»

Intel bo zaostal tudi za TSMC-jem

Slo-Tech - Pred štirimi leti je Intel padel s prestola, ko ga je v obsegu proizvodnje polprevodniških čipov prehitel Samsung, sedaj ga bo ujel in prehitel še TSMC. Bližajo se objave poslovnih rezultatov za drugo letošnje četrtletje, za katero analitiki predpostavljajo preobrat. Pričakujejo, da bo TSMC prodajo povečal za 43 odstotkov na 18,1 milijarde dolarjev, medtem ko Intelu napovedujejo 2-odstotni upad na 18,0 milijarde dolarjev. Velika rast TSMC-jevega prometa je posledica povečanja naročil partnerjev, kot so Qualcomm, Nvidia, AMD in Apple, ki čipe dizajnirajo sami, potem pa jih zanje proizvede tudi TSMC.

Intel in TSMC sta fundamentalno različni podjetji. Čeprav Intel tudi proizvaja po naročilu, glavnino proizvodnje vendarle predstavljajo lastni čipi, torej za v Intelo razvite, načrtovane in oblikovane izdelke. TSMC-jevih procesorjev po drugi strani sploh ne moremo kupiti, temveč pri njih nastajajo čipi za paleto elektronskih naprav, ki jih razvijajo in sestavljajo drugi proizvajalci.

5 komentarjev

Samsung za Apple že začel proizvajati A9

Slo-Tech - Medtem ko sta iPhone 6 in iPhone 6 Plus s procesorskim čipom A8 še vedno velik hit, je Samsung že začel proizvajati njegovega naslednika A9; za zdaj gre za preizkusne primerke.

Proizvodni proces se še vedno manjša, pa čeprav se približujemo skrajnim fizikalnim mejam miniaturizacije. A7 je bil zgrajen v 28 nm, A8 v 20 nm, medtem ko bo A9 v 14 nm FinFET. Gre torej za primitivne, a vendarle prve korake v svet 3D-čipov. Samsung ima trenutno dve tovarni, v katerih lahko proizvaja v tem postopku: v Austinu v ZDA in v Giheungu v Južni Koreji. Čipe A9 za zdaj izdelujejo le v Austinu, kar je bila bojda Applova zahteva, saj bodo imeli tako čipi naziv Made in USA. V tovarno so vložili skoraj štiri milijarde dolarjev, da so jo pripravili na novo tehnologijo.

Zgodovina se...

14 komentarjev

TSMC naj bi tri leta izdeloval čipe za Apple

DigiTimes - Apple in tajvanski TSMC sta podpisala pogodbo, da bo TSMC naslednja tri leta izdeloval čipe za Applove naprave, s čimer Apple zmanjšuje svojo odvisnost od Samsunga, s katerim imata sladkokisel odnos. DigiTimes, ki je prvi objavil novico o TSMC-jevi pogodbi z Applom, je sicer v preteklosti že objavil neuradne podatke, ki so se izkazali za zgrešene - pa tudi sicer so bile glede Applovih proizvodnih partnerjev že številne dezinformacije, a to pot isto poročajo tudi velike novinarske hiše. Uradne potrditve sicer še ni iz nobenega podjetja.

TSMC bo s svojimi podizvajalci (Global UniChip) začel preizkusno proizvodnjo procesorjev A8 že prihodnji mesec. Do decembra naj bi proizvodnja dosegla ravni, ki so primerne za masovno prodajo. Čipi bodo sprva grajeni v 20 nm proizvodnem procesu, prihodnje leto pa bodo prešli na 16 in 10 nm tehnologijo. Proizvodne kapacitete bodo do leta 2014...

1 komentar

TSMC se pripravlja na proizvodnjo procesorjev za Apple

Slashgear - Apple in Samsung imata čuden grenko-sladki odnos, ki na eni strani sestoji iz obsežnega sodelovanja, ko Samsung za Apple proizvaja vrsto strojne opreme (procesorje, LCD-panele itd.), ter na drugi strani iz nešteto patentnih tožb. Apple je že večkrat dal vedeti, da iščejo alternative oziroma da želijo zmanjšati svojo odvisnost od Samsunga, čeprav korenitejših sprememb doslej še ni bilo.

