»

Ključki USB, ki eksplodirajo

Slo-Tech - Marsikaj smo že videli z USB-ključki, ki še zdaleč niso le neškodljivi nosilci podatkov. Z njimi so v preteklosti okužili iranske jedrske centrifuge, z njimi so vdirali v računalniške sisteme in jih z električnim udarom tudi dobesedno uničevali. Novi koncept pa so eksplozivni ključki, s katerimi so v Ekvadorju napadli novinarje. Petim novinarjem so po pošti poslali USB-ključke, ki so skrivali eksploziv RDX. Ob vstavitvi v računalnik je bilo 5 V napetosti dovolj za sprožitev.

Med prejemniki je bil tudi Lenin Artieda s televizijske postaje Ecuavisa v Guayaquilu, ki je v kuverti prejel neznani USB-ključek. Ko ga je vstavil v svoj računalnik, je ključek razneslo, pri čemer je bil novinar laže poškodovan po obrazu in rokah. RDX je dobavljiv v 1 cm velikih kapsulah, a se je v konkretnem primeru sprožila le polovica eksploziva. Kasneje se je izkazalo, da so še štirje novinarji prejeli podobne eksplozivne USB-ključke, a vsi niso eksplodirali. Álvaro Rosero na radijski postaji EXA ga je...

39 komentarjev

Kitajci in Rusi domnevno pridobili imenik ameriških in britanskih vohunov

The Associated Press - Ameriškim in britanskim vohunom, ki so na tajnih operacijah v tujini, naj bi se te dni precej tresle hlače. Govori se namreč, da naj bi Kitajska in Rusija, dve od njihovih glavnih nasprotnic, uspeli pridobiti sezname z njihovimi imeni in drugimi podrobnimi informacijami.

Ameriško obveščevalsko skupnost je te dni pretresla novica, da naj bi se kitajska vlada uspela prebiti do celotne zbirke izpolnjenih splošnih obrazcev št. 86 (Standard Form 86, Questionnaire for National Security Positions). Gre za zelo podrobne obrazce (pdf), ki jih morajo izpolniti vse osebe, ki so zaprosile za dostop do tajnih podatkov na katerikoli stopnji. Pri tem morajo navesti svoje matične podatke, družinske vezi, zdravstveno oz. finančno...

19 komentarjev

GCHQ napadal belgijski telekom

Spiegel Online - Dokumenti, ki jih je iz NSA odnesel Edward Snowden, razkrivajo nove podrobnosti iz sveta obveščevalnih služb in netijo nove incidente. Zadnji dokumenti, ki jih je objavil nemški Spiegel, kažejo na britansko vdiranje v belgijski telekom z namenom prisluškovanja.

Prejšnji teden je bil namreč Belgacom tarča obsežnega hekerskega napada, ki je povzročil kar precej skrbi. Belgacom namreč ni majhen, nepomemben telekomunikacijski operater, temveč največji v Belgiji in solastnik BICS-a (Belgacom International Carrier Services). To pa pomeni, da zagotavlja internetno povezavo tudi odjemalcem, kot sta Evropski parlament in Evropski svet. Zaradi tega je ob napadih sum sprva padel na ameriško NSA, za...

17 komentarjev

Britanska vlada ostro pritisnila na Guardian in njegove sodelavce

Greenwald in njegov partner David Miranda (pomenljiv priimek, vsekakor).

vir: Guardian
Guardian - Včeraj sta se v sagi o žvižgači Snowdenu zgodila dva incidenta, ki pa imata več opraviti z novinarsko svobodo kot samimi razkritji.

Novinarski partner Glenna Greenwalda, 28-letni brazilski državljan David Miranda, je bil na povratku domov zadržan na londonskem letališču, in to kar na podlagi poglavja protiterorističnega zakona, ki carinikom omogoča do 9 urno zadržanje osebe, da lahko preverijo, ali imajo pred sabo terorista. Mirando so seveda spraševali predvsem o njegovem novinarskem delu, mu zasegli vso njegovo elektroniko, ter ga končno izpustili ravno ob izteku omenjenega deveturnega roka, brez dostopa do odvetnika. Greenwald je bil o pridržanju obveščen nekje 3 ure po začetku in je takoj kontaktiral Guardianovo pravno službo...

67 komentarjev

Lažnivi kljukci

Ameriška podjetja so britansko prošnjo za hrambo prometnih podatkov za 1 leto označila za "nedemokratično". Lepo od njih, ni kaj.

vir: lightdrawer@flickr
BBC - Aprila letos je peterica ameriških internetnih gigantov - Google, Microsoft, Facebook, Yahoo! in Twitter (na sliki) - britanski notranji ministrici Theresi May (njihov Vinko Virant, na drugi sliki) poslala skupno pismo. V njem so zapisali, da ne želijo sodelovati v napovedanem vladnem programu nadzora interneta, ker bi bilo to "tehnično težko izvedljivo" in "zelo drago" obenem, ker "tega ne počne nobena demokratična država", vsekakor pa bi bil to "slab zgled za ostali svet". Pismo je posebej pomenljivo, ker je Edward Snowden dva meseca kasneje razkril, da omenjena podjetja (sans Twitter) vse vse to pravzaprav že počno.

