»

Prihaja novi microSD Express

Slo-Tech - Pri SD Association so predstavili novi standard microSD Express, ki bo omogočil še bistveno hitrejše pomnilniške kartice. Novi standard temelji na vmesnikih PCIe 3.1 in NVMe 1.3, ki ju uporabljajo tudi SSD-ji in teoretično omogoča hitrosti vse do 985 MB/s.

Novi standard (specifikacija SD 7.1) zajema microSDHC Express, microSDXC Express in microSDUC Express. Že lani so namreč predstavili SD 7.0, ki je ponujal podobne hitrosti, a ne za vse dimenzije kartic. SD 7.1 pokriva tudi manjše kartice. Prav tako novi standard microSD Express vključuje združljivost za nazaj, tako da bodo vse nove kartice delovale tudi v starejših napravah.

Druga pozitivna lastnost, ki jo prinaša podpora PCIe 3.1, je podpora za manj potratna stanja. Stanja (L1.1, L1.2), ki porabijo manj energije, bodo omogočila varčnejše...

7 komentarjev

Intel se podaja v vode Arduina

vir: AnandTech
AnandTech - Na jesenskem IDF-u, ki je potekal med 10. in 13. septembrom v San Franciscu, je Intel med drugim predstavil novo družino procesorjev Quark. Gre za izredno varčne in poceni procesorje, združljive s Pentiumovimi, torej x86 funkcijami, bistveno cenejše in varčnejše celo od Atomov. Namen Quarka je uporaba v različnih samostojnih napravah, ki ne zahtevajo veliko zmogljivosti. Tukaj so mišljena predvsem industrijska okolja, a so potencialni kandidat tudi pametne ure, o katerih se dandanes govori veliko. Bistvena sprememba Intelove strategije v povezavi s Quarkom je podatek, da bodo jedra lahko licencirali zunanji proizvajalci za uporabo na svojih zasnovah sistemskih čipov, podobno, kot to počne ARM.

Pri...

26 komentarjev

MinnowBoard dražja, zmogljivejša in bolj odprta verzija Raspberryja Pi

Ars Technica - Raspberry Pi je utrl pot majhnim in poceni računalnikom, ki ti dve lastnosti priženejo do skrajnosti, in ob tem presegel vsa pričakovanja ter podrl vse rekorde o prodaji. Ob zelo zmerni ceni 35 dolarjev za dražjo različico je dobil že več kot milijon kupcev. Nekaj konkurence je sicer vzklilo, recimo Arduino Due in BeagleBone, a primata Raspberryja Pi ni uspela zamajati. Sedaj pa je Intel na trg poslal MinnowBoard, ki je podoben, a vendarle pomembno drugačen. Je dražji, zmogljivejši in bolj odprt, a ravno tako majhen.

MinnowBoard sicer izdeluje CircuitCo, ki proizvaja tudi BeagleBone, a je izdelek nastal na Intelovo pobudo po Intelovih idejah. Bistvena razlika je seveda platforma, saj uporablja Intelove Atome, torej arhitekturo x86. Poglejmo, kaj je v...

31 komentarjev

Kitajski navigacijski sistem Beidou začel komercialno delovanje

Oktobrska izstrelitev satelita za Beidou

BBC - Kitajska je ponosno sporočila, da je njihov regionalni navigacijski sistem Beidou začel polno delovati. Sistem je bil operativen že lanskega decembra, a je bil omejen na vojaško in vladno rabo. Sedaj so odprli tudi civilni oziroma komercialni del sistem, tako da lahko na Kitajskem in delu jugovzhodne Azije in Pacifika vsakdo uporablja kitajsko navigacijo. Sistem bodo predvidoma do leta 2020 nadgradili z dodatnimi sateliti, tako da bo pokrival celotno Zemljino oblo.

Razlogi za izdelavo sistema so očitni. GPS je sicer trenutno prosto dostopen, a ga nadzira ameriška vojska, ki ga načeloma lahko kadarkoli ukine ali začne motiti. Rusija ima svoj Glonass s 23 sateliti, ki prav tako že pokriva celotni svet,...

16 komentarjev

Googlova konferenca I/O bi bila lahko kar Android konferenca

Spreminjanje velikosti koledarja v Android 3.1

vir: engadget
engadget - Google je na svoji vsakoletni konferenci I/O že mnogokrat pokazal nove izdelke, med drugim tudi enega izmed propadlih projektov Wave, zadnje čase pa konferenco radi izkoristijo tudi za najave, povezane z Androidom. Lani so npr. predstavili FroYo, letos pa je bera novosti, predstavitev in napovedi mnogo obsežnejša. Po najavi storitve Music in partnerstvu velikih studiev z YouTube, ki bo prejel dodatnih 3.000 znanih filmov v izposojo, lahko povemo, da bo te filme mogoče gledati tudi na napravah z Androidom. Izposoja bo mogoča kar prek Android Marketa, pogoji pa so enaki, kot na YouTube - 30 dni za ogled od izposoje, 24-urno okno za ogled od začetka gledanja in storitev, ki je zaenkrat omejena le na ZDA. Podprte so naprave z Android 2.2 in...

21 komentarjev

Projekt Galileo globoko v teku

vir: BBC
BBC - Medtem ko Evropa pospešeno gradi svoj ekvivalent ameriškemu sistemu za globalno pozicioniranje ( GPS), so si na BBC ogledali, čemu sploh potrebujemo še en tovrsten sistem in kaj nam bo napram ameriškemu ponudil.

Galileo bo sestavljalo 30 satelitov, ki bodo Evropo stali okrog 3,2 milijarde evrov. Prvo plovilo s potrebnimi deli za sestavo tega sistema bodo izstrelili jutri, naslednje mu bo sledilo za novo leto, delujoč sistem pa lahko pričakujemo do konca leta 2010. Najpomembnejša razlika v primerjavi z ameriškim sistemom je dejstvo, da je GPS vojaški sistem, brez zagotovil in garancije za delovanje, medtem ko bo Galileo evropski lastni civilni sistem, na katerega se bo vsakokrat moč zanesti.

Galileo bo...

24 komentarjev

USB 2.0 v vsak računalnik

Bjorn3D - S prihodom Windows 95B, smo dobili v osebne računalnike podporo novemu standardu, USB imenovanem. Šlo je za revolucionaren standard, podport že v operacijskem sistemu, z zmožnostjo priključevanja naprav med delom ter priključitvijo kar do 127 naprav na en USB vhod.

A tistih 12 Mbps kmalu ni več zadoščalo, saj se je pojavila konkurenca s FireWire tehnologijo, ki podpira 400 Mbps ter ima vse lastnosti USBja. USB standard je udaril nazaj in dobili smo USB 2.0, ki podpira hitrosti do 480 Mbps ter je povsem nazaj združljiv z USB 1.1.

Kako do USB 2.0 v vašem računalniku? Lahko zamenjate matično ploščo ter v veliko primerih s tem tudi procesor in pomnilnik, a to je malce predraga možnost. Cenejšo so si ogledali pri Bjorn3D. Gre za PCI razširitveno kartico, ki vam doda 2 USB 2.0 priključka. Za vse, ki vas zanima je tukaj test.

4 komentarji