»

Zaradi nizkih cen bo Western Digital krčil proizvodnjo NAND-a, DRAM se ne bo cenil

Slo-Tech - Cene flasha, s tem pa tudi SSD-jev in vseh ostalih izdelkov, so še vedno zelo nizke. Ker ne kaže, da bi se v bližnji prihodnosti povpraševanje povečalo in s tem pobrale tudi cene, analitiki pa trend padanja cen napovedujejo tudi za leto 2019, se je Western Digital odločil, da zmanjša proizvodnjo. Prihodnje leto bo Western Digital proizvodnjo čipov flash znižal za 10 do 15 odstotkov, prav tako pa bo začasno odložil investicije v to tehnologijo.

Western Digital je to sporočil ob objavi poslovnih rezultatov za minulo četrtletje, v katerem so ustvarili 5 milijard dolarjev prihodkov, kar tri odstotke manj kot lani, in 511 milijonov dolarjev dobička, kar je za tretjino manj. Podjetje trenutno ustvarja približno polovico prihodkov s prodajo klasičnih diskov, polovico pa s čipi flash. Jenjajoče povpraševanje po...

14 komentarjev

Iz Seagata šest terabajtov brez helija

Extremetech - Novembra lani je Western Digital začel prodajati 3,5-palčne trde diske, ki zmorejo shraniti 6 TB podatkov. V ohišje so stlačili sedem plošč, bistvena inovacija pa je uporaba helija, s katerim je napolnjeno ohišje, ki mora biti ustrezno zatesnjeno. Helij je lažji od zraka, povzroča manj upora, hkrati pa ima višjo toplotno prevodnost. Sedaj je na potezi Seagate, ki je prav tako izdal disk s kapaciteto 6 TB, le da sploh niso potrebovali helija.

To pomeni, da bržkone porabi nekoliko več energije in se bolj greje. Disk ima najverjetneje šest plošč, ni pa jasno, kaj je Seagate spremenil, da jih je uspel stlačiti v ohišje brez uporabe helija. Prav tako disk uporablja klasično pravokotno zapisovanje podatkov (PMR) in ne SMR, ki ga pričakujemo šele pozneje letos. SMR je pri...

36 komentarjev

Diski še vedno dražji kot pred poplavami

Slo-Tech - Pred dvema letoma so Tajsko prizadele obsežne poplave, ki so si obširno pokrivanje na naši strani zaslužile zaradi uničenih proizvodnih kapacitet proizvajalcev diskov. Najbolj prizadet je bil Western Digital, čeprav so hude škode utrpeli tudi proizvajalci nujnih sestavnih delov, brez katerih diskov ni mogoče sestaviti. Cene so tedaj zrasle in se do danes še niso spustile.

Kratkotrajni šok je bil pričakovan. Takoj po katastrofi so cene poletele v nebo, saj so se diski podražili tudi za več kot dvakrat. A dolgoročnejših vplivov to ne bi smelo imeti, saj so tovarne precej hitro obnovili, proizvodnja je spet stekla, na nameček pa imajo proizvajalci računalnikov večidel sklenjene...

21 komentarjev

Western Digital kljub poplavam skoraj početveril dobiček

Western Digital si je po povodnji odlično opomogel.

Western Digital - Po lanskih poplavah na Tajskem je kazalo, da se proizvajalci trdih diskov še dolgo ne bodo mogli otresti redečih številk. Najhuje je bilo v Western Digitalu, kjer so poplave uničile več proizvodnih obratov in z ohromitvijo proizvodnje povzročile več sto milijonov dolarjev škode. Proizvodnjo so hitro začeli ponovno zaganjati in čeprav še vedno ne dosega ravni izpred poplav, Western Digital posluje odlično. Poplave so mu zaradi nesorazmernega zvišanja cen celo zelo pomagale.

Včeraj so objavili rezultate zadnjega fiskalnega četrtletja za to leto, v katerem so dobiček povečali za osupljivih 372 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani (spomnimo, da so se poplave začele zadnji teden julija, torej je Western Digital dobiček povišal v...

31 komentarjev

Zaloge diskov na starih ravneh, dobički in cene rekordni

InfoWorld - Poplave, ki so lani oktobra zalile Tajsko in okoliške države, so za nekaj mesecev ohromile svetovni trg trdih diskov, saj je bila uničena ali resno prizadeta četrtina svetovnih proizvodnih kapacitet. Cene trdih diskov so poskočile v nebo in v maloprodaji v špicah zrasle tudi za več sto odstotkov, podjetja pa so potrebovala več mesecev, da so proizvodnjo začela postavljati nazaj na noge. Najhuje jo je skupil Western Digital. Razmere so se do danes umirile, težav z dobavljivostjo ni več, a visoke cene vztrajajo. V povprečju so cene 28 odstotkov višje, prodaja pa zgolj 16 odstotkov nižja.

Te sicer niso več na rekordnih ravneh, a so še vedno opazno višje, kot so bile pred poplavami. Na InfoWorldu so za primer vzeli dvoterabajtni WD-jev Caviar, ki je lani septembra stal 70 dolarjev, v...

36 komentarjev

Cene diskov se umirjajo

DigiTimes - Cene diskov se po velikanskih podražitvah, ki so jih povzročile lanske poplave na Tajskem in v Kambodži, počasi umirjajo in padajo na predkrizne nivoje. Kmalu po poplavah je namreč zaradi velikega upada ponudbe cena poskočila tudi za faktor dve, kar seveda dolgoročno ni vzdržno.

Western Digital, ki je bil najbolj prizadet, je že konec leta začel ponovno zaganjati vsaj del proizvodnje. Vmes je novo tovarno odprl tudi Seagate, na noge pa so se postavili tudi dobavitelji sestavnih delov za diske (npr. Nidec, ki proizvaja motorčke za trde diske). Analitiki zato napovedujejo nadaljevanje zniževanja cen, ki pa vseeno še ne bodo dosegle lanskih ravni.

V mesecu aprilu pričakujemo vsaj 10-odstotno znižanje cen, so povedali tajvanski...

37 komentarjev

Western Digital z 200 milijoni stroškov zaradi poplav, še vedno dobičkonosen

Western Digital - Z zanimanjem smo pričakovali podatke o poslovanju Western Digitala v zadnjem četrtletju, saj se je podjetje zadnje mesece spopadalo z izpadom proizvodnje na Tajskem zaradi obsežnih poplav. Prizadetih je bilo več podjetij in njihovih dobaviteljev, a najhuje je bilo prav v WD-ju, kjer so morali tajski del proizvodnje v celoti ustaviti. Voda se je počasi umaknila, decembra pa so začeli ponovno zaganjati proizvodnjo. Vmes so cene trdih diskov poskočile v nebo, dobavni roki pa prav tako. Zato je toliko bolj vzpodbudna novica, da je Western Digital še vedno posloval z dobičkom in da nadaljuje obnavljanje proizvodnje.

V zadnjem lanskem četrtletju so tako s prodajo 28,5 milijona trdih diskov realizirali dve milijarde dolarjev...

19 komentarjev

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev