»

Microsoftov projekt Natick gre v drugo fazo

vir: Microsoft
Microsoft - Gre za potopljiv podatkovni center, ki hlajenje svoje strojne opreme izvaja tako, da je potopljen na dno oceana. Pri Microsoftu preizkušajo praktičnost in ekonomičnost takih naprav, ki bi jih v prihodnosti lahko namestili v obalna morja. Polovica človeštva namreč živi v bližini obal in na ta način bi jim zagotovili kakovosten dostop do spleta, z nizkimi zakasnitvami.

Prva faza preizkusa je pred tremi leti potekala ob obali Kalifornije, kjer so v plitve priobalne vode potopili majhen prototip. Lokacija druge faze pa so Orkneyski otoki ob obali Škotske, s hladnimi in divjimi vodami, kamor so tokrat potopili kakih 12 metrov dolg valj, v katerem tiči docela resen podatkovni center, z 864 strežniki v ducat strežniških omaricah, ki lahko gosti 27,6 petabajtov...

41 komentarjev

Glavni ubijalec diskov vlaga, ne temperatura

Slo-Tech - O trpežnosti diskov in razlogih za njihove okvare je bilo napisanega že mnogo, dosedanje izsledke pa bi lahko strnili v dva škodljiva dejavnika: diskom škodujejo previsoke ali prenizke temperature ter tresljaji. Nove raziskave pa kažejo, da je vlaga še pomembnejši dejavnik od temperature. Na konferenci USENIX minuli mesec so raziskovalci z Univerze Rutgers ter iz podjetij GoDaddy in Microsoft predstavili izsledke študije, ki dokazuje: problem je vlaga. Poleg tega so v študiji predstavili še nekaj priporočil za načrtovanje in gradnjo podatkovnih centrov in predvsem njihovo hlajenje.

Analizirali so devet Microsoftovih podatkovnih centrov po celem svetu, v katerih brni več kot milijon diskov....

29 komentarjev

Facebook odprl svoj prvi podatkovni center v Evropi, strežniki plod lastne pameti

Facebook - Facebook je odprl prvi podatkovni center izven ZDA, in sicer so ga postavili v švedsko mesto Luleå. Zanj so se odločili na podlagi treh pomembnih dejavnikov. Prvič, tamkajšnje podnebje je idealno, saj je povprečna temperatura okoli 2 °C, kar omogoča enostavno hlajenje in prihranke energije (in to pametneje kot v Oregonu, kjer jim je deževalo v hali). Energija pa je tam tudi zelo poceni, saj ima Luleå ogromno hidroelektrarno, ki omogoča velik in naravno obnovljiv vir energije, ki Facebooku omogoča uporabo 70 odstotkov manj izrednih generatorjev, saj je dobava zelo stabilna. Naposled omenimo še odlično povezanost mesta z internetom, saj so hitre optične povezave standard na Švedskem.

To pa ni edina pomembna značilnost...

6 komentarjev

Facebookov podatkovni center v dejanskem oblaku: dež v hali

The Register - Precej zanimiv pripetljaj v svojem podatkovnem centru je razkril Facebook. Incident se je sicer zgodil že leta 2011, javnosti pa so ga obelodalnili šele sedaj. Takrat je namreč oblačno računalništvo dobilo nov pomen, saj je v podatkovnem centru nastal resnični oblak, iz katerega je na strežnike začelo deževati. Nastala je tudi gmotna škoda.

Incident se je primeril v podatkovnem centru v mestu Prineville v Oregonu, kjer ima Facebook glavnino računalnikov. Hlajenje množice računalnikov je energijsko potratno početje, zato poskušajo to izvesti čim ceneje. Facebookov podatkovni center je eden najvarčnejših, saj je njegov indeks PUE okrog 1,1. To so dosegli tako, da prostora ne hladijo na tradicionalen način, to je s klimatskimi napravami, ampak...

8 komentarjev

Google na Irskem svoj podatkovni center zgradil zaradi (tudi) podnebja

Guardian - Irska je priljubljeno evropsko izhodišče za vse svetovne IT-velikane, ker ponuja številne prednosti: je v Evropski uniji, ima najnižjo stopnjo davka na dobiček z zvezi (12,5 odstotka) ter nasploh ohlapno zakonodajo (ki omogoča irski dvojni sendvič), izobraženo, mlado in, zelo pomembno, angleško govorečo delovno silo ter sedaj po poku nepremičninskega balona spet znosne cene nepremičnin (te so od leta 2007 do danes na Irskem izgubile 50-odstotkov vrednosti). Ima pa Irska še eno prednost, za katero bi celo marsikateri Irec...

25 komentarjev

Hewlett-Packard odpušča

CNet - Hewlett-Packard bo odpustil 9000 zaposlenih oz. približno tri odstotke po vsem svetu in za reorganizacijo in prestrukturiranje porabil milijardo dolarjev. Večino denarja bodo vložili v skupino komercialnih podatkovnih centrov, ki bodo strankam nudili bolj integrirano platformo. Poleg tega bodo izvedli še konsolidacijo podatkovnih centrov, omrežij in aplikacij, ki jih uporabljajo v podjetju. S prestrukturiranjem naj bi prihranili med 500 in 700 milijoni dolarjev letno.

Hewlett-Packard želi razširiti Converged Infrastructure v oblak, s čimer bi odjemalcem ponudili prilagodljivejšo in integrirano tehnološko storitev. Prav tako bodo dokončali integracijo EDS, ki jo vlečejo že zadnji dve leti od 13,9 milijard dolarjev vrednega prevzema. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi na koncu tega postopka nazaj zaposlili 6000 ljudi, tako da bo celotna izguba delovnih mest trikrat manjša od danes napovedane.

1 komentar

Microsoft kupil Opalis

The Register - V Redmondu so odprli denarnico in kupili kanadsko podjetje Opalis Software, ki izdeluje orodja za vzdrževanje podatkovnih centrov. Točnih podatkov o vrednosti transakcije niso želeli podati, a so pri 451 Group izbrskali, da naj bi šlo za 60 milijonov dolarjev vreden posel. Najpomembnejši izdelek prevzemne tarče je Opalis Integration Server, ki bo poslej integriran v Microsoft Systems Center. Microsoftov podpredsednik Brad Anderson je dejal, da gre za ključen korak pri izpolnitvi njihovih idej o dinamični iniciativni za podatkovne centre. Z novo tehnologijo, ki jo bo podjetje iz Toronta prineslo, bo imel Microsoft najpopolnejšo zbirko opreme za virtualizacijo, ki jo lahko ponudi en proizvajalec, so dejali v Opalisu.

0 komentarjev

Podzemni podatkovni center v Sobi 48

Soba 48

ComputerWorld - V Pensilvaniji je za visoko ograjo z bodečo žico ogromen podatkovni center, ki se skriva pod površjem. Leta 1902 je na tem področju podjetje U.S. Steel začelo izkopavati apnenec, ki so ga uporabljali za gradnjo. V petdesetih letih so rudarjenje končali, v tleh pa je ostala velika luknja in ogromen preplet podzemnih jam in kavern. Hitro so ugotovili, da bi ta prostor lahko začeli oddajati različnim institucijam kot prostor za arhiv. Svoje podatke je tam shranjevalo mnogo zasebnih podjetij in vladnih agencij. Skladišče je leta 1998 prevzel Iron Mountain, ki je nadaljeval s poslovnim modelom.

Za razliko od drugih rudnikov apnenca ima ta streho iz skrilavca in ne peščenjaka, ki deluje kot...

10 komentarjev