»

Kralj spama po petih letih obsojen na poltretje leto zapora

Sanford Wallace

Slo-Tech - Na Sanforda Wallacea, samooklicanega kralja spama, smo skorajda že pozabili, saj se je v mediji nazadnje znašel leta 2011, ko je ameriško tožilstvo zoper njega vložilo kazensko obtožnico zaradi 27 milijonov poslanih spamerskih sporočil. Po petih letih je postopek končan. Wallace je bil obsojen na dve leti in pol zapora ter plačilo 310.000 dolarjev odškodnine.

Zgodba sega v leti 2008 in 2009, ko je med novembrom in marcem prek 500.000 računov na Facebooku poslal 27 milijonov spamerskih sporočil. Wallace je nezakonito pridobil prijavne podatke za te račune, s svojim...

19 komentarjev

Kitajski preprodajalec programov v ZDA obsojen na 12 let zapora

Bloomberg - V ZDA so obsodili kitajskega državljana, ki je razpečeval programsko opremo in si s tem pridobil precejšnjo protipravno premoženjsko korist. V zaporu bo moral preživeti 12 let. Obsojena je bila tudi njegova žena, ki mu je pomagala.

Primer je zanimiv, ker gre za eno najvišjih kazni in ker je obsojeni 36-letni Xiang Li kitajski državljan, ki je kazniva dejanja opravljal iz Kitajske. Po besedah tožilstva gre za prvi primer, kjer je bil obsojen tuji državljan, ki je svoje početje opravljal izključno v tujini. Toda preprodajal je programsko opremo, ki je last ameriških podjetij, od koder so bili tudi njegovi kupci. To pa je že dovolj, da se je v primer vmešalo ameriško pravosodje.

Lija so aretirali junija 2011, ko je...

18 komentarjev

Liberty Reserve opral šest milijard dolarjev

The New York Times - Te dni postaja jasno, kako velika je bila pravzaprav operacija, ki jo je vodila nedavno zaprta stran Liberty Reserve. Odpečatena je namreč obtožnica zoper ustanovitelja strani in njegove in šest sodelavcev, v kateri jih tožilstvo bremeni pranja denarja. Oprali naj bi kar šest milijard dolarjev.

Prejšnji teden ni bil aretiran le Arthur Budovsky, ki so mu vzeli prostost v Španiji, ampak so na Kostariki in v New Yorku aretirali še štiri druge predstavnike strani (Vladimir Katz, Azzeddine el Amine, Mark Marmilev in Maxim Chukharev). Na Kostariki so preiskali tri hiše in pet podjetij, ki so bili povezani z Liberty Reserve. Allan Esteban Hidalgo Jimenez in Ahmed Yassine Abdelghani pa ostajata na begu.

Stran Liberty Reserve je imela samo v ZDA 200.000 uporabnikov,...

7 komentarjev

Primer LulzSec z obsodbami pri koncu, neznanke pa ostajajo

BBC - Zgodba o hekerski skupini LulzSec se počasi razpleta. Medtem ko je domnevni kolovodja Sabu že dlje časa sodeloval s policijo, je sodni epilog dobila tudi zgodba ostalih članov družbe. Štirje so bili v Veliki Britaniji obsojeni včeraj, peti je že dlje časa v primežu policije. Kljub temu vseh nejasnosti še ni konec, saj ni znano, kam je izginilo več sto tisoč dolarjev premoženja in kdo je skrivnostni šesti član.

Torej, britansko sodišče je včeraj izreklo zaporne kazni za Ryana Clearyja (Viral), ki bo odslužil polovico od 32 mesecev (kazen je bila znižana zaradi sodelovanja), Jake Davis (Topiary) bo v zaporu dve leti, Ryan Ackroyd (Kayla) pa 30 mesecev. Mustafa al-Bassam (Tflow) je bil star 16 let ob aretaciji in je bil obsojen pogojno na...

4 komentarji

V ZDA globa in zaporne kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

The New York Times - Sodišče v San Franciscu je izreklo visoke kazni tajvanskemu podjetju AU Optronics, ker so med leti 2001 in 2006 sodelovali v mednarodnem dogovarjanju o cenah LCD-panelov. EU je šest podjetij, ki so bile članice kartela, oglobila že leta 2010. V ZDA še teče civilni postopek v obliki skupinske tožbe oškodovanih kupcev, ki so zaradi dogovarjanja za izdelke morali plačati več, se je pa končal kazenski postopek.

Sodnica Susan Illston je izrekla ene najstrožjih kazen za dogovarjanje o cenah, in sicer bo moral AU Optronics plačati 500 milijonov dolarjev globe, hkrati pa bosta morala takratni predsednik in takratni izvršni direktor tri leta preživeti v zaporu. Tožilstvo je sicer zahtevalo milijardo dolarjev globe in 10-letne zaporne kazni, a je...

7 komentarjev

Iran na smrt obsodil še enega programerja

Saeed Malekpour

Guardian - Iran nadaljuje z ukrepi za nadzor interneta, ki nemalokrat terjajo človeške žrtve. Lani so na primer napovedali vzpostavitev nacionalnega interneta, ki bi sčasoma nadomestil mednarodno povezljivost, napovedali so blokado virtualnih privatnih omrežij (VPN), s katerimi se je bilo mogoče ogniti cenzuri, ter onemogočili uporabo sistema za anonimno brskanje po spletu Tor. Precej bolj resne so zadeve postale letos, ko so na smrt obsodili ameriškega programerja, ki je v ZDA za založnika iger razvijal računalniške streljačine, ki se med drugim dogajajo tudi v Iranu. Obsojen je bil zaradi vohunstva in podpihovanja sovraštva proti Iranu. To pa ni edina smrtna kazen, ki so jo izrekli. Iransko vrhovno sodišče je ta teden potrdilo tudi smrtno obsodbo...

27 komentarjev

Avtorjem strašilne programske opreme grozi zaporna kazen

Network Magazine - Tako imenovana imenovana strašilna programska oprema (angl. scareware) se je v zadnjem času pošteno razpasla po internetu. Gre za zlobno kodo, ki se pretvarja, da je legitimen protivirusni program in da je odkrila na stotine okužb na računalniku. Seveda ponudi prijazno ponudi možnost čiščenja, ki pa ni zastonj. Ena izmed takšnih prevarantskih shem je v ZDA vodjem prinesla 100 milijonov dolarjev, a se sedaj trojica sooča z obtožbami ameriškega tožilstva.

Bjorn Sundin in Shaileshkumar Jain sta imela podjetje Innovative Marketing, ki je prodajalo izdelke WinFixer, Antivirus 2008, Malware Alarm in VirusRemover 2008, ki so vsi pripadniki skupine strašilne programske opreme. Tretji mož James Reno je vodil Byte Hosting Internet Services, ki je skrbelo za klicne centre prvega podjetja. Skupaj so od naivnih uporabnikov s triki zbrali 100 milijonov dolarjev. Zoper njih se je pritožilo toliko ljudi, da jih FTC (Zvezna komisija za trgovino) tudi civilno toži.

V sredo je velika porota v...

17 komentarjev