»

Google I/O 2018 napoveduje pamet, ki prihaja

The Verge - Danes je potekal Googlov dogodek 2018 I/O, na katerem je podjetje pokazalo, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. V poldrugi uri smo izvedeli podrobnosti o prihajajoči verziji Androida, poleg tega pa smo slišali še o precej novostih, ki nas čakajo v ostalih Googlovih storitvah. Prihodnji Android P, ki bo izšel še letos, ne bo imel več treh značilnih gumbov za navigacijo, temveč enotni dashboard. Gumba Domov ni več, odslej bo treba oddrsati navzgor. Na sploh bo celotna navigacija dajala večji poudarek gestam. Dashboard bo prikazoval tudi osnovno statistiko o uporabi telefona, mogoče pa bo celo nastaviti omejitev, koliko časa lahko zapravimo za posamezno aplikacijo. Telefon bo mogoče tudi vnaprej nastaviti, kdaj naj na...

33 komentarjev

Google kupil izdelovalca satelitov Skybox

Slo-Tech - Napovedi z začetka meseca so se izkazale za resnične, saj je Google resnično kupil podjetje Skybox, ki se ukvarja s satelitsko fotografijo površja Zemlje, izdelavo videoposnetkov in analizo. Za podjetje bodo odšteli pol milijarde dolarjev, kar je pol manj od pričakovanj.

Skybox je v svojem poslu med najboljšimi, saj so zgradili in v orbito poslali najmanjši satelit za slikanje površja Zemlje z visoko ločljivostjo. Skyboxov SkySat-1, ki so ga izstrelili novembra, zmore snemati 90-sekundne videoposnetke s 30 sličicami na sekundo. Sledilo naj bi mu še 23 bratrancev. Google bo to s pridom izkoristil v svoji storitvi Google Maps, ki bo tako redno dobivala sveže satelitske posnetke.

Skybox pa je več kot le visokoločljivostni posnetki zemeljskega površja. Podjetje ima zelo močan del za...

8 komentarjev

Google gre po satelite

Slo-Tech - Google se je očitno odločil, da bo zavladal nebu, saj se zelo zanimajo za podjetje Skybox Imaging. Skupno ima Google pripravljeno dobro milijardo dolarjev.

Spomnimo, da je Google aprila kupil Titan Aerospace, ki razvija brezpilotna letala na sončni pogon. Sem se bo odlično vključil Skybox Imaging, ki se ukvarja s fotografiranjem površja s satelitov, izdelavo videoposnetkov (do 90 sekund pri 30 fps) in analizo. Podjetje leta 2012 zbralo 70 milijonov dolarjev svežega kapitala po ceni, ki vrednoti celotno podjetja na 500-700 milijonov dolarjev.

Googlova želja po Skyboxu je razumljiva, če pomislimo na njegova cilja. Eden je izboljšava Google Earth, ki trenutno kombinira posnetke iz različnih virov in različnih datumov;...

8 komentarjev

Google Street View tudi po Sloveniji!

Prešernov trg v Ljubljani

Slo-Tech - Googlova storitev Street View, ki omogoča virtualni sprehod po zemljevidu, je začela delovati tudi za slovenske kraje. Lani poleti je Google začel fotografirati in snemati slovenske ulice in trge, danes pa je Google Slovenija na novinarski konferenci uradno predstavil rezultate tega projekta. Na Googlovih zemljevidih si lahko odslej ogledate tudi slovenske kraje.

Ulični pogled vključite tako, da v Googlovih zemljevidih rumenega možička iz levega kota potegnete na zemljevid, kjer bi si želeli ogledati okolico. Odpre se vam 360-stopinjski pogled. Z miško lahko vrtite pogled v vse smeri, ali pa se premaknete naprej ali nazaj.

Za varovanje zasebnosti, kar je bil eden izmed glavnih pomislekov in razlog, da je Street View v Slovenijo prišel šele sedaj, je dobro poskrbljeno....

145 komentarjev

Google omogoča izdelavo virtualnih sprehodov

Google - Slikovni material za Googlovo storitev Street View je doslej zbiral Google. To so počeli s posebnimi kamerami, ki so jih običajno namestili na avtomobile, včasih pa tudi kam drugam. Benetke so na primer prehodili. Sedaj pa je Google ponudil priložnost uporabnikom, da sami ustvarijo svoje posnetke za Street View.

V funkciji Views je mogoče na splet naložiti panoramske (360-stopinjske) fotografije lokacije in potem označiti, kje so bile posnete. Aplikacijo za zajem panoramskih fotografij imajo Androidne naprave že nameščeno, naprednejši pa lahko namesto kompaktnih uporabijo tudi fotoaparate DSLR. Ko enkrat te panoramske fotografije imamo, jih je treba povezati in prenesti na splet. Potem jih je mogoče deliti tudi z ostalimi uporabniki.

Čim več...

7 komentarjev

Kako Google gradi svoje zemljevide

The Atlantic - Ko je Google Maps šele nastajal, smo lahko opazovali, kako so ameriška mesta podrobno poslikana s satelitov in letal, medtem ko je bila Slovenija ena precej na zemljevidu še neostra packa; le okrog Ljubljane je bil nekoliko bolj podroben del. Danes, skoraj deset let pozneje, je Google Maps zrasel v strahospoštovanja vredno storitev, ki vas lahko na slepo prepelje iz enega konca Evrope na drugega, vmes pa upošteva še vremenske podatke, razmere na cestah in drugo. Kako neki Google to počne?

