»

Nokia podpira brezžično polnjenje

Polnjenje brez iskanja primernega priključka

vir: engadget
engadget - Ideja brezžičnega polnjenja prenosnih naprav, kjer npr. mobilni telefon za polnjenje preprosto odložite na posebno podlago, zveni odlično, ter je že na voljo tudi v nekaterih izdelkih. A tehnologija še ni sprejeta na široko oz. standardizirana, za kar se bori Wireless Power Consortium (Konzorcij za brezžično napajanje). Le-ta je do sedaj med pomembnejšimi podporniki imel npr. Philips, Sanyo in Texas Instruments, med podporniki ideje pa je še Samsung. A vsi našteti niso dovolj, da bi bila tehnologija že dodobra uveljavljena in prisotna v vsakem domovanju. To se bo morda v nekaj letih spremenilo zahvaljujoč Nokii, ki je postala pomembna članica konzorcija. Nokia je največji izdelovalec mobilnih telefonov, ki bi se s to potezo čez nekaj let lahko polnili brezžično,...

45 komentarjev

Bluetooth praznuje 10. obletnico

PC World - Pri organizaciji SIG so včeraj opozorili, da tehnologija Bluetooth (oziroma Modri Zob™ v klenem slovenskem jeziku) praznuje 10. obletnico. Začetki Bluetootha torej segajo v leto 1998, vendar se proizvodi, ki so uporabljali brezžično, na radijskih valovih osnovano povezljivost, niso pojavili vse do leta 2000. Čeprav Bluetooth ne omogoča povezovanja naprav čez velike razdalje (od 1 do 100 m, odvisno od močnostnega razreda), pa si predvsem na področju mobilne telefonije skoraj ne moremo več predstavljati življenja brez njega. Poleg industrije mobilne telefonije, ki je v največji meri posvojila Bluetooth, pa Modri Zob lahko najdemo na praktično vseh elektronskih napravah, ki jih moramo ali si jih vsaj želimo (brezžično) povezovati z drugimi napravami (npr. osebni in prenosni računalniki, printerji, digitalne kamere, igralne konzole). Po podatkih oragnizacije SIG, ki skrbi za razvoj in licenciranje tehnologije Bluetooth, je bilo od njenega komercialnega rojstva leta 2000 prodanih več...

12 komentarjev

Nove grafične kartice

Slo-Tech - ATI je predstavil dve novi grafični kartici, namenjeni za profesionalno uporabo, ATI FireGL V7350 in V7300. Prva se ponaša s kar enim gigabajtom pomnilnika, medtem ko ga druga premore pol manj. Oba sta opremljena z dvema Dual Link DVI izhodoma, ki omogočata prikaz slike ločljivosti vse do 3840 x 2400 točk. Ostale specifikacije najdete na spletni strani ATI-ja.

Po poročanju The Inquirer-ja naj bi nVidia 22. marca predstavila novo grafično kartico družine GeForce 7600, in sicer šibkejšo različico z oznako GS. Kartica naj bi bila opremljena z DDR2 pomnilnikom, stala bi pa naj 149 ameriških dolarjev.

8 komentarjev

Vzpostavljena Bluetooth-povezava na razdalji 1 km

Operacija uspela!

Slashdot - Ob odkritju Bluesnarfinga, tehnike, ki omogoča, da iz telefona ali druge naprave, ki ima vključen Bluetooth, neopazno kopiramo podatke ali se preko nje na stroške lastnika priključimo na internet, so se nekateri tolažili, da ima Bluetooth doseg samo nekaj metrov in da torej Bluesnarfing ne predstavlja večje nevarnosti.

Žal so se motili.

Na WiFi-Toys.com so namreč objavili članek, kjer opisujejo, kako so se z modificiranim vmesnikom Bluetooth priključili na 1 km oddaljen mobilni telefon in uspešno prenesli nekaj slik. V preskusu so uporabili 19 dBi usmerjeno anteno, Linksys USB Class 1 adapter, prenosni računalnik ter nemodificiran mobilni telefon Sony Ericsson T610.
Dobra stran novice je, da bo glede na...

10 komentarjev

Bluetooth izumira?

