»

Zbogom, Windows 7 in Windows 8.1

Slo-Tech - Microsoftovi operacijski sistemi imajo zaradi kompleksnega cikla vzdrževanja več koncev, a za Windows 7 in Windows 8.1 je danes napočil dokončni konec. Danes se je iztekla plačljiva podaljšana podpora za Windows 7, ki je za Windows 8.1 tako ali tako sploh ne bo. S tem je skrajni čas za nadgradnjo na novejše sisteme.

Windows 7 je svoj prvi resen konec dočakal že pred tremi leti, a je Microsoft podjetjem ponudil plačljivo triletno podporo, ko je še zagotavljal nujne varnostne popravke. Navsezadnje je sistem že precej v letih, saj je Windows 7 izšel 22. oktobra 2009. Pred tremi leti je bilo podporo moč dobiti le še v okviru programa Extended Security Updates (ESU). Sedaj se je iztekel. Za Windows 8.1 te možnosti sploh ne bo, ker ni bil nikoli tako zelo priljubljen kot Sedmica.

Po statistikah poganjata Windows 7 in 8.1 še približno sedmino računalnikov, v razvitem svetu pa je ta delež še nižji. Na računalnikih, ki jih poganjata, verjetno ne bo možno poganjati Windows 11, bi pa moralo...

12 komentarjev

Clearview, aplikacija, ki dokončno ukinja našo zasebnost?

The New York Times - Sobotni New York Times je postregel z zgodbo o skrivnostni aplikaciji (povezava je lahko plačljiva, alternativni vir), ki do neke mere zmore identificirati praktično vsakogar, ki se pojavi na javnem mestu. Da Clearview že uporabljajo, so novinarjem potrdile nekatere varnostne agencije v ZDA, med njimi FBI, z njim pa so si v preteklosti že pomagali pri iskanju storilcev različnih kaznivih dejanj. Od tatov v trgovinah, spolnih nadlegovalcev otrok, pa vse do morilcev.

Clearview je aplikacija istoimenskega in relativno majhnega ameriškega podjetja, ki na podlagi fotografije pobrska po lastni bazi in poišče preostale fotografije te osebe, iskalcu pa postreže tudi s pripadajočimi spletnimi povezavami najdenih slik. Lahko si mislimo, da na ta način pozneje ni težko priti do imena in priimka in drugih osebnih podatkov iskanega. Predstavniki Clearviewa zatrjujejo, da je v ozadju aplikacije baza, v kateri se nahaja prek tri milijarde fotografij, zbrskanih z družbenih omrežij in drugih...

24 komentarjev

10 milijonski "Supervizor" Steva Balmerja bo nadziral Trumpovo trošenje

TheNextWeb - Kako ameriška vlada letno zapravi približno 5.400 milijard dolarjev ameriških davkoplačevalcev? To se očitno sprašuje nekdanji prvi mož Microsofta Steve Ballmer, ki je v tajnosti pripravljal projekt, ki bo na razumljiv način razkril denarne tokove iz državnih neder v zasebne žepe. In vice versa. Projekt, v katerega je Ballmer investiral več kot 10 milijonov lastnega denarja, se imenuje USA Facts. Zaživel naj bi danes ponoči, večino dela pri njegovi izgradnji pa so opravili na univerzi Pensilvanija.

Ameriški spletni faktikon naj bi tako Američanom med drugim razkril:
  • Koliko zaslužijo in kaj pravzaprav dela več kot 24 milijonov državnih uslužbencev v ZDA?
  • Koliko milijonov dolarjev zaradi napačnega parkiranja možje v modrem izvlečejo iz žepov državljanov?
  • Zakaj so ameriške nevladne...

4 komentarji

Nove procesorje bo podpiral le najnovejši Windows

Slo-Tech - Med pričakovanji uporabnikov glede strojne in programske opreme zeva precejšnja vrzel, ki povzroča težave piscem operacijskih sistemov in zlasti gonilnikov. Medtem ko želijo uporabniki najnovejšo strojno opremo, se še vedno množično uporabljajo starejši operacijski sistemi. Pa tu ne mislimo na prastari Windows XP, temveč tudi Windows 7 in Windows 8.1, ki sta od izida Windows 10 v Microsoftovih očeh "stara". Da bi si olajšali življenje in izboljšali uporabniško izkušnjo, bodo prihodnje generacije procesorjev podprli le v Windows 10.

Kot pojasnjujejo na blogu, bo Windows 7 normalno podprt do 14. januarja 2020, Windows 8.1 pa do 10. januarja 2023. A to bo veljalo le na starejši strojni opremi. Drugače bo na Intelovih...

131 komentarjev

Potrjen Windows 8.1 z Bingom

The Windows Blog - Microsoft je uradno potrdil obstoj verzije Windows 8.1 z Bingom, o kateri smo špekulirali že pred poltretjim mesecem. Ta bo zelo podobna Windows 8.1 Update 1, le da bo imela privzeti iskalnik Bing, ki pa ga bo mogoče spremeniti. To lahko v navadni verziji storijo že prodajalci, v novi verziji pa bodo to smeli storiti šele končni uporabniki. Drugi razlik v primerjavi z navadnim Windows 8.1 naj ne bi bilo.

