»

NSA manj prisluškuje Američanom, več pa tujim državljanom v tujini

The New York Times - Ameriška supervohunska agencija NSA je lani nadzorovala 151 milijonov telefonskih pogovorov Američanov, poroča The New York Times. Kar pa je v primerjavi z milijardami podatkov, ki jih je agencija v preteklosti zbirala na dnevni bazi, relativno malo. Očitno se je politični nadzor nad vohuni, ki so ga ameriški politiki uvedli dve leti po razkritjih Edwarda Snowdna leta 2013, vsaj delno obrestoval.

Ameriški kongres je namreč leta 2015 prepovedal NSA masovno zbiranje podatkov Ameriških državljanov, ni pa želel uničiti analitične zmožnosti vohunov. Zato od 2015 naprej ameriški telekomi uradno vohunom posredujejo le podatke oseb, ki so osumljene terorizma. Kljub temu pa je NSA lani nadzorovala 151 milijonov pogovorov,...

2 komentarja

Za razliko od Microsofta mora Google sodišču izročiti podatke iz tujine

vir: Reuters
Reuters - Lani julija je Microsoft na ameriškem sodišču izbojeval zelo pomembno zmago, saj je drugostopenjsko sodišče odločilo, da od Microsofta z ameriškimi sodnimi odredbami ne morejo zahtevati izročitve uporabniških podatkov, ki so fizično locirani na strežnikih izven ZDA. Po pričakovanjih se je pravosodno ministrstvo pritožilo in zahtevalo obravnavo pred velikim senatom, a je sodišče zahtevek zavrnilo in potrdilo drugostopenjsko odločitev. To so pozdravili številne nevladne organizacije, varuhi zasebnosti in podjetja. ZDA do podatkov v tujini uradno pač ne morejo samovoljno, temveč morajo sodelovati z organi pregona v državi, kjer so strežniki. Toda sedaj je hladno prho doživel Google, ki je podobnem procesu, kjer se je...

15 komentarjev

Microsoft zmagal: ameriška sodišča ne morejo zahtevati dostopa do podatkov v tujini

Slo-Tech - Epilog je dobil izjemno pomemben sodni postopek v ZDA, ki ga je sprožil Microsoft z nasprotovanjem sodni odredbi o izročitvi uporabniških podatkov ameriškem tožilstvu, ker so se nahajali izključno na strežniku na Irskem. Prvostopenjsko sodišče je pritrdilo zahtevi tožilstva, na drugi stopnji pa je zmagal Microsoft. To je pomembna odločitev za vse Evropejce, ki imamo večino osebnih podatkov, dasi pri ameriških podjetjih (Facebook, Google, Microsoft), fizično na evropskih strežnikih.

Decembra 2013 je bila Microsoftu vročena sodna odredba po 30 let starem zakonu Stored Communications Act, da mora tožilstvu izročiti vse podatke o imetniku nekega elektronskega predala pri MSN.com, vključno z vsebino. Šlo je za preiskavo v zvezi s prometom z mamili, podrobnosti pa niso znane....

19 komentarjev

Microsoft se pridružuje projektu Open Compute

Microsoftov dizajn

Slo-Tech - Microsoft se je pridružil projektu Open Compute, ki ga je leta 2011 ustanovil Facebook in je namenjen izmenjavi podatkov o podatkovnih centrih. Facebook je omenjeni projekt zagnal kot stranski produkt prenove podatkovnega centra v Oregonu, vanj pa so pritegnili že številna velika imena. Člani si prizadevajo sodelovati pri postavitvi učinkovitih strežnikov.

V praksi bi to pomenilo, da lahko proizvajalci strojne opreme prodajajo enake strežnike, kot jih uporablja Facebook. Internetni velikani namreč ne uporabljajo strežnikov iz na primer HP-ja, ki jih lahko končni uporabniki vidijo v trgovini. Gre za prilagojene dizajne, ki poizkušajo iz...

1 komentar

Microsoft Neameričanom ponuja hranjenje podatkov izven ZDA

Financial Times - Microsoft se je odzval na razkritja, da NSA vohuni za prometom po internetu in da z odredbami sodišča FISA internetna podjetja prisiljuje v tajno izročanje podatkov. Da bi jim to vsaj nekoliko otežili, če že ne preprečili, uporabnikov pa ponudili privlačno storitev, odslej nudijo hranjenje podatkov izven ZDA.

