»

Windows 7 noče umreti

Slo-Tech - Čeprav se je podaljšana razširjena podpora za Windows 7 uradno končala januarja letos, torej so odtlej vsi računalniki izpostavljeni vsem novo odkritim ranljivostim, operacijskemu sistemu ne pešajo moči. Rezultati tržnega deleža za oktober razkrivajo, da je Windows 7 še vedno drugi najpriljubljenejši operacijski sistem. Na prvem mestu sicer svoj primat krepi Windows 10.

V zadnjem mesecu se je delež Windows 10 na namiznih računalnikih povišal z 61,3 odstotka na 64,0 odstotoka, kažejo podatki NetMarketShare. Windows 7 vztraja pri 22,7 odstotka, kar je le slabi dve odstotni točki man kot pred letom dni. Na tretjem mestu je Mac OS X 10.15 s 3,8 odstotka, sledi pa Windows 8.1 s 3,2 odstotka. Razčlemba zgolj po arhitekturah pokaže, da ima Windows 88-odstotni delež, Mac 9-odstotnega, Linuxa pa 2-odstotnega. Vse ostalo je v rangu zaokrožitvene napake.

Mobilni uporabniki večinoma prisegajo na Android, ki ima tričetrtinski delež, preostanek pa odpade na Applov iOS. Še najbolj zanimiva je...

68 komentarjev

Windows 10 še ni prehitel XP-jev

CNET - Kot je bilo pričakovati, se rast tržnega deleža Windows 10 upočasnjuje. V prvih 24 urah po izidu si je sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov in v prvem mesecu je njegov tržni delež končal pri 5,2 odstotka. Septembra se je tržni delež okrepil na 6,6 odstotka, minuli mesec pa na 7,9 odstotka, če verjamemo podatkom NetMarketShare. Nesporni vladar ostaja Windows 7.

Na več kot polovici računalnikov (55,7 odstotka) je nameščen Windows 7, na drugem mestu pa je še vedno legendarni Windows XP z 11,7 odstotka. Sledi Windows 8.1 z 10,7 odstotka, šele potem pa najdemo Windows 10 na četrtem mestu. Glede na brezplačno namestitev Windows 10 bi pričakovali hitrejše širjenje, a so uporabniki precej zvesti svojim sistemom. Microsoft bo poizkusil delež Windows 10 zvišati na več...

97 komentarjev

Leto dni po koncu podpore Windows XP še vedno brca

Slo-Tech - Bliža se 8. april, ki bo sicer povsem običajen dan, s to izjemo, da bo minilo leto dni od izteka podpore za Windows XP. Operacijski sistem iz leta 2001 je bil uradno upokojen šele lani. To je pomembno zato, ker je kljub izjemno dolgemu stažu in večmesečnim opozorilom o poteku podpore svoj konec dočakal kot izjemno razširjen sistem. Številni institucionalni uporabniki, med njimi britanski in nizozemski javni sektor, ameriška davkarija in berlinska mestna uprava, če naštejemo le največje, so namreč Microsoftu plačali za leto dni...

235 komentarjev

Windows 8.1 za kar 70 odstotkov cenejši

Bloomberg - Prodaja Windows 8 in njegovega naslednika Windows 8.1 že od samega začetka nekoliko šepa in zaostaja tako za pričakovanji kakor tudi za rezultati Sedmice. Ker se po drugi strani tudi na področju majhnih prenosnih naprav krepi konkurenca v obliki chromebookov, androidnih talic in podobnega, je Microsoft ukrepal in izdatno pocenil Windows 8.1.

Kot piše Bloomberg, bodo ceno znižali za vse računalnike, ki stanejo manj kot 250 dolarjev. Drugih pogojev ni, torej ne glede velikosti, namembnosti ali hitrosti, pomembna je le cena. V tem primeru bo sestavljavca licenca za Windows 8.1 namesto dosedanjih 50 dolarjev stala le 15 dolarjev. (Pri tem je treba biti poudariti, da so zaradi različnih paketov ugodnosti že sedaj plačevali v povprečju 30 dolarjev za licenco.) Prav...

75 komentarjev

Zmagovalci leta 2013: Windows in Internet Explorer

Slo-Tech - Tako po izteku leta se spodobi pogledati, koliko odstotkov tržnega deleža so pridobili ali izgubili najpopularnejši operacijski sistemi in brskalniki. V prvi kategoriji že dlje časa vodi Microsoft in gre le za vprašanje hitrosti odmiranja starih verzij, pri brskalnikih pa je zgodba zelo zanimiva, saj je spet v vodstvu prav Microsoft.

V zadnjem letu je delež Windows ostal praktično nespremenjen, in sicer je z 91,6 odstotka padel na 90,7 odstotka. Nekoliko je pridobil Mac OS X, ki je dosegel 7,5 odstotka (na začetku 7,1 odstotka), medtem ko Linux vegetira okrog pol drugega odstotka. Procentualno mu je sicer uspela osupljiva 40-odstotna rast, a je še vedno pri skromnem 1,7 odstotku.

Razrez po verzijah je zanimivejši. Julija se je začela resnejša migracija z Windows XP, ki je leto začel pri 39 odstotkih in končal 10...