Windows 8.1 z Bingom bo mogoče dobiti le skupaj z nekaterimi napravami, predvsem tablicami, izmed katerih bodo številne imele prednaložen tudi Office z enoletno naročnino na Office 365. O ceni še ni podatkov, a Windows 8.1 z Bingom naj bi bil (skoraj) zastonj. Na...

21 komentarjev

Bo Windows 8.1 zastonj?

ZDNet - V začetku tedna smo pisali, da bo Microsoft svoj Windows 8.1 na poceni računalnikih, ki stanejo manj kot 250 dolarjev, pocenil za 70 odstotkov (na 15 dolarjev), da bi si pridobil čim večji tržni delež. Kaj pa če niti to ne bo dovolj? Zaslužiti se da tudi z drugimi storitvami, zato se sedaj poigravajo z idejo, ki se je še do nedavnega zdela bogokleta - Windows 8.1 bo mogoče v prihodnosti kar zastonj.

Seveda ne kar vsaka verzija in za vsakogar, ampak bi lahko bila brezplačna verzija z vgrajeno Microsoftovo dodatno programsko opremo oziroma tako imenovani Windows 8.1 with Bing. Zastonj (ali pa vsaj zelo zelo poceni) bo kot nadgradnja za uporabnike Windows 7. Kakorkoli že,...

216 komentarjev

Windows 8.1 za kar 70 odstotkov cenejši

Bloomberg - Prodaja Windows 8 in njegovega naslednika Windows 8.1 že od samega začetka nekoliko šepa in zaostaja tako za pričakovanji kakor tudi za rezultati Sedmice. Ker se po drugi strani tudi na področju majhnih prenosnih naprav krepi konkurenca v obliki chromebookov, androidnih talic in podobnega, je Microsoft ukrepal in izdatno pocenil Windows 8.1.

Kot piše Bloomberg, bodo ceno znižali za vse računalnike, ki stanejo manj kot 250 dolarjev. Drugih pogojev ni, torej ne glede velikosti, namembnosti ali hitrosti, pomembna je le cena. V tem primeru bo sestavljavca licenca za Windows 8.1 namesto dosedanjih 50 dolarjev stala le 15 dolarjev. (Pri tem je treba biti poudariti, da so zaradi različnih paketov ugodnosti že sedaj plačevali v povprečju 30 dolarjev za licenco.) Prav...

75 komentarjev

Skriti deli Windows Blue

vir: ZDNet
Slo-Tech - Microsoft je prejšnji mesec izdal predogledno različico naslednje izdaje Oken, imenovane Windows 8.1 oz. Blue. Z njo naj bi popravili nerodnosti Osemke in delno - denimo z delno vrnitvijo Start Menija - jim je to tudi uspelo. Se pa notri skriva tudi nekaj stvari, ki vsem najbrž ne bodo všeč.

Že takoj na začetku vam Okna skušajo podturiti registracijo in prijavo s pomočjo spletnega "Microsoft računa" pri Outlook.com, za razliko od doslej običajnega lokalnega računa. Spletni prijavi se je sicer mogoče izogniti, a je treba biti vztrajen, naknadno pa je le stežka rešiš. Outlook.com je izjemno NSA/FBI-friendly, pa še težave s prijavo boste imeli, če vam kdo odtuji e-poštni račun. Kako že gre ...

Poleg prijave mislijo Okna...

194 komentarjev

Prvi telefoni s Firefox OS so tu

Mozilla.org - Dolgo napovedovani Firefox OS in telefoni, ki jih bo poganjal, so prispeli. Jutri bodo Mozilla, španski mobilni operater Telefónica in proizvajalec telefonov ZTE izdali telefon ZTE Open, ki bo prvi telefon s Firefox OS.

Imel bo 3,5-palčni zaslon z ločljivostjo 480 x 320, baterijo s kapaciteto 1200 mAh, enojedrni procesor, BlueTooth 2.1 in ostalimi pritiklinami. Stal bo 70 evrov (z davkom) in bo - tako ga oglašuje Mozilla - prvi pametni telefon, ki je v celoti odprt in prost, torej ga ne zavezujejo nobene omejitve, in hkrati zgrajen na spletnih standardih (torej HTML5 v prvi vrsti). Kljub nizki ceni pa je vprašanje, ali bo to dovolj.

Uporabniški vmesnik je sila podoben Androidu, a ima nekaj bonbončkov, ki jih slednji...

13 komentarjev

Microsoft pokazal Windows Blue in nove telefone

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je danes ob 18. uri po našem času organiziral veliko novinarsko konferenco v San Franciscu, tako imenovani dogodek Build, kjer so prvi dan predstavili novo verzijo operacijskega sistema Windows 8.1 oziroma Blue. Prvo besedo pred 6000 glav veliko množico udeležencev je imel Steve Ballmer.

Povedal je, da je Windows 8.1 prva verzija, ki jo označujemo kot hitro verzijo (rapid version), saj je Osmica izšla pred vsega osmimi meseci. To politiko v še radikalnejši obliki izvajata Google s Chromom in Mozilla s Firefoxom, Ballmer pa pravi, da bo nova norma tudi za Windows, Office, strojno opremo in vse izdelke iz Redmonda.