Nedeljske popoldneve in dolge večere si lahko popestrimo z branjem o sistemu, ki vse to omogoča. The Atlantic se je pogovoril z ljudmi v Googlu, ki delajo na malo znanem projektu Ground Truth. Google namreč ne skriva, da je njegova ambicija organizirati in urediti...

97 komentarjev

Google Street View prihaja v Slovenijo

Finance - Googlova storitev Street View končno prihaja tudi v Slovenijo. Prvikrat se je o tem začelo govoriti leta 2010, a takrat informacijski pooblaščenec in Google nista našla skupnega jezika. Nataša Pirc Musar je tedaj od Googla zahtevala, da zbriše obraze in opravi drugo potrebno anonimizacijo (odstranitev registrskih oznak, kočljivih posnetkov itn.) na podatkih v Sloveniji takoj po zajemu pred nadaljnjo obdelavo, Google pa je vztrajal, da iz tehničnih razlogov to ne gre. In ker ti podatki niso smeli zapustiti Slovenije, Google Street Viewa pač ni bilo.

Septembra lani se je premaknilo. Informacijska pooblaščenka je na Twitterju objavila, da se je Google spet oglasil in da usklajevanja potekajo, tako da...

121 komentarjev

Izzivi pred avtomobili brez voznika

Business Insider - Google že dlje časa razvija avtomobil brez voznika. Z njimi so doslej v sklopu testiranj prevozili že pol milijona kilometrov in pri tem niso imeli niti ene nesreče, če ne štejemo primera, ko je bila tehnika izključena in je Googlov avtomobil zaletel človek. Rezultat je celo registracija avtomobila brez voznika v Nevadi v ZDA. Kljub temu to še ne pomeni širokega razmaha teh vozil, saj morajo inženirji rešiti še tri večje probleme. In kot vsakokrat je tudi tokrat pot od zelo dobro delujoče ideje do izpiljenega izdelka najtežji kos razvoja.

Eden izmed izzivov je vožnja v snegu, ko se talne označbe in mnogokrat tudi obcestna signalizacija ne vidijo. Googlovi avtomobili imajo kopico kamer, ki snemajo okolico iz vseh mogočih zornih kotov, a...

89 komentarjev

Google Street View brez novih posnetkov v Nemčiji

Anonimizirani posnetki Münchna

vir: Spiegel Online
Mashable - Google se je odločil, da ne bo več posodabljal svoje storitve Google Street View v Nemčiji. V tej državi so imeli namreč cel kup težav, saj so morali na zahtevo lastnika katerega koli dela stanovanjske enote le-to zabrisati, poleg tega pa so morali na sodišču dokazati, da je snemanje z višine več kot treh metrov sploh dovoljeno. Čeprav jim je slednje uspelo, Google ne bo več slikal novih posnetkov po Nemčiji. Trenutno objavljeno slikovno gradivo bo ostalo, novega pa ne bo.

Googlov tiskovni predstavnik je povedal, da ima Google druge prioritete. Med njimi so zbiranje podatkov o imenih cest in ulic, prometne znake in podobno, da bi izboljšal svoje zemljevide in navigacijo. Upoštevaje še naraščajoče število...

73 komentarjev

Britanska vaška straža ustavila Googlov avto

vir: BBC
BBC - Na spodnji sliki lahko vidite, kako izgleda Googlov Street View avto. Ti vozijo po svetu in snemajo pokrajino oz. naselja, da jih lahko Google potem čim verneje predstavi v Google Maps ali Google Earth. Trenutno snemajo po ZDA, Franciji, Italiji, Nizozemskem, Španiji in Veliki Britaniji, pri čemer včasih komu stopijo tudi na žulj. Lani so tako posneli tajen test porschejev na neki ameriški gorski cesti, tokrat pa so razhudili britanske vaščane.

Ti so v Broughtonu zagledali Googlov snemalni avto in se pognali za njim. Ko so ga ujeli, so pojasnili, da nasprotujejo snemanju ulic v njihovem kraju, saj so na slikah tudi invazivne slike njihovih hiš. V zadnjem času se je število vlomov...

27 komentarjev

Anonimiziran Google Streetview v Evropi

Pogled iz Google StreetView

vir: InfoWorld
InfoWorld - InfoWorld poroča o Googlovi potezi, da bo anonimiziral Street View komponento Google Maps v Evropi. Street View oziroma pogled na ulico je dejanski pogled na ulico, kakor bi bil viden, če bi stali na njej. Do slik pridejo tako, da se s posebnimi avtomobili slikajo večja mesta in jih nato prilepijo na digitalne zemljevide. Seveda pa pri tem ujamejo marsikatero neprijetno situacijo. Od razkritja raznih delov telesa do slikanja ljudi na neprijetnih mestih. Vendar pa zakonodaja na stari celini na takšen poseg v zasebnost ne gleda najbolj veselo, zatorej bodo pogledi na ulice večjih mest dodatno anonimizirani. Odstranili bodo predvsem obraze in druge elemente, ki bi lahko posegali v posameznikovo zasebnost.

Nedvomno pa bodo pod budnim očesom Internetne javnosti našli dovolj pikantnih...

6 komentarjev