»

PlayStation pobrisal vsebine, ki so jih uporabniki že kupili

Slo-Tech - Digitalne vsebine lahko trajajo večno, se ne obrabljajo in kvarijo, a le dokler je medij berljiv, oblak dostopen in tehnologija na voljo. Precej drugače pa to razumejo ponudniki storitev v oblaku. Sony bo s platforme PlayStation pobrisal produkcijo Discoveryja, kamor recimo sodita seriji Mythbusters ter Naked and Afraid. To ni zelo tragično. Tragično je, da se bo to zgodilo tudi uporabnikom, ki so že kupili kakšne izmed epizod teh serij. Te bodo 31. decembra izpuhtele iz njihovih arhivov.

Sony je naročnikom poslal suho sporočilo, v katerem piše: "Zaradi dogovorov o licencah s ponudniki vsebin ne boste mogli več gledati predhodno kupljenih vsebin Discoveryja, prav tako pa bo vsebina odstranjena iz vaše videoteke." In tako bo preprosto izginil cel kup serij, saj gre skupno za več kot 1300 sezon (posamezna serija jih ima seveda več). Naročniki kaj dosti ne morejo storiti.

Na PlayStation so filmi in serije prispeli leta 2008 kot del PlayStationa 3. Sprva jih je bilo možno prenašati...

67 komentarjev

Samsung lahko na daljavo onesposobi prodane televizorje

Samsung - Da pametne naprave, ki so priključene v internet, v resnici nikoli niso povsem naša last, ugotavljajo tudi lastniki Samsungovih televizorjev. Povod za ugotovitev je bila sicer velika tatvina televizorjev iz skladišč v južnoafriški provinci KwaZulu-Nata, ki so je neznanci izvedli 11. julija letos. Kdor ima doma televizor iz tega ropa, bo ob priključitvi na internet razočarano strmel v črn zaslon, saj je Samsung blokiral serijske številke teh televizorjev in jih na daljavo onesposobi.

Kot so pojasnili v izjavi za javnost z začetka tega meseca, imajo vsi novi televizorji funkcijo blokiranja. Ta se aktivira, če Samsung ugotovi, da je bil posamezen televizor pridobljen nezakonito. Vsak televizor ob povezavi z internetom pokliče tudi Samsungove strežnike in to preveri. Tehnologija je že v vseh novih televizorjih.

V konkretnem primeru ni bilo težko poiskati pobeglih televizorjev, saj so poznali njihove serijske številke. Ni pa še jasno, ali bo storitev na voljo tudi običajnim...

135 komentarjev

PlayStation praznuje 20 let

Posebna izdaja PlayStation 4 na levi, originalni PlayStation na desni

Slo-Tech - Pred 20 leti, 3. decembra 1994, je Sony kot začetnik v svetu domačih zabavnih konzol na Japonskem predstavil originalni PlayStation. Leta 1995 je potem izid sledil še v ZDA in drugod po svetu, kar je predstavljalo začetek propada velikih (od igralcev v prejšnjih generacijah na tem področju brca le še Nintendo) in vzpon novih igralcev, poleg Sonyja se je v tej industriji z Xboxom povzpel še Microsoft. V znak 20. obletnice je Sony pripravil 12.300 konzol PlayStation 4 posebne izdaje, obarvane v enako svetlo sivo barvo, kot originalni PlayStation, skupaj z izvornim logotipom PlayStation.

V barve omejene izdaje ni odeta le konzola, temveč še en igralni plošček DualShock 4, kamera PlayStation Eye in stojalo, ki PlayStation 4...

3 komentarji

Sony se s PlayStation Vue podaja v svet televizijskih storitev

Polygon - Sony se je odločil pomešati štrene velikim in je v četrtek napovedal novo storitev za predvajanje videovsebin (online streaming video) PlayStation Vue, ki bo v beta verziji na voljo še ta mesec. V glavnem bo šlo za možnost spremljanja televizijskih programov prek PlayStationa 3 in 4 (kasneje tudi na drugih napravah), za začetek kakopak omejeno na dele ZDA.

Ameriški trg so kar dobro pokrili, saj bodo vključevali Viacomove programe, Fox, NBC, Scripps, CBS in Discovery, čeprav manjkajo programi ESPN-Disney (ESPN, ABC ...) in Time Warnerja (Cartoon Network, CNN ...). Zaradi tega bo Vue ta hip težko postal prava zamenjava za kabelsko televizijo, čeprav bo ponujal okrog 75 kanalov, med njimi tudi sicer plačljive. Prav tako še ni jasno, kolikšna bo cena.

