami podatkov in drugimi strežniki.

0 komentarjev