» »

Primer LulzSec z obsodbami pri koncu, neznanke pa ostajajo

Primer LulzSec z obsodbami pri koncu, neznanke pa ostajajo

BBC - Zgodba o hekerski skupini LulzSec se počasi razpleta. Medtem ko je domnevni kolovodja Sabu že dlje časa sodeloval s policijo, je sodni epilog dobila tudi zgodba ostalih članov družbe. Štirje so bili v Veliki Britaniji obsojeni včeraj, peti je že dlje časa v primežu policije. Kljub temu vseh nejasnosti še ni konec, saj ni znano, kam je izginilo več sto tisoč dolarjev premoženja in kdo je skrivnostni šesti član.

Torej, britansko sodišče je včeraj izreklo zaporne kazni za Ryana Clearyja (Viral), ki bo odslužil polovico od 32 mesecev (kazen je bila znižana zaradi sodelovanja), Jake Davis (Topiary) bo v zaporu dve leti, Ryan Ackroyd (Kayla) pa 30 mesecev. Mustafa al-Bassam (Tflow) je bil star 16 let ob aretaciji in je bil obsojen pogojno na 20 mesecev s preizkusno dobo dve leti. Opraviti bo moral 300 ur družbeno koristnega dela. Kazni so sorazmerno mile in še znižane, ker so se obtoženi pogodili s tožilstvom in večino kaznivih dejanj priznali. Clearyju sicer grozi še ena kazen, saj se bo moral zagovarjati tudi zaradi posedovanja posnetkov zlorabe otrok, ki so jih našli na njegovem računalniku.

Obsojeni so v letih 2011 in 2012 napadli strani Sonyja, 20th Century Foxa, Nintenda, CIA in nekatere druge. Zanikali pa so, da naj bi objavili pridobljene osebne informacije na straneh Pastebin in Pirate Bay. Cleary ima še več masla na glavi, saj je priznal tudi vdor v vojaške sisteme, zagovarjal pa se bo tudi zaradi neprimernih slik mladoletnih. Davis in Cleary sta priznala že lani, al-Bassam in Ackrody pa sta se pogodila šele nedavno.

Sicer pa so omenjeni člani LulzSeca postali prave zvezde. Več o njih si lahko preberete na Sophosovih straneh, Topiary pa je nastopil tudi na BBC-ju. Neznanke pa ostajajo. Dnevniške datoteke pogovorov med njimi namreč kažejo na obstoj šestega člana z imenom Avunit, čigar identiteta ostaja neznana - glede tega je zelo malo verjetno, da gre za v Avstraliji aretiranega človeka. Prav tako se ne ve, kje je več tisoč bitcoinov, ki jih je LulzSec zbral kot donacije med časom svojega delovanja. Denar bi namreč v sodnem postopku zaplenili, bitcoinov pa ne morejo, še zlasti ker ni jasno, kje sploh ležijo. A če jih doslej niso zapravili, imajo nekje skritih od 200.000 do 500.000 dolarjev. Tudi ni znano, ali je LulzSec izvedel ali sodeloval pri napadu na Sonyjev PSN. Priznali so zgolj manjši napad na Sony Pictures Europe.

4 komentarji

SplitCookie ::

Kazni so sorazmerno mile in še znižane, ker so se obtoženi pogodili s tožilstvom in večino kaznivih dejanj priznali.

Wtf

Zakaj bi bilo za milo kazen dolžno priznati krivdo
In zakaj bi moral obsojeni sploh karkoli priznati
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Zgodovina sprememb…

tablet ::

Ker so lopovi.

uio ::

Kaj pa vem, memi se zdi prav da se opozarja na ključne stvari kot so bile wikileaks in podobno, eni protestirajo, eni tarnajo, eni majo pa dosti znanja da vdrejo v računalniške sisteme teh, ki so bili proti wikiliksu in podobno, jaz ne vidim nič kaj pretresljivega pri temu.
Sploh če si skrbnik kake strani, to da ti vlomijo v stran in jo spremenijo za par ur mislim da ni še nobeni strani škodilo prav zelo, kvečjemu še večja publiciteta.

Gandalfar ::

A so ti v katero ze vlomili? :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustanovitelj LulzSeca po odsluženi kazni na pravo stran zakona

Oddelek: Novice / Ostale najave
144903 (3640) [D]emon
»

Aretiran še en član LulzSeca

Oddelek: Novice / Varnost
94224 (3330) [D]emon
»

Aretirana peterica kolovodij LulzSeca, vodja ves čas sodeloval s policijo

Oddelek: Novice / Varnost
269377 (7545) enadvatri
»

LulzSec razpuščen (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
6120032 (17133) poweroff
»

Aretirani 19-letnik obtožen vdora v britanske strani

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
165791 (4347) bluefish

Več podobnih tem