»

Valve v Counter-Striku ne bo več dovolil preprodaje ključev

Slo-Tech - V priljubljeni igri Counter-Strike: Global Offensive igralci najdejo zaboje s koristnimi dodatki, za odprtje katerih potrebujejo posebne ključe. Te lahko za pravi denar kupijo od založnika ali pa od drugih igralcev na tržnici Steam Community Market. Slednjo možnost je Valve sedaj onemogočil, in sicer ključi niso več prenosljivi. Razlog je boj proti prevaram.

Kot pojasnjujejo v Valvu, so dolgo časa večino transakcij izvedli legitimni uporabniki, a se je to v zadnjem času začelo spreminjati. Internetni kriminalci so odkrili, da je to dober način za pranje denarja, zato so v zadnjem času praktično vse transakcije izvedli ti. Preprodajo ključev v CS:GO so uporabljali za pranje in unovčenje nezakonito pridobljenega denarja. Zato se je Valve odločil, da novi ključi ne bodo več prenosljivi, torej jih tudi prodajati ne bo več možno. Omejitve veljajo le za nove ključe, medtem ko za obstoječe obstaja vse po starem. Vseeno to pomeni, da kmalu ne bo več česa prodajati, saj bodo stari...

1 komentar

Brskanje po Steamu bo podprto s strojnim učenjem

vir: Steam
Steam - Valve je lansiral Steam Labs, razdelek z eksperimentalnimi funkcijami, namenjenimi preizkušanju, preden jih dokončno vpelje v spletno trgovino. Za začetek so med novostmi dva avtomatska generatorja videov in pa napreden svetovalec za iskanje iger.

Da Valve za kulisami počne mnoge reči (zaradi katerih potem nikakor ne more napraviti Half-Lifa 3), že dolgo vemo, sedaj pa so se Gabe in druščina odločili uporabnike spustiti bližje eksperimentom in v naturi nekdanjih Google Labs odprli Steam Labs, kjer lahko sami preizkusimo zanimive ideje, ki so namenjene skorajšnji implementaciji. Trenutno so na voljo za test tri zadeve, ki imajo skupno točko v tem, da vsebino ustvari bolj ali manj napredna avtomatika. Micro Trailers so šestsekundni videi iger, ki jih sistem zgenerira iz daljših na...

6 komentarjev

Na Steamu že 1500 iger za Linux

Phoronix - Čeprav je Linuxov tržni delež za velikostni razred manjši od Microsoftovega in Applovega, je tudi za Linux dosegljivih čedalje več iger. Na Steamu je število naslovov za Linux preseglo 1500. Za primerjavo: za Windows je na voljo 6500 naslovov, za Mac OS X pa 2300.

Igre za Linux so silovit pospešek dobile predlani, ko je Valve najprej izdal prvo stabilno verzijo Steama za Linux, decembra istega leta pa še operacijski sistem SteamOS, ki temelji prav na Linuxu. Od tedaj število naslovov za Linux vztrajno raste. V 12 mesecih je Steam presegel število 1000, letos pa mesečno za Linux prispe okrog 100 na Steam, in tako smo že pri številu 1500. Na Linuxu najdemo tudi naslove, kot so Counter-Strike: Global Offensive in Middle-earth: Shadow of Mordor.

Srž vseh problemov sicer ostaja nizek tržni delež, saj se za dva odstotka sistemov iger često ne izplača...

39 komentarjev

Steam bo konkuriral Twitchu

Ars Technica - V zadnjih letih se je izakzalo, da mnogi navdušenci nad računalniškimi igrami te ne le igrajo, temveč pri delu opazujejo profesionalce, najboljše igralce na svetu. Najpopularnejši servis za spremljanje igranja drugih igralcev je nedvomno Twitch.tv, ki ne predvaja le velikih mednarodnih tekmovanj, temveč se je izkazal za popularnega tudi v bolj prostem času marsikaterega izmed svetovno znanih igralcev, ki lahko svetu predvajajo svoje trening seanse.

