»

Microsoft sprožil kampanjo proti Linuxu?

Windows 7 proti Linuxu

Ubuntu.si - Best Buy je največji prodajalec zabavne elektronike v ZDA, ki hkrati deluje tudi v Kanadi, Mehiki in na Kitajskem. Te dni so tudi njegovi uslužbenci deležni programa Microsoft ExpertZone, ki naj bi jih poučil o zmožnostih novega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 7 in kako to predstaviti kupcem. Po dokončanju programa prejmejo legalno kopijo Windows 7 za 10 dolarjev, ki jo lahko seveda prodajo dalje in zaslužijo kakšen dolar. Eden izmed modulov v programu se nanaša tudi na dvoboj Windows 7 proti Linuxu in prodajalcem pojasnjuje, zakaj je prvi boljši. In tu se stvar zaplete, saj so nekatere trditve Microsofta skrajno nenavadne, če že ne sporne.V posnetkih iz programa, ki jih je na spletu objavil nek uslužbenec Best Buya, Microsoft trdi, da...

137 komentarjev

Münchnski prehod na Linux se nadaljuje

Slashdot - Pred šestimi leti je odločitev münchnskih oblasti, da 14.000 svojih računalnikov migrirajo na brezplačno programsko opremo dvignila veliko prahu. Tako veliko, da so o njej obširno poročali celo v ZDA. Sedaj si poglejmo, kako prehod napreduje. Začetni stroški projekta so znašali 13 milijonov evrov, medtem ko bil prehod z Windows NT 4 na XP-je cenejši, a dolgoročno naj bi beležili prihranek. Približno 60 odstotkov vseh računalnikov že uporablja OpenOffice, medtem ko naj bi ostali sledili do konca letošnjega leta. Firefox in Thunderbird sta pristala že na vseh, operacijski sistem pa naj bi za odprtokodni LiMux do konca leta 2012 zamenjalo že 80 odstotkov računalnikov. Več o tem.

206 komentarjev

Ranljiva spletna pošta

Slashdot - Izraelsko podjetje GreyMagic je odkrilo varnostno luknjo v spletnih poštnih sistemih HotMail in Yahoo, natančneje v njunih filtrih, ki iz HTMLja poskušajo odfiltrirati potencialno nevarne elemente. Če do omenjenih sistemov dostopate z IE, lahko ob odpiranju sporočila z zlonamerno kodo pride do stvari, o katerih sanjajo pošiljatelji neželene pošte in razpečevalci črvov, npr. kraja uporabniškega imena in gesla, razkritje vsebine kateregakoli sporočila v poštnem predalu, samodejno pošiljanje sporočil iz vašega računa, razpečevanje črvov, razkritje naslovov v vašem adresarju, ob kakšni neredno krpani različici IE pa je možen tudi prevzem nadzora nad vašim računalnikom.

Izraelci so preizkusili samo omenjena spletno poštna sistema in dopuščajo možnost, da podobna ranljivost obstaja tudi v drugih sorodnih sistemih. Podatkov o pri nas priljubljenem Email.si tako ni.

Pri Hotmailu so napako že odpravili, pri Yahooju pa se niso ravno izkazali s skrbjo za uporabnike, saj še niso...

6 komentarjev

Nova organizacija razvoja grafičnega strežnika za Linux

News Forge - Na tiskovni konferenci na LinuxWorldu so člani X.org (prej The X Consortium), nekateri člani razpuščenega XFree86 in Havoc Pennington iz freedesktop.org oznanili novo prelomnico v razvoju odprtega grafičnega stržnika za Linux, Unix in podobne operacijske sisteme. Odslej bodo posamezni razvijalci iz obeh skupin (ne celotni skupini) sodelovali, projekta pa bosta bistveno bolj odprta za prispevke neodvisnih razvijalcev. In kaj ima pri vsem tem še freedesktop.org, ki je znan predvsem po tem, da želi čim bolj poenotiti namizna okolja za Linux? Havoc Pennington pravi, da je freedesktop.org spletno mesto za skupinske projekte, povezane z grafičnim vmesnikom in tako bo odslej gostilo tudi X.org. Zanimivo pri vsem skupaj pa je, da freedesktop.org gosti tudi projekt Keitha Packarda, nekdanjega razvijalca XFree86, ki je po slikah sodeč na zelo dobri poti, da postane resna konkurenca XFree86. Klik!

Bodo našli skupno besedo?

0 komentarjev

HotMail: Vključili smo vas v svojo premium spam storitev!

The Register - Ojej -- že nekajkrat sem bentil nad izvrstnimi anti-spam filtri, ki jih uporabljajo pri MS-jevem servisu HotMail, katerega -- mimogrede -- uporablja preko 110 milijonov uporabnikov širom Plavine. Klik! Tokrat so uporabniki nejevolje odkrili, da imajo sporočila, ki jih pošlje uporabnik 'staff' iz katerekoli domene pač že (beri: staff@slo-tech.com), diplomatsko imuniteto -- filtri jih ne prestrežejo niti, če so na uporabnikovi block-listi. Pfuj.