Brad Smith, ki v Microsoftu vodi pravno službo, pojasnjuje, da je to postala nujnost, ko se je razvedelo, kako NSA vohuni za podatki tujih državljanov, od Evrope do Brazilije. Dodaja, da bi ljudje morali vedeti, kdaj in kako se njihovi podatki izročajo tujim vladam v neki tuji državi. Zato se bodo odslej neameriške stranke Microsofta lahko odločile, ali bodo podatke hranile v ameriških strežnikih ali drugod.

Odzivi zagovornikov...

98 komentarjev

Snowden zadovoljen s svojo misijo, NSA se utaplja v podatkih

Washington Post - Kar se tiče Snowdna, je njegova misija opravljena. Tako je dejal v predbožičnem intervjuju za Washington Post. Čeprav to ne pomeni, da se lahko vrne v ZDA, kamor sodeč po trenutnem še zelo dolgo ne bo mogel, je zadovoljen z izplenom.

Trenutno živi v Rusiji in dela za neimenovano spletno stran, sicer pa bolj malokrat zapusti svojo domovanje, pravi. A dosegel je svoje, pravi, misija je zaključena, saj je svetu razkril prisluškovanje NSA. Pravi, da ni želel spremeniti družbe, ampak ji dati možnost, da sama odkrije, ali to želi.

Njegov uspeh je pravzaprav bolj mlačen. Res se je NSA znašla pod drobnogledom javnosti in še nikoli doslej se ni toliko govorilo o tej organizaciji, ki ji je do letos uspevalo ostajati v ozadju in ne dvigovati (preveč) prahu. Tega sedaj...

28 komentarjev

Snowdnu gesla dali kar sodelavci; tudi Brazilija vohunila

The New York Times - ZDA še zdaleč niso edina država, ki vohuni, čeprav se zaradi prahu, ki ga je dvignila Snowdnova afera, mogoče kdaj tako zazdi. Britanci, Avstralci, Novozelandci in Kanadčani so tako ali tako povezani z ZDA v skupino Petero oči, potem pa je tu še cela vrsta držav, ki vohunijo vsaka za svoje interese.

Posebej zabavna je zgodba o Braziliji....

28 komentarjev

Po Prismu je tu Muscular

Washington Post - Washington Post je pridobil tajne dokumente NSA, ki razkrivajo bistveno večji obseg prestrezanja internetnih komunikacij, kot je to veljalo v primeru Prism. Najnovejši dokumenti, ki jih je razkril Edward Snowden, kažejo, da je NSA prestrezala tudi interno komunikacijo med podatkovnimi centri internetnih velikanov brez vednosti udeleženih podjetij.

Afera Prism ima mnogo aspektov, vse od prisluškovanja svetovnim voditeljem do prečesavanja podatkov v oblačnih internetnih storitvah. Podjetja, kot so Facebook, Google in Microsoft, so naposled priznala, da ima NSA dostop do nekaterih informacij, a le do tistih, ki jim jih morajo posredovati na podlagi odredb sodišča po FISA. Najnovejša...

27 komentarjev

NSA in Microsoft prestrezala komunikacijo pred šifriranjem

Guardian - Nove informacije, ki pritekajo na plan o aferi Prism, kažejo, da so nekatera podjetja zelo tesno sodelovala z NSA ter ji omogočala še lažje prisluškovanje. The Guardian je razkril, da je na primer Microsoft omogočil NSA celo obiti lastno šifriranje, da so lahko prestrezali sporočila.

Microsoft je tako NSA dovolil in omogočil, da prisluškuje pogovorom na novi strani Outlook.com, vključno s hipnimi sporočili in elektronsko pošto prek Hotmaila, še preden se ti šifrirajo. Prav tako so sodelovali s posebno enoto FBI, tako da sta imela FBI in NSA nemoten dostop do oblačne podatkovne storitve SkyDrive. Prism tudi omogoča prestrezanje pogovorov prek Skypa, NSA pa vse zbrane podatke redno deli s FBI in CIA.

Spomnimo se, da so podjetja od začetka trdila,...

130 komentarjev

Izogibanje davkom IT-multinacionalk II: denar je že v ZDA

The Wall Street Journal - Večkrat smo že pisali o računovodskih akrobacijah, ki jih izvajajo multinacionalke kot Microsoft, Apple ali Google, da bi plačale čim manj davkov. S pametnim odpiranjem podružnic in poslovanjem prek njih uspejo svoje efektivne davčne stopnje zbiti na absurdno nizke ravni, kar sproža negodovanje in preiskave davčnih organov po svetu. Težava pa je, da je vse to početje večidel povsem legalno.

ZDA so ena izmed redkih držav, ki obdavčujejo po načelu svetovnega dohodka. To pomeni, da morajo ameriška podjetja plačati davek tudi na dobiček, ki so ga ustvarila izven ZDA....

25 komentarjev