Možnost spremljanja drugih igralcev je postala tako popularna, da je podprta tudi na velikem deležu modernih konzol, večinoma prav prek Twitch.tv. A zdaj bodo dobili močnega konkurenta, saj je Valve napovedal Steam Broadcast, identično funkcionalnost, ki bo na voljo prek trgovine Steam. Zaenkrat je storitev sicer na voljo le v beta izdaji...

20 komentarjev

Na trgovini Steam je prenovljena domača stran

Navodila za uporabo Discovery Queue

vir: The Verge
The Verge - Domača stran Valvove spletne trgovine Steam je doživela prenovo in tako postala prikrojena vsakemu uporabniku Valvovih storitev. S predstavitvijo nadgradnje Steam Discovery Update vsak uporabnik namreč videva svojim nakupom in aktivnostim prikrojeno domačo stran, na kateri se najvišje nahajajo po mnenju algoritmov najprimernejše nove igre. Za to potezo so se odločili, ker bi bilo sicer med 3700 naslovi, kolikor se jih že nahaja v trgovini Steam, težko brskati oziroma bi marsikateri dragulj najverjetneje ostal neopažen, sploh ko govorimo o bolj nišnih igrah iz manj popularnih žanrov, ko gre za neodvisne razvijalce in podobno. V prikazih je mogoče nastavljati kategorije, ki se bodo prikazovale, vključiti oz. izključiti je tako npr. mogoče popularne novosti, najbolje prodajane igre, igre z...

8 komentarjev

Alienwarov Steam Machine bo poganjal - Windows 8

PC World - Drugače sploh ne bo šlo. Valve je lani jeseni napovedal operacijski sistem SteamOS in ga pozimi tudi izdal, poleg tega pa so najavili še vrsto namenskih računalnikov Steam Machine. Na letošnjem CES-u smo videli dober ducat naprav, ki bodo zmogle poganjati SteamOS. Potem pa se je začelo zapletati. Poseben krmilnik je bil najprej prestavljen na letošnji november, pretekli mesec pa je postalo jasno, da ga letos sploh ne bo.

To predstavlja probleme za 14 proizvajalcev, ki so že napovedali svoje Steam Machine. Med njimi je tudi Alienware, ki je svojo Alpho predstavil včeraj na E3. Toda ker krmilnik za Steam ne bo nared, bo naprava s procesorjem Core i3 Haswell, 4 GB pomnilnika, 500 GB prostora na disku, specialno Nvidiino grafično kartico na arhitekturi Maxwell z 2...

59 komentarjev

Krmilnik za Steam bo zamudil

GameSpot - Valve je potrdil, da bo krmilnik za Steam zamudil in ne bo nared novembra, kot so sprva napovedovali. Bolj realističen datum je leto 2015, so dejali.

SteamOS je izšel lanskega decembra, sedaj pa čakamo še na Steam Machine. Njegov sestavni del bo prav Steam Controller, za katerega potrebujejo nekaj več časa. Čeprav bodo s tem zamudili božično nakupovalno sezono, so pri Valvu prepričani, da je to pravilna odločitev, če ne želijo na trg poslati polizdelka. Eric Hope iz Valva je povedal, da so z beta testi dobili kopico uporabnih odzivov na igralnost s krmilnikom, ki jih bodo uporabili za njegovo izboljšavo. Ker je Steam Controller ključni del za uspeh novih Steam Machine, je to kar pravilna taktika.

Svoje Steam Machine je napovedalo kar...

15 komentarjev

Krmilnik za Steam najpozneje novembra

Slo-Tech - Viri blizu Valva zatrjujejo, da bo podjetje svoj krmilnik za Steam izdalo oktobra ali najpozneje novembra letos. Končna oblika izdelka še ni znana, je pa že jasno, da bo nekoliko drugačna od prvih napovedi.