Bargain Panda - V javnost je prišla zanimiva novica o morebitnem izumrtju tehnologije Bluetooth, ki je ena izmed najbolj priljubljenih že šest let. Pravzaprav naj bi jo izpodrinil WUSB (Wireless USB), tehnologija, ki jo Intel šele razvija. Nov USB standard naj bi dosegal hitrosti do 480 Mbit/s pri razdalji dveh metrov, kar je bistveno več v primerjavi z 12 Mbit/s, kolikor ponuja Bluetooth. Intel predvideva, da bo vključil to noviteto med svoje izdelke sredi leta 2005, ko naj bi novi standard resno ogrozil Bluetooth. Izvirna novica

13 komentarjev

Še nekaj lahkega pred spanjem

The inquirer - Tehnologija nam omogoča čedalje bolj lagodno življenje. Če jo seveda znamo pravilno uporabiti. Da pa nam lahko rešitve poleg časa prihranijo že kakšno nelagodno situacijo, so nam na zgovornem primeru pokazali pri Inquirerju.

Tako poročajo, da naj bi se menda tehnologija Bluetooth, ki sicer med javnostjo ni bila preveč toplo sprejeta, močno uveljavila med britanskimi "swingerji". Kot razlagajo, je pošiljanje vizitk preko ModregaZoba najbolj diskreten način iskanja potencialnih parov, vizitkam lahko dodamo mnogo informacij, in nenazadnje, povsem brezplačno je. Če vas uveljavljen način zanima bolj podrobno, obiščite tole stran.

Swingerz sent you a card. Accept?

5 komentarjev

Se bodo digitalne kamere poslovile?

Infosync - Najprej Sonyericsson, nato Nokia. Analitiki najavljajo da bodo do leta 2002 proizvajalci mobilnih telefonov prodali okoli 16 milijinov mobilnih telefonov z integrirano kamero, do leta 2007 pa kar 147 milijonov tovrstnih izdelkov. Tako naj bi se povečala prodaja mobilcev s kamero v primerjavi z digitalnimi kamerami.

Precej optimistične napovedi, saj so taki mobilci precej dragi (vsaj zame [:D]) in marsikdo si jih ne more in si jih ne bo mogel privoščiti, sploh ko bodo naši operaterji počasi zviševali cene storitev.

1 komentar

Kamera s povezavo Bluetooth

Slo-Tech - Ah, kaj bi govoril, krivec za to novico je spet naš Žiga alias dolharz:

Korporacija Sony je predstavila dve novi video kameri opremljeni s tehnologijo Bluetooth. Kameri DCR-PC120 in DCR-IP7 sta opremljeni z brezžično tehnologijo Bluetooth, ki napravam omogoča medsebojno brezžično komunikacijo ter pošiljanje gibljivih ali negibnih slik direktno na osebni raeunalnik ali pa preko mobilnega telefona na internet. Video kamera DCR-IP7, ki so jo v Sonyju poimenovali >Network Handycam IP<, je najlažja in najmanjša kamera na svetu, in je sedaj brezžično povezljiva tako z osebnimi raeunalniki, kot tudi z brezžičnimi napravami in mobilnimi telefoni. Network Handycam IP uporablja novo tehnologijo MICROMV, ki spreminja gibljive slike in zvok v format MPEG2. Ker ta format potrebuje manj pomnilniškega prostora, lahko različne naprave bolj učinkovito hranijo in posredujejo video posnetke. Na voljo bo oktobra 2001.

3 komentarji

Microsoft ne bo implementiral Bluetootha

EETimes - Microsoft se je odločil, da ne bo vgrajeval tehnologije Bluetooth v svoj prihajajoči operacijski sistem Windows XP. Razlog ukinitvi podpore je, da je Bluetooth na računalniškem velesejmu CeBIT naredil hudo napako, saj mu ni ratalo vzpostaviti nekakšne celovite brezžične pokritosti. Na tem dejstvu Microsoft sklepa, da Bluetooth pač še ni razvit do take mere, da bi lahko implementirali podporo zanj. To pa seveda ne pomeni, da sploh ne bomo mogli uporabljati Bluetooth naprav. To se (eventuelno, če se bo standard prijel toliko, da bomo kupovali naprave tega standarda) bo dalo z ustrezno namestitvijo gonilnikov, tako da ne zganjajte panike, če ste s tem standardom imeli kakšne velike načrte (v kar dvomim ). Če slučajno ne veste, kaj je Bluetooth: to je brezžični standard, ki naj bi omogočal vsesplošno povezljivost najrazličnejših naprav med sabo. Primer: V sobi je 5 računalnikov, mikrovalovna pečica, hladilnik, televizija ter pipica v svet. Če so vse naprave kompatibilne z Bluetooth...

6 komentarjev