Sony je...

2 komentarja

Sony prodal 5,3 milijona konzol PlayStation 4, Microsoft zaostaja

The Verge - Sony je danes povedal, da so od izida 15. novembra pa do 8. februarja prodali že 5,3 milijona konzol PlayStation 4, s čimer je postala to najbolje prodajana konzola. Spomnimo, da so milijon enot prodali v 24 urah po izidu, 2,1 milijona enot v prvih dveh tednih po izidu, do konca leta pa 4,2 milijona enot. Pri tem pa povejmo, da se prodaja na domačem trgu sploh še ni začela, saj na Japonske pride šele v soboto.

Kaj pa konkurenca? Microsoftov Xbox One se prodaja nekoliko slabše, in sicer so do 23. januarja, ko je Microsoft zadnjikrat javno objavil podatke o prodaji, prodali 3,9 milijona Xboxov One. V ZDA, kjer je Microsoft tradicionalno boljši od Sonyja, so pretekli mesec prodali skorajda dvakrat več Sonyjevih...

41 komentarjev

CES 2014: Philipsovi pametni televizorji z Androidom

Yahoo News - Letos se na CES-u veliko govori o pametnih televizorjih, ki jih bodo začeli prodajati vsi večji proizvajalci. Poganjali jih bodo različni sistemi, od lastniških do webOSa, FireFox OSa in seveda Androida. Televizorje z Androidom je za letos napovedal Philips.

Pravzaprav jih ne bo proizvajal Philips, ampak podjetje TP Vision, ki ga imata v lasti nizozemski Philips in hongkonški TPV ter proizvaja televizorje pod znamko Philips. Tako naj bi v drugem četrtletju tega leta za evropski trg pripravili televizor, ki ga bo poganjal Android.

Novi televizorji bodo nadgradili trenutne funkcije Smart TV v Philipsu. Prek njih bo mogoče dostopiti do Google Play in tamkajšnjih aplikacij, gledati video na zahtevo, poslušati glasbo itn. Sčasoma se obeta popolna združitev pametnih...

19 komentarjev

CES 2014: Sonyjev PlayStation Now za igranje iger kjerkoli

Slo-Tech - Sony je prepričan, da prihodnost igranja iger niso konzole, temveč igranje iger kjerkoli in kadarkoli. Na CES-u so predstavili storitev PlayStation Now, ki bo omogočila igranje iger v oblaku.

Uporabniki bodo igro dejansko igrali v oblaku, medtem ko bo njihov vmesnik konzola (PlayStation 3, 4 ali Vita), pametni telefon, tablični računalnik ali kar pametni televizor iz Sonyja. Na CES-u so obiskovalci lahko preizkusili, kako je na ta način mogoče igrati The Last of Us.

Storitev bodo najprej dobili v ZDA, kjer bo poleti z njo mogoče uporabljati PlayStation 3 in 4, podpora za Vito pa pride pozneje. V vseh primerih bo na začetku mogoče igrati le naslove za PlayStation 3, četudi jih bomo igrali na drugih napravah. Sony obljublja, da bo večina novih televizorjev serije Sony Bravia podpirala PlayStation Now že letos. Na koncu, v neki nedoločeni časovni točki, bo storitev...

8 komentarjev

Sony predstavil igralni plošček ter strojno in programsko opremo PlayStation 4

Glavne strojne lastnosti PS4

vir: The Verge
The Verge - Na uradni predstavitvi nove igralne konzole PlayStation 4 Sony le-te pravzaprav ni pokazal, so pa povedali, kakšni čipi bodo tiktakali v njej. Pokazali so tudi nov igralni plošček, kamerno enoto za sledenje ploščku, ki je na prvi pogled podobna Kinectu, ter pokazali še nekaj pomembnih novosti na programski strani nove konzole, vključno z novim vmesnikom.

Dvomov ni več, PlayStation 4 je prva konzola nove, osme generacije, ki uporablja AMD-jev centralni procesor, osnovan na arhitekturi x86. Prva konzola iz osme generacije sploh je Wii U, ki uporablja IBM-ovo PowerPC arhitekturo (podobno, kot Xbox 360), medtem ko se za tretjo generacijo Microsoftove konzole (prav tako bo član osme generacije konzol) pričakuje, da bodo...

41 komentarjev

Sony bo obnavljal igre za PSP

Slo-Tech - Pri Sonyju so se odločili, da bodo nekatere naslove, ki so jih sprva sicer izdali le za prenosni PlayStation Portable, osvežili, jim izboljšali grafično podobo, zapekli na plošček Bluray in jih prodajali kot igre za PS3. Prva izmed njih bo za japonski trg namenjena Monster Hunter Portable 3rd HD Ver., medtem ko naj bi obnove oz. izboljšave deležne naslove, ki bodo na voljo v ZDA, verjetno pa tudi v Evropi, najavili na igričarski konferenci E3. A obnova in izdaja za PS3 ne bo glavna novost, čeprav je prikladna. Bolj pomemben podatek tukaj je, da bo mogoče isto igro s celotnim napredovanjem igrati tako na prenosni kot na hišni konzoli.



Podobno novotarijo je že predstavil Steam, kjer so s SteamPlay sprva povezali igre za operacijske...

8 komentarjev

Optični ploščki bodo z nami še vsaj naslednje desetletje

Bo Blu-ray še aktualen ob izidu PlayStation 4?

vir: Ars Technica
Ars Technica - Čeprav se zdi, da se celoten svet počasi premika na internet oz. v oblak, tudi kupovanje glasbe, filmov in iger, CEO Sony Computer Entertainmenta, Kaz Hirai, meni, da optičnih ploščkov še ne smemo odpisati. Gospod Hirai namreč pravi, da še vsaj deset let ne bomo ugledali igralne konzole iz serije PlayStation, ki ne bi imela optičnega pogona ter bi se za prenos in namestitev iger opirala zgolj na internet, brez kakršnihkoli izmenljivih fizičnih medijev. Svoje mnenje je opravičil z velikostjo poslovanja svojega oddelka Sonyja, saj se PlayStation prodaja skoraj povsod po svetu, kjer telekomunikacijska infrastruktura morda ni tako dobro razvita, kot npr. v Evropi. To pomeni, da se ne morejo zanašati zgolj na pretakanje vsebin s spleta. Vseeno po drugi strani vedno več vsebin lahko...

29 komentarjev

Wii daleč spredaj, Xbox povozil PS3

TG Daily - Če gre verjeti Microsoftovim besedam, je njihov Xbox 360 na razprodajah v ZDA ta petek dobesedno povozil konkurenta iz Sonyja. V primerjavi z lanskim črnim petkom je Microsoft prodal za četrtino več konzol, skupaj torej slabih 400.000. Trdijo še, da so prodali kar trikrat več konzol kot Sony na isti dan, medtem ko je lani ta faktor znašal le dve. Neodvisnih podatkov za letošnji november še ni, povejmo pa, da je bil lani absolutni zmagovalec Wii z 981.000 prodanimi, sledila pa sta Xbox s 770.000 in PlayStation 3 s 466.000.

42 komentarjev

Xbox 360 in PlayStation 3

Slashdot - Zunaj sta Xbox 360 in PlayStation 3. Pripravlja se bitka igralnih konzol, ki pa so veliko več kot to. Z njimi se šele začenja vojna med ponudniki domačega kina, spletnega igranja iger in nasploh igranja, kakršnega še ni bilo.

Xbox 360 v sebi skriva kar spremenjen trijederen PowerPC procesor, pri čemer vsako jedro lahko izvaja dve niti naenkrat, grafična kartica pa je poseben 500-megaherčen čip podjetja ATI z vgrajenim 10 MB pomnilnika, zraven pa je še 512 MB 700 MHz sistemskega pomnilnika. PlayStation 3 ima takisto 3,2 GHz PowerPC, le da je enojederen, se pa zato odkupi z osmimi (v uporabi jih bo le sedem, eden je rezerva) Cell procesorji, ki takisto delujejo vsak na 3,2 GHz. Za grafiko skrbi poseben nVidiin 550-megaherčni čip, pomnilnik pa je razdeljen na dva dela. 256 MB ga teče na precej zavidljivih 3,2 GHz (XDR), preostala polovica pa na 700 MHz, tako kot od Xbox 360. Težko je napovedovati, katera mrcina bo prevladala, vsekakor pa sem avtor novice mnenja, da je PlayStation 3...

50 komentarjev