»

Vseameriška obtožnica zoper Google že poleti?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Skupina 49 generalnih tožilcev praktično vseh ameriških zveznih držav - manjkata le Kalifornija in Alabama - naj bi že letos poleti končala preiskavo in vložila obtožnico proti Googlu zaradi kršitev pravil konkurenčnosti. Preiskavo, ki so jo bučno najavili lani jeseni, vodi teksaški tožilec Ken Paxton.

Google je sicer ob Amazonu, Facebooku in Applu predmet številnih preiskovalnih komisij v tamkajšnjem predstavniškem telesu, ločene postopke zoper četverico pa vodi tudi pravosodno ministrstvo, medtem ko Zvezna komisija za trgovino (FTC) ob Googlu preiskuje še Amazon in Facebook.

Kot je povedal Paxton, tožilci sodelujejo s podjetji, ki so bila oškodovana s strani Googla, glede morebitnega kaznovanja pa ne izključujejo ničesar, med drugim bi lahko podjetje tudi prisilno razbili na manjše enote. Pod drobnogledom so zlasti spletno oglaševanje, nekatere države pa so preiskavo usmerile še v spletni iskalnik in upravljanje platforme Android. Paxton je še povedal, da jih je Google med...

43 komentarjev

Instrukcijski roki

Tomaž Lovše.

vir: SiOL
Slo-Tech - Nedavno smo lahko veliko brali o težavah enega bogatejših Slovencev, Tomaža F. Lovšeta. Imenovani je bil do nedavnega lastnik Diners Cluba Slovenije, izdajatelja priljubljene kreditne kartice Diners, ki imetnikom omogoča odloženo oziroma obročno odplačevanje nakupov. Zaradi znatnih zamud pri poravnavi obveznosti do trgovcev je Banka Slovenije zahtevala zagotovitev dodatnih kapitalskih rezerv. To in dejstvo, da uporabniki kartice trošijo vse manj (povprečno 370 evrov na mesec, še leto prej 460 evrov), je družbo finančno izčrpalo in maja privedlo do odvzema dovoljenja za kartično poslovanje. Lovše se je branil, da so zahteve Banke Slovenije nerazumne, in da če kaj, rabi le še malo časa, da dobi kupnino od prodaje njegove...

28 komentarjev

V obrambo sodišča (2)

Notranji minister Vinko Gorenak.

vir: 24 ur
Slo-Tech - Primer Balkanski bojevnik: slovenska policija v predlogu za izdajo odredbe za prisluhe navede, da je osumljnčevo telefonsko številko pridobila iz telefonskega imenika. Kasneje, že tekom sojenja, odvetnik obrambe sodišču na sojenju predloži potrdilo operaterja, da telefonske številke nikoli ni bilo v imeniku. Policija v drugem poskusu navede, da je telefonsko številko pridobila na spletni strani obtoženega. Sodni izvedenec ugotovi, da v relevantnem času ta spletna stran še ni obstajala. Policija v tretje ugotovi, da so telefonsko številko našli "na internetih". Sodni izvedenec ponovno ugotovi, da je to malo verjetno.

Slovensko državo so, trikrat zaporedoma v razmiku enega leta, dobili na laži.

In zavoljo te polomije je...

522 komentarjev

DNK profiliranje po ameriško

Dokazni standardi v slovenskem pravosodju. Številna ključna pooblastila, ki so bila sprva namenjena zgolj pregonu organiziranega in drugega "hudega" kriminala, so danes na voljo zoper vse državljane, na podlagi minimalnih pogojev.

Slo-Tech - V Sloveniji so policijska pooblastila za odvzem in hrambo DNK praktično neomejena, smo pisali prejšnji teden. Tega v prihajajoči noveli Zakona o kazenskem postopku (ZKP-L) oz. novem Zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPP) vlada ne misli spreminjati, čeprav Informacijski pooblaščenec, Vrhovno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice menijo, da bi bile spremembe nujne.

Obenem vlada oziroma Ministrstvo za notranje zadeve menita, da potrebujejo kvečjemu še več pooblastil. To zelo radi utemeljujejo s širokimi pooblastili organov pregona v tujini. Takšno stališče so v začetku...

217 komentarjev

Meje zbiranja bioloških sledi

Center za forenzične preiskave na Vodovodni c. v Ljubljani, dom slovenskih forenzikov.

vir: Zurnal24
Slo-Tech - Veliko smo že rekli o obsežnem zbiranju in rabi digitalnih sledi (telefončkarji, internetarji, taki ljudje), zdaj pa še malo o bioloških sledeh, to je teh, ki jih tudi brez telefona v žepu vedno nosimo s sabo.

O tem smo nazadnje pisali julija, v novici o sveži noveli zakona o kazenskem postopku, ZKP-L. Takrat smo ob branju predloga Ministrstva za pravosodje in javno upravo izrazili pomisleke nad več vprašljivimi "administrativnimi poenostavitvami" v škodo osumljenca, predvsem pa negodovali nad kvečjemu površinsko omejitvijo policijskega pooblastila za odvzem brisa ustne sluznice, iz katerega se potem izdela DNK profil (2. in 3. odst. 149. čl. veljavnega ZKP; v povezavi s členi 60 - 64. ZPol). Po trenutno veljavni...

146 komentarjev