» »

Liberty Reserve nedostopna, ustanovitelj aretiran

Liberty Reserve nedostopna, ustanovitelj aretiran

BBC - Policija na Kostariki je v Santi Ani izvedla racijo nepremičnin, ki so pripadali Arthurju Budovskemu, ki je bil ustanovitelj in vodja strani Liberty Reserve. Budovsky je bil medtem aretiran v Španiji, na Kostariki pa so zasegli več računalniške opreme, strežnikov in tudi luksuznih vozil, vrednih več kot pol milijona dolarjev.

Omenjena stran je omogočala prenos denarja po svetu, a drugače kakor PayPal ali pa Western Union. Za razliko od PayPala ni zahtevala praktično nobenih dokazil o istovetnosti; zadoščalo je le ime, rojstni datum in elektronski naslov. Na svoj račun je bilo mogoče denar nalagati na vse mogoče načine, od kreditnih kartic do bančnih nakazil in poštnih nakaznic. Za razliko od Western Uniona se je denar na Liberty Reserve pretvoril v njihovo valuto, potem pa ga je bilo mogoče prenesti komurkoli, ki je uporabljal isto stran. Provizije so bile nizke, najvišja je znašala tri dolarje za transakcijo.

Liberty Reserve je bil tako priljubljeno shajališče za nepridiprave, ki so lahko premikali velike količine denarja. Vse to je sprožalo sume o pranju denarja, zato sta od leta 2011 ameriška in kostariška policija preiskovala Liberty Reserve. Kostariški finančni regulator je istoimenskemu podjetju leta 2011 zavrnil izdajo licence za opravljanje finančnih storitev, zato je Budovsky obratovanje strani zagotavljal z uporabo petih obvodnih podjetij.

Stran je postala nedostopna v četrtek, kar je povzročilo precejšnjo paniko na internetu. V soboto je televizija objavila spodnji posnetek o aretaciji. Zaradi svoje anonimnosti je bila stran priljubljena točka za organiziran kriminal, zato so se spletni forumi kmalu napolnili z žolčnimi komentarji, kje so sredstva. Nekateri sploh ne verjamejo, da je stran resnično nedostopna zaradi policijske racije (glej sliko z ruskega foruma spodaj), ampak se tolažijo, da gre za hekerski napad konkurence. A ko bodo ugotovili, da so stran zaprle oblasti, bo imel Budovsky velik problem. Če bo Liberty Reserve mrknila, se bodo izgube merile v milijonih dolarjev in organiziran krminal niso širokogrudni ljudje, ki izgube sprejemajo zlahka.

Budovsky pa je že stari znanec policije, saj so ga leta 2006 obtožili zaradi vodenja nezakonitega plačilnega sistema. V letih 2002-2006 naj bi namreč prek njegovega sistema nezakonito prenesli več kot 30 milijonov dolarjev, za katere sumijo, da so bili oprani.

5 komentarjev

enadvatri ::

Elektrika na bitcoin mlinčke!

shubell ::

enadvatri je izjavil:

Elektrika na bitcoin mlinčke!

še bolj pa litecoine

VaeVictis ::

HSBC naj bi oprala 880 mio ameriških dolarjev, plača poravnavo 1,9 miljard USD in je še vedno business as usual...

Liberty Reserve naj bi opral 30 mio ameriških dolarjev, organizatorji aretirani ter jim zasežejo vse kar imajo....

Kamran ::

Hoj,

Vidim, da se že ukinja alternative PayPalu (Hegel ?). Me zanima kdaj bo še AlertPay, NETELLER, itn. kaj podobnega doletelo. :|

enadvatri ::

Odvisno je predvsem od njihovega poslovanja in spoštovanja regulativ/zakonodaje, kjer poslujejo, spoštovanja mednarodnih pogodb in prava ter morebitnih izsledkov preiskav, če so v teku zaradi sumov o pranju denarja.

Mimogrede, Alertpay je kupilo podjetje Payza in prevzelo njihove "komitente". Kolikor vidim je slednje podjetje iz VB s sedežem v London. To skoraj gotovo pomeni, da poslujejo pod precej budnim očesom nadzora in zato - za razliko od LR - niso zanimivi za velike pralce denarja. Isto velja za podjetje OptimalPayment, ki ima v lasti NETELLER.

Se pa močno strinjam z VaeVictisom, da je ravnanje oblasti v ZDA v primeru HSBC nedopustno, če ob tem ne tečejo še kazenskopreiskovalni postopki, ki bi utegnili dati jasnešo sliko o pranju denarja in ostrejše sankcije zoper odgovorne posameznike ter družbo. Večina veliko manjših igralcev konča že zaradi neplačilne discipline, kaj šele utaj davkov in pranja denarja, s takojšnjim zaprtjem, zasegom premoženja in strogim pregonom. V HSBC pa so med drugim prali največjim mehiškim kartelom kokainski gnar.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Liberty Reserve opral šest milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
73819 (2585) PaX_MaN
»

Liberty Reserve nedostopna, ustanovitelj aretiran

Oddelek: Novice / Varnost
54572 (3022) enadvatri
»

PayPal - Moneybookers

Oddelek: Loža
274453 (3436) alless
»

Liberty reserve (info)

Oddelek: Pomoč in nasveti
81249 (1092) btree
»

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5021199 (17877) MrStein

Več podobnih tem