»

Aplikacija ToTok razkrinkana kot vohunsko orodje ZAE?

The New York Times - Novinarji časopisa The New York Times so skozi poročila ameriških obveščevalnih agencij in lastno preiskavo prišli do sklepa, da je aplikacija za sporočanje ToTok, ki je priljubljena predvsem na Bližnjem vzhodu, v resnici zmogljivo vohunsko orodje obveščevalcev Združenih Arabskih Emiratov.

Živimo v času, ko se tako na strani uporabnikov kot oblasti širi spoznanje, da je mogoče programju za instantno sporočanje prisluškovati, s tem pa pridobivajo na vrednosti šifrirane in (domnevno) neodvisne aplikacije. Ena takšnih je ToTok, iz Združenih Arabskih Emiratov, ki je sicer ne smemo mešati z globalno razvpitim TikTokom. Arabski sporočilnik so na Bližnjem vzhodu lansirali sredi letošnjega leta in je z več milijoni prenosov hitro postal zelo priljubljen v ZAE - predvsem spričo dejstva, da so mnoge druge tovrstne aplikacije, kot sta WhatsApp in Skype, tam delno blokirane. Koncem leta se je pričel hitro širiti tudi v Veliko Britanijo in ZDA, s tem pa je prišel pod lupo zahodnih...

5 komentarjev

Libijski uporniki zasegli ugasnjeno GSM omrežje

The Wall Street Journal - Vlada polkovnika Gaddafija je takoj po začetku državljanske vojne v Libiji letos Februarja ohromila nacionalno televizijsko, telefonsko in internetno omrežje, v strahu, da bi bilo uporabljeno za organizacijo civilnih in gverilskih protestov. Odsotnost mobilnih komunikacij se je izkazala za ključen problem pri vsakodnevnih operacijah upornikov, utaborjenih v okolici mesta Benghazi na vhodu države. Rešitev so našli na zanimiv način - s pomočjo angažiranih zamejskih Libijcev, vlade Združenih Arabskih Emiratov in par inženirjev so uspeli prevzeti omrežje vladnega GSM ponudnika Libyana in s tem povrniti mobilni signal v vzhodnem delu države.

Wall Street Journal je v članku povzel potek...

9 komentarjev

Blackberryji ostajajo v ZAE

Guardian - V ponedeljek se izteče rok, do katerega mora RIM poskrbeti, da bodo lahko oblasti v Združenih arabskih emiratih prisluškovale šifriranih komunikaciji, sicer bodo prepovedali brskanje po spletu, branje elektronske pošte in uporabo hipnih sporočil. Kot je bilo pričakovati, se napovedi o blokiranju ne bodo uresničile.

Včeraj so namreč z agencije za telekomunikacije v ZAE poslali obvestilo, da so vse storitve na blackberryjih v skladu z lokalno zakonodajo, tako da bo lahko pol milijona uporabnikov nemoteno delalo tudi prihodnji teden. Ni še znano, kaj točno je RIM storil, da je pridobil pozitivno mnenje, a predvidevamo lahko, da je v ZAE postavil nekaj svojih strežnikov, preko katerih bo mogoče prisluškovati vsaj delu komunikacije. Uradno RIM ni dal...

0 komentarjev

Hynix naprodaj, zanima se Abu Dabi

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu, južnokorejski Hynix, naj bi bil naprodaj. Vlada Združenih arabskih emiratov se zanima za delež v njem, medtem ko bi si Korejci bolj želeli domačih lastnikov, ki pa so za zdaj še skeptični. Svoja deleža prodajata Korea Exchange Bank in Korea Development Bank, ki sta ju pridobili leta 2001 in 2002, ko je bil zaradi padajočega povpraševanja po pomnilniku Hynix v hudih škripcih. Takrat sta banki Hynix pred propadom rešili s konverzijo terjatev v lastniške deleže in ti so zdaj naprodaj.

Korejci ne želijo prodati kontrolnega deleža, medtem ko bi si v Abu Dabiju želeli prav to. Spomnimo, da je ta emirat že prevzel proizvodni del AMD-ja, z nakupom Hynixa pa bi postali resen igralec na trgu polprevodnikov. Več o tem.

10 komentarjev

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Schneier.com - Kot poroča več internetnih medijev sta se na Bližnjem vzhodu prejšnji četrtek v sredozemskem morju pretrgala dva podzemeljska komunikacijska kabla, ki povezujeta Indijo, Pakistan, Egipt, Katar, Savdsko Arabijo, Združene Arabske Emirate, Kuvajt ter Brahrain. Pretrganje kablov je povzročilo motnje okrog 70% uporabnikom interneta v Egiptu in okrog 60% v Indiji. Razlog za pretrganje naj bi bilo po prvih špekulacijah ladijsko sidro (to je bilo kasneje ovrženo) ali tektonski premiki zemeljskega površja.

Potem pa je 4. februarja prišlo do novega pretrganja kabla, tokrat med Združenimi Arabskimi Emirati in Omanom.

Istega dne je prišlo do še enega, četrtega izpada kabla in sicer med Katarjem in Združenimi Arabskimi Emirati. Kabel naj bi bil izključen zaradi težav z napajanjem.

In potem se je danes pretrgal še en kabel.