Zadnja v vrsti novic je TSMC-jeva najava, da bodo začeli proizvajati prve primerke Applovega čipa A6X, ki ga najdemo v najnovejših ipadih. Omenjeni čip v 32 nm-tehnologiji trenutno proizvaja Samsung, TSMC pa bo isti čip proizvajal v 28 nm. S tem bo čip manj potraten, Apple pa naj bi ga predstavil v iPadu 5 in iPadu mini 2. Pričakujemo ju že sredi tega leta.

Apple se je okoli...

24 komentarjev

TSMC gradi novo tovarno s 450 mm-rezinami

Reuters - Tajvanski gigant za proizvodnjo polprevodniških vezij in čipov TSMC je napovedal, da bodo začeli graditi nov obrat, v katerem bodo čipe proizvajali iz 450 mm-rezin. Na ta način bodo znižali proizvodne stroške in povečali konkurenčnost. Prve primerke pričakujemo v leti 2013-2014, redno masovno proizvodnjo pa čez pet let. Projekt bo stal 8-10 milijard dolarjev.

Proizvodnja vezij in čipov se začne s čiščenjem silicija. V ta namen je treba silicij najprej primerno očistiti, saj za proizvodnjo električnih naprav potrebujemo silicijev monokristal čistoče "devetih devetk" (99,99999 % Si). Pot do tja je dolga in se začne že precej pred oblikovanjem v rezine, o katerih...

2 komentarja

Nvidia z velikimi težavami v proizvodnji

GTX 690

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pred dobrim mesecem dni smo pisali o težavah pri proizvodnji grafičnih procesorjev, ki so zgrajeni v 28 nm-tehnologiji, ki so najbolj prizadele Nvidio. Minil je dober mesec, težav pa še niso odpravili.

Nvidia še vedno trdi, da so težave posledica slabega proizvodnega postopka v TSMC-ju, kjer procesorje izdelujejo. Izkoristek (yield) je še vedno tako slab, da imajo velike težave z zagotavljanjem dobavljivosti svojega paradnega konja med keplerji, kartice GTX 680. Izkoristki in marže naj bi se počasi dvigali, a še vedno veliko prepočasi. To se pozna tudi poslovnih rezultatih, saj je Nvidia...

46 komentarjev

Se Apple povezuje s TSMC-jem?

Sistemski čip A5 - dvojedrni ARM, izdelan pri Samsungu

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Apple je do sedaj izdelal že dva lastna procesorja, osnovana na arhitekturi ARM. Prvi je bil Apple A4, enojedrnik z delovno frekvenco centralnega procesorja 1 GHz, ki ga najdemo v iPhone 4 in v prvem iPadu, medtem ko se naslednik, Apple A5, nahaja v drugi generaciji iPada. Tudi ta deluje pri frekvenci 1 GHz, a je za razliko od A4 dvojedrnik ter ima obenem vgrajen izboljšan grafični čip. Oba sistema-na-čipu izdeluje Samsung, ki za Applove naprave izdeluje tudi nekatere druge komponente, npr. bliskovni in delovni pomnilnik ter zaslone LCD. A z novo generacijo, s sistemskim čipom Apple A6 (ime seveda še ni potrjeno), Samsung morda ne bo več Applov izdelovalni partner.

Proizvodnja prvih testnih primerkov čipov A6 naj bi se že začela pri...

28 komentarjev

Intel bo proizvajal čipe po pogodbi za zunanja podjetja

ComputerWorld - Intel je včeraj objavil vest, da bo izdeloval čipe tudi za zunanje naročnike, kar je precejšnja sprememba od uveljavljene politike tega podjetja. Doslej je namreč veljalo, da Intel v svojih tovarnah proizvaja čipe le za lastne potrebe.

Podpisali so pogodbo s podjetjem Achronix Semiconductor, da bodo za slednje proizvajali FPGA (field-programmable gate array) v 22 nm-tehnologiji prihodnje leto, ko bo nova tehnologija v Intelovih obratih zaživela. Šlo bo za družino Achronix Speedster22i, ki naj bi bila za 300 odstotkov zmogljivejša, polovico manj potratna in 40 odstotkov cenejša od obstoječih FPGA. Namenjen bo uporabi v telekomunikacijah, mrežni opremi, industriji in bo omogočal uveljavitev prihajajočih tehnologij, kot sta 100G in 400G ethernet.

Še več, Intelov tiskovni predstavnik Bill Kircos je v elektronskem sporočilu za medije dejal, da "so odprti za sodelovanje še z drugimi podjetji poleg Achronixa". Proizvodnja FPGA za Achronix na Intel ne bo vidneje vplivala, saj bo zavzela...

4 komentarji