O britanskih težnjah smo že pisali ravno lani tega časa. Vlada je takrat razgrnila nov...

7 komentarjev

Prisluškovanje v zasebnem sektorju: Murdochov NOTW le vrh ledene gore

Guardian - Prisluškovanje je "in". Kot so nam razložili Snowden in njegovi predhodniki, tako NSA kot tudi britanska GCHQ in nemška BND sedijo na vseh večjih optičnih kablih in prisluškujejo vsemu internetnemu prometu, česar se pa ne da dobiti na ta način, pa dobijo direktno od ponudnikov telekomunikacijskih servisov (Prism). Dobljene podatke potem še veselo delijo med sabo. Američani naj bi to počeli tam od 2003/2004, Britanci zadnja tri ali štiri leta, Nemci dve. Kako daleč so s tem naši na glavnem ljubljanskem vozlišču v kleti pod Telekomovo stavbo v centru Ljubljane, še ne vemo. Ampak to so samo vlade. Prisluškuje si tudi zasebni sektor, v takšne ali drugačne namene.

Dve leti nazaj je v Veliki...

9 komentarjev

MPAA izdala press kit o zadevi O'Dwyer

Richard O'Dwyer, z materjo.

vir: Daily Mail
TorrentFreak - Britanski študent Richard O'Dwyer" (24, na sliki) je minuli mesec izčrpal vsa pravna sredstva v boju proti izročitvi v ZDA in zdaj čaka na datum in letalo. Ameriška stran bi mu rada sodila za njegovo vlogo pri vodenju nekdaj priljubljenega portala TVShack.net, kjer so se zbirale povezave (tj. ne neposredne kopije) do fimov in tv serij. Grozi mu do 10 let zapora. Prijaznost britanske strani, če ji lahko tako rečemo, je dvignila veliko prahu, sploh zato, ker je kaznivost zadevnega v Veliki Britaniji pod vprašanjem, tako da izročitev pravzaprav ne bi bila mogoče brez dobrih odnosov britanske policije s Hollywoodom in še bolj prijaznega izročitvenega sporazuma VB-ZDA. Javnost je seveda zaskrbljena, svoje ime pa je...

2 komentarja

Sarkozy naj bi naročil nezakoniti nadzor novinarjevega telefona

Sarkozy naj bi imel zaradi množice političnih afer razmeroma majhne možnosti za ponovno izvolitev na prihajajočih predsedniških volitvah, nakar se je njegov glavni konkurent - nekdanji predsednik IMF Dominique Strauss Khan (DSK) - sam izločil iz predvolilnega boja.

vir: Guardian
Guardian - Francoski časnik Le Monde naj bi imel dokaze, da je predsednik Sarkozy obveščevalni službi naročil (nezakonit) nadzor nad delom enega od njihovih novinarjev.

Posredi je bilo poročanje v ti. aferi Bettencourt. Oseminosemdesetletna gospa Liliane Bettencourt je večinska lastnica L'Orealovega imperija (ker se cenite) in s premoženjem čez 23 milijard evrov med najbogatejšimi osebami na svetu. Pri takih številkah davčne obveznosti niso nizke in gospa naj bi se bila pozanimala, kako jih zmanjšati. Pri tem naj bi ji svetoval kar Éric Woerth, takratni finančni minister, zdaj pa minister za delo v Sarkozyjevi vladi. Woerth je v javnosti nastopal kot oster nasprotnik utaje davkov, zasebno pa je - tako Le Monde - gospe Bettencourt uredil vračilo davka v...

57 komentarjev

Profiliranje ne pomaga v boju proti terorizmu

Dokument MI5, foto: Frank Baron

vir: Schneier.com
Schneier.com - Britanski časopis The Guardian je dobil v svoje roke zaupne interne dokumente britanske tajne službe MI5 o profiliranju državljanov in poskusih identifikacije posameznikov, ki bi z večjo verjetnostjo sodelovali pri poskusih terorističnih dejanj.

Rezultati študije, razen za določene vlade, ne bodo predstavljali nobenih presenetljivih zaključkov: iz vseh preučevanih subjektov, ki so potrjeno sodelovali ali simpatizirali z ekstremističnimi skupinami, je nemogoče izločiti en demografski faktor na podlagi katerega bi lahko razločevali med nedolžnimi državljani in potencionalnimi teroristi.



Večina stereotipov o ekstremistih se tako z naslednjimi ugotovitvami študije sesuje v prah:

  • Večina ekstremistov je namreč britanskih državljanov in, razen...

31 komentarjev