»

Konec BIOS?

News.com -

BIOS je eden redkih sestavnih delov računalnikov, ki ostaja bolj ali manj nespremenjen že od časa prvih IBM osebnih računalnikov. Celih dvajset let, da. No, toda kot vse kaže, se tudi BIOS pišejo črni časi. Intelov vodilni inženir, Mark Doran, je namreč na IDF del, da Intel razvija tehnologijo Extensible Firmware Interface (EFI), ki bo zamenjala že preživete BIOS.

Po njegovih besedah velika večina računalniških uporabnikov ne ve, kaj je BIOS. Z EFI naj bi to spremenili. EFI je v bistvu zelo okrnjen operacijski sistem. Prvo razliko naj bi uporabniki opazili že ob zagonu, saj bo EFI podpiral visoke ločljivosti in celo grafični način grafične kartice.

Druga bistvene razlika bo v zapisu podatkov. BIOS je trenutno po Doranovih besedah eden izmed zadnjih prostorov v naših računalikih, kjer podatke še vedno zapisujemo v nizkonivojski zbirniški kodi. EFI bo v celoti uporabljal zapis v jeziku C. Klik!

25 komentarjev

Epoxove nove plošče

The inquirer - Epox je nedavno predstavil plošči 4PEA+ in 4GEA+, ki sta osnovani na podlagi 845GE, oz. 845PE nabora. Plošči podpirata dolgo opevani hyper-threading. Za tem imenom se skriva Intelova tehnologija, s pomočjo katere se lahko procesor, ki vsebuje to tehnologijo, predstavi kot dvo-procesorski sistem. Plošča 4PEA+ se bo lahko pohvalila s podporo do 2 GB 333 MHz DDR pomnilnika, izvzeta pa ne bo tudi podpora USB 2.0 in obetavnemu standardu SerialATA.

Mimogrede, edina razlika med naboroma je, da eden vsebuje integrirano grafično kartico drugi pa ne. Plošči se bosta lahko pohvalili še z dodatkom za nedeljske modifikatorje, saj bosta na ventilatorju, ki bo hladil northbridge dve LED diodi.
Medtem, ko lahko o hyperthreadingu zadnje čase berete na različnih koncih in krajih, pa boste lahko več o prej omenjenih naborih prebrali v prihodnjih dneh, ko ju bo Intel tudi uradno predstavil.

0 komentarjev

MS ne bo podpiral Infiniband tehnologije

E-week -

Microsoft v naslednji verziji Windows .Net Server ne bo direktno podpiral Infiniband povezave, bo pa to omogočil drugim piscem kode.

Poteza Microsofta je nabrž povezana z dejanjem Intela, ki je dva meseca pred tem ustavila proizvodnjo Infiniband stikal ostale strojne opreme.

Infiniband prenaša podatke z presuniljivo histrostjo 0.5 do 6GB na sekundo na povezavo. Primeren bo predvse za že tako preozka grla strežnikov pri komunikaciji z bazami podatkov in drugimi strežniki.

0 komentarjev

Pentium 4 @ 3.5 GHz

The-Ctrl-Alt-Del - Spet so se Japonci povzpeli na vrh, saj so P4, ki sicer tiktaka na 2.2 GHz, uspeli naviti na celih 3.5 GHz, torej malo manj kot 40 %. Vse skupaj se je dogajalo na Abit TH7-II z 128 Mb rama in s pomočjo hlajenja na tekoči dušik. Čas do sesutja mašine je opisan kot "a short time".

7 komentarjev

Poročilo "od znotraj"

Tweak3D - Ker moj pisunski sodelavec kljub včerajšnjim napovedim še vedno ni objavil nič, bom moral jaz delati malo močneje... Kar pa ob spodnji novoci sploh ni tako hudo.
Tuan iz Tweak3d.net je bil povabljen na IDF (Intel Develpoer Forum) in ga je, kot bi vsak normalen človek, ki ima vsaj eno možgansko celico, obiskal. Danes pa je podal poročilo o predstavljenih izdelkih na IDF-ju v dveh delih. To je prvi del poročila o tem, nad čem se bomo slinili v prihodnjih mesecih...
  • InfiniBand: je vodilo, ki naj bi zamenjalo PCI. Je sicer zelo podobno AMD-jevi Hyper Transport tehnologiji, ampak Intelovo delo. Gre za vodilo, ki lahko prenaša velik bandwith. Tudi do 8GB/s bo šlo.
  • Itanium: Intel je predstavil ta 64-bitni procesor v testu realno-časovnega računanja posledic potresa. Za delo sta bila uporabljena dva Itanium procesorja v sinhroničnem delovanju. Pokazali pa so tudi, kako delujejo WinXP 64bitna verzija. Razlika med to in 32bitno je la v par spremembah v kernelu in driverjih.
  • EFI tehnologija:...

3 komentarji

Infiniband - vodilo prihodnosti

The inquirer - Ostarelo vodilo ISA je končno šlo v zaslužen pokoj. Ostala so samo AGP, PCI ter CNR in AMR vodila (slednja dva sta za razvoj računalništva manj pomembna). AGP vodilo je namenjeno samo grafičnim karticam, edino splošno vodilo pa je vodilo PCI, ki pa je že kar dolgo časa v uporabi. Čeprav PCI zaenkrat popolnoma zadovolji potrebe povprečnega računalničarja, računalniška podjetja ne spijo na lovorikah. Že dalj čase se namreč razvija vodilo Infiniband, ki naj bi nadomestilo sedanja vodila. Infiniband se je rodil iz vojne med dvema standardoma - Intelovim NGIO, ter IBM-ovim in Compaq-ovim (poleg teh dveh podjetij so sodelovala še druga) Future IO, deloval pa naj bi z začetno hitrostjo 2.5 Gbit/s (govori se tudi o tem, da naj bi Infiniband zmogel hitrosti do 10 Gbit/s). Kljub temu, da bo Infiniband predstavljal resno konkurenco PCI-ju, slednji še ne bo tako kmalu šel na odpad tehnologije. Prve primerke Infiniband vodila naj bi videli nekje v naslednjem letu, kako pa bo stvar izgledala, pa...

0 komentarjev