Sorry, you cannot add 'info@microsoft.com' to Outlook junk list.

4 komentarji

Plačljivi Microsoft Hotmail

News.com - Splet se razvija, to drži kot pribito. Ob začetku razvoja so se pojavili nešteti zastonjski servisi, ki so ponujali e-mail račune, nebroj informacij, zmenke, statistike, in tako naprej - zastonj. Nekateri so preživeli, postali znani, šli na borzo ter čez leto in pol klavrno propadli, drugi pa našli kakovostno mejo med plačljivim ter zastonjskim servisom ter ponudili oboje. Ne bojte se - Slo-Tech bo še naprej zastonjski (najbrž zaradi mentalne neuravnovešenosti administratorjev [:D]), je pa res, da je Microsoftov Hotmail to titulo izgubil. Pred desetimi dnevi je namreč Microsoft uvedel restrikcijsko politiko do zastonjskih e-mail računov. Uporabniki sedaj ne morejo do Hotmaila dostopati preko POP3 protokola, shranijo lahko samo 2 MB podatkov, ter preživljajo travme, ker jim sistem avtomatično briše iz mape "Poslano" vsa sporočila, starejša od 30 dni. Neka kanadska avanturistka je med potovanjem po Kitajski pošiljala e-maile svojim znancem, v katerih je opisovala njena spoznanja ter...

13 komentarjev

MSN na mobilcih

ZDNet - Velikan je v sredo obelodanil prve MSN portale v Franciji in Nemčiji (angleško govorečemu ljudstvu bo na voljo kmalu), katerega bit je poleg bogate inu raznovrstne vsebine seveda HotMail.

Portali so posebej prirejeni manjšim zaslonom, žal pa Microsoftova politika plačevanja ne ustraza najbolj evropskim ponudnikom, ki povečini računajo za poslane -- in ne prejete -- SMSje. Več.

2 komentarja

Spet luknja v Microsoftovi programski opremi

The Register - No, Microsoftu so dokazali še eno luknjo v njihovi programski opremi, ki sicer ne povzroči direktne škode, vendar pa vam lahko povzroči kar nekaj težav, če cenite svojo zasebnost. Precej "lepa" lastnost v MSN in programu Windows Messenger, ki omogoča prepoznavanje uporabnika programa Internet Explorer (seveda brez privolitve uporabnika), je lahko kaj hitro izkoriščena s strani hekerja, ki vsaj malo obvlada Javascript ali VBscript. Varnostna luknja omogoča, da heker brez težav pridobi uporabnikovo uporabniško ime v Messengerju ali pa si ogleda njegove "pogodbe". Če uporabniško ime slučajno ni na voljo, pa lahko pridobi uporabnikov e-mail (jao, kupi spama vam ne udiejo). To pomeni, da lahko Messenger brez ustreznega popravka kaj hitro postane orodje, ki vam pošteno prevoha vašo računalniško zasebnost. Na srečo pa ni vse tako črno, saj uporabniki Netscapov, Mozill, Oper in Trilliana ne boste imeli takih problemov. Dokler Microsoft ne spiše popravka (če ga ni že), se lahko pred luknjo...

11 komentarjev

HotMail zopet preluknjan

ZDNet - Medtem ko je na dnevnem redu senatorskih govorov besedica 'Passport' ter MS piše Priročnike za prehod iz Linuxa/Unixa na Okna (... katere bo očitno tudi sam potreboval, ko bo prenesel Unix strežnike za Hotmail na Windowse ...), pa so v svojem Hotmail sistemu odkrili še eno luknjo: če bi zli uporabnik poznal neko uporabniško ime ter točen čas prejetja e-maila (beri: na stotinko sekunde natančno) plus še dvomestno naključno številko, bi lahko to sporočilo tudi prebral.

Po Microsoftovih besedah sodeč so luknjo že zakrpali, na hekerski strani Root Core pa je še vedno na voljo "how-to". Klik!

3 komentarji

Enkripcija media datotek v WinXP

Wired News - Tehnologija, ki bo stala za kodiranjem zvočnih ter video datotek, se imenuje SAP (Secure Audio Pathway). Microsoft jo je že vgradil v Windows ME, sedaj je pa potrdil, da se bo tehnologija nahajala tudi v prihajajočih Windowsih XP. Kako točno zadeva deluje, v tem članku nisem ravno perfektno zastopil, a vseeno bom delil to zmedeno izkušnjo z vami. To naj bi izgledalo tako: Windows Media Player (vgrajen v Okna), bo za sabo imel tehnologijo SAP (tudi vgrajeno v Okna), katera bo za končnega uporabnika nevidna. SAP naj bi zvoku ali video posnetku dodal šum (interferenco), ki naj bi media datoteko naredila neuporabno. Šele po tem, ko bo zvočna kartica nekako potrdila verodostojnost te datoteke, se bo zvok odigral brez interferenc. Kako bo to točno potekalo, ne vem sploh. Ampak, verjemite: Če je volja, so rezultati. Zaščita bo trajala največ 48 ur, po tem roku bodo na internetu že cracki za odstranitev SAP. Verjemite mi....

2 komentarja