Ko je konec preteklega leta Valve ob izidu SteamOS-a in potem še na letošnjem CES-u ob predstavitvi Steam Machine več proizvajalcev kazal prototip Steam Controllerja, je ta še imel dva trackpada in na dotik občutljiv zaslon med njima. Slednji je že postal zgodovina, saj so ga nadomestili klasični gumbi. Krmilnik ima tako v trenutnem dizajnu dva trackpada, pod vsakim pa po štiri gumbe, razporejene v obliki karo. V sredini med njima najdemo še tri gumbe. Od ostalih sorodnih krmilnikov se še vedno razlikuje, saj ti navadno nimajo trackpadov.

Vtisi sicer...

3 komentarji

CES 2014: trinajst naprav za SteamOS

Slo-Tech - Valve je decembra izdal prvo preizkusno verzijo svojega operacijskega sistema SteamOS in napovedal pohod v dnevne sobe. Vsak računalnik, ki poganja SteamOS, je po Valvovem razumevanju Steam Machine in prvi preizkuševalci bodo prototipe prejeli še letos. Kot so obljubili decembra, so na CES-u prikazali različne verzije Steam Machine.

Vsega skupaj 13 naprav se pojavlja v najrazličnejših oblikah, barvah in okusih. Z okusom mislimo na komponente v notranjosti, saj naprave stanejo od 500 do 6000 dolarjev, temu primerna pa so tudi njihove komponente. Uporabljajo grafične čipe iz Nvidie, AMD-ja in Intela, ki so odslej podprte v SteamOS-u.

Dejanje je razumljivo. Da bi zmanjšali možnost za težave zaradi nezdružljivosti strojne opreme, je bila decembrska beta precej...

20 komentarjev

Valve izdal SteamOS in predstavil prototip Steam Machine in Steam Controller

Slo-Tech - Valve je danes izdal prvo verzijo svojega operacijskega sistema za igre SteamOS, ki temelji na Linuxu in so ga napovedali že jeseni.

SteamOS bo mogoče s spleta prenesti še danes, pri čemer pa še ne gre za dokončano kamoli spolirano različico. Valve je izdajo pospremil z besedami, da "vsem razen neustrašnim Linuxovim hekerjev priporočajo, da počakajo do izdaje naslednje verzije leta 2014". Z drugimi besedami to pomeni, da je obstoječa verzija potrebuje še nekaj prevajanja kode, da jo lahko namestimo.

Potem pa je tu še tristo srečnežev, ki so se prijavili v preizkusni program in bili izbrani. Ti bodo v naslednjih dneh prejeli Steam Machine, kakor...

44 komentarjev

Valve se pridružuje Fundaciji Linux

linuxfoundation.org - Valve je naslednje v vrsti podjetij, ki se je pridružilo Fundaciji Linux. Včeraj so namreč iz Valva sporočili, da so postali polnopravni člani te organizacije, kar ni presenetljivo, saj Valve že intenzivno dela na Linuxu. S tem Valve pridružuje pisani druščini podjetij, med katerimi so tudi ugledni člani, kot so IBM, Oracle, Samsung, Cisco in Google; je pa Valve prvo igričarsko podjetje v tej skupini.

Steam je na Linux prispel že lani, letos pa se je otresel oznake beta. Hkrati je letos septembra Valve napovedal razvoj SteamOS. Gre za operacijski sistem, ki temelji na Linuxu in je v bistvu nadgradnja načina Big Picture v odjemalcu za Steam. V tem pogledu je videz prilagojen prikazu na televizorju in upravljanju z igralnim ploščkom. Iz...