Vsekakor zanimiva naključja. Gre morda za sabotažo, ali pa nekdo hoče telekomunikacijski promet preusmeriti na druge povezave?

39 komentarjev

Transrapid kot povezovalna os med državami arabskega polotoka

ORF - Tehnologija magnetnega vlaka Transrapid, ki povzroča minimalen hrup in dosega hitrosti čez 300 km/h, se sicer v Nemčiji, deželi kjer Transrapid nastaja, ne prijemlje. Razlogi za to so velika konkurenca s strani vlakov ICE. Do sedaj je edina komercialna proga med letališčem Shanghai in izstopno postajo, v 30 km oddaljenem postajališču. Omenjeno progo vlak prevozi v pičlih osmih minutah in doseže hitrost 430 km/h. Podjetje, ki s progo upravlja, se sicer pritožuje, da prodaja kart ni zadostna, zato načrtujejo podaljšanje proge do metropolne province Hangzhou, za 160 km.

To ni edina možnost za razvoj Transrapida. Povezovanje s sistemom magnetne železnice načrtuje Katar, obstajajo pa tudi načrti za povezovanje celotnega arabskega polotoka. To območje praktično ne premore železniške infrastrukture, je pa opaziti zanimanje zanjo. Potovanje je mogoče zgolj z avtomobilom ali letalom. Prvotni obseg projekta vsebuje vzpostavitev povezave Katarja in Bahraina prek mostu. Kažejo pa se že...

27 komentarjev

Satelit Thuraya

Boeing - Boeing oz. njegov oddelek BSS (Boeing Sattellite Systems) je ta teden predal v uporabo satelit Thuraya, ki ga je zgradil za istoimensko podjetje v Združenih arabskih Emiratih. Thuraya je namenjen globalnim komunikacijam (GSM). En satelit, ki je zaenkrat v orbiti (drugega so zgradili kot rezervni del oz. v namene razširitve sistema), pokriva površino 99 držav Evrope, Srednjega vzhoda, srednje Azije, Indije ter severne Afrike, površino, ki jo trenutno poseljuje kar 2.3 milijarde ljudi. Projekt je stal 960 milijonov dolarjev, satelit pa so izstrelili poleti 2000.
Najbolj zanimiv pa je slednji podatek: Thurayin centralni procesor je petkrat močnejši kot najmočnejši procesor, ki jih je do sedaj izdelal Boeing, in ima večjo računsko moč kot 3000 PIII procesorjev.

3 komentarji

Zakon v ZAE

Vnunet - Eh, česa vse se pravniki ne spomnijo . Prejšnji mesec so v Združenih Arabskih Emiratih obsodili angleškega računalničarja na celih 1900 funtov (cca 654.000 sit). Vzrok? - Vdor v sistem Etisalat (pomišljaj se kar sam vriva za tretjo črko imena ), edinega ponudnika internet storitev v omenjeni deželi, ter povzročil motnje v celotnem državnem internetnem prometu v maju in juniju prejšnjega leta.

Sicer ne vem, kako je s tem pri nas, vendar se mi izrečena denarna kazen zdi preprosto smešno nizka za tako obsežno dejanje. Za najboljše pa je poskrbel Angležev odvetnik Ali al-Hashimi, rekoč, da v ZAE ni zakonov, ki bi označila vdiranje v računalnike kot kriminalno dejanje. Ehh.

2 komentarja

Filmi in hekanje

The Register - Da so hekerji precej popularni priča ogromno raznih člankov, ki govorijo o tem kdo je vdrl v kakšen strežnik in kakšne posledice je le-ta utrpel. Kar je razvpito in znano, se rado bere in gleda. O teh stvareh se lahko prebere v prej omenjenih člankih, filme (gledanje) pa so "požegnali" pri Hollywoodu. Čeprav boste v povprečnih filmih, ki imajo samo en namen - zadovoljiti povprečnega ameriškega človeka - priča bolj akcijskim prizorom, boste občasno videli tudi nekaj vdiranja v računalnike. Torej, če ste povsem nori na razne filme, v katerih je vsaj za odtenek vdiranja v računalnike, potem si morate ogledati seznam na The Registerju. Ob hitrem pregledu seznama, mi je v oči padlo bolj malo naslovov - Matrix, Goldeneye ter Die Hard, ostalo pa so bolj drugorazredni filmi. Sicer pa noben ni dajal kakega jamstva za kakovost naštetih filmov .

6 komentarjev

Alcatelovi ADSL modemi

HardOCP - Raziskovalci Supercomputer Centra iz San Diega so odkrili vrsto napak v Alcatelovem ADSL modemu. Zaradi zelo nemarne izdelave lahko vsak malo bolj spreten programer v modem dobesedno vdre, mu spreminja nastavitve in v končni fazi tudi zamenja firmware ter ga fizično izključi. Novica za nas, Slovence, niti ni tako pomembna, saj Alcatelovih ADSL proizvodov še zlepa ne bomo ugledali pri nas, vendar sem novico vseeno napisal zato, da vidite, do kakšne stopnje nevarnosti lahko pridemo pri slabi izdelavi proizvodov. Zamislite si, da bi si ta ADSL modem lastilo kakšno manjše podjetje, ki je od svoje pipice v svet odvisno ter neločljivo povezano...

1 komentar