»

Nemci bi uvedli kartice brez magnetnega traku

Heise - V boju proti zlorabam plačilnih kartic, ki so v preteklem letu po vsem svetu skokovito narasle (predvsem skimming, to je kopiranje magnetnega zapisa in PIN-a), bodo Nemci počasi prešli na uporabo kartic brez magnetnega traku. Ker se od letošnjega leta v evrskem prostoru pri transakcijah na bankomatih uporablja EMV-čip, je po poročanju Frankfurter Allgemeinze Sonntagszeitunga nemška zvezna policija (nem. Bundeskriminalamt) bankam priporočila, da začnejo izdajati kartice brez magnetnega zapisa. Isti podatki kot na magnetnem traku so namreč tudi v čipu, od koder jih je dosti teže prebrati.

Za komitente, ki potrebujejo tudi kartice za v neevrske države, pa bankam...

23 komentarjev

V Švici zakopali računalniško časovno kapsulo

PC Magazine - Evropski raziskovalci so v trezor pod švicarskimi Alpami blizu mesta in smučarskega središča Gstaad zakopali časovno kapsulo, ki bo varno spravljena za 3,5-tonskimi vrati vsaj naslednjega četrt stoletja. Vanjo so shranili podatke za dešifriranje preteklih in aktualnih digitalnih formatov, tako da jih bomo lahko brali tudi v prihodnosti. Zaradi tega se projekt imenuje tudi digitalni genom.

Gre za zaključek štiriletnega projekta Planets, v katerem je sodelovalo 16 evropskih knjižnic, arhivov ter raziskovalnih ustanov in ki ga sofinancira Evropska unija v sklopu šestega okvirnega programa.

Projekt je vzpodbudila kratkoživost informacij, ki jih ustvarjamo v modernem svetu. Čeprav je na svetu približno 100 GB podatkov na...

29 komentarjev

IBM in Fujifilm spravila 35 TB na tračno kaseto

vir: IBM
X-Bit Labs - IBM-ovi raziskovalci so dosegli nov rekord v ploščinski gostoti zapisa na linearni magnetni trak, ki velja za eno izmed najbolj zanesljivih in dostopnih tehnologij hranjenja podatkov. To je pomembno, ker je shranjevanje podatkov na njih cenejše in energetsko učinkovitejše kot uporaba trdih diskov, tako da v velikih podatkovnih knjižnicah še vedno najdemo kilometre teh trakov.

V IBM Research v Zürichu so v sodelovanju s Fujifilmom iz Japonske dosegli gostoto zapisa 29,5 milijarde bitov na kvadratni palec, kar je približno 39-krat več od danes uporabljanih magnetnih trakov. Nova tehnologija bi lahko omogočila izdelavo kaset, ki sprejmejo 35 terabajtov nestisnjenih podatkov. V IBM-u...

10 komentarjev

Nov članek: DVB-T pod Linuxom

Slo-Tech - Zaradi boljše izkoriščenosti radiofrekvenčnega spektra ter oddajanja kakovostnejše slike in zvoka, po svetu od leta 2006 potekajo prizadevanja za digitalno oddajanje TV signala.

Na digitalno oddajanje so letos uspešno prešli v ZDA, EU naj bi na digitalno oddajanje preklopila do konca leta 2010, celotna Evropa pa najkasneje do leta 2015. V Sloveniji pa naj bi na digitalno oddajanje dokončno prešli do konca prihodnjega leta.

Digitalna televizija ali DVB (ang. Digital Video Broadcasting) je torej pred vrati, zato smo si v tokratnem članku ogledali kako je s sprejemom prizemnega DVB-T signala oz. gledanjem digitalne TV na domačem računalniku pod Linuxom.

Na branje!

39 komentarjev

Domače branje: "Carl von Clausewitz, O vojni"

Slo-Tech - »Spremimo novinca na bojišče. Ko se mu približujemo, vedno jasnejše grmenje topov končno zamenja tuljenje krogel, ki zdaj pritegne nase pozornost neizkušenega. Krogle začnejo padati blizu pred nami in za nami (...) treskanje topovskih krogel in razletavanje granat v bližini postane tako pogosto, da resnost življenja predre skozi mladostnikovo domišljijsko predstavo. Nenadoma pade znanec (...) še en korak do enot, do pehote, ki v ure dolgem ognjenem spopadu vztraja z nepopisno stanovitnostjo. Tukaj je zrak napolnjen s sikajočimi kroglami, ki kmalu oznanijo svojo bližino s kratkim, ostrim zvokom, s katerim preletijo za palec daleč nad ušesom, glavo in dušo …«

Slikoviti opis vojne vihre, ki ga najdemo v knjigi O vojni (Vom Kriege), nas lahko zlahka zavede k misli, da je hotel pruski častnik Carl von Clausewitz svoje 43-letne vojaške izkušnje preliti v klasičen vojaški priročnik, namenjen bojnim (frontnim) poveljnikom. Vendar že kmalu pove, da nima namena razlagati, kako utrditi...