86 komentarjev

Znane specifikacije prototipnih ValveBoxov

Alienwareov X51 ob originalnem, večjem Xbox 360. Steamov prototip bo padel nekje mednju

vir: Valve Software
Valve Software - Pred dobrim tednom dni najavljene prototipne Valvove konzole s SteamOS-om, ki jih bo prejelo 300 srečnih uporabnikov Steama, so zdaj predstavljene nekoliko podrobneje, vsaj kar se tiče specifikacij drobovja. Znotraj nabora 300 enot bo več različnih izdaj. Vsem bo enako ohišje, ki bo merilo slabih 8 cm v višino in bo v tlorisu merilo dobrih 30 cm v obe smeri - mere dajo slutiti, da bo šlo za zelo ploščato postavitev, podobno, kot pri Alienware X51, ki je v vse smeri nekaj centimetrov večji. Obenem manj kot 8 cm višine pomeni, da ne bo uporabljen standardni napajlnik ATX, temveč najverjetneje manjši, a prav tako standardni napajalnik SFX....

27 komentarjev

Drugi Valveov korak v dnevne sobe - strojna oprema

Ilustracija popolnoma različnih oblik sistemov s SteamOSom

vir: Valve Software
Valve Software - 48 ur po napovedi, da bodo v kratkem izdali svoj operacijski sistem, SteamOS, so pri Valve povedali še nekaj o strojni opremi, na kateri bo tekel ta igranju iger na televizorju namenjen operacijski sistem. Točnih specifik še niso razkrili, povedali so le, da bo mogoče že v prihodnjem letu izbirati med lepim naborom zaključenih škatlic s SteamOSom, ki bodo delo različnih partnerjev. S tem naj bi vsak uporabnik izbral svojim potrebam zmogljivo (in drago) škatlico. A to ne bo nujno potrebno, saj so priložili še vprašalnik v zvezi s strojno opremo.

Lastnikom obstoječih zmogljivih računalnikov ne bo potrebno kupovati nove škatlice, razen seveda, če si bodo tega želeli. SteamOS...

37 komentarjev

Valve je napovedal SteamOS

Steam Big Picture, na katerem bo verjetno osnovan vmesnik SteamOS

vir: Steam
Steam - Pri Valve so zagnali novo podstran trgovine Steam, ki predstavlja SteamOS. Na njej predstavljajo glavne značilnosti prihajajočega operacijskega sistema, ki je osnovan na jedru Linuxa. Slednje je daleč od presenečenja, saj je Gabe Newel že pred časom odkrito kritiziral Windows 8 in njegovo slabšo podporo igram ter aplikacijam, kot je Steam, vsaj v primerjavi s predhodniki. Takrat se je začela odprta Valvova gonja proti Microsoftu, ki je vključevala izdajo klienta Steam in kar nekaj velikih naslovov, združljivih z Linuxom, SteamOS pa je le še en (pričakovan) korak. A SteamOS naj ne bil le čisti nadomestek operacijskega sistema Windows na namiznih računalnikih, saj skupaj s SteamOS Valve počasi gradi most, ki jih bo popeljal v dnevne sobe.

V lanskem decembru je...

103 komentarji

Steam odstranjuje Ubisoftove igre

Steam je eden izmed uspešnejših digitalnih servisov za igre

vir: Euro Gamer
Euro Gamer - Z angleške različice Steama sta pred kratkim izginila Assassin's Creed II ter Silent Hunter 5, Ubisoftovi igri, ki sta dobro znani predvsem zaradi uporabe novega DRM-ja, ki za svoje delovanje in delovanje igre zahteva stalno internetno povezavo. Po odstranitvi so, dokaj logično, vsi najprej pomislili, da se povezava skriva prav v DRM-ju (kar je nekoliko ironično, saj je tudi Steam neke vrste DRM). A temu očitno ni tako. Čeprav podrobnejših informacij nimamo niti od Ubisofta, niti od Valveovih predstavnikov Steama, je Ubisoft na kratko situacijo razložil za spletno stran Eurogamer. Povedali so, da je bila odločitev za odstranitev prej omenjenih iger njihova, dosežena s sodelovanjem...

6 komentarjev