»

Kje je Microsoftova pametna ura

Microsoftova pametna ura naj bi bila podobna Samsungovemu Gear Fitu.

Slo-Tech - Vsi pomembnejši igralci so že predstavili ali vsaj napovedali svoje pametne ure, le v Redmondu zamujajo. Poleti smo pisali, da bo Microsoft oktobra izdal križanca med pametno uro in pametno zapestnico. Oktober gre h koncu, ure pa od nikoder.

Forbes, ki je sicer že maja razbobnal oktobrski datum izida, sklicujoč se na vire blizu podjetja, trdi, da je Microsoftova pametna ura resnično blizu. Izšla naj bi v naslednjih tednih in še pred božično nakupovalno sezono, kar skoraj zagotovo pomeni novembra. Ura bo sposobna sodelovanja z Androidom, iOS in seveda Windows Phone. Glavna odlika, na katero stavi Microsoft, bo avtonomija, ki bo znašala dva dni in naj bi konkurenco prekosila kar za dvakrat. Odlikoval jo bo tudi vgrajen in vedno aktiven merilnik srčnega utripa, ki...

16 komentarjev

Foxconn pripravlja pametno ročno uro

CNet - Foxconn čedalje bolj ugotavlja, da v izdelovanju sestavnih delov za zahodno elektroniko in njenem sestavljanju ni velikih dobičkov, ko začno delavci zahtevati višje (dostojne) plače. Zato preizkušajo vrsto potez, kako se te odvisnosti otresti. V Foxconn prihajajo roboti, ki sicer malo zamujajo, a bodo znižali stroške dela. Podjetje pa se trudi tudi na drugi strani, in sicer si prizadevajo za izdelavo proizvodov z višjo dodano vrednostjo. Zato je Foxconn napovedal pametne ure in tablične računalnike.

Nekaj podobnega je v začetku leta začel testirati že Apple, a iz vsega skupaj ni nastalo še nič. Prejšnji mesec naj bi jih sicer Foxconnu že poslali nekaj v poizkusno proizvodnjo - šlo naj bi za tisoč 1,5-palčnih OLED-zaslonov...

4 komentarji

Foxconn bo vitkejši

Reuters - Kitajski Foxconn, pravzaprav gre za znamko tajvanskega konglomerata Hon Hai Precision Industry, bo izgubil del podjetja, ki mu je dal ime. Zloglasni proizvajalec strojne opreme za zahodne naročnike, med katerimi je največji Apple, bo namreč s 1. julijem izločil eno izmed 13 enot v lastno podjetje. Network Interconnection Business Group (NWinG) bo moral na svoje.

Ko je bil Foxconn ustanovljen leta 1974, je bila proizvodnja konektorjev, priključkov in kablov, kar je počel NWinG, tako pomembna, da je dala podjetju del imena (-conn). Toda sčasoma je pomembnost in zlasti dobičkonosnost tega oddelka kopnela. Proizvaja namreč poceni dele, ki se uporabljajo v PC-jih, ki so tako ali tako zrel trg. NWing ustvari 2,5 odstotka...

0 komentarjev

Mozilla in Foxconn menda pripravljata tablični računalnik

Reuters - Mozillin Firefox je v namiznem segmentu vodilni brskalnik, kar je donedavna Mozilli omogočalo precejšen vpliv na razvoj spleta. Toda s širitvijo mobilnih naprav z dostopom do interneta se razmerja moči spreminjajo, saj na Applovih napravah Firefoxa ni, na Androidu pa je prva ponujena izbira Chrome. In Mozilla se je znašla v nezavidljivem položaju, ki ga skuša reševati s Firefox OS. Kot so razkrili na MWC v Barceloni februarja letos, so prepričali štiri proizvajalce mobilnih telefonov (Alcatel, ZTE, LG Electronics in Huawei) in osemnajst operaterjev v razvoj izdelkov, ki bodo uporabljali Firefox OS.

Sedaj pa Mozilla cilja še na tablične računalnike. Kot poroča Reuters, se s Foxconnom dogovarjajo o proizvodnji...

16 komentarjev

Izboljšanje razmer v Foxconnu

Slo-Tech - Lani je precej prahu dvignilo razkritje, kakšne so dejanske razmere za delavce v tajvanskem podjetju Foxconn, ki na Kitajskem izdeluje elektroniko za zahodna podjetja. Vmešal se je tudi Apple kot eden največjih Foxconnovih naročnikov, FLA (Fair Labour Association) pa je izvedla pregled tovarn in odkrila kopico nepravilnosti. Apple in Foxconn sta se jih lotila odpravljati, čeprav smo še celo leto brali o različnih ekscesih v podjetju (prisilno delo študentov, izkoriščanje, stavke itn.). Leto je naokoli in FLA se je ponovno mudil na Kitajskem, kjer so preverjali napredek. Ta je opazen, a Foxconn še vedno ne posluje povsem v skladu z zakonodajo, ugotavljajo v poročilu.

Delovni teden je na...

10 komentarjev

Foxconn bi se širil v ZDA

Foxconnov šef Terry Guo

Forbes - Kitajski Foxconn je največji proizvajalec elektronike na svetu, ki zaposluje blizu milijona ljudi. V njegovih obratih se sestavljajo iphoni, galaxyji in vrsta drugih naprav, katerih proizvodnjo zahodne multinacionalke oddajo Foxconnu. V zadnjem času je Foxconn deležen precejšnje publicitete, saj so delovni pogoji v podjetju zelo slabi, pojavljajo se očitki o izkoriščanju, delavci pa so že večkrat stavkali. Kljub temu se v Foxconnu počasi dvigujejo plače in izboljšujejo pogoji za delo, kar počasi načenja glavno prednost, ki jo ima Foxconn na Kitajskem - armado poceni delavcev, ki za nizko plačilo sestavljajo elektroniko.

Zato je precej presenetljiva novica, da Foxconn resno razmišlja o selitvi dela proizvodnje iz...

76 komentarjev

Foxconn in Apple skupaj izboljšujeta delovne razmere

Reuters - Ko je ameriška neodvisna organizacija FLA začela preiskavo Foxconna na Kitajskem, ki je največji proizvajalec strojne opreme na svetu in dela podjemne posle za vse večje znamke, smo pričakovali poročilo o katastrofalnih razmerah. Čeprav je šef FLA na začetku še dejal, da so razmere solidne, so v končnem poročilu Foxconn silovito okrcali zaradi nespoštovanja delovne zakonodaje. Foxconn je tako napovedal dvig plač za 16 do 25 odstotkov in omejitev nadurnega dela z novim zaposlovanjem. Za zdaj sicer ostaja pri obljubah, ki se vedno bolj kopičijo.

Kot piše Reuters, sta se Apple in Foxconn sporazumela, da si bosta stroške za izboljšanje razmer v tovarnah delila (ni sicer jasno, v kakšen razmerju). Foxconnov vodja Terry Gou je v polikani izjavi za...

8 komentarjev