Najprej je beseda tekla o telefonih. Lumia 521 bo naprodaj povsod tam, kjer subvencioniranje...

33 komentarjev

Tudi Microsoft bo plačeval za najdene ranljivosti

ZDNet - Microsoft se pridružuje čedalje večji skupini podjetij (najbolj znana so Google, Mozilla in Facebook), ki nagrajujejo ranljivosti, ki jih uporabniki oziroma raziskovalci odkrijejo v njihovih izdelkih. Doslej so to počeli le v okviru programa BlueHat, ki je potekal kot tekmovanje, ko so razdelili tudi do četrt milijona dolarjev. Sedaj pa prihaja stalni natečaj.

Kot pojasnjujejo v Redmondu, so včasih ljudje z odkritimi ranljivostmi prihajali neposredno k njim. Sčasoma je to izzvenelo, zato želijo to početje znova obuditi. Zanimivo pa je, da bo Microsoftov program vključeval tudi beta verzije izdelkov, kar je novost. Recimo Internet Explorer 11, ki pride v beta inačici z Windows 8.1 (Blue), bo že tak primer. Microsoft pravi, da drugod raziskovalci niso motivirani, da bi...

13 komentarjev

Uradno: naslednji Windows bo 8.1, za uporabnike Osmice zastonj

Microsoft - Microsoft je uradno potrdil, kar pravzaprav že predpostavljamo lep čas in podajamo kot dejstvo. Naslednja verzija operacijskega sistema Windows, ki jo za zdaj še poznamo pod kodnim imenom Blue, se bo imenovala Windows 8.1, je na konferenci v Bostonu povedala Tami Reller, direktorica za marketing in finančna direktorica v Microsoftu. Kot sprememba na decimalnem mestu v številki verzije nakazuje, da spremembe niso revolucionarno velike, bo temu primerna tudi dostopnost. Windows 8.1 bo namreč na voljo kot brezplačna posodobitev za vse uporabnike Windows 8, prenesli pa ga bodo lahko prek Windows Store.

Glavno vprašanje ostaja, ali bomo dobili nazaj startni meni na klasičnem namizju. Microsoft tu ostaja trmasto molčeč,...

31 komentarjev

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

ZDNet - Leta 1985 je Coca-Cola začela prodajati novo kokakolo, zvarjeno po spremenjenem receptu, za katero so pričakovali velik uspeh. Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla. Šele vrnitev starega recepta pod imenom Coca Coca Classic je ponovno pognala prodajo in vnovič ustoličila kraljico sladkih pijač. Leta 2012 je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows 8, ki je imela povsem prenovljen videz. Uporabniki so se začeli puntati in prav mogoče je, da bo njegov naslednik Windows Blue spet prinesel star uporabniški vmesnik. Je torej Windows 8 Microsoftova nova kokakola?

Vse ni slabo. V šesti mesecih po izidu Windows 8 so prodali 100 milijonov izvodov (januarja je ta številka znašala 60 milijonov). V to so vštete vse verzije, tako OEM kot tudi...

99 komentarjev

Bo Windows Blue dobil nazaj startni meni in namizje?

ZDNet - Windows 8 je prinesel korenit prelom s preteklostjo. Dasi je namenjen tako namiznim računalnikom kakor tablicam, je njegov videz v celoti prilagojen slednjim. Uporabniki so mu najbolj zamerili odsotnost klasičnega namizja in startnega menija, ki ju na tablicah z na dotik občutljivim zaslonom resda ne pogrešamo. Povsem drugače pa je na namiznih računalnikih, kjer se praktičnosti pridruži še navajenost uporabnikov na poznan uporabniški vmesnik. Windows 8 je zato eno večjih razočaranj, ki ima po nekaterih ocenah celo učinke na rekordno zmanjšanje prodaje novih osebnih računalnikov.

Rešitve so. Kmalu po izidu se je na internetu pojavila kopica programov, ki na Windows 8 vrnejo star uporabniški vmesnik. Tudi Microsoft prejema največ pritožb prav zaradi manka te...

197 komentarjev

Ušla zgodnja beta Windows Blue

The Verge - Na internet je pricurljala ena izmed zgodnjih beta verzij Microsoftovega operacijskega sistema Windows Blue, ki bo naslednja inačica za Windows 8. Gre za verzijo z zaporedno številko (build) 9364, ki je po doslej zbranih podatkih ušla enemu izmed Microsoftovih ameriških ali francoskih partnerjev (viri si o tem še nasprotujejo) z dne 15. marca 2013. Po spletu so takoj zaokrožili posnetki in recenzije nove verzije, v ne najbolj legalnih kotičkih pa se valja cela ISO-datoteka, ki vsebuje nov operacijski sistem (ušla je zgolj 32-bitna verzija). Gre za časovno omejeno verzijo, ki bo potekla leta 2014.

Kaj je torej videti novega na prvi pogled? Uporabniški vmesnik je zdaj zglajen in izpiljen...

146 komentarjev