9 komentarjev

Fujitsujev "eliminator" magnetnega zapisa

engadget - V marsikaterem delu tega foruma potekajo debate o tem, kako "nezanesljiv je digitalni magnetni zapis" sodobnih naprav. V dejanskem svetu je problem ravno obraten: kako dejansko izbrisati magnetne nosilce podatkov. Marsikatero podjetje in posameznik namreč ne more in ne sme dovoliti, da se do podatkov, zapisanih na magnetnih medijih, dokoplje še kdo drug. Fujitsu je za takšne potrebe predstavil novi brisalec magnetnih nosilcev Mag EraSURE P2V, ki vam bo zbrisal trde diske, magnetne trakove, diskete in ostale magnetne nosilce podatkov.



Žal naprava ni čisto pravi terminator, saj s svojim delovanjem do 5000 Oe in močjo magnetnega polja do 1,3 Tesla, zbriše...

65 komentarjev

Bo Windows Media Photo izrinil JPEG?

News.com - Zapis JPEG je bil do sedaj zelo priljubljen za shranjevanje bitnih slik, še zlasti obsežnejših, kot so npr. digitalne fotografije. Pri Microsoftu pa so ugotovili, da kljub vsemu ni čisto popoln, zato so na WinHECu napovedali uvedbo novega zapisa Windows Media Photo, ki naj bi bil podprt že v Visti, poskrbeli pa bodo tudi za uporabnike Windovs XP. Ta zapis naj bi za fotografijo enake kakovosti porabil okoli polovico manj pomnilniškega prostora od JPEGa, to pa naj bi obenem tudi pohitrilo prenos in tiskanje fotografij ter blagodejno vplivalo na življenjsko dobo baterij v digitalnih fotoaparatih. Novi zapis naj bi bil tudi prijaznejši za obdelavo slik. Tako naj bi bilo lažje obdelovati le del večje slike, ravno tako pri obračanju (npr. pokončno posnetih) fotografij ne bi bilo več potrebno le-teh najprej odkodirati, zavrteti in zakodirati nazaj v prvotni zapis.

Čeprav v izvirni novici o tem ne piše nič, bo zapis najbrž podpiral tudi metapodatke o fotografiji. Ravno tako še ni...

121 komentarjev

Podatki v prihodnosti

Slashdot - Že res, da so računalniki ena izmed najboljših pogruntavščin zadnjega časa - z njimi lahko pišemo, se igramo, računamo zapletene enačbe v delčku sekunde in seveda arhiviramo podatke. Ravno zaradi slednjega so nekateri strokovnjaki močno zaskrbljeni, saj se vedno več podatkov shrani v obliki digitalnega zapisa na diske, magnetne trakove, diskete ali kakšna druga sredstva za zapisovanje podatkov. Vedno manj pa je raznih zapisov na ploščice, table ali kakšna druga sredstva za navadno "analogno " zapisovanje podatkov. Zakaj so nekateri tako zaskrbljeni zaradi vedno večjega števila podatkov, ki so shranjeni v digitalni obliki? Največji problem je, da ti podatki nikoli ne bodo trajno zapisani, ampak bodo vedno izpostavljeni določenim nevarnim okoliščinam - disk z magnetnim zapisom se lahko kaj hitro skvari zaradi odpovedi glave, CD-ji se lahko hitro zlomijo ali stopijo na visoki temperaturi, da o disketah, ki se pokvarijo že tako, da jih samo malce grdo pogledaš sploh ne govorimo. Skrb...

0 komentarjev

FSAA na Radeonu

Tech Extreme - Ob omembi kratice FSAA večina računalničarjev prvo pomisli na 3DFX, potem še na Nvidio, na koncu pa se oglasita še dva iz ozdaja, ki trdita da to zmore tudi ATIjev Radeon. Pa še res je! No, ATI je, tako kot pri večini drugih stvari, tudi pri Radeonovem FSAAju ubral malce drugačno pot kot drugi, kar seveda ni nič slabega. Kako in kaj zadeva dela, si lahko ogledate v tem zanimivem članku na Tech Extremu. Fantje so se potrudili in zadevo stestirali tudi v praksi na trenutno bolj popularnih igricah. Zanimivo!

0 komentarjev