148 komentarjev

Sedmica končno prehitela XP

ZDNet - Windows 8 je svež kakor jutranje žemljice (trenutno ga je mogoče dobiti le v volumskem licenciranju), Windows XP pa se ponaša z metuzalemsko starostjo skoraj 11 let. In vendarle se je šele ta mesec zgodilo, da je Windows XP predal žezlo najbolj uporabljanega operacijskega sistema svojemu vnuku Windows 7. Vmesna Vista itak nikoli ni imela možnost, da bi dosegla omembe vredno uvrstitev.

Sedmica je pri domačih uporabnikih na Zahodi že nekaj časa na prvem mestu, a če pogledamo statistiko globalno, je slika drugačna. Ogromno poslovnih uporabnikov vztraja na Windows XP, ker Sedmica ne prinaša nobene zanje pomembne novosti, ki bi upravičila strošek nadgradnje. Nadaljnji zaviralec je ogromen azijski trg, kjer prevladujejo piratske kopije Windows XP, ki zasedajo ogromen delež računalnikov.

Netmarketshare v obzir vzame vse te vpliva in šele za avgust 2012 so izračunali, da je Windows 7...

79 komentarjev

Chrome lanski zmagovalec, IE poraženec

Najbolj uporabljan brskalnik po državah (december 2011). Modra: IE, oranžna: Firefox; zelena: Chrome; rdeča: Opera.

Slo-Tech - Z iztekom leta se nam obeta vrsta različnih pregledov in povzetkov za leto 2011, ki jih bomo brali v prihodnjih dneh. Eden izmed zanimivejših je tudi statistika uporabe brskalnikov in operacijskih sistemov, ki jo meri tudi NetMarketShare.

Statistika dogajanja na brskalniškem trgu za leto 2011 kaže isti trend, ki je prevladoval vseh 12 mesecev. Glavni poraženec je Internet Explorer, ki je konstantno izgubljal tržni delež. Medtem ko je leto 2011 začel s 60-odstotnim deležem, je ta do konca leta upadel na slabih 52 odstotkov in če bo šlo tako naprej, bo najpozneje do marca IE padel pod psihološko mejo 50 odstotkov. Absolutni zmagovalec je Googlov Chrome, ki je svoj delež skorajda podvojil in končal tik pod 20 odstotki. Firefox je izgubil odstotno točko in...

72 komentarjev

Delež Windows XP padel pod 50 odstotkov

TechSpot - Julijska statistika podjetja Net Applications, ki spremlja rabo brskalnikov in operacijskih sistemov na računalnikih po svetu, ki imajo dostop do interneta, kaže, da je desetletje star Windows XP končno izgubil absolutni primat. Njegov tržni delež je upadel tik pod psihološko mejo 50 odstotkov na 49,8 odstotka.

Skupno imajo razne različice Windows še vedno trdno v rokah vodstvo, saj obvladujejo skoraj 88 odstotkov trga. Vista je nameščena na 9,24 odstotka računalnikov, Windows 7 pa je pridobil 28,87 odstotka trga. Na drugem mestu so s 5,59 odstotka uporabniki Mac OS X, Linux pa je nabral skoraj en odstotek (0,98 odstotka). V zadnjem mesecu se je tržni delež Windows 7 povečal za 0,74 odstotne točke, Vista je izgubila...

63 komentarjev

IE še vedno izgublja, Chrome pridobiva

CNet - Pregled statistike uporabe brskalnikov v zadnjem mesecu (in tudi dlje nazaj) kaže, da Internet Explorer še vedno izgublja tržni delež, medtem ko je Googlov Chrome na dobri poti navzgor. Nedavno izdan Internet Explorer 9 je sicer dosegel že 2,41-odstotni tržni delež, kar je dober rezultat za poldrugi mesec obstoja. Hkrati je že prehitel norveškega konkurenta Opero, ki še vedno žalostno životari pri dveh odstotkih.

Skupni delež vseh verzij Internet Explorerja pa je upadel na 55,1 odstotka, kar je najnižji odstotek v moderni zgodovini (to je po propadu Netscapa). Sledi mu Firefox, ki je izgubil odstotek in padel na 21,6 odstotka. Chrome je pridobil že 11,9-odstotni tržni delež (pretekli mesec tri desetinke odstotne točke plusa),...

36 komentarjev

Chrome prvikrat prek deset odstotkov

Slo-Tech - Googlov brskalnik je januarja dosegel, kar se mu je decembra izmaknilo za dve stotinki odstotne točke - presegel je 10-odstotni tržni delež in pristal pri 10,7 odstotka. Na drugi strani prav tako ni nič novega, saj je Microsoftov tržni delež upadel še šesti mesec zapored in pristal pri najnižjih vrednosti 56 odstotkih. Firefox ostaja tik pod 23 odstotki in Opera pri dobrih dveh odstotkih, medtem ko je Safari pridobil pol odstotne točke in zlezel do 6,3 odstotka. Razrez po verzijah pokaže, da je Internet Explorer 8 pridobil še dodatno odstotno točko in se utrdil v vodstvu s 34,2 odstotka, medtem ko je Internet Explorer 6 padel za poldrugo odstotno točko na 11,4 odstotkov, kar je najnižja vrednost po izidu.

30 komentarjev